|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Boeing 737 Max 8
Тони, на процеса му се вика Design Failure Mode and Effect Analysis (DFMEA) и с него си върви база данни, където се документира точно "the tribal knowledge-а" и като се дизайнват нови неща би трябвало да се проверява в тая база данни, точно щото старите хора се пенсионират, напускат, уволняват ги им т.н. Та няма нужда да откриваш топлата вода  .
|
| Нед Май 12, 2019 7:43 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ама ти сериозно ли това питаш? Ами ако всички са млади е това точно е признак за липса на приемственост. Нишката се е скъсала. Както и Тони по-горе обяснява, компания която строи самолети не е започнала вчера. Има области в които не става да събереш отбор паяци. Иска се време и условия. Екипите могат да стигнат няколко стотин дущи. В тях има хора от различни възрасти и с различен опит. Не са просто кадърни или некадърни, с дарба или без дарба. И приемственоста не е само да знаеш кое къде е в склада или да помниш стари случаи. При приемственоста младежите копират и поведение и начини за справяне в определени ситуации. Да не говорим че си попълват пропуските от училище и университета.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Май 12, 2019 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Митко, аз не откривам топлата вода, въпросът е че тя още не е открита, в най-добрият случай е на ниво UK в началото на века, имаш кранче за топла и студена ама нямаш миксиране. По ред причини утвърдените към момента методики, то има и продукти за целта, предполагам вие използвате някой от тях, позволяват пропуски, и то сериозни пропуски. Не мога да кажа какви са причините, може би точно това че говорим за база данни, върши чудесна работа ако знаеш какво търсиш, но ако не знаеш е почти безполезна. базата данни пази факти, не опит, може би с развитието на AI ще се появят продукти които да имат по-човешко поведение, които на база съхранена информация т.е. опит, да генерират предложения, предупреждения и т.н. иначе е малко безполезно. Тов акоето правя, и това за което ти говориш върши добра работа ако се чудиш защо тоя винт е тук а не там, това при условие че се въвежда информация. Или да намериш ето на 2017 тук пише конструктивна промяна след тест със заливане, да отидеш и да видиш рапорта, какви са били проблемите, как са решени. Или пък някой от анализите на ефективността или функционалността. Аз правя такива за всяка, дори и най-дребната промяна, дори да не е анализ, защото не всички налагат анализ на очевидни неща, най-малкото има документ, защо, как и какво е наложило промяната, макар и да е очевидна. Но всичко това са просто събрани данни, след 10 години никой няма да знае че го е имало, може да се търси но дали ще се сетиш ? Да ако имаш конкретен проблем да, но ако нямаш? Конкретният случай с бойнг е показателен. Те най-вероятно имат записи на това какво са правили преди 15 или 20 години. Някъде има доклади за техническа неизправност, репорти от направнеи проверки, заключения и препоръки или директно искания за промяна, съответно промяната и т.н. и най-вероятно е добре документирано всичко, но никой не се е сетил да го провери. Просто наличието на данни сами по себе си не е достатъчно. Не мога да се сетя чий продукт съм гледал, мисля на някой от фирмите предлагащи и продукти за надеждностен анализ. И в него имаше някакви наченъци на нещо различно от събиране на информация Ако си организираш правилно данните които въвеждаш, имаш възможност да опишеш проекта по който работиш, и той прави някакво търсене и извежда всичко което според него е свързано с твоят проект. Но трябва да си доста конкретен в описанието, което само по-себе си предполага пропуски. Да можеш да търсиш по система, примерно серво вертикално кормило, но тогава пък шанса да ти изплюе 1865 резултата, и да пропуснеш точно тоя който би ти бил полезен, е доста голям. Човека има все още има едно огромно предимство пред машините, не знам точно как се нарича научно му, но паметта ни е асоациативна, и нещо което дори не помниш че го знаеш може да ти с епояви в главата в точният момент защото мозъка ти е направил някакви асоциации и е изровил от някъде точно тоя спомен, тази информация. Да това не е много надеждно средство, но е много по-съвършено от наличните към момента технически решения. Предполагам с развитието на AI нещата ще се променят драстично.
