Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Цецо написа:
Имаш ли си поне елементарна представа на какви условия са подложени американски, а и въобще всякакви бели инвеститори ако искат да оперират в Китай? А ако имат достъп до стратегически ресурс, какво мислиш, Китай ще ги гушка и прегръща със свалени гащи?

По принцип в логиката ти има резон, но има сериозен проблем в аргументирането и представянето й пред широката публика. Със сигурност инвестициите в Китай не са без проблем, но очевидно или си е струвало или всички са били големи глупаци. Казвам всички щото ако вземеш топ 500 на която и да е класация за компании трудно ще намериш такава, която да няма филиал или поне подизпълнител в Китай. Не се сещам за компания, която да е искала да оперира в Китай и да е било забранено. Да, може на някоя да са поставени неприемливи изисквания и тя да не ги е приела, но коя е тая компания?
От друга страна не може да се каже същото за САЩ. Драмата на веещите се не е от вчера, мисля от 2012 е първата им забрана да продават в САЩ. И то говорим за политически забрани, не съдебни, не регулаторни. Спомни си случая с АT&T, които бяха провели рекламния кампания как ще продават хуавейчета и в последния момент се отказаха, не без натиск отгоре. Заради хуавей и ZTE имаше и специални промени в законодателството. Всичко това очевидно не подейства, щото за 2018 Хуавей задминаха Ейпъл. Едните с над 40% ръст, другите с 20% спад. И това на фона, че едните нямаха достъп до един немалък пазар като САЩ.
И сега стигаме не само до бан до даден пазар, ами и тотална забрана да се работи с тях по цял свят. Не мисля че има аналогична атака спрямо друга компания в която и да е друга държава. Ако има поправете ме.
И отново със странни аргументи, оставяли си задни вратички и т.н. Донякъде САЩ може и да се съмняват, но е факт че Хуавей в последните 8 години си предоставя сорс кодовете за секюрити анализ на няколко правителства като UK и Германия. Специално докладите от УК не са особено ласкави (четох последния), има много забележки, но и дума не може да става да са открили нещо зловредно. А знаете ли как реагира Ейпъл, когато китайците поискаха сорса кода на IPhone за такъв анализ? Показаха им среден пръст с мотива че ако им покажат сорс кода е все едно да им дадат ключ от бараката. Щото китайските служби можели да открият слаби места и после да ги атакуват през тях...
Не знам как стигнахме до тая каша... Проблемът е, че няма значение кой фен клуб ще изберем. Истината е, че това и в двата случая е меко казано неприятно. Особено в нашия сектор се задават сложни времена. И не само в нашия, то ако не се намери решение си отиваме към поредната студена война, като само можем да се молим да остане студена...

Вто Май 28, 2019 4:41 pm
Профил

все съм си мислел че пропагандата е най голяма в комунистически/диктаторски държави
но като гледам до къде стигат хамериканосите явно съм грешал... облъчват не само там, а и по целия свят, и явно дава резултати щом се връзват толкова много хора...
излиза някакъв рапон по телевизора и казва "национална заплаха щото не ни дават да инвестираме" и макар всичко да е лъжа барабар със запетайките, всички изпадат в масова абстиненция без грам логическа мисъл

