Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
pipilica написа:
2-3-4 положения на клапите ии това е.

така е, но проблема е, че не трябва да има прекъсване на пистите щото изчезне ли съпротивлението, дори за малко, твърде вероятно е да отчете грешка и да спре да работи :( Иначе с кеф бих му направил едно пцб с няколко резистора.

Вто Юли 30, 2019 2:22 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Електрониката поевтинява и това позволява да се пести от мед.

Във връзка с това ми стана интересно, за моя случай специално. Колко по-скъпо е едно стъпково моторче от DC такова и колко е по-голямо при същата мощност?

Вто Юли 30, 2019 2:24 pm
Профил
Аватар

Рек, имай предвид, че ценообразуването особенно в тия години на автомобилопроизводството е малко... странно. Първо те пазаруват с милиони бройки, а там ценообразуването и доставките са алогични от наша гледна точка. Второ - автомобило производството е адски консервативно. Това, че нещо е по-добро, първо трябва да се докаже с години за да почнат да го ползват... евентуално. А тук говорим за японска кола, където поради културни особенности, консерватизма е двойно по-силен.... за добро или лошо.

Вто Юли 30, 2019 2:33 pm
Профил ICQ

Самото моторче може да се окаже и по-евтино от класическото. Това заради по-простата конструкция. С управлението, цената ще стане идентична. При китайците такива моторчета са под $2.
Плюсовете, обаче са много. Особено там, където трябва позициониране и голям въртящ момент при ниски скорости на въртене.
Масово по колите и електромеханичните отклонителни системи за разни стрелкови индикации правят със стъпкови моторчета.

Вто Юли 30, 2019 2:35 pm
Профил
Аватар

Точно това ми беше мисълта. Стъпкови моторчета се ползват в колите от как им слагат цифрови контролери, тоест тезата за консервативност не ми се струва убедителна. Ако приемем, че ценово е едно и също, система със стъпково моторче и едно бутонче/оптронна двойка за крайна позиция би била безкрайно по-надеждна и дълговечна от тая глупост.

Вто Юли 30, 2019 2:46 pm
Профил
Аватар

Private написа:
Ето още една френска целувка :P - бутоните на шофьорската врата за контрол на прозорците и огледалата...

Очевидно това е пътека по която трябва да мине всеки производител за да си научи урока... :D
Проблемът е познат още от деветдесетте години на миналия век, в разни битови джаджи (свирки). Като се повиши контактното съпротивление на бутона, и започват да бъркат команди.

Уви, явно някои не си вземат поука, та сега съм собственик на такъв многоканален ресивър Онкио. Натискаш даден вход, а той включва на друг. Като поупорстваш малко повече, се разбирате какво все пак си искал да направиш. :D

Не стига това, ами бях забравил за тоя проблем, и бях направил някои функции на фрезата по тоя начин. Е, мина някакво време и се сетих за проблема, и защо не е трябвало да го направя така. Ама взех мерки.

Мога да охарактеризирам подобно решение само по един начин - модерни джендъращини! :D

Отделна тема са механичните ротационни енкодери. Там нещата граничат с мистика. :D

Редакция:
Стъпкови двигатели съм виждал да се използват в автомобилите само в реглажа на наклона на ксеноновите фарове.

Вто Юли 30, 2019 3:05 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Мога да охарактеризирам подобно решение само по един начин - модерни джендъращини! :D
Още малко по пътя към левия брЕг :P :

Против 587 лева от СФА получих нова такава пластмасова играчка - съдържа ръчките за мигачите и фаровете, радиоприемник за централното заключване, кабелите за към въздушната възглавница и прочие:

Прикачени файлове:
COM - 1.jpg
COM - 1.jpg [ 216.88 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
COM - 2.jpg
COM - 2.jpg [ 255.27 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
COM - 3.jpg
COM - 3.jpg [ 1.78 MiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
COM - 4.jpg
COM - 4.jpg [ 178.91 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
COM - 5.jpg
COM - 5.jpg [ 215.74 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
А това е ръчката за контрол на аудиото. Гумените бутони не сработват всеки път, а rotary encoder-a прескача:
Прикачени файлове:
Audio controls - 1.jpg
Audio controls - 1.jpg [ 225.7 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
Audio controls - 2.jpg
Audio controls - 2.jpg [ 206.36 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
Прикачени файлове:
Audio controls - 3.jpg
Audio controls - 3.jpg [ 464.67 KiB | Прегледано 2675 пъти ]
И това е на кола от година 2001, а колко ли са напреднали в пластмасизацията при по-новите модели... :D На човек да му домъчнее за грубите и щракащи ключове и бутони от едно време. :D

Вто Юли 30, 2019 4:31 pm
Профил
Аватар

Е ти за тая сума къща с двор ли искаш? :P

Вто Юли 30, 2019 4:35 pm
Профил

При мен всичките 7 актуатора на климатроника са със стъпкови мотори, и без обратни връзки на положение.

Изображение

Вто Юли 30, 2019 5:10 pm
Профил
Аватар

Пичове, не може да се очаква в една кола нищо да не се чупи за 18 години :) . Много малък процент хора в пазарите, които имат значение държат толкова дълго колите. Също така тая кола, дето е от 2001 г. не са и проектирали електрониките през 2000 година, а кой знае колко преди това. Отделно стъпков мотор не винаги е по-добре от обикновен DC мотор.

Вто Юли 30, 2019 5:15 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
При мен всичките 7 актуатора на климатроника са със стъпкови мотори, и без обратни връзки на положение.

Може. Аз затова нагоре споменах че стъпкови съм виждал само във фаровете.

Последно ми изпадна за разглеждане някакъв светодиоден фар на Хела. Пак със стъпкови двигатели, но с ОВ. С може би индуктивен датчик за позиция.

Вто Юли 30, 2019 5:30 pm
Профил

Наблюдавам, че доста ел. дросели са с четкови мотори. Турбо актуаторите са или със соленоиди, управлявани с PWM или пак с четкови мотори. Макар и по-рядко, съм виждал и със стъпкови.

Имам усещането, че съществува някаква инерция в конструкторското мислене а може и да е въпрос на copy-paste.

Най-тъпото е, когато се съчетава сложна и хилава механика с много електроника - както е на горните снимки на околоволанната карантия. Скъпо устройство, което лесно става причинна за значителни разходи.

Вто Юли 30, 2019 5:55 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
което лесно става причинна за значителни разходи.

Важното е разходите да са за сметка на клиента, някъде там по веригата, а не за производителя. Ако това е спазено, всичко е точно. Т.е. трябва да си издържи гаранцията, както каза Димитър.

Вто Юли 30, 2019 6:16 pm
Профил ICQ

То е ясно, че потреблението е моторът на развитието, ама с планираното дефектиране да не вземем да се развием прекалено много........ :D

Вто Юли 30, 2019 6:26 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Много малък процент хора в пазарите, които имат значение държат толкова дълго колите.
Така си е. Моята французойка си е изкарала младостта и гаранцията в Германия, после айде на автовоза и у нас, като преди мен е имала (май) един собственик. Не живея с надеждата, че ще изкара още много години.

Вто Юли 30, 2019 7:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 197  Следваща