Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
тони, в много неща има достатъчно далавера, но не там е въпроса, въпроса е че т.нар. демокрация е толкова изродена, че всичко опира до това кой има повече пари за адвокати, рушвети и лобиране и чии интереси ще настъпиш ако влезеш с нова услуга на големия пазар
очевидно е че са навързани като свински черва много и най различни огромни корпорации и олигарси, тъй че не е изключено да настъпиш без да искаш един а да те смаже друг. и то не по много законен път или с лоялна конкуренция.

а в китай друго оптимизират, нещо много по-ефикасно - не точно самия работен процес, а работната ръка, отиват на работа и бачкат, без да мрънкат. щото и да мрънкат няма кой да ги чуе. остава им само да бачкат както трябва да се бачка без лигавщини. докато в щатите всеки политик издигнат от профсъюз остава задължен, от там нататък той спъва бизнеса с всевъзможни идиотски простотии, само щото са му платили и иска да продължи да си пърди в същия стол и за следващия мандат
понеже продажните политици малко осират пейзажа, за капак и с такива захлупени гласоподаватели като димитър, той не може да мисли в перспектива, не знае какво е добро за него. пускат им някакъв глупав лозунг по телевизора и те скачат като обезумели. преди време пусках едно видео за автомивките - искат 15 долара на час и им лобират за това, постепенно всички биват заменени от автоматични автомивки. сами си режат клона после китайците виновни....

Чет Май 30, 2019 4:51 pm
Профил

ToHu написа:
Ти под инвестиция какво разбираш, да отвориш фабрика е инвестиция, па дори и собственост на партията.

Тезата ми е, че търговската война е за бъдещето, а не за миналото.
Сега може да вадим истински или фалшифицирани факти от миналото, но каквото и да извадиш то не е повод за войната сега. Можем да спорим за фактите, но това ще е само за да си чешим клавиатурите. Аз определено не мисля, че САЩ имат някаква особена заслуга за развитието на Китай. Ти може да си вярваш, ОК. Но пак ти казвам, не миналото е важно, ако ще спорим по-има смисъл за бъдещето. Примерно, могат ли Китай без американската помощ (която си мислиш че е имало) да продължат да се развиват. Ако ти си прав, значи американските компании се оттеглят от Китай, забранява се всякакъв бизнес с Китай и те след няколко години отиват в киреча. Това е твоята версия предполагам. А според мен е грешна и няма да се случи точно това (с киреча)...

Чет Май 30, 2019 5:17 pm
Профил
Аватар

Захлупени са тъпите парчета като теб, дето не само че си нямат идея какви са фактите по места, дето не им е стъпвал крака, ами и нямат елементарен комън сенс да асимилират какво им приказват другите. Сега пък демокрацията му била виновна и било по-добре с диктатори. Бе ти добре ои си бе - що просто не отидеш да се гръмнеш, за да не се мъчиш че като те чета и май са големи мъки покрай теб.

ПП. Ти въобще виждал ли си американска автомивка бе? Аз никога не съм виждал от как съм тук такава с хора, освен при дилърите на коли, където на всичкото отгоре ми е безплатна и мога всеки ден да ходя и на всичкото отгоре докато чакам ми сервират безплатна закуска кук то ордер и дилъра ми е на една миля от къщата. Профсъюзи в автомивките - ти верно си напълно изчаткал. На всичкото отгоре там дето има хора по тях си правят парите от бакшиши, а не от заплата. Пак ти казвам - идея си нямаш от живота тук и спри да дрънкаш идиотщини щото само с гледане на ютуб не става

Чет Май 30, 2019 5:22 pm
Профил
Аватар

Миро, съветския съюз отиде в киреча точно по тоя начин - забраниха трансфера на технологии и бизнеса с тях и до там бяха. Много се надявам същото да се случи и с жълтурите. Вчера казаха че ограничават износа на редки земни елементи за щатите и по-голяма глупост не можаха да измислят, защото вече от няколко години има деректива тук тоя внос да се ограничи аниуей та жълтурите сега нищо е постигат освен още по-силно желание от наша страна да им лепнат още някое друго ограничение.

Чет Май 30, 2019 5:34 pm
Профил
Аватар

Забравих - другото, дето трябва да забранят е чайниците да идват да учат в американски университети - пълно е с китайски студенти, дето идват учат, крадат и после отиват обратно да продължават да крадат. Аз ако съм на Тръмп на мастото ще и прасна тотална изолация и да правят каквото си искат после. Верно малко ще посрадаме ние и бизнеса в началото, но в дългосрочен план ще е по-добре. Европейците ако искат да са дупе и гащи с тях ок, но по някое време и на тях няма да е зле да им сложим едно ембарго :).

