|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Blackfin
Ще замоля колегите дето са се борили с черната перка да споделят малко впечатления.
Това което знам (или си мисля че знам) до момента е следното.
- Относително евтини са (около 10$ за единични бройки)
- Намират се относително лесно през К1.
- Има ги в "нормален" корпус с 176 крака.
- Пуснали сте uCLinux.
- JTAGа може да е самоделен.
- консумацията е поносима - по дейта шита ядрото яде 25ма на 50Мхз.
- имат само 1 UART и някакви синхронни интерфейси.
- може да работи с SDRAM.
Това което незнам е:
- как е като контролер? Има ли GPIO и ако да с каква скорост може да ги клати например.
- плаващи запетайки смята ли хардуерно?
- до колкото ми е известно има GCC за него. Има ли безплатни готови функции за бързи математики, които да ползват DSP възможностите на ядрото.
- и въобще всякаки други впечатления които можете да споделите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 04, 2006 7:26 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Blackfin -a набира популярност
Значи по първите три точки:
В К1 ги подържат на склад и цената за ADSP-BF532SBST400 е около 14$, той е в "нормален" 176 LQFP корпус, който при повече мерак може да се запои само с един поялник и флюс.
Да uClinuxa върви без проблеми има добра подръжка на [url]blackfin.uclinux.org[/url]
Моя JTAG e напълно самоделен, направих го с 74HC244 и 74HC00 и малко резистори. За консумацията не мога да коментирам, не съм я мерил, но от това което съм чел наистина е много добра за тези MHz. Иначе работната честота може да се променя в широки граници (PLL). Захранващото напрежение на ядрото се регулира от 0.8-1.2V. Подържа от 16-128MB SDRAM, има 4 банки по 1MB за асинхронни устройства. (flash памети и др.) Може да боотва и от сериен флаш-което на мен доста ми допада. За UART е точно така само един е, има два SPORT (бърз синхронен интерфейс), SPI, PPI (бърз паралелен интерфейс) и много DMA канали
GPIO обаче са малко -16 на брой, някои от които се застъпват с PPI. Не съм си играл да меря за колко време клати даден пин. Няма модул за смятане на плаваща запетая хардуерно.
Относно средствата за разработка подходите са два: единия е VisualDSP. Има най различни math библиотеки, AD са пуснали свободно разни AN с различни функции за обработка на сигнали. Има и някъкъв микро кернел и TCP/IP функции. Обаче най-евтиния USB JTAG, който се подържа от Visual DSP май беше над 1000$  , а и легалния VisualDSP, беше някъкви хиляди долари.
Другия варианте GCC/uClinux - free software  . Може да се правят и standalone, приложения без uClinux. Хубавото на uClinx-a, че може да се ползва готов и свободен софтуер, който е писан за Linux.
Това засега от мен. Цецо ако имаш други въпроси, и мога да отговоря съм на разположение.
Последна промяна ypauns на Чет Май 04, 2006 11:10 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Май 04, 2006 8:59 pm |
|
 |
|
danov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 4:43 pm Мнения: 85 Местоположение: София
|
Повечето информация която давам ми е теоретична, но все пак:
Има 16 битов half duplex Parallel Peripheral Interface, който може да се клати до SCLK/2. SCLK може да е до 133Mz. Освен това има 16 GPIO пина. За скороста им: Не. Смята с фиксирана запетайка.
Да, има GCC. Все още не съм се занимавал със сметките. Но ако реално искаш бърза сметка, най-добре е на асемблер.
Тук има малко софтуер:
http://www.analog.com/processors/processors/blackfin/technicalLibrary/manuals/codeExamples.html
Можеш да разгледаш как изглежда FFT-то на асемблер. Не съм сигурен че има компилатор, който да го докара от C в този вид.
 |  |  |  | Код: // Start of first stage with input fetching (input is assumed to be in bit //reversed order) // Input is assumed to be scaled by four. The outputis also scaled by four by //ASR option R0 = [I0++]; // x0 R3 = [I0++]; // x2 R1 = [I0++]; // x1 LSETUP(STAGE1_ST,STAGE1_END) LC0 = P1; // There are N/4 butterflies in first stage STAGE1_ST: R4 = R0 +|+ R3 , R5 = R0 -|- R3(ASR) || R3 = [I0++] || [I1++] = R5; // A = x0 +|+ x2, B = x0 -|- x2, fetch x3, store y1 // of prev. bf R6 = R1 +|+ R3 , R1 = R1 -|- R3 (ASR,CO) || R0 = [I0++] || [I1++] = R6; // C = x1 +|+ x3, D = x1 -|- x3(CO), fetch x0, store // y2 of prev. bf R4 = R4 +|+ R6 , R6 = R4 -|- R6(ASR) || R3 = [I0++] || [I1++] = R7; // y0 = A +|+ C, y2 = A -|- C, fetch x2, store y3 of // prev. bf STAGE1_END: R7 = R5 +|- R1 , R5 = R5 -|+ R1(ASR) || R1 = [I0++] || [I1++] = R4; // y3 = B +|- D, y1 = B -|+ D, fetch x3, Store y0 of // this bf [I1++] = R5; // Store y1 of last butterfly [I1++] = R6; // Store y2 of last butterfly [I1++] = R7; // Store y3 of last butterfly // End of first stage with input fetching by bit // reversal
|  |  |  |  |
|
| Чет Май 04, 2006 9:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Изчерпателно, благодаря. Ще ми се да намеря време за него.
