|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 4:03 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
ами това което говориш е доста разтегливо като понятие какво значи русия си защитава интересите? аз не съм чул руски политици да обикалят из европа като гладни псета и да изнудват "ще трябва да ни плащате повече да не ви се случи нещо лошо...." руснаците си продават оръжие на който поиска, никой не насилват, турците сами си поискаха - и ще имат, само не разбрах защо хамериканосите толкова се депресираха от тази новина, имам чувството че не толкова че турция ще купи с400 ами май щото да не вземе ф35 да влезе в обсега на с400 не знам с400 ли са толкова страшни или ф35 не е толкова стелт колкото го хвалят... идея си нямам, само паниката е озадачаваща
|
| Съб Май 18, 2019 10:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Така ли правят руснаците,аз пък да не знам, а продажбата на газ на Европа не е изнудване и извиване на ръце, и заплахи и какво ли не още? Аз съм съвсем ОК с това, на теб не ти е приятно. САЩ не са заплашвали Европа с нищо, освен че няма да я пазят, това не е заплаха. Но който и каквото да прави за мен е ОК, ти обаче имаш силно тенденциозно отношение към САЩ, без никакви обективни причини, освен това че понякога им се отдава да правят по-добре това което правят всички в малка или голяма степен. Нима действията на орбан не са също толкова нагли, нима това което прави е съобразено с другите членки на ЕС ? Много интересно виждаш наглоста конкретно в САЩ и то за смешни неща. Защо пропадна сделката между Европа и сащ, кой имаше лобисти зад гърба си, кой искаше да налага протекционистки мита, САЩ казаха да паднат всички мита, в следващият момент ЕС се опита да им извива ръцете, ама не им се получи. Не видях да си писал колко нагли са европейците, най-вече французите, защото за да си защитят техният интерес страда цяла Европа, включително и България. Можеше да няма мита със САЩ, можеше да има повече конкуренция на пазара, но няма заради Франция и отчасти германия, е нима това не е наглост , не видях да пишеш нещо по този въпрос, или пак САЩ са виновни в случая ? Просто ти не си обективен, аз може да имам странно виждане, да са ми промили главата, но нямам пристрастия към никого, аз съм за всеки да си защитава интереса по всеки възможен начин, със заплахи, със сила, със мита,с войни или както там намери за добре, ето това е света в който искам да живея, а ти не си наясно май какво искаш, но и Нети харесва какво става, и най вече ако са замесени САЩ.
|
| Съб Май 18, 2019 10:31 pm |
|
 |
|
nik
|
единствените проблеми с руския газ са били когато хамериканосите плетяха интригите с украйна, от тогава не е имало никакви проблеми, а сега ако отпадне украйна от уравнението съвсем ще изчезнат всички проблеми
явно нещо съм пропуснал... кога щатите са предлагали сделка? нещо заслужаващо обмисляне? нещо изгодно? при тях обикновено няма нищо изгодно, има само "искаме" и ако нещо дават е само на обещания, "ще ви пазим от таласъмите"
Последна промяна nik на Съб Май 18, 2019 11:29 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Май 18, 2019 11:20 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Можеш да започнеш с плана Маршал.
|
| Съб Май 18, 2019 11:25 pm |
|
 |
|
nik
|
че какво за плана маршал? дали няколко милиарда преди не знам си колко години... те и сега си ги дават навсякъде където искат да подменят правителства, без да му казват плана маршал, нали не си толкова наивен да мислиш че някой дава пари ей така щото много загрижен....
|
| Съб Май 18, 2019 11:32 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Планът Маршал е брилянтен бизнес план, замислен да работи за интересите на САЩ. Това обаче не означава, че Европа не се е възползвала много сериозно от него.
Абе ти случайно да си чувал израза "и вълкът сит, и агнето цяло" ?
|
| Съб Май 18, 2019 11:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи с Руснаците постоянно е изнудване и заплашване, за теб трябва да излязат публичо по медиите ли за да го приемеш за такова, който не е преговарял с руснаци той не знае за какво става въпрос. И понеже по една случайност бях въвлечен в няколко газови проекта, сред които Южен Поток и ТАНАП, всички които са преговаряли с руснаци по повод износ на горива казват че винаги е изнудване, и за да са ОК с едно трябва да им дадеш нещо друго, конкретно за ТАНАП е имало доста сериозен натиск. Разликата е че те го правят по друг начин, не го обявяват публично, което едва ли променя нещо. А за плана Маршъл няма да говорим, без него европа щеше сигурно още да е в развалини от бомбандировките, или пък щеше да е станала част от СССР още преди 70 години. Не знам дали осъзнаваш но след ВСВ европа е разорена, всички европейски правителства са разорени, макар и спечелили Франция и UK нямат нищо, и дължат огромни суми на САЩ, франция не толкова, но те са си били бедни и преди войната. Но това е минало, мен лично не ме интересува какво и защо са го направили, и няма аз лично за какво да съм им благодарен, но западноевропейците следва да са. Източноевропейите пък също има за какво да са благодарни, САЩ са намали кой знае какъв интерес да водят толкова ожесточена борба със СССР, ако не бяха техните действия сега сигурно щеше да има мавзолей на Тодор Живков, и да чакаме студио Х. Не че има нещо лошо, мене дори ми липсва и студио Х и не мисля че Тодор Живков е бил толкова черен колкото го изкарват, дори мисля че е направил доста добрини за нас, но това сега не е модата. Замислял ли си се кой спечели най-много от края на студената война, ако се замислиш ще установиш че това не е САЩ, може много да им се е искало и да са си мечтали д аполучат един нов пазар от още 300 млн, ама не, Руският си остана далеч от всички, ако изключим колите, Бившите СССР републики също са далеч и са все още бедни, и в крайна сметка останаха една Полша, Чехия, Словакия и до някъде Унгария и Румъния, които бяха окупирани от Германските корпорации, та САЩ не хвана нищо от тоя пазар. Това че продавал по 5-10 самолета, капка в морето, и по 200 на година да продава същият кур, всичко от което наистина се правят пари го прилапаха немци и австрийци и тук таме французи.