Чет Май 30, 2019 5:43 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, съветския съюз отиде в киреча точно по тоя начин - забраниха трансфера на технологии и бизнеса с тях и до там бяха.

Не ми се искаше да се уливам с митовете, но ще се улея...
Значи това, че не познаваме китайците наистина ще ни изиграе лоша шега. Ние си ги представяме като една държава, една система и т.н. Някой им помогнал и те затова успели. Сега ще им спрем кранчето и те ще...
Нищо от това не е вярно. Китай са 25 провинции, между които няма нищо общо. Това което си представяме като "система" е всичко друго, но не и нещо системно, няма порядък, няма точно определена логика. Всъщност има логика, но ни е трудно да я разберем, защото тя се базира на неравенството. Примерно през годините много често парите от тия 25 провинции отиват в 2-3 провинции. Това обикновено се цитира, защото е форма на несправедливост, недемократичност и комунизъм ако щеш. Но малко хора си дават сметка, че всъщност вътре в Китай е имало жестока конкуренция. Коя провинция кой кокал да вземе. Другите духат супата.... буквално. На Тони сигурно би се харесало ;-)
Освен това голяма част от икономиката им е експортно ориентирана. Предполагам това не е тайна, но което се крие за тая "тайна" е че голяма част от икономиката им се развила като се е конкурирала с целия останал свят.
С две думи, ако нещо е типично за китаеца е, че той е израснал в условия на жестока вътрешна и жестока външна конкуренция. Конкуренция без правила и конкуренция при която той е свикнал да е от по-неизгодната страна. И как се борим с китаеца - вкарваме му ограничения, малко "несправедливи" може би, но важното е да не може да се конкурира.... Сериозно? Та на него това му е естествената среда!

Колко от това важеше за СССР? И у нас де... Та при нас вътре всичко беше уравновиловка, всички еднакви, конкуренцията забранена със закон...
Абсолютно няма нищо общо между СССР и Китай. И ако с оръжията, който действаха при едните си мислим че ще сплашим другите мисля си че яката сме я закъсали...

Чет Май 30, 2019 5:45 pm
Профил

Dimitar написа:
Забравих - другото, дето трябва да забранят е чайниците да идват да учат в американски университети - пълно е с китайски студенти

Не само университети, още от начални училища си пращат децата... той и боса на Хувей от това се жалваше, че понеже е бил военен и нямал право да излиза и не е могъл да учи и ходи в САЩ...
Истината е, че китайците винаги са харесвали америка. Затова и пращат децата си масово там, а не да кажем в УК или Германия. Нали не мислиш, че в УК да кажем ще откраднат много по-малко?

Чет Май 30, 2019 5:51 pm
Профил
Аватар

Миро Китай и преди е бил голяма икономика и преди се е отварял към света (4-5 пъти вече) и винаги е свършвал по един и същи начин точно поради различията в провинциите. Та ти може и да не ги познаваш но има хора, дето ги познават. Абсолютно същите неща са говорели предии за Япония и всички знаем какво стана с превземането на света от японците , после корейците и сега пък китайците. Утре кой знае кои ще са на ред.

Чет Май 30, 2019 5:56 pm
Профил
Аватар

Те я харесват, но забравят да научат и копират едно много важно нещо - американския дух и начин на правене на бизнес.

Чет Май 30, 2019 5:57 pm
Профил

митак, сега, ще обяснвам бавно щото виждам че не умееш да възприемаш бързо :D
като не знаеш къде се намира нещо, отваряш гугъл, пишеш "car wash" после "enter" и цъкаш с мишката на "maps" и си търсиш в твоя град, може да напишеш и името на града ако искаш, ама гугъл най често е доста по-умен от теб и ще ти покаже автомивките в твоя град

същото можеше да направиш с влака в япония, пускаш си интернета на умнофона (само моля не ме карай и това да ти обяснявам как се прави) и поглеждаш разписанието, ако не се сещаш че от първа до последна спирка самолета може да е по-бърз от влака, сравняваш влак и самолет по разписание и избираш, а не да ревеш после по форумите колко били зле японските влакове щото ти не можеш да си организираш едно пътуване.... сигурен съм че пак ще си недоразбрал, ще си назнача асистент специално за теб и ще те информирам за приемното време за малоумници :D

миро, най вероятно си абсолютно прав за войната за бъдещето, и за конкуренцията също, обаче това са големи стъпки и хамериканосите имат нужда от одобрение от тяхното общество, а за да получат одоброението на ей такива захлупени трябва да им го представят по начин по който ще го одобрят, не могат да кажат "жълтурите се оказаха по-умни от нас" за това влиза в сила цялата пропагандата и всички лъжи които успеят да изфабрикуват.... и ето че кълват шараните...
а конкуренцията май е слаба страна на "демократичните" държави, особено където са свикнали всичко да се решава с изнудване, лобиране и рушвети, за това и сега беснеят де...