Вто Май 28, 2019 6:14 pm
Профил

Ник, ти си май тоя изпаднал в абсистенция, неясно от какво. Излиза че всички са облъчени и не са наред, а само ти си необлъчения, но нали знаеш в такива случаи статистиката е безмилостна.
Миро, относно това дали инвеститорите са били глупаци, много вероятно е да се окаже точно така. Предполагам никой не си е давал сметка какъв ще е резултата от всичко това. В случая китайците, и по скоро не китайците, а определени техни ръководители, са се оказали по-хитри от западните им колеги. По интересното е защо след като вече са имали един такъв пример - Япония.
Естествено тук не трябва да се оставя на страна и алчността, за която Ник постоянно говори, именно стремежа за по-големи печалби е движел целият този процес. Според мен очакванията са били за нещо като тайван, сингапур, т.е. ще има развитие, но и ще останат малки и безопасни. Може и никой да не е мислел в тази посока.
Китайците може да са най-отвратителната нация на света, но са хитри и си поставят цели, освен това партията е много сериозен обединител и стимулатор. Това което са го постигнали е благодарение на запада, най-вече САЩ, парите и технологиите които са им дадени, въпросът е че са стигнали момент в който могат да продължат сами напред. Горе долу като със САЩ, те са нямали нищо, били са изостанали, но малко по-малко от европа се прехвърлят знания, учени, технологии и в един момент те започват да се развиват самостоятелно до ниво до което да задминат Европа в почти всяко едно отношение.
В момента сме изправени пред факт, Китай вече е достатъчно самостоятелен и независим. въпросът е какво правим от тук нататък. Според мен действията на САЩ са закъснели, и реално те не целят нищо друго освен постигане на някакви търговски споразумения, реални нищо извън търговските няма значение, дори да се съгласят да не крадат технологии, да не си играят с йоаните, все тая, как се гарантира спазване на нещо подобно. Също е и смешно да се мисли че ще се получи лесен достъп до техните пазари, дори да ги има проформа, реално нещо такова може да се ограничи на много нива, и те го правят. Тук опасността е Китай да се затвърди като супер сила, аз не бих иска да живея в държава в която Китай е изкупил всичко.

Вто Май 28, 2019 8:06 pm
Профил
Аватар

Има някой-друг филм за "освобождаването" на Тибет...

Вто Май 28, 2019 10:17 pm
Профил

защо да съм само аз, много са хората които мислят, къде по умни от мен има
"всички тук сме съгласни че митата са глупави, и вредни най вече за америка, не се плащат от китай, плащат се от американците... и още по големи загуби идват от пропуснати инвестиции заради несигурната обстановка"
https://www.youtube.com/watch?v=fK9RqIDMbo4
не го знам кой е този, но това намирам за него
Posen received a PhD in Political Economy and Government from Harvard University
не е актьор.... и не звучи като актьор, на мен ми звучи като един разумен и мислещ човек без следи от пропаганда, съвсем трезва преценка дава за обстановката

Сря Май 29, 2019 2:49 am
Профил

Значи всички ти PhD-та и др. подобна университетска сган трбява да бъде изправена пред стената и разстреляна публично, дори и тези които са републиканци. Точно тия са виновни за почти всички проблеми които имат САЩ, като започнеш от толерастията и стигнеш до промивката на мозъка на младите и ширналия се социализъм. Не оспорвам дали зане или не, дали е прав или не, сигурен съм че всички тия ще си обърнат възгледите на 180 градуса само и само да защитят толераските си виждания, и на цялата "интелигенция" тръмп им е трън в задника.
Що ли така и по време оно и сега точно интелигенцията отправя взор към коунизма, тия в САЩ не смеят да го нарекат така за сега, но реално точно това целят.
А ако трябва да говорим за вреди от митата, тепърва ще се прави равносметка, вече ти направих една проста сметка че има много по сериозни фактори влияещи бизнеса в САЩ от митата с Китай, много по-сериозни са преките и не преките загуби от проблемите с Канада и Мексико, от колкото някакви си мита с китай, да си видял някой да пищи срещу тях :) Тук таме някой казва че не било добро за бизнеса му, ама никой не е тръгнал да прави революции нали? Кои са най-засегнати, големите ритейлъри, но и те не квичат много. Не знам дали усети колко повече вой се нададе заради евентуалното затваряне на границата с Мексико, докато и старите и новите мита минаха без особен шум, даваш ли си сметка защо ?
Сега ако говорим за видето от линка, като изключим че тоя по дефаулт е за разстрел, казва някои много интересни неща, събраните мита били малък картоф, т.е. нищо, сравнено със загубите .. интересно кои загуби, и интересно ако има загуби, но все още има печалби, т.е. загубите не са чак толкова големи, т.е. самите приходи от такси пък са още по нищожни и незначителни.
Сега за загубите, чух една голяма глупост, защото с еинвестирало в дублиращи или резервиращи доставчици, еййй PHD, да ти го туря във всички дупки, че то ние дето сме една сранвително малка компания и никой не ни плаши с мита правим резервиране на съплай чена, и то на ниво страни, е доставчици. Това не е минус, това е огромен плюс не е загуба, това е печалба и инвестиция в бъдещето. Ако нямаш резервиран съплай чейн, си в ръцете на някой който никога не ти мисли доброто.
И не знам дали забелязваш, тоя са го наели да говори на пред китайци, как да си преодолеят проблемите със САЩ, едва ли са наели най-безпристрастният специалист :) Но като цяло не каза нищо, ала бализми колкото да си изкара хонорара.

