|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:40 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Всички системи за стабилизация работят общо взето по един и същи алгоритъм - имат сензори за странично ускорение, и сензор за ъглово завътране на волана. Знае се че при еди каква си скорост и еди колко си навит волан, при нормално сцепление с пътя, страничното ускорение трябва да е едиколко си. Ако е по-малко от това по картата, значи колата поднася и системата реагира с въздействие на спирачки и притваряне на дросел. Ето нагледно действието: https://www.youtube.com/watch?v=BcEI-cyd80gДа не дава Господ да сработва, но може да компенсира човешка грешка и да върне возилото в пътя.
|
| Пон Юни 03, 2019 1:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ицо, няма как да ти прегреят накладките, тая система никога не задейства и двете колела и двигателя да е на спирачка. Винаги едното ти е свободно. Ако буксуваш на място практически ефекта е нулев. Даже не ти и помага особено, защото не ги превключва колелата чак толкова бързо. Поне при голфа ми не разчитам изобщо на ESP докато е на едно място. Повече ми помага автоматика и лашкане напред-назад, отколкото ESP. ESP е ценно само на големи баири, съчетани със завои. Примерно от Асеновград нагоре като тръгнеш към Белинкташ или другите разклонения там в региона. Там са едни 10-15 км, които ако не си с 4х4 по-добре да не спираш, защото спреш ли много трудно потегляш от място. А като се движиш пък заради завоите няма как да не намалиш и като знаеш че идва голям баир се изкушаваш да позасилиш. Но малко да прекалиш с газта и ефекта е обратен, т.е. губиш сцепление и вместо да ускориш скоростта пада. В такива ситуации ESP-то помага страшно, особено ако от топенето се образувала рекичка и едната гума може да стъпи на асфалт. Да, другата е на спирачка през повечето време, но спирачката е на порядък по-малко, отколкото като се спускаш в обратна посока. Така че няма никаква грижа с накладките, по-скоро е опасно за автоматите, заради постоянното блъскане. Не знам, сигурно си имат причина да не го направят с по-плавна спирачка. Надявам се целта не е само да привлекат вниманието на шофьора и да го боли джоба после 
|
| Пон Юни 03, 2019 1:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Пак ще си обясняваме очеизвадни неща... Няма причина да задейства спирачката и на двете колела. Задейства я на това колело което няма сцепление. Периодично го отпуска, за да се види дали вече не е стъпило на настилка с добро сцепление, а и да за може да се осигури някакво движение без влачене на гуми. Щото това работи по същия начин и на асфалт. Съответно има непрекъснато повтарящ се цикъл на задействане и отпускане на спирачката, със съпроводеното с това приплъзване накладка - диск. Стига толкова с обяснението на очеизвадните неща, че е досадно...
|
| Пон Юни 03, 2019 1:30 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не го правят с плавно регулиране на спирачното усилие, защото това би усложнило хидравликата на ABS - а, което би довело до оскъпяване или ненадеждна работа. Въпреки, че съм готов да заложа една бира на това, че при Ролс Ройс ги няма въпросните удари 
|
| Пон Юни 03, 2019 1:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Стабилизацията е едно, блокажа съвсем друго. Стабилизацията работи, на мен ми се случва да се опитва да ме компенсира, вече и свикнах. Тази на аудито работи добре, не е много досадна, дори почвам да си мисля че е умна, или се е повредила, все повече и повече ме оставя да поднасям, аз така си карам, но на завоя към лозен вече не сработва, само ако е мокро или хлъзгаво, преди сработваше на всяко завиване.
|
| Пон Юни 03, 2019 7:02 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А въпросът за две бири е: има ли Ролс Ройс изобщо подобна система против пробуксуване или са решили въпроса с някоя от многото разновидности на диференциали с ограничено приплъзване? 
|
| Пон Юни 03, 2019 8:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък си спомних как на дъртийо Москвич слагах някоя тежест в багажника и се кефех на зимата. Зимни гуми ли - к'вой туй?! Да им пикам на паркетниците!
|
| Пон Юни 03, 2019 8:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Явно зависи от пътищата. Тук не ми се е случвало някъде да поднесе. Просто конете ми са малко и затова не мога да намеря достатъчно дълъг участък да ускоря достатъчно. Внесто това чупя пружини като за световно, миналата седмица за втори път ги сменям... от 4 пружини 3 бяха счупени. Мисля да пратя последната в някоя лаболатория да я изследват как така е оцеляла  Бонго, вземи си запорожец и няма да ти се налага да носиш тежести в багажника 
|
| Пон Юни 03, 2019 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да щото няма да има бгажник ... 
|
| Пон Юни 03, 2019 9:19 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ама пък как къса полуоски жо-жо, нали е фурия и не се удържа... Един със скъсана полуоска го теглих и той се разкова на трамвайната линия на руски паметник, та блокирахме движението 
|
| Пон Юни 03, 2019 9:31 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Хм, това на какъв автомобил? От дупки или неясно от какво?
|
| Пон Юни 03, 2019 9:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
зазка само съм карал, дет са вика 'за ташак' първата моя кола беше полско фиатче. удобството на багажника беше, че можеше да бръкнеш в него през жабката по време на движение. или с една абстакция нагоре, имаше много голяма жабка. не късаше полуоски, но чупеше чугунените фланци. самите полуоски с със шлицово съединение към тях, което придава подскокливата плавност при движение. карах боез дясна седалка. веднъж пренасяхме руски цветен телевизор от едно общежитие до друго и я свалихме, че да влезе телевизора въобще някъде в 'колата'. като се върнахме я нямаше. и така си откара цялата служба при мен. като екстра - редовно возех по 5 души. е, по онова време колеШките бяха доста финни, не чак дами, но се събираха по повечко на задната седалка. затова и се чупеха въпросните фланци, но бяха по 3.50лв, по спомен.
на задната седалка влизаше нормално чертожна дъска А2+ барабар с пантографа. беше значително улеснение пред опазването на цилиндричната форма на кръгъл тубус в 280, резултат на денонощния маратон по чертане преди сдаване на поредния проект. чудесна колица за 2-3 курс беше.
|
| Пон Юни 03, 2019 10:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
еее на, те затова си станал ти човек, пък аз без кола в тая варна, като тръгна от общежитието и няма начин да стигна до МЕИ-то, тук капанче, там капанче, все някое щракаше, даскалите изобщо не знаеха че съществувам , с изключение на една по анализ, запомни ме след един изпит ... а сега се сещам и за един по материалознание ли беше или някоя от технологиите, 4 пъти е явявах при него на изпит, все под различно име, човека накрая вика не ..съм от тия, иначе можеше да делим, да не съм те видял повече на мой изпит ...
|
| Пон Юни 03, 2019 10:16 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
За незнаещите като мен - виетнамка .
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Вто Юни 04, 2019 9:08 am |
|
 |
|
lcr
|
В полка имахме такива радиостанции - Деймос:  Щирките се изправяха и сваляха електрически. Веднъж на една бяха забравили да ги свалят и когато нещото мина под един далекопровод, хапаратурата стана на въглен.
|
| Вто Юни 04, 2019 10:46 am |
|
|