Отговори на тема  [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 68  Следваща
Boeing 737 Max 8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Boeing 737 Max 8
На мен цялата работа продължава да ми прилича на реципрочен отговор на Европа зарад дизелгейта... Те и в двата скандала има доста прилики де... Както и в последващите реакции.

Вто Май 14, 2019 2:20 pm
Профил ICQ

дизелгейта не предизвиква катастрофи
ако беше реципрочен отговор на европа нямаше да ги свалят в щатите, опитаха се да замажат положението за един-два дена обаче като се разчу за грубите злоупотреби и там ги свалиха
ако беше толкова безобидно положението можеха да ги търкалят поне за полети в щатите и в държавите които им слугуват,
обаче колкото и да са нагли вече не смеят

Вто Май 14, 2019 2:34 pm
Профил
Аватар

nik написа:
дизелгейта не предизвиква катастрофи
ако беше реципрочен отговор на европа нямаше да ги свалят в щатите, опитаха се да замажат положението за един-два дена обаче като се разчу за грубите злоупотреби и там ги свалиха
ако беше толкова безобидно положението можеха да ги търкалят поне за полети в щатите и в държавите които им слугуват,
обаче колкото и да са нагли вече не смеят

от путинската пропаганда съвсем си изперкал... и намали малко бояришника!

Вто Май 14, 2019 3:14 pm
Профил
Аватар

Как беше онази китайска мъдрост? Не търсете лоши намерения там където всичко може да се обясни с човешка глупост и невежество.
@Тони, проект и продукт не са еквивалентни. Това е другия anti-pattern който съм виждал, освен загубата на приемственост. Основните продукти на една фирма, тези от които идват приходите, печалбите са винаги с приоритет. Това е основното направление в което се влагат ресурси. Когато говорим за компания която не прави мигалки или летящи вилици, по това основно направление има нужда и от доста поддържащи проекти.
Образно казано ако основния продукт е една греда, колкото по-дълга става тя се появява нужда от подпори които да не позволяват провисване. Тези подпори, поддържащи проекти са ортогонални на основното направление. Т.е. съвсем друга посока. От тях не идват директно печалби. И поради това и поради факта че погледите са в основното направление, никой не вижда дори и с периферното си зрение, какво става по перпендикулярните направления. Много често по тях се прави нещо със собствени сили и ако стане. Понякога такова е отношението и към задачите по верифициране, валидиране, тестване. Имаше една стара статия, как винаги проектирането на PowerOnReset-а на MCU-то се хвърля на някой новобранец като задача, щото батковците са заети с по-важни неща. Сътветно в ератата, често се срещат проблеми при еди какви си рампи на захр. напрежение и прочие.
Нищо чудно тази MCAS да е "минала" всички процеси, верификация на няколко нива, валидация, тестове, но тази задача, по проверката да е била оставена на новобранци. Съответно мениджъра вижда зелена отметка срещу това - работата е свършена.
Проверяващите колкото и да са стриктни и съвестни не могат да седнат до всеки инженер и да го проверяват на всяка стъпка. Разчита се на доказване че са изпълнени всички необходими процедури. Че процесите са в съответствие с предписанията. Че има документация, проследяемост, прозрачност... Проверяващите избират определени неща които могат да разнищят, но много от нещата се приемат по документи. Документи предоставени от компанията производител. (вероятно на това, журналистите и nik, му викат самосертифициране). Ако наистина MCAS не е била със съответното ниво на изисквания по безопасност, проверяващите може и въобще да не са я погледнали.
Та освен липсата на приемственост ще добавя и това че в компаниите за да отчетат растеж, да генерират печалби се влага всичко в направление на основните продукти и се пренебрегват необходимите поддържащи задачи/проекти.
Разбира се това горното го пиша от моя скромен опит и правя спекулативно аналогия с вероятен сценарий и при Боинг. Ще се радвам ако не съм прав.

Вто Май 14, 2019 11:40 pm
Профил
Аватар

Абсолютна пилотска глупост. Самата машина си е работила нормално до края.

Сря Май 15, 2019 11:22 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Реконструктор написа:

В края на секунда '11' от записа (м-у 11 и 12) има изрязани кадри- самолета е в позиция с носа нагоре и се снижава с нормална вертикална скорост. На 'два пръста' преди рульожката изглежда че просто се движи с прекомерна хоризонтална скорост (балонира) над пистата но с нормална вертикална на снижение и ще кацне нормално.(... е ...почти - евентуално ще му свърши пистата). После липсват кадри и когато вече е на границата на рульожката, е с наведен нос надолу ( все едно е баунс-нал вече веднъж с превишена вертикална на снижение но на записа не се вижда пушек от докосване на колесника с пистата). След това си е вече неколкократно класическо баунс-ване при което пилота е можел да коригира с даване на тяга и минаване на втори кръг, но не го е направил.
Официалните разследващи братушки както винаги -мълчат официално ( при наличен запазен самолет за обследване ), а пустите любителски CCTV-та и интернет както винаги изрязват най-интересното. :evil:

Сря Май 15, 2019 2:28 pm
Профил

Придържай се към техническото обсъждане

Сря Май 15, 2019 2:49 pm
Профил
Аватар

Jack написа:
Реконструктор написа:

В края на секунда '11' от записа (м-у 11 и 12) има изрязани кадри- самолета е в позиция с носа нагоре и се снижава с нормална вертикална скорост. На 'два пръста' преди рульожката изглежда че просто се движи с прекомерна хоризонтална скорост (балонира) над пистата но с нормална вертикална на снижение и ще кацне нормално.(... е ...почти - евентуално ще му свърши пистата). После липсват кадри и когато вече е на границата на рульожката, е с наведен нос надолу ( все едно е баунс-нал вече веднъж с превишена вертикална на снижение но на записа не се вижда пушек от докосване на колесника с пистата). След това си е вече неколкократно класическо баунс-ване при което пилота е можел да коригира с даване на тяга и минаване на втори кръг, но не го е направил.
Официалните разследващи братушки както винаги -мълчат официално ( при наличен запазен самолет за обследване ), а пустите любителски CCTV-та и интернет както винаги изрязват най-интересното. :evil:

Точно това е, след като е отскочил, веднага двигателите на макс. тяга и отива на втори кръг.
Сега, точно тоя пилот преди това е карал Ил-76, там го правят от време на време това, особено ако е претоварен. И е относително ок, защото самолетът е тежък и реагира вяло и бавно на всички команди на пилота, вкл. и натискането на носа надолу. Явно старите навици трудно се забравят и в тоя случай не е очаквал, че SSJ ще е доста по-пъргав и носа ще се забие надолу доста по-бързо.

Сря Май 15, 2019 3:12 pm
Профил

Модераторе, като си тръгнал да цензурираш постове, поне напиши, че това в червеното си го написал ти а не аз.

Сря Май 15, 2019 3:16 pm
Профил

Навика е нещо което може и да не можеш да го промениш, особено след дълги години. Имахме един пилот, беше на 50 някъде, цял живот пилот на Ми, последно в отряд 28. Ами беше при нас горе долу година и не се научи да управлява малките гадове, дали пилотира, да пилотира, дали бих се качил при него абсурд, камоли да качим клиенти. просто той беше с свикнал с големи тромави машини, там като мръднеш щурвала отиваш пиеш две кафета и като се върнеш той се сетил да мръдне, малката гад е мръднала още преди да си помислиш че ще мърдаш щурвала. Верно и възрастта си оказва влияние но ...

Сря Май 15, 2019 6:49 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

ToHu написа:
... с пилоти които не могат да го спасят...

Качвай се на самолети с Яки пилоти (13:02)

https://www.youtube.com/watch?v=aoNOVlxJmow

Пет Май 17, 2019 8:13 am
Профил

ToHu написа:
Навика е нещо което може и да не можеш да го промениш, особено след дълги години. Имахме един пилот, беше на 50 някъде, цял живот пилот на Ми, последно в отряд 28. Ами беше при нас горе долу година и не се научи да управлява малките гадове, дали пилотира, да пилотира...

Преди време бях решил да изкарам PPL(H). Оказа се, че в България няма къде да се направи нальота, нямало кандидати, защото било (е) много скъпо. Хубаво де, ама след 10 години откъде ще взимаме пилоти, ще внасяме от бангладеш ли?
После направих един бърз рисърч как седят цените в България за PPL(A) спрямо тези в някоя централноевропска държава (май Унгария беше),Германия и САЩ. В крайна сметка в навсякъде освен в Германия беше по-евтино с няколко хиляди, а в Германия заедно със стандартните неща за PPL включваха още няколко други неща, не помня точно какви.

Пет Май 17, 2019 9:05 am
Профил
Аватар

Ама в Германия предполагам курса е на немски.
Според мен за пилот или в UK, US или Австралия - тъкмо ще се нагледаш и на интересни места.
Мислил съм да изкарам курса в Колорадо, тъкмо имам някакви роднини там.
Общо взето в Европа - 10к евро, в щатите 10к зелени с включена квартира около летището.

За хеликоптер може и по евтино, а сега идват и електрически Diamond (2 двигателя),
за които също говорят че ще поевтинят курса.

Пет Май 17, 2019 10:25 am
Профил

С немския нямам проблеми, даже го предпочитам.
По принцип за хеликоптер е по-скъпо, заради по-високия разход на гориво. Цените в Германия са над 25 хил евро. Не съм попадал на такива с електрически двигател, но знам ли , може и скоро да се появят.
От край време ми е мерак да литна с автожир. Не съм гледал дали в България има полети с такова животно. В Русия е сравнително популярно.

Пет Май 17, 2019 11:03 am
Профил
Аватар

https://www.maunaloahelicopters.edu/ ето тука би били интересно

но 25к евро за PPL ми се струва ужасно скъпо. Пък и хели-то незнам дали е по-скъпо като курс, може би има по-малко формалности. Ще питам.

Пет Май 17, 2019 11:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 68  Следваща