Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Кутия поликарбонат Fibox към бетон 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Кутия поликарбонат Fibox към бетон
Закрепване на стандартна поликарбонатна кутия Фибокс към бетон...
Уловката е да се използват стандартните жлебове, които позволяват до 4мм винтове.

Кое би било най-подходящо
- дюбел в бетона и после 4мм самонарязващ винт
- метална плоча към бетона, с дистации между плочата и бетона. И после - заварени гайки или резбовани отвори М4

Това ще се повтори около 200 пъти, така че има значение колко лесно, бързо и евтино ще се монтира.

Понеже ще стоят няколко години, и ще има някакви вибрации, винтовете трябва да са добре фиксирани.
Т.е. или самозаконтрящи гайки, или локтайт или или и двете. При дюбелите... незнам, тия кутии тежат не повече от килограм, а там е под открито небе и има някакви вибрации. Последна възмоност е подсигуряваща скоба за цялата кутия, но става грозно.

ТоНи май ще каже тука...

Всъщност има и по-лесен вариант май ... - всяка кутия с по 2х Г-образни скоби (алуминий), закрепени 2х предварително със законтрящи гайки или нитове. Издължената част ще има 1-2 отвора и така приготвените кутии директно ще се монтират.

Ето такава кутия
https://m.elfa.se/sv/enclosure-polycarb ... vEEALw_wcB

Другото НО...май всики винтове ще са инчови размери ;) и всичко ще е по хамерикански правила, контрактора да му мисли

Съб Май 18, 2019 9:49 am
Профил

Мнение Re: Кутия поликарбонат Fibox към бетон
Ако няма да се налага често демонтиране на кутиите, аз бих обмислил и монтаж с пистолет за пирони. Пирон със шайба, директно през дъното на кутията.

Съб Май 18, 2019 10:54 am
Профил
Аватар

Страх ме е да не счупя гнездото на кутията с пирон.
Виж за Г-образната планка може, ако няма дистанция

Съб Май 18, 2019 11:14 am
Профил
Аватар

Пироните понякога разтрошават бетона и не държат - заради един може да се вкараш във филм.
Вместо дюбели има най-различни самозатягащи се болтове.
Няк'ви "ушенца" да стърчат, или предварително монтирана върху по-голяма планка? То не друго, но ще трябва влагоустойчивост и е добре да не дупчиш кутията на място.
Пък като казах "болтове": има едни, май на Хилти, даже със специализиран инструмент, от които остава да стърчи шпилка. Значи първо поставяш болтовете и после, ако е наред, завинтваш кутията с гайки.
Ама наистина ТоНи е майстора...

Съб Май 18, 2019 11:41 am
Профил
Аватар

Шпилки откъм бетона няма да стане
Проходните отвори имат двойна функция - първо слагаш монтажния, после след него пластмасовия който затваря горния капак.

Едно предимство е, че на задната страна
на продните отвори има клипс/пластмасов който фиксира М4 гайка, така че фиксиращия винт да не мърда. Т.е. - да не отваряш кутията откъм електрониката на място и да не вадиш пластмасовите фиксове - неудобно, вредно и опасно е.
Т.е. положението в момента е, че фиксираната "шпилка" М4 идва откъм кутията.

Съб Май 18, 2019 12:13 pm
Профил
Аватар

Шпилки откъм бетона няма да стане
Проходните отвори имат двойна функция - първо слагаш монтажния, после след него пластмасовия който затваря горния капак.

Едно предимство е, че на задната страна
на продните отвори има клипс/пластмасов който фиксира М4 гайка, така че фиксиращия винт да не мърда. Т.е. - да не отваряш кутията откъм електрониката на място и да не вадиш пластмасовите фиксове - неудобно, вредно и опасно е.
Т.е. положението в момента е, че фиксираната "шпилка" М4 идва откъм кутията.

Съб Май 18, 2019 12:13 pm
Профил
Аватар

Нее, аз шпилката я смятах за допълнителните "ушички" или к'вото е там, в бетона нема начин да работиш с точност, че да улучиш дупките на кутията. Всъщност, производителят дали не предлага метална планка за монтиране към стена?
А бе нещо такова, колкото за идеята, ама не толкова криво :) :
Прикачени файлове:
Untitled.jpg
Untitled.jpg [ 15.3 KiB | Прегледано 7246 пъти ]

Съб Май 18, 2019 1:52 pm
Профил
Аватар

Мисля, че имат обикновен правоъгълник за планка, ще ги питам. Иначе идеята изглежда прилично, да видим колко ще ми поискат за 250 комплекта :)