Чет Май 30, 2019 6:05 pm
Профил

Dimitar написа:
Утре кой знае кои ще са на ред.

Опасявам се, че може САЩ да са на ред...

Не става въпрос за емоции, какво ник или аз харесвам или не харесвам в щатите... Поне не индивидуално. Проблемът е, че САЩ губи доверие с тия игрички. Стигнахме до там, че топ политиците в европа да казват "с приятели като САЩ врагове не ни трябват". А политиците, поне в европа са свикнали да си мерят приказките. Не знам даваш ли си сметка какво ще стане, ако при една нова студена война САЩ се окажат за желязна завеса... ама самички!
Спомена за СССР, навремето те така си мислеха, че една завеса ще ги опази. Сега тръмпи строи стени и пуска завеси... аз не съм убеден нещо, че европейците ще ви подкрепим наистина. Предполагам можете и без нас.... все някой ще ви подкрепи. Но каквото и да стане ще има губещи. Хайде, конкретно ние българите сме абонирани за тия неща и няма го правим на проблем. Говоря че няма да сме само българите, само европейците и само още някой. Много вероятно е да няма нито един печеливш, освен може би Русия или някой от тая категория. С две думи забърквате една каша, за която после всички може да съжаляваме.

Чет Май 30, 2019 6:59 pm
Профил
Аватар

Аз не рева колко са смотани японските влакове. Ползвал съм ги щото съм искал да имам тоя експириънс за да видя какво е. Не съм бил могъл да си организирам пътува е - две седмици пътуане там ми бешеорганизирано с точност до 5 мин смешко. Същото с мивките в Америка - ползвам ги нонстоп за разлика от теб дето впечатленията ти и за влаковете и за мивките тук са ти от гугъл само и после дрънкаш глупости по форумите. Всяка година ходя във Флорида на почивка и всяка година карам до там 1250 мили и ги взимам за 18 часа в едната посока. Самолета е 2.5 часа и по-евтин, евентуален влак стрела може би също. Обаче познай - дето вика Тони винаги повечето хора тук ще предпочитат да карат това е традицията, това е духа, това е което хората правят тук. Влак стрела никога няма да е успешен тук, ако беше досега да са опасали страната с релси. Свободата да си се метна на СУВ-то 400 коня и да го опъна по магистралата до Флорида няма да я заменя с нищо. Със сигурност обаче не очаквам задръстен гугъл лалар като теб да го разбера това, така че хич няма да се мора като Тони с фермани. Търси в гугъл, гледай ютуб и продължавай да дрънкаш небивалици как демокрацията била извратена и капитализма загниващ.

Чет Май 30, 2019 7:47 pm
Профил

какво да се мориш, че ти си каталясал преди да започнеш :D
влакове не се пускат за да ходи някой на почивка веднъж в годината, нема толкова плиткоумно мислене
ама нищо, живей си в илюзиите, някой ден може да прогледнеш... евентуално :D

Чет Май 30, 2019 7:55 pm
Профил
Аватар

Миро, същото казват и тук - с “приятели” като в европа дето харчим пари да ги пазим от руснаците, докато те си играят на социализъм и после ексканцлерите им биват назначавани в борда на газпром - врагове не ни трябват. Та е двустранно любовното чувство :). Толкова за глобалния свободен следвоенен свят, дето американците го били експлоатирали и крали. Всеки е дал клетва да се оправя сам.

Чет Май 30, 2019 7:59 pm
Профил
Аватар

nik написа:
влакове не се пускат за да ходи някой на почивка веднъж в годината, нема толкова плиткоумно мислене
ама нищо, живей си в илюзиите, някой ден може да прогледнеш... евентуално :D

Много ясно че ще ми изкараш думите от контекста и пак ще дрънкаш глупости. Казах ти нямаш си никаква идея как живеят хората тук и как пътуват и работят и какво преставляват метрополисите.

Чет Май 30, 2019 8:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623 ... 1197  Следваща