|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:23 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Коли
Е трябва ли, това че не сме част от пазарите със значение, да ни спре да си говорим за старите си таратайки. Някой от нас не могат да си позволят две чисто нови коли през 3 години - @Димитър сигурно е позабравил. За момента единствената нова кола която мога да си позволя е Дачия. Ама извинявайте - Корса-та ми дето е на 19 години е по-комфортна и като изключим малко ръжда е по-стегната от Дачия Лоджи на 4 години и 100-тина к.км. А за Субарото колкото и допълнително да ми дръпне, ще карам кола дето Дачия и в най-супер-дупер вариантите си скоро няма да имат. И пак ще съм под цената на дачията.
За копчетата за стъклата на Ситроена - някой справял ли се е с тая френска лудост? Имам един приятел с една C5-ца дето води битка с това нещо от доста време. И пак за Ситроен - два часа борих дистанционно на С2 - няма такова чудо - отворено работи, затворено - не. Някой е изпроектирал 0.5 кв. мм. контактна площадка на платката за пластина при положение че на платката има поне 4 кв. см празно място и пластината на батерия дето трябва да опре на тази площадка трябва да е изключително точно огъната. Само дето при смяна на батерия тази пластина е почти невъзможно да не се разбута. И за капак на всичко отключването работи а заключването не. Тръгнах да сменям бутон първо - е няма такъв тактил. Сложих някак си по диагонал друг модел. Викам да сменя и на другия - да ама не - патерна за другия бутон е съвсем различен.
|
| Вто Юли 30, 2019 7:52 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Private, какво пежо е фрнцузойката? Тез 567лв за мигачи са яка цифра, нямаше ли по моргите? Иначе ...доскоро се побирах в 500лв годишно за 306'97....ама вече не се побирам.
Наскоро ...отивам на годишен преглед, газове, светлини, стопове....Айде сега на стенда за спирачките - натисни ...опа не ти светят стоповете, вика единия пич. Другия вика - светеха нормално преди малко. Я натисни пак - светнаха, пак - светнаха. Минах прегледа...после пробвам - светват , ако натисна педала малко странично. Няколко дена по-късностоповете отказаха почти напълно. След справка с Тубата , реших - ще се справя сам - докопах се до "стоп-машинката", един бутон с пишок, който показва износване (после разбрах ,че му липсват към 3.5мм) . Баси...де ще го търся??Отивам в магазина за стари части - няма, ма иди до магазина за нови части и дай 10 кинта. Не повярвах, ама отидох - имаше , само за 8 кинта.
|
| Вто Юли 30, 2019 7:57 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
2001 Peugeot 307 1.6L Petrol Яка са и падна почесване и умуване, преди да ги дам. От морга щях да взема нещо пак толкова износено, а тук има и лентов кабел, и пластмасови джаджи, които се движат на всяко завъртане на волана, та реших да се подсигуря. При мен беше се появил и бъга с незадържащата ръчка за мигачите, което се лекува със смяната на един пластмасов палец: > Peugeot DAV Comm 2000 floppy Indicator Stalk Switch Repair Plunger COMM2000Купих си палеца за всеки случай, та ако новата пластмасария се бъгне при мен по същия начин, да имам за смяна.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Юли 30, 2019 8:52 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аз направих вече тая глупост да си купя нещо от мегапартс - лостче за мигачи на корсата - тоя дето го пратиха беше по-счупен от моя. И за мой късмет беше и друг модел - като габарити, монтаж и т.н. същия обаче карантията друга и не стана от 2->1. В крайна сметка успях да ремонтирам моя.
|
| Вто Юли 30, 2019 8:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Нали си с преференции бре. Не можаха ли да ти измрънкат някоя отстъпчица? 
