|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Русия
lcr изобщо не е ясно какво щяхме да имаме, погледни Гърция и ми кажи какво точно има, къде и е модерното селско стопанство и модерната лека промишленост, и то при всички милярди изкуствено наляти там заради СССР. Ако ги нямаше тия 45 години и евентуалната заплаха от Източният блок можеш да се опиташ да си представиш какво щеше да е сега в Гърция ... то и така до преди 30-на години идваха да учат за доктори в БГ щото там нямаше къде и при кого, ама това е един друг въпрос. Изобщо проблема не е СССР колкото и да ви се иска да е така. А благодарение на Живков не само не сме търпели някакви сериозни негативи, ами сме намазали и доста позитиви от СССР. Ако търсиш причина за сегашното положение, тя не е в СССР, те е в самите нас, в народа, и в хората. Не че Унгария, Полша и Чехия са цъфнали и вързали, но са по-добре, а там руското присъствие и негативно влияние е било много по-силно. Без да пресилвам, мога да твърдя че към 89-та България е била стрната в Източният Блок с най-добри перспективи за развитие, но то не се е случило благодарение на нас самите, това сме го дискутирали другаде. Когато някои са създавали, ние сме рушали, не Руснаците, не Американците, ние нашият народ, нашите бащи, братя и самите ние. Стига сме търсили оправдания там където ги няма, все някой ние виновен, НЕ ние сме си единствените виновни.
|
| Нед Май 26, 2019 12:48 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Гърците може и да са мързеливи и всякакви, ама ние внасяме селскоктопанска продукция от тях, нашите ратаи ходят да им работят а не обратното. Ние за разлика от чехи, унгарци и поляци бяхме големи послушковци и като така, кои са ни били големите перспективи? Кремиковци с допотопните руски технологии и руда карана от другия край на света ли? Ти знаеш много добре, че в сферата на технологиите, ако спиш 1 месец или година и си вън от играта. Ами ако спиш 45 години? Взеха насила земята и срествата за производство от хората, научиха ги да не работят и 45 години по-късно им ги върнаха. Да ама се скъса нишката а едни тарикати ги придобиха за жълти стотинки. Ти помниш ли с какво се захвана кьораво и сакато веднага щом се отприщи частната инициатива у нас? 99% се захванаха с търговия и 1% с производство. Щото вече бяхме свикнали на лесно, на мързел и на трохи. Даже първоначалното наименование "ЕФ" беше бързо подменено с "ET". Бах маа му - държавата на търговците! Е - като вадиш от единия джоб и пъхаш в другия, няма как да забогатееш. И така седнахме да чакаме чуждите инвестиции. Демек това, което хората бяха направили през онези години, докато ние спахме и ни се внушаваше, че борим гнилия капитализъм и рано или късно ще цъфнем. Когато цъфнат налъмите.
Във всяка нормална икономика, моторът на развитието се нарича конкуренция + потребление.
Нищо по-добро не е измислено към днешна дата.
У нас, каква конкуренция имаше? Соди - Девня се съревновава с Кремиковци, кой е по-активен в културно масовата дейност.? Хората имаха някакви пари ама нямашe, какво да купят с тях. Това ли е потребление? Да чакаш за кола или за телефон по едно десетилетие?
Така беше, щото икономическия ни "модел" беше измислен от едни екс-овчари.
Набийте си най-после в тиквите, че това със СССР беше само една огромна грешка. Грешка, която рано или късно ще поправим, но ще е пагубно, ако отново я допуснем.