Сря Май 29, 2019 7:34 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не знам как стигнахме до тая каша... Проблемът е, че няма значение кой фен клуб ще изберем. Истината е, че това и в двата случая е меко казано неприятно. Особено в нашия сектор се задават сложни времена. И не само в нашия, то ако не се намери решение си отиваме към поредната студена война, като само можем да се молим да остане студена...

Тя кашата се бърка от поне 30 години. Сега просто изкипя. Няма как да не замирише на изгоряло...

Най-тъпото от цялата тая работа, е че като се сдърпат Русия-САЩ или Китай-САЩ - накрая си го отнася Европа. Ония и от двете страни си имат своите доводи и си играят игарата. Ама тук (на континента) си е ебало майката... по традиция.

Сря Май 29, 2019 10:10 am
Профил ICQ

да бе, знам че всички са тъпи за теб, особено ако не ти пасва на пропагандата с която си облъчен :D
а това че някой е по-умен и вижда по-далеч от носа си, не означава автоматично че е толераст, социалист, и всичко останало с което го бъркаш
обаче и за ритейлърите пак не си в час
ToHu написа:
Кои са най-засегнати, големите ритейлъри, но и те не квичат много.

https://www.washingtonpost.com/business ... b603fca961
като не вярваш на умните хора, повярвай на бизнесмените, на истинските бизнесмени, не на пишман бизнесмена който освен борчове и фалити друго не произвежда
ефекта на доминото в една такава балонена икономика много лесно се задейства, и много лесно пука балона. освен банките никой друг не печели от това, а тромпетчо от как го няма баща му да му дава пари е яко задлъжнял към всички банки. малко спекула - дали не им се отплаща с тези си действия?
от натиска към турция накрая спечелиха руснаците, от натиска към венецуела в момента пак печелят руснаците, от натиска към германия пак печелят руснаците. но иначе не бил руски агент... може и да не е... ама каквото и да направи все някой друг печели накрая... чудна работа...
да, може жълтурите да са гадна сган, може всички зомбирани да се кефят че се води "война" срещу гадните жълтури, обаче съсипването на американската и много други икономики с глупави постъпки не е нещо по-хубаво, всичко това може да се прави по хиляда други по-елегантни начини, не с грешка след грешка
но не липсват разбира се и хора които се забавляват с цялата пародия, поредната серия на "мейд ин ю ес ей" или по-точно навсякъде другаде освен ю ес ей :D май тромпетчо докато прави америка велика на думи... нещо не харесва хамериканските стоки :D
https://youtu.be/2dGbq3F1F_E?t=288

Сря Май 29, 2019 10:21 am
Профил

Цецо написа:
Тя кашата се бърка от поне 30 години. Сега просто изкипя. Няма как да не замирише на изгоряло...

Според някои проблемът всъщност е на 300+ години, просто западната цивилизация дърпайки много напред се възприема като единствено правилната и налага своите виждания на другите, без да си прави труда да ги изучава. Докато китайците бидейки слаби и принудени да се съобразяват си правят труда да разучат нашата цивилизация. Така сега сме в положение те да ни разбират по-добре, отколкото ние тях. Ние не схващаме тяхното разбиране за фундаментални неща като що е то държава и т.н.
С две думи не познаваме врага си изобщо, като родители дето са изтървали децата да пораснат без контрол, но вече е късно да ги шамаросваш. Няма да стане с шамари. Вече не. Още повече както САЩ дето сами са тръгнали и срещу Китай и срещу Европа и срещу всички. Америка над всичко... хубаво, няма лошо, ама Америка без партньори ще се докара до положение сама срещу всички. Както навремето Хитлер... и той беше много силен пък гризна дръвцето.
От друга страна Китай все още не е толкова силен, все още може да получи някой друг шамар. Но първо това трябва да не е само от САЩ, а от всички западни държави. И второ шамарите трябва да са добре насочени и върху неща, които можем да променим. Защото има и неща, които няма да можем. Затова се изисква да ги познаваме по-добре. И в това отношение САЩ допускат грешка, защото тръгват да шамаросват компании като Хуавей, които имат западно мислене и са сред най-големите критици на Китай. Ако четете внимателно интервюто на шефа им, ще видите че той критикува повече китайските власти, отколкото американските. Не са много китайците дето си позволяват да критикуват партията или държавата. Аз разбирам целта на САЩ, за тях пряката опасност идва точно от такива компании. Но тези компании са продукт и дори да унищожиш 1 или 10 такива продукта, на тяхно място ще се появят 100 нови. Да, ще минат няколко години докато се появят, но ще се появят. Така че това не е спечелено време, това е загубено време за нас.
Не знам, според мен САЩ имат добри шансове да запазят лидерството си. Но трябва да застанат зад компании като SpaceX, които с проекти като Starlink могат да си бетонират контрола върху комуникациите над цялата планета за години напред. И върху наземните имат шанс, но просто трябва да са лидери и да обединяват, а не да разделят, особено пък западните държави. Това ще им изяде главата и на тях и на нас...

