|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:59 pm
Механични натоварвания и кварцови кристали
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
+85 града не ме топли - това си е за офис приложение.
Може да имат и други, но не видях. Дано имаме алтернатива.
|
| Сря Май 03, 2006 9:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Хех ... 85 ако не те топли къде бре ....125 ?
п.с. цената му в маусер е 28$ мисля ....
|
| Чет Май 04, 2006 10:02 am |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Температурния обхват –40 до +85°C е индустриален за разлика от commercial обхват 0 до +70°C.
За цените - позволете на родния дистрибутор, в случая ние, Футурел, да Ви оферира и пуснете запитване със специфициран осцилатор, няма да сте разочаровани. На тази страница на Silabs може да съставите означението на осцилатора.
Цената основно зависи от честотния диапазон, а цитираният по-горе осцилатор е на 500MHz. Само за сведение, цената за едноканален осцилатор в обхвата 10MHz до 125MHz, 50ppm е под USD 9.00 за 50 бр., минималното количество на серия, напомням - за всяка избрана честота. Мострите са безплатни
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Чет Май 04, 2006 10:28 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
За специфични приложения осцилатора е за предпочитане но за съжаление при 5V захранване няма много голям избор  Wise е прав че е по-важно джаджата да работи на температура и вибрации, отколкото да в суперточна и да няма шум в спектъра.
Относно дистрибуторите не мога да разбера какви са тия минимални количества за доставка? Аз искам да си поръчам да речем 5 броя от нещо за развой и тестове и след няколко месеца още 10 за цялата серия. Какво им пречи да обявят някаква цена за малко бройки. Какво ще се получи ако за всеки компонент съм си харесал по няколко модела от различни производители и ми обявят минимално количество за доставка 50бр например? Вярно че мострите са безплатни ама ако ще я караме само на семпли след време няма да ти ги доставят когато ти потрябват точно за целта. Затова предпочитам мострите да ги купувам за да съм сигурен че ще пристигнат  Най-големият кошмар на разработчика е когато дойде време да пише запитвания за доставка - гадна работа отнемаща много време. Връщат ти отговор че от 50 позиции могат да ти доставят 40 сега, а останалите след 8-10 седмици  В крайна сметка се съобразяваш с това какво може да ти доставят "родните дистрибутори" и устройството се получава далеч от това което си замислил първоначално.
|
| Пет Май 05, 2006 11:06 am |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Темата с количествата за малки серии е универсална...
Ние в редки случаи имаме ограничение за мин. количество, тъй-като разполагаме с разнообразни източници за доставка.
По принцип въпроса е на цена - когато количествата са малки, цената е по-висока, но не всеки клиент може да плати всяка цена. За всеки конкретен случай може да се търси вариант взаимноизгоден и за двете страни.
В случая с осцилаторите на Silabs, ограничението не е от нас (както мога да предположа, че се има пред вид), а от производителя и съм длъжен да го спомена като стандартно условие на предложението. Въпреки това - виж по-горе.
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Пет Май 05, 2006 11:36 am |
|
 |
|
Wise
|
Не смятах да пиша повече по темата, но прецених, че трябва повече яснота.
Аз разработвах TPMS система (система за контрол налягането в гумите).
Датчикът и всичко, свързано с предавателя се навира в гумата на колата/камиона/трактора/багера.
Представете си каква е средата в една гума, движеща се с 60 км/ч по черен път през лятото!!!
За това си говорим - не го измислям аз. Така ще бачка 1 година!
(А батерии, литиеви как се намират за такова приложение - не искам да ви описвам.....).
И цена 30 $ е нереална - - за космически совалки - може и да става!
|
| Пет Май 05, 2006 1:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да, представиам си аз ....знам , споменвал си за гумите, и ми стана чудно стига ли се там такаа температур .....и един страничен въпрос,това с колко качва налягнето?
|
| Пет Май 05, 2006 11:02 pm |
|
 |
|
Wise
|
Нямам практическо наблюдение. Датчикът е -40 до +125 градуса (измерва).
За автомобилна гума вероятно ще се влияе доста налягането от температурата.
За огромните камиони - едва ли. Там е 6А и гумата е една педя дебела.