|
| Нед Май 26, 2019 2:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
Няма какво да си набиваме в главите, ако не сме били попаднали в сферата на тяхното влияние, и не ни бяха взели и в сферата на НАТО, т.е. бяхме си останали нещо като Албания, не знам колко години щяхме да изплащаме репарации, и дали изобщо щеше да има България или щеще да бъде поделена. Към онзи момент това е може би най-доброто което е можело да ни се случи. Дали сме били послушковци е един съвсем друг въпрос, по скоро и то не ние, а определени политици са се нагаждали към и са се възползвали от руските лидери. Каквото и да сме имали, на каквото и ниво да е било е било много по-вече от това което е имала Румъния или Унгария. Не сме били много по-назад от Чехия като индустрия, в някои области сме отстъпвали, в други сме ги водили. Ти ми кажи къде ни е потреблението, щото то там е основният ни проблем. И понеже имаме малко вътрешно потребление, шанса ни е бил да запазим всички възможно чужди пазари, а не да ги унищожим както се случи. Всички си мислеха че ей сега с демокрацията от чешмите ще текне масло и мед, някак много са ни грешни разбиранията за всичко. А за Гърция хайде да не говорим, щото на всички е ясно какъв балон е Гърция, и не биха имали нищо ако не бяха милярдите наливани от ЕС, ако това е икономика аз съм космонавт.
|
| Нед Май 26, 2019 2:46 am |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Като гледам некои колко усилия са хвърлили да копат в градинката с малинката и колко напред са стигнали..... Това е сигурно щото са повярвали на това, дето са им казали, че там има зарито съкровище с искуствен интелект. 
|
| Нед Май 26, 2019 5:23 am |
|
 |
|
lcr
|
Тони, пазарите за които говориш, ги изгубихме по съвсем естествен и независещ от нас механизъм. Не съм казал, че по времето на соц-а всичко е било чернилка. Само казвам, че ако не беше идвал той след края на всв, сега, най-вероятно, щяхме да имаме доста по-висок жизнен стандарт. Този период беше нещо като зимен сън и който, каквото е имал, допреди него, продължи да го развива след събуждането. Чехите са имали развито машиностроене допреди войната а ние сме били една аграрна държава. След зимния сън чехите започнаха да произвеждат автомобили а ние зарязахме компютрите и се върнахме на картофите. Един даскал по дескриптивна геометрия казваше - в машиностроенето трявбат традиции. Не можеш с един струг, който дава отклонение от 0,1 mm да произведеш детайли за струг, който ще дава отклонение от 0,01. За да стане това, трябват "поколения" стругове.
|
| Нед Май 26, 2019 12:08 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Естественият процесс дето го казваш беше раздаване на пари на тоя и оня министър да каже този и рози завод го закриваме щеото е неефективен. Този и онзи пазар за военна продукция гонзакриваме защото не е демократично(а пък демократичните страни продаваха). Така си закрихме повечето производства и пазари.... С обаждания от посолства и подкупи... Чехите и преди и по време на войната са произвеждали и след просто пазарите са били различни...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Май 26, 2019 12:43 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да си производител, е трудно. Да си търговец, не е. Но от търговия не се печели в национален мащаб. Имам преки наблюдения върху дейността на един относително голям български производител на обувки. Предприемчив човек, с партийно минало и известен стартов капитал. През първата половина на 90 - те се занимаваше с търговия на едро. Когато увеличи капитала си, правилно се ориентира към производството. Придоби доста запустели соц активи за жълти стотинки и започна. Само с пари не става. Липсваше му ноу-хау. Техническо и управленско. И като така продукциата му не се отличаваше с особено качество. Не можеше да си намери добри специалисти, защото беше заложил на печалба от евтин човешки труд. Така крета в продължение на десетина години. Накрая видя, че само с брутална експлоатация на неквалифицирана работна ръка, далеч няма да стигне и разтури производството. Разпродаде машините, каквото не можа, отиде на скрап. Постройките, които можа отдаде под наем, други разпродаде. Сега се занимава с посредническа дейност и недвижими имоти.
Подобна беше историята на голям % от малкото, които се захванаха с произвоство.
Как да стане работата?