Сря Май 29, 2019 12:02 pm
Профил

и най вече шамарите трябва да са за тия които предизвикват проблемите, щото в случая проблема идва не от китай, а от щатите
понеже изоставаме, и сме толкова калпави че не можем и да догонваме даже, дай ще дърпаме целия свят надолу...
тъй като целия им балон надут от изкуствен растеж се крепи само ако има още повече растеж, то тоя "растеж" става жизнено важен, а те вече го нямат
Long-Term Decline of US GDP Growth
https://topforeignstocks.com/wp-content ... Growth.png
само не знам да не се окаже накрая че с цялата си глупост дефакто тръмп е шамаросал точно щатите, следващите 1-2 години ще се разбере...

Сря Май 29, 2019 5:16 pm
Профил

Ник, айде дай пример къде изостават в САЩ че пак не се сещам, сега ще кажещ AI, ами ... може да се предположи че изостават, евентуално, може би да има някакви призначи за това, ако смятаме брой патенти и т.н. само дето Китай със целият си напредък всъщност е здраво стъпил в-у това кеото му е дадено от САЩ. Както във всяк друга област, китай са много силни когато трбява да мултиплицират и приложат технология, не знам обаче колко са силни в разработката на такива. В интервюто на хуевееца той каза ясно, ние не сме казали че можем без САЩ чипове, не можем .. т акакво правят и разработват не знам, до къде са стигнали също, но явно имат нужда от САЩ и то доста, иначе едва ли щеше да е толкова "прям" .. това естествено е мазнене и мили очички, но едва ли е без повод.
Виж да кажеш САЩ са изостанали в ДВГ, може и да го приема, нямат все още, ама те май и не се опитват да имат, двигатели като на Фиат, или Тоьота то вече и VW, BMW и кой ли ги няма в европа. сигурно има някои сфери в които не знам дали изоставане е точната дума, но са традиционалисти, но не виждам някакво сериозно изоставане в никаква посока, дори всъщност все още са си лидери в почти всички направления.
Мен никой нищо не ми промива, явно за разлика от теб, не го разбирай погрешно, просто всичко което гледаш и четеш ти влияе много повече от колкото трябва и изглежда понеже ти пасва на някакъв вътрешен мироглед не го подлагаш на много съмнения. Аз просто виждам нещата от живота, не слушам новини, не гледам тв и филми, не чета почти и преса, реално мен няма кой и как да ми промие каквото и да е. Всичко което пиша е на база мои лични наблюдения и мой личен опит. Мен не ме интересува какво е казал този или онзи професор, той може да казва всичко, а като се поогледаш виждаш че то не е баш така. И професорите много обичат да професорстват, ама никога не изпробват на гърба си това от което най-много разбират и толкова усърдно прокламират и защитават.
И между другото не знам къде казах че професора е тъп, казах че е за разстрел, и мога да ти гарантирам че тоя е социалист. казах че да кажеш че резервиране на суплай чейн е загуба на средства това е простотия, и ако това му е разбирането бих подложил на съмнение изобщо всичко което казва. Редъндънт съплай чейн е в основата на всеки производствен процес, защото тези процеси са планирани, и обинквено се извършват на стъпки, липсата на най-дреният компонент за коя да е стъпка води до огромни загуби от престой. Това се третира само по два начина, първо големи складови наличности които да покрият евентуални закъснения, или гарантиран съплай чейн. Първото е чиста загуба на пари, стоят едни пари в инвентори което не ти трбява нито днес нито утре, нито тази седмица. За едно голямо производство това са десетки милиони, при мен компоненитте за една седмица са близо половин милион, ако трябва да се запася за 9 седмици, какъвто е стандартният лийд тайм това са 4.5 млн може да се сетиш каква безмаслени загуба на средства е това, сега го скалирай до размерите на някой гигант, щото ние сме джуджета. Второто е работещият вариант, но той става само с резервиране на съплай чейна, никога не разчиташ на един доставчик, или се стремиш да сведеш тези зависимости до минимум.
Ако не си запознат с идеята на TPS или TMS, наричат го и по двата начина, целта е минимално наличности, за минимално кратко време на флора, и това касае всичко. не са го измислили американците, измислили са го японците, и в момента цял свят се води по това. Да има тенденции за преход от поточни линии, към мултифункционални клетки, пв които в една клетка се прави цяло изделие от А до Я, като освен това клетката не е обвързана с едно изделие. Това е нова тенденция, въведена пак от Японци, но лично аз имам сериозни резерви към нея, най-малкото защото поради една или друга причина дълго време работим точно така, и виждам огромни негативи, но това е тема на съвсем друг разговор. идеята беше твърдението му за резервиране на суплай чейна е смехотворна.
Аз бих подложил и на съмнение твърдението му за намалени инвестиции, чии, къде и защо ? Ти можеш ли да обясниш защо има спад в инвестициите, чии инвестиции и къде в САЩ в Китай или къде ? Без да се заяждам, но ако можеш да ми обясниш ти как го разбираш това, какви са доводите за подобно твърдение ?