При често използване на спирачките доста се загряват гуните. Ако забравиш и ръчната.... 
|
| Съб Май 06, 2006 9:31 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мда . представям си .... при тиа големи камиони .. цялата енергия минава в топлина .... а от барабана към гумата .. там всъщонст какви са спирачките, брабанни, дискови или нещо по специално. Знам че някои от големи руски камиони са с електродвигатели за задвижка на колелата, и там се ползва и електродинамично спиране, ама не знам дали при всички големи е така, говоря за тия от сорта на Белаз. Не е малко енергията .... ако е 100-120 т при 50 км.ч .... 9 MJ ...... не е никак малко ... почти три пъти по голяма от това на болид от F1 ....
п.с.отклоних се май от темата за което се извинявам
|
| Съб Май 06, 2006 4:14 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Добре де, нека да помислим малко по-встрани. Щом не може да е с кварцов осцилатор, не може ли без него? Нали ще се предават само една-две аналогови величини на не повече от метър? Една LC верига ще осигури не по-лошо от 3% стабилност за целия температурен и динамичен диапазон, за който говорим. Останалото е електронно следене от приемника, който работи при доста по-човешки условия ( надявам се ). Не разбирам какво толкова му се чудите? Това определено няма да е първата електронна апаратура без кварц.
|
| Съб Май 06, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А да, за случая е така, има разни варианти да се направи, не е толквоа страшно според мен. Дори и по-дълги да са пакетите си има модулации които се самосинхронизират, а дори и обикновенния rs работи и при по големи отклонения, е ще има грешки няма начин. То на това нещо според мен предаването е единия проблем, аз се чудя как се храни, трябва да е с доста ниска консумация, иначе не си представям на 2 месеца да демнтират 3 м гума за смяна на батерии  И другото което е, в тоя диапазон вс е пка сииска малко копане да му докараш точност, е то зависи и каква се е гонело. Интересно ще е клегат ад асподели какви проблеми е срещнал, досега не ми се е налагало да звирам нещо в гума на камион. Един балон правихме, до 40 км д се вдига, ама там прблема ми беше с минусовите температури, и лесно го реших с добра термоизолация ... и горе долу съата цена на батерия ... май даже малко по-висока беше, на duracel. Аа пък и беше преди поня ли , 4 или 5 години май 
|
| Съб Май 06, 2006 8:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Бате Тони в космоса.  Нещо за метеорологията, предполагам?
|
| Съб Май 06, 2006 9:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Тони, защо не изработите джаджата като вентил за гумата? Така ще може да се охлажда и ще има достъп до нея.
|
| Нед Май 07, 2006 9:21 am |
|
 |
|
Wise
|
Руснаците така го правят. издържа 1-2 месеца. Като забоксува гумата в калта и го отнася.
"Като куцо пиле - домат". И гумите ги мият с една струйка, дето разпръскват демонстрантите.....
А и не може да мери температурата коректно.
Най-надеждно ми се струва вътре, ама закрепянето е гадно. Няма къде да го сложиш.
Тя (гумата) се монтира/демонтира с електрокар. Тръшка се, блъска се.......
//едит
И няма как на джантата. То джанта е малко условно. Това е цилиндър с диаметър около метър
и височина около 60 см. Върху него се нахлузва гумата - пуска се с електрокара от високо.
Тя (гумата) тежи около 2 тона и ще помели всичко по джантата. После на джантата се набива обръч -
с 10 килограмови чукове го млатят. Само от гледане щяха да ми изпадат зъбите... 
Последна промяна Wise на Нед Май 07, 2006 3:14 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Май 07, 2006 1:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами като вентил наистина ми се вижда кофти, там ускоренията са най-силни. Аз си мисля че закрепено на джантта е най-удачно,сигуно и при вас е така, може би с подходящ изолатор който да намали предаване на топлина от джантата към устройството, предполагам макар и метална с достъп до въздух тя загрява най много заради спирачките, а и много често подобни големи машини имат редуктов в самата главина, кето а си е още топлина от загубите в редуктора.
p.s. да, не точно за метереология, за изследване на озоновия слой, качва си се и мери нивото на UV, и после там по ниакакви формули си смятат колко е поглъщанет и доколко слоя е изтънял. В последствие се направи наземен уред.
|
| Нед Май 07, 2006 2:40 pm |
|
|