|
| Нед Май 19, 2019 12:41 am |
|
 |
|
nik
|
не знам в какво си бил въвлечен ама си запознат точно колкото и аз  изнудването на руснаците обикновено е да не се слугува на щатите, не искат да се занимават със слуги готови да осерат пейзажа по всяко едно време щото някой така им наредил от щатите, разбираемо, боко тиквата ако не беше такъв слуга щеше да намаже много здраво от газов хъб и транзитни такси, ама нали си е тъпо парче... далеч съм от мисълта че хамериканосите са толкова успешни, не винаги успяват да пожънат успехите на зловещите си планове, но това не ги спира да продължават по същия начин, особено пък сега с тромпетчо кажи речи нищо полезно, колкото и да се напъва, провал след провал, дори вече никой не го взема на сериозно баща на смъртно легло, чакат го да си отиде: -сине, мирише ми на кюфтета, донеси ми едно кюфте.... връща се малкия: -мама каза не може, били за погребението.... поляците май сега са се надупили на щатите, да видим колко ще прокопсат... обикновено сценария е еднообразен, намесват се от МВФ и после идват години наред последствия иначе и аз съм "за" всеки да си гледа интересите, за съжаление рядко се случва, всеки слугува на някой, дори да не личи на пръв поглед
|
| Нед Май 19, 2019 1:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
Какво значи слугува, за теб е слугуване за него си е гледане на интереса, много интересно как така характеризираш нещата. То всеки слугува на някого, я на жена си, я на децата си я на работодателя, и в 99% от случаите е без никаква принуда, просто си гледа интереса.
|
| Нед Май 19, 2019 2:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
За южен поток спирането няма нищо общо със щатите, дори там една сериозна американска компания изгуби едни много пари. Точно тоя случай е хем боли хем сърби, като не знаеш как точно и колко да си поискаш така става. Не съм далеч от мисълта че там и свинчо има пръст.
|
| Нед Май 19, 2019 2:40 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
интересна ситуация, след години ще видим кой е бил прав, и дали Турция ще има ракети, истребители, петрол и АЕЦ или напротив...Американците явно се местят в Гърция https://m.dir.bg/dnes/svyat/erdogan-skl ... vashingtonhttps://m.fakti.bg/world/381510-sasht-p ... -na-garcia
|
| Нед Май 19, 2019 9:36 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ердоган сътвори големи глупости в икономиката и това може да му изяде главата, преди да си изпълни мегаломанските сънища... Преиграването на изборите в Истанбул трябва да видим първо...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Май 19, 2019 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам дали толкова в икономиката колкото в политиката, просто едното се влияе от другото. Според мен много надцени потенциала на икономиката им, и реши че могат да са независими, но реално техният просперитет се дължеше главно на това че бяха аутсорсинг дестинация на много европейски фирми. Това им позволи да развият икономиката си. Екстремизма който проповядва, защото прави точно това, е пагубен, не само заради отношението на запада, а и заради процесите вътре в страната. Някой да се сеща за държава в която има силна религия граничеща с фанатизъм и в кято д аима някакъв технически прогрес, няма такава държава, двете неща са противоположност. Нито в Израел, нито в Иран, религията не е на ниво фанатизъм, и едните и другите са почти толкова вярващи колкото сме и ние, докато Ердоган разчита на едно много консервативно, длбоко вярващо население за да се задържа на власт, но ако се продължава в тази посока тов анеминуемо ще доведе до значителен спад в развойният потенциал, религията е спирачка на прогреса.
|
| Нед Май 19, 2019 7:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И това го има, но основния му проблем е, че си повярва, че световния инвестиционен свят с охота ще финансира мегаломанските му щуротии. Да ама не. Лихвите по кредитити му скочиха яко и се наложи да банката да девлвира силно лирата. Реципрочно в големите градове, където населението не му е толкова овчо преданно, почна да роптае срещу това обедняване... И не виждам как ще се измъкне от тая ситуация, защото е инертна системата, а той няма време...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Май 19, 2019 8:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от населението, аз изобщо се чудя как все още не са го разкарали. Това обаче означава едно, че има и подкрепа от младите, и то не само в далечният изток, това е по-опасното. Ако са с достатъчно промити мозъци не е невъзможно да се задържи на власт със сила. Това което балансираше Турция беше армията, той се погрижи за нея, тя вече не е фактор.
|
| Нед Май 19, 2019 8:59 pm |
|
|