|
| Нед Май 12, 2019 9:08 pm |
|
 |
|
nik
|
Здрав, сериозно това питам, не случайно, щото вече започва да ми бие на очи в доста от големите компании, за мен нишката е скъсана тъпанчев - всички сме от мъглата... ако и мениджмънта е на същото ниво... знам ли... вероятно освен бързането и тази база данни е изиграла лоша шега на тия дето се въртят през 5 години в базата данни може да потърси човек с достатъчно опит, който може да направи аналогия дори с нещо различно "с подобна система имаше някакъв проблем преди 10 години, дай да проверим какви бяха подробностите там" а новодошлия не знае какво да търси, дори да се опита да търси не може да направи аналогиите с други подобни ситуации както би ги направил един с многогодишен опит
|
| Нед Май 12, 2019 11:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник точно там е проблема, но и човек с достатъчно опит не може да потърси, трябва да има правилният опит, а не само достатъчно опит. мениджмънта и той се мени, да не мислиш че е един от 20 години насам. Това постоянно текучество е голям бич, и най-лошото е че не е заради икономически или управленски причини, а е просто защото на хората започва да им омръзва. Срещу това не можеш да направиш нищо, такъв кадър не можеш да го задържиш, не е добре и да опитваш, можеш да му пожелаеш успях за вбъдеще, един ден може пак да се върне при теб. Това са вътрешни разбирания, нагласи, ако човек спре да се чувства комфортно какъв е смисъла да го държиш, насила хубост не става. Това е според мен проблем на поколенията, на отношение, разбиране, не го приемам за лошо или за добро, но влия негативно в-у компаниите, и тепърва ще се задълбочава. Според мен тоя период ще стане 2-3 години, което ще е още по-зле.
|
| Пон Май 13, 2019 12:09 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, няма идеален вариант и никога няма да има. Всичко зависи как точно ще се имплементира и каква ще е дисциплината да се въвежда и ползва информацията. Процедури и процеси още не са успели да заменят експерта в креативните процеси. Един ден с AI-то може и да стане, но още не сме там.
|
| Пон Май 13, 2019 5:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами точно това е проблема, мен не ме касае толкова, ние не правим самолети или совалки, да грешите струват пари, и репутация но се преодоляват, никой не умира, поне не директно от нашият продукт. Дисциплината е много важна, и това е нещото което трудно се постига. За софтуерният развой, поне що се отнася до рапортувани проблеми дали от операция или QA нещата са горе долу ОК, мога да кажа че дори са повече от добре, и слава бого защото 90% от продукта ние софтуер, макар да има и 200 кг джелеза. Но грешки стават разбира се, и то точно от тия трудно откриваемите. По желязото обаче понеже е малко като конфекцията нещата са по трудни за отследяване. Едно желязо е модерно 2-3-4 години, след това трбява смяна. Реално сме в постоянен процес на развой, и нещо малко да изтървеш и после се страда много. Ей сега има един много глупав проблем, който всъщност е и очевиден, и би трябвало не само да го видя ами дори да съм го тествал. Ама не съм, повярвах на констурктора/производителя които правиха първите образци че всичко било ОК, да ама не е .. горе долу като при бойнг. за разливане на течност става въпрос, видно може да възникне проблем, но разчитам на уплътнение на самия модул който се вгражда, а той пък така го направили че точно от горната страна има един пръст луфт ... това преувеличено де, но достатъчно да пийва каквото му сипят. И понеже тази модификация е само 10% от производството ни така и не съм направил наш си тест за заливане, очаквам че е правен някога, а и лабораториите уж правят. И сега проблем, чат пат дефектира този модул от препиване. Решението е елементарно ама цифром и словом 8 месеца от както го произвеждам в Мексико, и ще инат още 3 докато се внедри промяната.
|
| Пон Май 13, 2019 6:00 am |
|
 |
|
nik
|
ако стане 2 години, за една поточна линия не е проблем. дори 6 месеца да минат в обучение пак ще остане полезен труд, за проектант на такъв огромен проект обаче не виждам с какво ще е полезен, новобранец за 2 години... по добре изобщо да не идва... може би прекалено много технологични компании станаха на глава от населението, а процента експерти си остава същия, та дори намаля, глада за кадри се увеличава, може би това поражда илюзията че чуждата кокошка - патка... и започва великото преселение... знам ли...
