|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 12:08 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Новини от цивилизования свят
 |  |  |  | nik написа: ами докато има балами ще им минават номерата https://www.investor.bg/energetika/472/ ... ht-283228/това кога го договориха не съм разбрал... и уж по-евтино ама крият цените... от кое по-евтино... с какво сравняват никой не знае, някаква измама са извъртяли пак само глупавите германци се натискат за руски газ, ние нали сме гъзари ще караме на хамерикански отклониха тръбата за турция заради тоя продажник боко, и сега бързат да нанижат България на дебелия... |  |  |  |  |
Да знаем, от руското по хубаво няма. Преди няколко месеца ми правиха оферта за газифициране, излиза почти 1.5 пъти по скъпо от отопление на ток, нормално е хората да търсят алтернативи, колкото да не им харесва на руските тролове... Като им казах, че искам поне 20% по ниски разходи от на ток и се ометоха на момента. Ако и това ще става поредния сайт за руска пропаганда, много бързо ще си останете сами да си пишете и четете небивалиците. 
|
| Съб Юни 01, 2019 1:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
+1 за Tisho Мии тази зима най-голямата ми сметка за ток беше сто и някой лев. Само котлоните в кухнята са на пропан-бутан, всичко друго + два климатика е на ток. Отдавна го обяснявам на любителите на дърва и въглища които осмърдяват района (тук мъглите са епични), но те само кимат нехайно. Тези дни научих, че голяма част от тях са се уредили за "енергийни помощи" за почти 600лв и не им пука за нищо. Пък аз с моя енергийно-подобрен апартамент изкарвам годината с толкова, ама с инвестиции. Мойто парно на дърва вече втора зима стои без кюнци, палих го редовно само първата година и ми се отщя. Най ме е яд, че нямам "слънчево" за бойлера, вече е късно, а толкова е подходящо мястото...
Така не отидох да питам един, който миналата есен си пусна газ и се разприказвахме, колко е платил - страх ме е да не ям бой.
|
| Съб Юни 01, 2019 3:46 pm |
|
 |
|
nik
|
май бъркаш 2та щата тук не става въпрос дали е руско, аз не се кефя че е руско, яд ме е че ще е хамериканско, щото хамериканосите договарят обикновено срещу рушвети или изнудване на десеторна цена, утре като дойдат да ти дават оферта няма да е 1.5 а ще е 15 пъти по-скъпо ама за домакинствата няма значение, щото там така или иначе клиенти няма, по ред причини, май няма и конкуренция, тъй че нормални цени няма как да се очакват дори без пари да получават газ проблема е за индустрията, където по-високата цена ще оскъпи много продукти и услуги да не говорим че някой тук по-запознат от мен обясняваше че хамериканския природен газ е с много ниско качество, почти негорим (дали не беше дедо боре) докато руския газ (съжалявам ако някой се дразни от това че е руски) е високо качество и по-евтин, за мен няма значение от къде е, важното е да е изгодна сделката, добро качество на ниска цена. същото е с хамерикансите тецове - имаме аец с евтин ток, а плащаме на хамериканосите десеторна цена (не знам всъщност може и повече да е)
|
| Съб Юни 01, 2019 8:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, американския газ въобще не гори - бахти и вица. 250 квадрата къща в Чикаго ми излиза на година около $850 да я отоплявам, топла вода и готвене, термостата стои денонощно на 23 градуса. Поне два месеца зимата температурите са около -25 -30градуса. Тая година изравнихме рекорда с минус 57 фийлс лайк температури и сметката ми за газ през тоя месец беше най-високата от както съм в тая къща от 10 г - $155. Цената е $0.35 за 1 търм (100 кубични фута) газ. Някой ако иска да прави сметка колко е сравнено с БГ щото аз си нямам идея какви са цените там. Иначе руснаците хич не подкупват за доставки на газ - цяла база в Сирия направиха заради това и потрошиха милиарди. Да припомним ли също къде е Герхард Шрьодер и как БГ остана без газ преди години за няколко месеца щото рашките се ядосаха на Украйна. Та май пак яко дрънкаме глупости.
|
| Съб Юни 01, 2019 9:42 pm |
|
 |
|
nik
|
май започнаха да се нареждат нещата.... крият цените, ама убедени че е по-евтин спрямо останалия втечнен газ, а руския май не идва втечнен (предполагам) така изключват руския от сравнението едновременно с поредния заробващ договор повишават кредитния рейтинг на БГ (егати съвпадението) сега очакваме да вземат нов заем (щото някак трябва да се плаща по-скъпия газ) големи са фокусници, само магарии...
|
| Съб Юни 01, 2019 9:53 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
Според калкулатора на Овергас кубичен метър е около 0.97лева. 100 кубични фута са около 3 кубични метра. Цена в Бг 3*0.97=2.91лева. Цена в Уса 0.35~=0.60Лева. 2.91>>>0.60..
|
| Съб Юни 01, 2019 10:05 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Това при какво налягане ли се мери ? Съставът на природния газ не е само метан. Разлика вероятно има, но не вярвам да е съществена.