Сря Май 29, 2019 8:17 pm
Профил

ами аз съм пуснал линк бе тони, гледай
подобно на една пирамида ако новите постъпления не са постоянно нарастващи схемата фалира, същото е и с печатането на хартийки, ако не успеят да надуят икономическия растеж и брутния вътрешен продукт, няма да могат да напечатат още хартийки безнаказано
ако не успеят да напечатат още хартийки не могат да си ги преточват през банките да дават заеми и да внасят стоки срещу тия хартийки, ако не успяват да си внасят нужните стоки цените се вдигат, като се вдигнат цените икономиката забавя, като забави икономиката още по-трудно става печатането на хартийки, има нужда от още по-голямо надуване на балона, но без ново печатане на хартийки и даване на лесни заеми това не става, и така спиралата се завърта
изостават с надуването на изкуствената икономика и попарата която са надробили ги застига
и всичко това докато китай и русия се изправят на крака
бъди сигурен че всяка точка и запетайка подлагам на съмнения, дори човек лице в лице да ми каже нещо пак е под съмнение
спад в инвестициите има винаги при всяко сътресение на икономиката, при всяко споменаване на брекзит, при всяко споменаване на името тръмп, колкото е по-голямо сътресението толкова по далеч стигат последствията

не бях обърнал особено внимание за съплай чейновете, ама понеже много се пениш реших пак да пусна видеото... ами и ти толкова си обърнал внимание :D нищо общо няма с локумите които разтягаш, човека просто обяснява за какво се губят още повече пари в следствие на тия мита - колкото по-несигурна е обстановката, толкова по несигурни стават доставчиците, толкова повече пари се затварят за запасяване и други разходи. т.е. това което обяснява са косвените последствия от митата. т.е. това което казва е, че в глобалната икономика всичко е навързано, и заради глупавите мита бизнеса се чувства несигурен и губи грешни пари в допълнителни иначе ненужни галимации за оцеляване, т.е. косвените последствия от митата са загуба на средства (в частност съплай чейнс) , и според него тези загуби са по-големи от самите мита
гледай пак ама не от средата, а хвани целия контекст, започва още от 3:11
при умните хора всичко е навързано, не е разпокъсано и разхвърляно като при теб :D
а това че не разбираш какво ти говорят не означава че другия е глупав, по-скоро точно братното :D