|
| Пон Май 13, 2019 1:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не говоря за производството, аз там проблем с текучеството нямам защото процесите ми са така направени че всеки да може да ги работи след 1 ден обучение, мен проблема ми е в развоя, нашата дейност е развойна, това че имаме и производство е ... необходимото зло, продукта ни е софтуер, но се пакетира в хардуер  Та тоя проблем ме притеснява, въпреки че в развойния отдел няма голямо текучество, но нищо не е за винаги. Но по никакъв начин не може да се сравнява с нещо като самолет.... А за движението на кадрите, това е просто тенденция, мода и аз не знам, по-младото поколение днес иска разнообразие, пак казвам не е до пари. Хората много бързо се изморяват от това което правят, става им безинтересно, или пък търсят нещо ново. Сигурно има такива които се местят и заради пари, но това е по-малката част, поне в световен мащаб, за БГ не мога да твърдя, въпреки че работим с много девелопъри идея си нямам защо се местят повечето от тях.
|
| Пон Май 13, 2019 5:39 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
С риск да отидем в офтопик... Местят се щото могат. Нали в една друга тема настояваше, че труда е стока. Щом е стока значи има пазар. Всички сме за свободни пазари нали? Е тогава какво неясно има защо хората сменяли компаниите. От друга страна 1-2 години е време в което се вмества развоя в един проект. Проекта се планира, набират се хора, когато наличния ресурс не стига. След края на проект екипите се реорганизират, някои остават, други напускат. c'est la vie...
|
| Вто Май 14, 2019 12:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да ако правиш мигалки е така, като правиш самолети няма нищо общо. Не знам какво сериозно изделие може да направиш за 2 години, точно като дойде време за масово производство и екипа ти вече няма да го има. Аз излагам факти, нито се оплаквам, нито казвам че е грешно или неправилно, но казвам че е причина със съответните последствия.
|
| Вто Май 14, 2019 12:32 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Същото правя и аз. Чисто и просто излагам факти. И думата "оплаквам" я заменяме с "боли ме за...". тук ключовата дума е "ако правиш" - Кой прави сам "сериозни" изделия? Да допълня човек от форума, който казва: "Слон се яде на части". Слон, истински, "сериозен" слон, не се яде сам. Яде се с компания.
|
| Вто Май 14, 2019 4:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не говорим сам да прави, но който и каквото да прави, наследяването е проблемно, колкото и съвременни методи за писане да използва като напусне автора след това някой трябва да отделя време да се запознава с кода му. И да речем напусне писач, ами като напусне менижър, колко време трябва на нов мениджър да влезе в час с проекта по неговата си част, а ако напусне някой който са го лсожили да ръководи няколко екипа .. това което искам да кажа е че текучеството на кадри само по себе си е сериозен проблем, и ако някога е било стимулирано от неизгодни условия на труд, то днес няма нищо общо, просто е станало навик. Аз го виждам това нещо, примерно напуска продукт мениджъра, идва нов, и по едно време установяваш че проекта е поел в друга посока, половината свършена работа според новият е безмислена защото видиш ли трябва да се целят по различни функционалности,и ти започваш да се правиш на падар, тоя да не кривне, онзи да не кривне ...каквото и да си говорим оа създава затруднения и предпоставка за каши.
|
| Вто Май 14, 2019 5:15 am |
|
 |
|
syscop
|
https://money.bg/companies/boeing-otcha ... ign=footer - Започват да се задават правилните въпроси. Остава да видим дали само Боинг ще отнесе негативите или и този. който си е затворил очите.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Май 14, 2019 1:36 pm |
|
 |
|
nik
|
трудностите с кадърните специалисти са големи. обаче тия дето се мислят за господ създават още по-големи проблеми боинг са знаели много отдавна, ама са се правели на тарикати, FAA уж не са знаели, ама мен ме съмнява, все пак да позволят толкова своеволия не е минало без солидни рушвети. съответно крайния резултат е бил едва ли не предопределен, въпрос на време е да дойде поредния меринджей който ще злоупотреби с дадената им свобода, щото регулациите може да бавят, ама са създадени точно ей такива нагли да не прекаляват
|
| Вто Май 14, 2019 2:14 pm |
|
|