|
| Съб Юни 01, 2019 10:28 pm |
|
 |
|
nik
|
и да не забравяме че цялата тая ненормалщина е след като изпусна газовия хъб, вместо да получаваме транзитни такси и за турция и за европа, сега плащаме десеторна цена на хамериканосите, неясно за какво, заробване за неясно за колко години, за да му позволят да заробва с още заеми... за да могат още да крадат.... тоя боко тиквоча е за затвор... и от тромпета по-малко акъл има... ебати продажника...
|
| Съб Юни 01, 2019 10:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ники, тая цена на Овъргаз за краен жилищен потребител като моята цена ли е или на едро за индустриален. Щото ако е на едро май ще излезне, че руския газ е 15 пъти по-скъп от американския,а не обратното  .
|
| Съб Юни 01, 2019 10:57 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Каква е цената на 1kwh газ в БГ за краен потребител?
|
| Съб Юни 01, 2019 11:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Според рекламата на Овергаз е 9,2 стотинки и не лъжат много според спомена ми за изчисления които бях правил някога. Обаче като сложиш КПД-то, инвестициите, няк'ви други такси, безопасността и комфорта и цикъла на Марийка: я по-добре на ток! Имам предвид, че газта иска горене...
|
| Нед Юни 02, 2019 12:58 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами сега се замислям, с 20лв. пълня газовата бутилка за котлона, тя е пропан-бутан и даже е по-скъпа газ. Кара 5-6 месеца даже и повече. Сега какво излиза, че на ток ще готвя по-евтино ? Бонго , на ток сме с климатици и не зная дали е вярно това че климатика топли по-евтино от ел. печка. Аз го отдавам на някои условия които позволяват климатика да прехвърля топлината. Освен това работи в голяма степен на нощна енергия 12ст. kw/h Да, при цена на дървата 80лв. кубика вече няма много смисъл отоплението на дърва... вече го изпитах.
|
| Нед Юни 02, 2019 1:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Славчо, по-горе писах, че вкъщи единствено котлоните ми са на газ. Но не защото гоня евтиното - индукционният котлон може би е по-евтин, а защото жената беше професионален готвач... Колкото до климатика: КПД-то му е над 100% за разлика от ел-печката, а за дървената/газовата не говорим. Освен това ти говоря чрез сметката за ток...
|
| Нед Юни 02, 2019 1:14 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Ами на газ определено загрява доста бързо, просто никога няма да се откажа от един газов котлон, така, че и това е голям +  п.с. пуснах друга тема
|
| Нед Юни 02, 2019 1:19 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Надявам се правите разлика в това каква е фазата на газа. Всички измервания на кубичен метър са пряко свързани с налягането, ако говорим за газ, ако говорим за течна фаза и там има разлика, но по-малка, свиваемостта на природният газ е доста голяма като всеки газ. Също така от газ до газ има огромна разлика. Пропан бутана не се добива от газови находища, той е продукт от преработката на петрол, и съвсем нормално да е по-евтин. Природният газ /основно метан/ е друго нещо, втечнява се при по-високо налягане 320 срещу 8 бар за пропана, затова и пропана се съхранява течен а метана за колите е под налягане CNG, а бутилките за метановите автомобили са много по-тежки. Когато се трнапсортира по море за да се намали обема той се втечнява чрез охлаждане. Еди кубик втечнен газ се равнява на 600 куб газ при атмосферно налягане, от тук вече зависи на какво налягане се транспортира и мери, за да се направи сравнението. Магистралните, т.е. големите тръби са до 100 бар, тоя дето идва към БГ не го знам колко е, като се има в предвид че е отклонение може и да е на 25. Това пък което стига до твоят газомер е с някакво смешно налягане, т.е. да сравняваш цена по твоят газомер, с цена на кубик в газопровода и респективно на кубик втечнен газ, е като да сравняваш яйце на врабец с яйце на кокошка и яйце на щраус. Крайните цени за куб.м в САЩ са по-ниски, март средно е била 9.48$ на 1000 куб.фита, което е грубо 290 kWh, или 0,032$ / kWh. В момента цената на овъргаз е 8.7 ст/ kWh, или 50% отгоре на тази в САЩ. България не е единствената която купува втечнен газ от САЩ, цената не е по-висока от на руският, не знам колко ще вземат гърците за разтоварването и транзита. Има и друго, в САЩ цената е пазрна, мени се постоянно, в БГ цената се мени по изключение и обикновено само на горе. Сега за сметките вече е друг въпрос, на Митко сметката е малка, нашата хич не е малка, особено тази зима беше много висока. Сега сигурно има и различия, нашата къща е вече на 20 години, като е строена нито е ималао много съвременни материали, нито са си давали такъв зор да топлоизолират. Отделно имам хитър в гаража който до скоро беше с терморегулатор започващ от 55 градуса /F/ като се има в предвид че вратата е с единично стъкло, и че вратите на гаража се отварят и затварят постоянно, най-вероятно цяла зима е работил. сега му смених регулатора с такъв който започва от доста по-малко градуси, май от 38 нещо такова, не помня вече. Отделно къщата е двойно по-голяма, което като обем може и да е три пъти повече, а и е постоянно обитаема, т.е. постоянно работи отоплението ... но говорим за наистина дебели сметки, единият месец дали не беше над 700$ .. аз затова сменях регулатора на хитъра в гаража, че подозирма той е единия от основните виновници.
|
| Нед Юни 02, 2019 7:14 am |
|
|