|
| Вто Юли 30, 2019 9:06 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Нямам никакви преференции към днешна дата. В едно друго време и в една друга фирма сигурно щях да се уредя с нещичко. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Юли 30, 2019 9:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не съм казал да не се говори - казах, че се чудя що недоволствате, че стари коли се чупят  . Но най-голямата чуденка е как заради една повредена графитена писта вместо да се смени колелото или целия модул си заслужава да се прави платка с микроконтролер и да се пише специална програма, за да се заобиколи повредата. Отделно че съм почти сигурен, че Рек няма да я направи тая платка и софтуер както трябва и сагата с разглобяването на таблото просто ще продължи кой знае до кога. За нова кола просто го бъзикнах, въпреки че аз съм сменял кола на 4 години заради спукан маркуч на климатика, ама там ситуацията беше малко по-специфична  . Иначе аз колите обикновено ги сменям на 7 год като им изтече разширената гаранция, щото после нито имам нервите нито ми се занимава да плащам за ремонти. Сега обаче промениха законите за лизинга в Илиной и се оказа, че да се лизва нова кола на всеки 3 год е съвсем леко по-скъпо (под $2к на кола за около $60к) сравнено с това да се купи и да се държи 7 год и после да се продаде и купи нова. Та последната кола миналата година я взех с 3 годишен лизинг и ще видим какво ще излезе накрая. Най-големия майтап до сега е, че никога не ми се е налагало да ползвам разширената гаранция и един вид е нещо като пари хвърлени на вятъра. Един път обаче не я купих и ми се падна кола, дето висеше в сервиза повече от колкото при мен още от втория месец та като и свърши стандартната 3 годишна заводска гаранция я смених с нова щото като почнаха да бърникат по нея и вече нищо не и беше както трябва (това е тая с маркуча за климатика, дето споменах по-горе). Новите коли станаха много сложни и комплексни за оправяне и затова вече не могат да се правят в кварталните гаражи освен ако не искаш да се абонираш за неприятности, а в дилърите тук чарджат по $200 на час. Една батерия вече не можеш да смениш без да трябва да караш колата в дилъра  .
|
| Вто Юли 30, 2019 9:46 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Докато една прилична кола струва колкото едно жилище и докогато една нормална заплата стига само за вноска по 5 годишен лизинг за румънско-френски боклук - така ще е - ще вземаме 7 годишната ти кола, ще и чукнем някое ремонтче и ще я търкаляме още 7 години, напреки на производителите дето не им се ще да е баш тъй. А що се мъчим да правим ремонти - ами от спортна злоба. То че няма да е 2-3 лв. новото ясно, ама сигурно може да се намери и на по човешка цена. А тука по магазините като чуят субару, мицубиши или мазда и направо точат ножовете като че ли кой знае какво ще ти продават. А да не казвам на Опел колко са им "евтини" евтините части.
|
| Вто Юли 30, 2019 10:17 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ами пинове имаш, направи го без прекъсване, две галети паралелни, едната като има прескачане другата няма и така.
|
| Вто Юли 30, 2019 10:22 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За галетите. Има два типа - make before brake и brake before make. Мисля че названията подсказват коя какво прави. Иначе тая работа с галетите няма да я бъде де. Има клапи които се лянкат непрекъснато. Например тия за температура и за входящ въздух. Съответно, когато ЕКУ реши да направи лека корекция, а ОВ не реагира, моторетката ще "залепне" в някое от крайните положения.
|
| Сря Юли 31, 2019 12:47 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Галети казах образно, мое да се направи с повечко стъпки, пък и като гледам износването на пътечката явно не прави леки корекции поне това моторче. При мен има подобно на кранчето за топла вода от мотора и го бъзика компа според каква температура е нагласена, тва не разбрах точно какво бъзика, другите за клапите пак са подобни но май са без потенциометър не съм ги отварял. Та нищо не пречи да се направи подобно на двоен галетен превключвател с 20-25 стъпки и да работи без прекъсване на контакта.
|
| Сря Юли 31, 2019 2:25 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аха, тоест вместо 1, да сложа 2 писти и да ги наредя шахматно, нали така? Това е идейно, не се сетих. 
|
| Сря Юли 31, 2019 9:41 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
И 20 писти да сложиш, нищо няма да постигнеш, ако плъзгачът е само един. Колегата имаше в предвид 2 плъзгача. Но ако направиш това, може да се окаже малка колата ти за да внедриш това чудо  Що не пробваш да юстираш плъзгачите, преди да се занимаваш с небивалици?
|
| Сря Юли 31, 2019 10:27 am |
|
 |
|
itso.t
|
Друго имах предвид. Това е серво-система. Като и откачиш ОВ или ако тя реагира прекалено грубо, моторетката ще е перманентно в някое от крайните положения. И ако цялата система е направена по-смотано, и няма защита по време, моторетката ще замирише на скъпо.
|
| Сря Юли 31, 2019 11:45 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Та ако реша да се пробвам с цифрови потенциометри, как да ги свържа - това са 3 писти с 3 опции за мерене по между им. 
|
| Сря Юли 31, 2019 2:09 pm |
|
|