Съб Май 18, 2019 4:21 pm
Профил

Ако кутията е лека 4 мм не са проблем. Там където са отворите е удобно, ако няма други съображения дебел с винт, универсален дебел който става и за тухла. Ако ще правиш комплекти бих сложил два типа, къси за бетон, стена с панел и т.н. и дълъг за тухла е стена с дебела замазка или предстенни обшивка.
Единствения възможен проблем са много криви стени, при такива като натегнат кутията се посуква и капака не затваря плътно, но трябва и съответният идиот който да натяга.
Всичко останало е излишен разход. Избягвай директен монтаж ако не си сигурен къде монтираш, някои бетони са много твърди и искат специални пирони, други са с голяма фракция и освен че иска друг пирон се и къртят. В стени с мазилка късите не държат добре, абе изобщо има много специфики.
Междинна планка не е нужна за тази кутия, ще е ненужен разход.
П.с. С точноста проблем нямаш, аз монтирам фланец 600 мм който се монтира с 12 анкера М16 с отвор 18, нали се сещаш колко по трудно упражнение е. Всъщност в бетона отвор се дупчи много по-лесно и точно, иска добро свредло и хубава машина, едва ли са проблем в Швеция.

Съб Май 18, 2019 4:23 pm
Профил
Аватар

Аз мисля че ще са с междинни планки, 200 или ако са двойни ленти 400.
Понеже са комуникационни кутии, трябва да са готови и тествани предварително, както и готови само да се "закачат". Тогава няма да има проблем с посукване и т.н. Г-то опиращо в долния край на кутията ще прави по лесно позиционирането. Абе ще видим, но благодаря за препоръките.

Исках просто да знам дали за бетон и за мостове има някакви специални правила или материали. Още повече в Хамериканско :)

Съб Май 18, 2019 4:31 pm
Профил

Ако не искаш кутията да се отваря за монтажа това е друго, ама няма ли кабел як да влиза ? Иначе за американско вече е друга бира, това не го каза или аз не го разбрах. Америка е много голяма, не знам какви климатични зони таргетираш, но със сигурност стандартният цинк няма да работи в едно 30% от Щатите, всичко което е на юг и близо до крайбрежието ще има проблем с корозията, също така не забравяй електро корозията. Или ти трябва много дебел горещ цинк или неръждавейка, от доставчик на кутии ще си стане дране ми се струва. Можеш да си поръчаш монтажна плоча. Имай и друго в предвид, казваш мостове, в САЩ голям процент от мостовете са метални, и никой няма да иска да ги дупчи, не знам до къде е твоят ангажимент. Ако ще монтираш и на метал, плочата е задължителна като трябва да я съобразиш с възможността за използване на крепежи за I, H, C, O сечения, това са различни видове клампи които се монтират не разрушително.

Съб Май 18, 2019 4:48 pm
Профил

https://www.erico.com/category.asp?category=R497
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... 92m0kW0KtT
Това са някои стандартни елементи за монтаж към стоманени греди, това второто е много популярно. Използва се стандартен профил, който се хваща с клампи, за него вече си закачаш кутията.
Това обаче трябва да е задача на който ще я монтира, достатъчно е да му осигуриш в този случай монтажна плоча. Лично аз бих си я произвел сам, не само заради цената но и ще е това което ми трябва с нужното поцинковане.

Съб Май 18, 2019 5:02 pm
Профил
Аватар

Именно,
просто искам да дам някакви насоки на локалния контрактор. Нито имам лиценз, нито ми е работа - но според моите хора трябва да им "сдъвчем" всичко, за да не го оплескат.

Съб Май 18, 2019 5:18 pm
Профил
Аватар

ТоНи бързал, непрегладал всичко и първоначално не разбрал - кутията стандартно се монтира изотзад с 4 болтчета М4 за нещо тьнко. Ама в случая искаме към бетонна стена. После той предлага допълнителен преходник, който само усложнява.
Аз пък от после видях, че ставало дума за мостове и то в Хамериканско. Мии, по-големички "свински опашки" връзващи подходяща подложка и сакън, не бутай повече! :) То и така падне ли мостът ти ще си виновен.

Хъх, в Хамерика фирми за монтаж няма ли? Ще се изръсиш, ама няма да ти пращаме цигари в затвора.

Съб Май 18, 2019 5:38 pm
Профил

Тони много добре е гледал. Кутията не се монтира изотзад, поне според пдф-фа. Кутията се монтира с 4 винта точно под винтовете на капака. Сваляш капака, завива винтовете, слагаш капака. Не случайно тия ви тове са извън уплътнен името. Тони е монтира хиляди такива кутии...

Съб Май 18, 2019 8:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща