| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Препоръка за телевизор
Аре ся, тринитрона беше революция на времето. Плосък и черен, на светлинни години от тумбестите и сиви произведения на останалите. 
|
| Чет Юни 20, 2019 8:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
То тринитрона не се свежда само до плоският екран, това е по-късна екстра, доста по-късна. Специфичното на тринитрона е начина по който се формира лъча, и начина по който се сепарират отделните пиксели. При тринитрона имаш метлана решетка, поглъшането на електроните е по-малко, от там имаш по-висока яркост. 90-те се появи тринитрон флат, но той не беше еиднствения, Митсибуши-Нек също имат техни флат тръби, и бих казал по-качествени от тези на Сони. Не знам до колко са били популярни в ТВ-та, но повечето монитори висок клас, бяха с техни тръби, а не с тринитрони. Тринитрона има някои недостатъци, които бяха ясно забележими при големите монитори втора употреба. Решетката с екрепи на две нишки при 21"-те да речем, като минат половината свят в камиони, контейнери, влакове и кой зане още какво, често се случваше решетката да е мръднала, което е практически непоправимо, лъчите започват да попадат частично на грешни луминофори и се получава кофти цветопредаване. Имаше си и други косури. Продал съм стотици тринитрони втора ръка, и е имало такива които са ми скъсали нервичките, и как се слулчваше един клиент да му се паднат 2-3 един след друг кофти ... проблемите бяха най-вече с Dell, по едно време се внасяха много делове тринитрон, които си бяха чисто Сони вътре, много грижи. От друга страна който съм го убедил да си купи Нек/Митсубиши/IIyama никога не е имал проблем. Имаше и много Eizo внесени от някъде, и те бяха хубави, в смисъл модела който беше внесен. има няма 20 години от тогава, че май малко повече 
|
| Чет Юни 20, 2019 10:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, NEC тръбите също бяха много яки, още имам някъде 19" такова да се търкаля. Иначе тринитрон за пръв път видях втората половина на 80-те при един съсед тираджия. Беше плосък само по Y, но вадеше ебаси картината извънземна, направо не можех да повярвам. Таралянкал го е в камиона от някоя мноо заебана близкоизточна страна и нищо му нямаше. 
|
| Чет Юни 20, 2019 10:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз не казвам че всеки се преебва, просто има шанс и няма оправия, иначе както казах продал съм стотици, може и хиляди да са били. То да ти кажа по онова време какъвто и по-модерен ТВ да видиш, беше ебаси яката картина, сравнено с Електрон-а  Също има и CRT с жълто, все си мислех че е на шарп, но гледам че те имат само TFT такова, виждал съм но нямам спомен каква марка беше, но до логото имаше и 4 квадратчета, RGBY ... тук някой от по-дъртите може да си спомни, интересно че и гугле нищо не казва.
|
| Чет Юни 20, 2019 10:42 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
куинтрикс на панасоник е  с кръгчета  от преди тринитрона 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Юни 21, 2019 9:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм прилича ама не знам защо помня квадратчета, е те-то не беше такова де, доста модерно беше за времето си. Иначе тринитрона е по стар, 68-ма....
|
| Пет Юни 21, 2019 11:04 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
https://en.wikipedia.org/wiki/TrinitronВ общи линии: при Тринитрона трите електронни прожектора са в една линия, не на триъгълник. Това позволява маската да е на по-широчки раенца за всеки ред, не на три дупчици в триъгълник, което дава по-голяма яркост. Едновременно с това японците започнаха да потъмняват луминофора до почти черно, откъдето идва още по-голям контраст. Но основното е, че новото разположение позволи преминаване от сферичен към цилиндричен екран, което води до по-малко отблясъци. А плоският екран, по спомени, го докарваха с по-дебело стъкло, т.е. отвътре пак си беше цилиндър. Аз пък съм виждал Хроматрон, макар съвеЦки, цветовете бяха много красиви.
|
| Пет Юни 21, 2019 11:05 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Имаше един момент, че модулираха фокусното напрежение при движение на лъча по екрана, това при малка дължина на тръбата. В противен случай лъча е фокусира в средата на екрана, а в края се размазва.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Юни 21, 2019 11:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Една от съществените разлики е че има само една пушка, и отклонителната система е доста по-малка/проста.
|
| Пет Юни 21, 2019 11:53 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
моя тринитрон 21" го изхвърлих миналата година. беше на 30г. (88г от кореком) и работеше - просто вече нямаше място за него ... а и не съм го гледал от почти 20г  Сонито си е Сони  сега имамe и 55"+ самсуняк 4к, крив и сме го гледали не повече от няколко часа за 2г 
|
| Пет Юни 21, 2019 12:10 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Тринитрона никога не е бил плосък. Вдлъбнат е.
[ quote="dan"]Имаше един момент, че модулираха фокусното напрежение при движение на лъча по екрана, това при малка дължина на тръбата. В противен случай лъча е фокусира в средата на екрана, а в края се размазва.[/quote]
Тази концепция беше мъртвородена. Това беше за ламбени шишета със 120 градуса отклонение на лъча. Всъшност там проблема беше в сходимостта а не в фокусното разстояние.
|
| Пет Юни 21, 2019 12:54 pm |
|
 |
|
veskot
Ранг: Минаващ
|
Като е тръгнало да говорим за кинескопи, бях чувал навремето че в Пловдив са рециклирали (имам предвид - рязане на шийката и смяна с нова такава пушка) - и то с самоделни средства - не е бил завод , а обикновен човечец... Как са му правили после вакуума .. Някак си ми се е струвало хай-тек за преди 30 години...
|
| Съб Юни 22, 2019 10:36 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да и аз съм чувал за такива изпълнения. С малко техника може, въпроса е че е много пипкава работа. Но по онова време явно е имало смисъл 
|
| Съб Юни 22, 2019 11:00 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Юни 23, 2019 12:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ооо да, беше ... хм 94-95 може би .. не съм сигурен, дори един познат ми предлагаше да се хвана с това, по спомен някакви руснаци бяха довлачили технологията, ама то беше загубена кауза още тогава, кой ще тръгне да ти рециклира кинескоп, новите ТВ-та не бяха чак толкова скъпи.
|
| Нед Юни 23, 2019 6:22 am |
|
|