Последна промяна nik на Сря Май 29, 2019 11:48 pm, променена общо 1 път

Сря Май 29, 2019 11:27 pm
Профил

този е професор по макро икономика, ако си забелязал, и на някакво много макро ниво той прави връзки. на мен връзите ми са ясни, сигурно и по добре от на него,щото аз с това живея, не го анализирам на макро ниво където между фъстък и диня и болт и мотор няма разлика. То вземе пак изслушай какво казва, щото аз го слушах два пъти. Тук не говорим за доставчиците по принцип, говорим за едни определени, китайски доставчици, да бъдем точни :).
Също така ако си слушал внимателно, той казва че това отношение е още от времето на администрацията на обама, сега сигурно ще се сетиш защо много не се мрънка по повод митата, и биенето на китай през пръстите, ами няма как да мрънкаме ако и ние сме правели същото. Дали си сложил мита, дали е някаква друга рестрикция, но това към китай го има. не е тръгнало от Тръмп ако не знаеш. Тръмп наистина е доста радикален, но може би това е правилният начин. От край време вашингтон недоволства от начина по който китай манипулира валутата си с една единствена цел, да остава конкурентен. недоволства и от това че субсидират частният сектор и по този начин създават нелоялна конкуренция.
Я да видим сега, Китай май прави същото което и САЩ ? И къде тук сега е проблема, двама са решили да си го мерят а ти задължително искаш да си между тях така ли, или се притеснява че може да го отнсеш между другото. Ами така става, Китай е създаден от САЩ, това че Европа си има планове да се възползва е много хубаво, но не виждам някой да трябва да мрънка твърде много. Погледни износа на Китай по години. Ами когато САЩ наливаше пари, цените падаха, и всички се възползваха от това всичко беше наред. Когато САЩ решиха д апонапляскат Китай, съответно се появиха някакви екстра разходи, евентуално намаляване на потреблението, повишение на цените, всички скачат срещу САЩ. Как теб те влияе, нали САЩ не изнасят нищо, не генерират нищо, само печатат пари. т.е. ти от САЩ няма какво да си купиш, клкто и зле да стане там страдат САЩ, теб какво те бърка. Ако китайците са ти вдигнали цените, ами отиди, договори се, уреди си по-добри цени, или дай на гърба на някой друг всички да блажат, а когато той не иска повече да е добър става виновен защото на всички им секва далаверата....
та не разбрах ти как страдаш от това. Изобщо как страда световната икономика. Помисли по този въпрос, и като намериш връзката избери един от двата отговора, имало е по-здравословна обстановка защото икономиката на САЩ се развива и е наливала много пари в Китай и това е довело до понижаване на цените, или защото САЩ печатат долари без покритие, които стигат до Китай и това сваля цените ... и в двата случая обаче това което се е случило е благодарение на СЩА, иначе няма как сега едностранните действия на САЩ да повлияят световната икономика, особено като то те нямат никаква икономика, всичко е балон, нямат производство, нямат експорт, не генерират никакъв продукт ....

Сря Май 29, 2019 11:48 pm
Профил

уж всичко ти е ясно пък едни такива... въпроси те мъчат :D
човека ти го каза ясно - това е глобална икономика, там всичко е макро и всичко е навързано
как засяга ли? ти си в БГ, боинг е в щатите... мислиш си че по никакъв начин не може да те засегне?
съвсем хипотетично, утре заринат боинг със съдебни дела за неустойки и решат да фалират (малко вероятно но да речем че се случи)
да обаче някой трябва да поеме пазара и еърбъс започнат масово разрастване, глада за кадри става още по-голям
хамериканосите не искат и да чуят да се местят в умрялата европа, ти си в БГ и преди да се усетиш ядрото на екипа ти си събрали куфарите щото в еърбъс им предлагали в един порядък повече от колкото можеш да си позволиш
няма криза, няма долари, няма хамерикански интриги, дори пазара ти не е свързан с тях, но бизнеса ти рязко закъсва....
всичко е навързано, пряко или косвено катаклизмите се пренасят, тъй че глобалната икономика както плюсове си има и минуси

Чет Май 30, 2019 12:20 am
Профил

:) ти май не ме разбра

Чет Май 30, 2019 12:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621 ... 1197  Следваща