|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:47 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Коли
Не съм Великият шофьор, но доста пъти съм бил свидетел как тъпото руско отбива по черно и после дърпа умното западно. Повече за камиони става дума. Това ABS е за паркетници, аз предпочитам да владея и усещам колата, нищо че не ми е удобно.
|
| Съб Юни 01, 2019 4:04 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Бонго, когато споменах ABS имах впредвид това, че така и така всяко колело има сензор на ъглова скорост и начин да се въздейства само на неговия спирачен апарат, механичния блокаж на диференциала става излишен. В момента в който се отчете някаква ъглова скорост на едно от водещите колела а на другото тя е 0, системата задейства спирачката на буксуващото колело. Това е равностойно на диференциален блокаж.
|
| Съб Юни 01, 2019 4:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да бе!  Да го беше казал някой дето хабер си няма от автоматика и програмиране... ПС: А най-удобно е на автопилот, но на такава кола бих се качил само мъртвопиян - наречете го "въпрос на вкус".
|
| Съб Юни 01, 2019 5:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не ми изглежда баш същото, ама айде .. като блокираш диференциала предаваш Х kW на колелата, като блокраш колелото предаваш Y% от X киловата а другото отива да топли спирачката. Отделно при боксуване си мисля че блокирането със спирачка хич няма да е удачно.
|
| Нед Юни 02, 2019 7:17 am |
|
 |
|
lcr
|
Независимо, как ти се струва на теб, хората го прилагат доста успешно. Лошото е, че и тук софтуеристите поосират пейзажа. При мен например, освен че работи това със спирачката, ами и ми реже дросела. Принципно това е добре, но не е добре, когато все пак има нужда и от тяга. На баир това с намаляването на тягата практически прави системата нефелна.
|
| Нед Юни 02, 2019 11:18 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Че не е същото, не е, но да кажем че това със спирачката е евтино решение, което в някои ситуации върши не лоша работа.
|
| Нед Юни 02, 2019 1:04 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 |  |  |  | dan написа: Гичо, не знам къде си бил в Германия и какво си гледал, но годишно там се продават над 7 хил. броя. И в определени райони изобщо не са рядка гледка. За сравнения броя на продадените поршета е по-малък  А логиката ти, че като ги няма в мобиле.де, значи че не се продават, е повече от учудваща. Първо, че по някаква причина тези коли си държат (според мен неуместно) висока цената и след 15-20 години, после че притежанието и поддръжката на Нива не изиксва кой знае колко. Съответно хората предпочитат да си я държат за "студен" резерв в гаража, отколкото да я продадат. https://www.lada4you.de/fileadmin/LADA. ... -TAIGA.pdfедит: Аз също познавам хора, които си държат една ладичка, че да могат да стигнат до града в големите преспи. Даже един съсед наскоро каза, че и той обмисля да вземе една, защото Жипката му - ЛендРовър - се троши и от дупките по улиците, че не ги вижда  . Частите им са доста скъпи, идват след около месец, сервизите били абсолютни мърлячи и т.н. |  |  |  |  |
Хайде пак като за по-бавно схващащи - хомологацията е по модел, това че модел от 70-те се продава в немско изобщо не значи че Xray (пак да кажа, Xray) ще мине без одобрение. В сайта на лада за немско (lada.de примерно - там има и дилърите и сервизите) модел XRay НЕМА (и нЕма да има като гледам). Добре че не оставят на такива като нас да раздават сертификатите.... Същото е сертифицирането на продукти даже в нашата област по стандарти - има изисквания, независими лаборатории, сертификационно тестове и което мине получава сертификат. Само че тоя сертификат е за конкретна версия на хардуер И софтуер. Ако реша да сменям по софтуера ходя пак да сертифицирам - е, някой има опция да декларираш че не си пипал нищо по отношение на зоната за влияние на дадения стандарт. Но ако се изхитриш да използваш вратичката и те хванат ще ядеш дебел - къде глоба, къде забрана за продажби - абе с две думи пари.
|
| Пон Юни 03, 2019 9:06 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Действително ESP-то е полезно, помага в доста ситуации но не може да се сравнява с блокажа. Примерно като ходя по планините често ми се случва една тясна ивица асфалт в края или по средата. Интуитивно гледаш да стъпиш с едната гума, щото за управлението, завои и т.н. и с една гума си стабилен. Обаче при малко сериозен наклон нагоре, гумата която е останала на лед/сняг много лесно тръгва да преплъзва. Съответно ESP/ABS се включва и почва да трака, което не е особено приятно. Верно поне изпъваш без да пада скоростта. Без ESP особено в комбинация с автоматик трудно се поддържа същата скорост. Но на черен път + сняг ESP-тата са прекалено инертни и няма нищо общо с блокажа, особено пък с 4х4.
|
| Пон Юни 03, 2019 10:18 am |
|
 |
|
lcr
|
Спор няма, че тази система не може напълно да замести блокажа не диференциала, но при леките возила се реализира лесно и има полза от нея. За по-високопроходими возила обикновено се ползат самоблокиращи се диференциали от тип torquesensing. Такива с блокаж "по желание" обикновено се прилагат само при тежка техника.
Да не забравяме, че всяко излишно усложнавяне на трансмисията обикновено води до повишаване разхода на гориво.
|
| Пон Юни 03, 2019 10:40 am |
|
 |
|
itso.t
|
А решението със "спирачката" води до повишаване на разхода на накладки и дискове. Най-големият проблем на тая концепция се проявява при продължително боксуване - когато накладките прегреят, изпекат и вмиришат... 
|
| Пон Юни 03, 2019 12:08 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да, решението със спирачката повишава разхода, но само, когато то работи. А това не се случва много често. За разлика от това torsen на една ос или 4Х4 увеличават разхода дори и да не се ползват.
|
| Пон Юни 03, 2019 12:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е чак пък да прегреят накладки... едва ли. Като цяло идеята на ESP е стабилизация. Това че "помага" малко и против боксуване е екстра. По-добре с нея отколкото без хич, но не й това целта. Освен ако не живееш в планина и ежедневно да караш по проходи, рядко се задейства. А пък когато се задейства то така блъска, че трябва да си голям мазохист или колата да не е твоя, че да караш така дълго време.
|
| Пон Юни 03, 2019 12:38 pm |
|
 |
|
lcr
|
Миро, всеки производител си дава различни наименования на системите, но мисля, че ESP или VDC в случая не са коректното наименование на историята с блокажа, защото те реално правят много повече. Фиат групата наричат тази система TCS (traction control systeм), което мисля, че е по-точното наименование.
Последна промяна lcr на Пон Юни 03, 2019 12:52 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Юни 03, 2019 12:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Зима, сняг, лед. Както споменах, по-продължително боксуване, и си готов. Нищо ще си първия, нито последния.
|
| Пон Юни 03, 2019 12:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
да, знам има някакви разлики... аз съм карал само немски и се държат долу-горе еднакво, т.е. "електонише стабилише програме" или както там му е немското произношение е вярно. Най-неприятното на немските е, че не знам как датчици за ускорение ползват, ама масово дават фира и като дадат фира тотално изключва ESP-то. Което е тъпо, понеже това с поднасянето е с още по-рядко приложение. Честно казано аз досега не съм го видял на живо да действа, дано не ми се и налага. Но мисълта ми беше, че заради поднасянето спира да бачка и буксуването, което е тъпо... ама това е.
|
| Пон Юни 03, 2019 12:57 pm |
|
|