Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
IR връзка между 2 точки. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
ако не ти харсева IrDA по ред причини - вземаш един FD232 чип и го връзваш с модулатор ала-пирев. за приемник ползваш такъв от дистанционно. всичко е TTL нива и не трябва да имаш проблеми.

Май така ще стане работата. A какво имаш предвид под "модулатор ала-пирев". За горе посочената схема на картинката ли ? За да не се ползва МЦУ при компютъра, трябва да се сложи някакъв генератор на 38 кХз, ама не зная колко трябва да е стабилен.

Пет Май 12, 2006 5:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
.

Последна промяна на Пет Авг 17, 2012 2:18 am, променена общо 1 път

Съб Май 13, 2006 9:39 am
Профил WWW

Мнение 
А не, за объркване не си ме объркал, добре обясняваш, мисля че няма нищо сложно. Но това което ще е към компютъра искам да е възможно по-просто, затова мислех просто с някакъв генератор (ех да имаше кварцове на тая честота :)) ), че да няма нужда от програмиране поне(което си е 5 пина допълнителни на платката). Но май най-лесно ще е с някакъв свръхмизерен контролер, може би някое АТtiny, което е достатъчно евтино за целта. А TFDU4100-то ме съмнява да вдигне такава далечина, дори и при ниска скорост. Ако започна да го правя (което още не е много сигурно) ще си обади как ще стане :)

Съб Май 13, 2006 1:34 pm
Профил ICQ

Мнение Пробвай с 555
Като генератор за 38 KHz вземи 555.С малко игра4ка ще му нагласиш KHz .Мисля ,че е достатъ4но стабилно 555 ,само честотата измисли с какво да я мернеш.

Нед Май 14, 2006 10:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Друга идейка - IrDA стандарта по принцип има включени спецификации и за ТВ RC приемане/предаване, което според мен трябва да значи, че с подходящия софтуер и едн прост IrDA tranceiver (Vishay и подобни) вързан към дъното на PC може да стане номера.
Само не знам защо настояваш да бъде с ТВ приемник...

Още нещо. Някои IrDA трансивери имат извод за управление на външен светодиод. Според стандарта мин разстояние при 15 градуса "кривогледство" (както се изразиха по-нагоре) е 1 метър.
За всяко удвояване на растоянието ще ти трябва 4 пъти повече мощност.
Внимавай какви светодиоди избираш - някои не са достатъчно бързи...

Нед Май 14, 2006 2:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2