|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
 Избор на GPRS модул
Здравейте, от няколко дена ровя за читав модул на приемлива цена (20-50лв). До момента единствено съм ползвал едно китайче от алиекспрес което по спомен бе под 10лв. с платката. В момента ми трябва само модул който да е масов, в Комет гледах няколко BCM-а 66,68,95. Вие какви използвате ?
_________________ lz2com
|
| Пон Юли 08, 2019 1:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Избор на GPRS модул
Вземай М66 - около 15лв. за единични бройки.
|
| Пон Юли 08, 2019 3:31 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако търсиш екзотика можеш да погледнеш CXD5603GF - доста съвременен чип. Според някой източници най-нискоконсумиращия в момента на пазара. Ползва се в няколко сериозни спортни часовници (суунто и други). За модули не знам точно, примерно това го има вътре, но то е бъкано и с друга кинкалерия: https://techship.com/products/acsip-s76gxb-developer-kit/Иначе намирам и този модул, но нямам идея за цена и подобни. http://www.gotop-zzu.com/en/product-224.htmlНе че е много удачен за проби, но пък нали и търсачката трябва да дава полезна информация по темата... 
|
| Пон Юли 08, 2019 9:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
гичо, къде го фърляш човека на GPS-си (за ръчни часовници)
|
| Пон Юли 08, 2019 9:58 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Идеята е да се направи модул за GPRS комуникация където няма покритие по WiFi или друго. По отношение на Лора - там е друга бира.
_________________ lz2com
|
| Вто Юли 09, 2019 8:10 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Стационарен ли ще е модула или ще се движи?
|
| Вто Юли 09, 2019 9:02 am |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
По принцип ще е стационарен. В каква връзка е въпроса 
_________________ lz2com
|
| Вто Юли 09, 2019 11:09 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има значение дали ще лети, и ако да - с каква скорост, колко време и т.н. от значение е и колко ще са предаваните данни, захранването ограничено ли е, към какво ще го закачаш. споменаваш алтернатива на WiFi, което означава ли етернет на модула? и кой ще прави РРР, ТСР, SSL и по-възвишената част на мрежовия протокол.
иначе всеки модул е подходящ - пускаш му захранване, слагаш му карта и получаваш регистрация. ама с данните си има специфики.
|
| Вто Юли 09, 2019 11:33 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ба, кьорав карти не играе - не съм дочел какво пита ... 
|
| Вто Юли 09, 2019 11:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Във връзка с това, че при движение в условия на лимитирано покритие тип "тука има - тука нема" се получават специфични ефекти, като например гсм стека рапортува, че няма покритие и е загубил регистрация, а гпрс стека твърди, че сокета е отворен, но пакети не се предават естествено, а при опит за затваряне на сокета, дава грешка. Всичко това в зависимост колко време е липсвало покритие - при краткотрайна загуба, гпрс въобще не я усеща и предаването се възобновява, но при по-дълга загуба, гпрс си увисва в това састояние десетки минути. Сигурно има някакви вътрешни таймаути, на които няма описание. Едит: Това се наблюдава при устройства, които във включено състояние предават непрекъснато пакети. Ако гсм се включва периодично, този ефект го няма. Щом е стационарен, при зона с лошо покритие помисли за насочена антена.
|
| Вто Юли 09, 2019 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе всеки си има кусури... но М66 и изобщо като цяло Quicktel биват. В смисъл нямат големи недомислици. Отвяванията принципно най-добре генерално да се борят, щото те са различни. Примерно седи и ти показва че е регистриран и всичко му е наред, но като пробваш каквото и да е било - няма никой. Та затова ако ситуацията позволява повторение, пробваш няколко пъти. Ако не мине дърпаш шалтера на захранването и всичко отначало... Така се лекуват и различни модули и различни ситуации. Проблем ще е единствено ако има големи трансфери без опция за resume. Това по-добре да се избягва още на ниво идея. Щото дори модулът да е ОК, мрежите не са идеални.
|
| Вто Юли 09, 2019 1:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
апропо, М$ почнаха ли да поддържат resume за техния FTP сървър?
|
| Вто Юли 09, 2019 1:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
май не съм срещал ftp без rest, значи или не се ползва М$ или имат резюме (първото не би ме учудило) 
|
| Вто Юли 09, 2019 1:48 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Понеже възникнаха много въпроси.... Има един основен модул с контролер който комуникира с интерфейсите на машината и с wifi модула, а GPRS-а го замислям като опция и ще бъде на отделна платка която ще се включва към основната. Като софтуерно ще може да се избира каква да бъде комуникацията. За летеленето - няма да лети поне се надявам  Стационарен обект, като ако модула се държи добре ще се ползва и другаде. По отношение на захранването в конкретния случай няма ограничения но предпочитам да е по-икономичен. Като цяло винаги се стремя към това. п.п. Антената мисля да е на печатната платка макар и все още да не съм намерил софтуер за пресмятане, а другия вариант който се сещам е да е с малките антенки на SMA конектор и ако се налага външна просто се закача на същия конектор.
_________________ lz2com
|
| Вто Юли 09, 2019 2:48 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Прилича ми на вендинг машина... Та така: 1. От страна на контролера ти трябва свободен UART (TX/RX) и още един или два пина (за М66 за включване на захранването и PWRKEY) и ресурси за формироне на АТ-командите и декодиране на техните отговори. 2. 2G GSM/GPRS модулите поради стандартизираната излъчвана мощност имат сходна консумация, която обаче е пикова до около 1,5...2А при захранващо напрежение горе-долу 3,20...4,5V. 3. Ако намериш свястен калкулатор на ПЦБ антени - свиркай - живо се интересувам. 4. Ако ще комутираш антени ти трябва нещо таковаАко обясниш по-подробно какво смяташ да направиш, ще ти бъдем по-полезни. Аз лично имам идеи за още един живот и нямам време за крадене на такива... 
|
| Вто Юли 09, 2019 4:10 pm |
|
|