Обаче не ми стана ясен въпроса със сметките. VisualDSP то явно има готови функции за сметки. Да разбирам ли че като OpenSource все още няма? А няма ли начин да се "приобщи" нещо от VisualDSP към GCC?
Защото да се пише на асемблер си е наказание. Особенно на такъв сорт процесори.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 05, 2006 9:55 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Защото ми беше интерсно погледнах MPEG имплентациите и познай  декодирането и кодирането - които са едно 80-90% са на asm и има по два-три файла на C , който са основно декларирани някакви масиви от данни , поне от бързият преглед това видях
Цецо аз не съм наясно с DSP-та или Blackfin , но просто си мисля , че ако кажеш горе-долу за какво ти трябва такова 'нещо' хората, които го ползват ще ти кажат дали ще ти свърши работа, просто идейка-съвет
Успех 
|
| Пет Май 05, 2006 10:21 am |
|
 |
|
Цецо
|
За нищо конкретно не ми трябва в момента.
Иначе имам проекти във които се прави риал тайм анализ и обработка на аналогово/цифрови сигнали (човешкото тяло ги пройзвежда в изобилие). Та една такава платформа би ми дала доста.
Нямам нищо против сметките да са на асемблер - стига да не се налага аз да ги пиша  ))))
|
| Пет Май 05, 2006 10:42 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
плаваща запетая в DSP-like инструкции няма да намериш (мисля)
обикновено плаващата запетая върви в комплект със сложни математически функции (корени, логаритми, тригонометрични и др) и се реализира в копроцесор. на него му даваш параметри и след известно време получаваш резултат. обикновено това не е натрупващ акумулатор/регистър и идеята за DSP инструкция отива на кино.
|
| Пет Май 05, 2006 10:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Досега не съм опирал до DSP функции с плаваща запетя. Питах просто информативно. Знам че за това се иска сериозен силиконов ресурс.
А каква е консумацията на SDRAM паметите? Предполагам че лапкат повече от SRAM.
Например следното: Система на 50MHz. Да кажем ядрото хапва 30 mA от 3В. Останалите динамично работещи компоненти - SDRAM, FLASH дали ще се вместят в около 20мА.
За да може после това животно да работи да кажем 24 часа от две батерии AA 1,8Ah.
|
| Пет Май 05, 2006 11:21 am |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Не съм разглеждал, какви вградени функции за обработка на сигнали има GCC, но всичко което го има като код за VisualDSP, мисля че не е проблем да се подкара и с GCC. За консумацията все още не съм правил измервания, като ми остане малко време ще направя. Колегата danov, мисля бе публикувал някои дани по въпроса. Чипа като цяло има добър power management. SDRAM си дърпа ток по принцип, но може да се намали тактовата честота оттам и консумацията, но трябва да замеря нещата, че така говоря малко наизуст.
|
| Пет Май 05, 2006 11:48 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
DSP инструкции за FPU в окръг "Intel" се наричат "SSE" 
|
| Пет Май 05, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аха... има и MMX, 3Dnow и т.н.
НО! какъв ще му е акумулатора на цецо за една Р4?
разликата между "преносима" и "портативна" апаратура е съществена
последно - пентиум-клас процесорите нямат връзване, освен с чипсет. така е от поне 10 години. 915 чипа е с 1900 крака
|
| Пет Май 05, 2006 12:35 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
[quote="Цецо"
Например следното: Система на 50MHz. Да кажем ядрото хапва 30 mA от 3В. Останалите динамично работещи компоненти - SDRAM, FLASH дали ще се вместят в около 20мА.
За да може после това животно да работи да кажем 24 часа от две батерии AA 1,8Ah.[/quote] Да не заформяш някое холтерче ?
|
| Пет Май 05, 2006 1:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не, за холтер няма нужда от DSP. Хита там сега е 24 часа запис на данните на FLASH карта и после цялата наука е анализа на PCто. DSP няма какво да прави там.
Става въпрос пак за анализ на сърдечни ритми, но по-скоро от страната на дефибрилаторите. Но всичко е в главата ми и в доста разкашкан вид за да знам дали въобще има смисъл да се копае в тая посока.
|
| Пет Май 05, 2006 1:46 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Цецо, ти ма уби! Не очаквах дефибрилаторът да няма ток 
|
| Пет Май 05, 2006 8:52 pm |