Ето заради това чакаме чуждите инвестиции.
|
| Нед Май 26, 2019 1:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
+1 за icr Наше село точно така загина.
|
| Нед Май 26, 2019 1:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Гледате много едностранно, според мен доста добре си бяхме и с по-умни политици и по-далновиден и разумен народ можеше да е съвсем различно, да ама не. Не изключвам и себе си, и аз съм от тия които са допринесли за разрухата, и аз съм се възползвал от възможността за лесни пари, и аз съм ходил и убеждавал директори да бракуват това или онова и да ми го продадат за скрап, и ако съм бил политик едва ли съм щял да постъпя по-различно от тях. Всички търсехме бързи и лесни пари, за да оборудване първите цехове сме унищожили работещи предприятия или спомогнали за унищожението им. Нито ме е срам, нито се гордея, това са фактите, но истината е че всички го правеха. Няма как да търсим вина отвън, или в строя, вината си беше на хората. Сега мисля различно, ако тогава съм бил на сегашният акъл сигурно щех да се опитам да съживя тези производства които затрихме, но времето не може да се върне. Аз съм бил един от хилядите и то на дребно, но като теглиш чертата ще излезе че всички са участвали по един или друг начин. Купих сума и неща на безценица от КТА-то, те не са се изнесли сами, нито материалите нито оборудването, аз съм ги купил а други са ги продавали, всички сме виновни.
|
| Нед Май 26, 2019 5:17 pm |
|
 |
|
nik
|
да върна малко назад със селското стопанство - наред с ганьовеца който иска от ден година да изхрани и малко умеят да завъртят нещо дългосрочно, много голям фактор се оказаха и развъдените цигани за гласоподаватели, някой кмет плати да му доведат цигани, пренесат се няколко стотин, и всичко по кърищатата моментално бива опасано като от прелетни скакалци, обират всякаква реколта на зелено. а полицията не ги закача щото кмета ги пази щото нали това са му гласовете, всякакво начинание е обречено на провал
|
| Нед Май 26, 2019 6:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Тони изкърти всички видове мивки.  Имаш една бира от мене като решиш да си идваш.
|
| Нед Май 26, 2019 8:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и това влияе, но не е само това, основно сме ние и нашите си грешки, малко бяха хората които имаха идея какво да правят, още по-малко тия които им се даде възможност. На мен ми трябваха 15 години да осъзная че това което ми е говорил дядо ми не са били празни приказки, и аз като всички останали се опитвах за мнимално време да изкарам максимално пари, и затрихме един доста перспективен земеделски и животновъден бизнес който можеше да се развие. Та къде тук вина имат циганите ? Просто хората, всички се юрнаха за лесни пари. Рек, така си е, като е имало още 100 като мен, които са изкупили тонове цветни метали за без пари изнесени от един или друг, машини нарочно бракувани за скрап, какъв шанс са имали тези предприятия.
|
| Нед Май 26, 2019 8:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Изключително рядък феномен е някой на балканския полуостров да прави подобни самопризнания.  Виждаш как е: виновни са руснаците, марсианците, цска, всички други но не и аз самия. Както многократно съм ви казвал, държавата е такава, щото хората в нея искат да е такава. Ако ви трябва реална демокрация, то тя е тук.  И даже има още мегдан за демократични "промени и подобрения", Венецуела е светъл пример.
|
| Нед Май 26, 2019 8:52 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Да, така е. Някои хора участвахме по "друг" начин. Различен от твоя. Така че айде да не ни включваш "всички" в закъснелите ти и не на място самопризнания. Един малък Домусчиев си ти ToHu. Както каза самия ти, преди време, за да си бизнесмен в България, важното е да си задник.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Май 27, 2019 9:01 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Не всички и в това е проблема. Ако бяха го правили всички, щеше да има изобилие от здравословно конкуриращи се и допълващи се идеи и проекти. Но... имаше една песничка: "Sweet dreams are made of this: -Some of them want to use you, some of them want to get used by you, some of them want to abuse you, some of them want to be abused...." ... и после едни картинки на пасещи теленца. Абе с две думи -пеераски Свят. И колкото по-на Изток идваш, по-пеераски става- там дето аги са вилняли веднъж ... https://youtu.be/qeMFqkcPYcg
|
| Пон Май 27, 2019 3:18 pm |
|
|