Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Nik, аз и предполагах че няма да осъзнаеш каква е разликата да печелиш 300 млн от 300 млн клиента, и 300 млн от 2 млн, но разликата е огромно, и за бизнеса това е много, много важно. Колкото и да не ти се вярва, ако опиташ да намериш инвеститор и му покажеш твоят план как осъс 100 хил инвестиция ще изкараш 10 млн за една година, шанса да го намериш е много малък. много по-голям е шанса да намериш инавеститор на който му покажеш че с 2 млн инвестиция, за 3 години ще изкараш 10 млн. Защото в днешно време, въпреки че това е така от както свят светува, не е важно какво продаваш, не е важно каква надценка имаш, а е важно до какъв обем потреители имаш достъп. 300 млн потребителя има много по-голяма стойност от 2 млн потребителя. Защото когато някой инвестира, или еидн бизнес се развива, той може да го прави само по един единствен начин, увеличавайки своите продажби. Когато имаш 300 млн потребителя на които им продаваш по едно компче за 1$, много лесно е да им вземеш по още един долар за за игла, или 2 долара за ножица. когато имаш 2 млн потребителя които са си купили балтони, не значи че имаш 2 мн потребителя на които можеш да им продадеш и сватбен костюм, дори да им трбява. Може да са отделили 150 $ за балтон, но да не искат да дават или да нямат 150$ за костюм, може просто да не им трябва костюм. На едните може да си им продал голям боклук който изобщо не им трбява но за тях това е 1$ нищо работа, на другите може да си продал супер балтон за 150$ но за тях това са пари. Сега помисли ти какво можеш да продадеш на тия 2 млн и колк оможеш да изкараш, и аз какво мога на тия 300 млн ... да ти кажа ли, дори да им продам боклуци на 1/2 от цената на твоят балтон, аз ще съм реализирал продажба от 15 млрд ... и второто което е, аз мога да им продавам боклуци за по 1$ всеки месец в продължение на години, или копчета, и да си ги сменят всяка седмица, а дори и да не ги сменят смао да ги купуват защото за тях са нищо, а ти тия балтони ще ги продадеш веднъж, и след това ... как се продава балтон всеки сезон.
Не го приемай дословно, но това се отнася за всеки продукт.
Скъпите продукти с висока добавена стойност са много хубаво нещо, но имат много лимитиран пазар, дори когато се извисят до нивото на култ, какъвто е случая с айфон примерно. В един момент, имайки само такъв продукт, и работейки на ограничен пазар ти неминуемо спираш своето развитие и своят ръст.
Затова компаниите в САЩ не се стремят да продават с огромни надценки, те се стремят да продават на колкото се може повече клиенти, затова и брандовете в САЩ а и не само са толкова важни. Затова се купуват компании които привидно нямат никаква стойност, не заради самите тях, а заради достъпа им до пазар.
Когато един инвеститор инвестира, той не търси еднократна печалба, за него това не работи, той иска парите му да носят приход в дългосрочен план. много често препдочитат да инвестират в по-млако печеливши бизнеси като процент, но такива които имат голям потенциал за развитие и имат пазар в дългосрочен план.
И това е само от гледна точка на потенциала, а има още много причини да се предпочита печалба от голям обем и голям пазар, спрямо тая от малки обеми и пазари, дори при същите абсолютни стойности на печалбата.
И след по-горното написано от теб, единственото което разбирам е че това което преписваш на алчните капиталисти, всъщност е точно твоят модел на поведение, защото ти не разбираш и не осъзнаваш разликата с нещо друго. Защо да се занимавам с 300 млн клиента когато мога да изкарам същите пари от 2 млн, много по-малко работа .. мда.. и 150 пъти по-голям риск :)

Съб Май 11, 2019 11:23 pm
Профил

чакай сега, инвеститори не видях в конспекта, ти започна да обясняваш за броя клиенти все едно бизнеса си е само мой, което само по себе си нищо не означава, има бизнеси които от 10 клиента изкарват 300млн и са перфектна инвестиция, това лоши ли ги прави?!? ако строя голяма сграда с офиси как ще я продам на 300млн клиента като офисите са 1000 да речем? ами ако строя 1 къща? на колко човека трябва да я продам? дори само един да е клиента риска може да бъде многократно по-малък от някой който ти обещава 300млн клиента но накрая не може да докара и 300
много ти куца логиката, като нямам 300млн клиента и край няма да строим?!? явно си в голяма грешка щото покрай мен никнат всякакви сгради като гъби след дъжд, или тия са по-глупави от теб :D
въпреки пълния ти хаос в писаниците мога да се досетя какво се опитваш да кажеш, повярвай ми наясно съм отдавна кой бизнес как работи, вероятно с повече детайли и значително по-малко хаос
дори да имаш някакви проблясъци от време на време хаоса ти често надделява, пий една бира и се успокой :D

Съб Май 11, 2019 11:44 pm
Профил

проблема ти е че очевидно нямаш никакъв бизнес опит. Сам даде примера със строителството, вместо да строиш голяма сграда с 1000 офиса по добре построй 1000 малки къщи. Риска е много по-малък, инвестицията нужна за реализацията е много по-малка. Ти нещо съвсем не схващаш идеята от това което казвам, а то е съвсем просто, по-добре повече клиенти и по-малка печалба от клиент, от колкото по-малко клиенти с по-голяма печалба от клиент, и това може да се отнесе за всеки един бизнес. По добре да построиш 20 евтини къщи от колкото 5 скъпи, не сам ще спечелиш повече, ще си минимизираш риска много повече, без да навлизаме в конкретика за строителството че ако не си разбрал това е едно от нещата с които се занимавам и на практика си в такава грешка че идея си нямаш, но това е специфика а ние не гледаме специфични бизнеси, а говорим по принцип.
Принципа е ясен, и се прилага от всички разумни бизнесмени, продавам повече с по-малка печалба, това ми гарнатира по-стабилни и предвидими доходи в дългосрочен план, и по-малък риск за моите инвестиции, както казах дали продаваш зеленчуци, коли или самолети е все тая. И сега ако се замислиш, може би ще разбереш защо всички луксозни брандове коли стигнаха до просешка тояга и бяха закупени от ширпотребските такива, като фиат, волсваген и т.н. това ще ти даде и обяснение на въпроса, ако някога си си го задавал, защо няма много луксозни брандове, наистина луксозни на стоковата борса, защо компании като кьонингсег макар и добре работещи са стигнали тавана на своето развитие и потенциал. Тов аще ти даде и отговора защо всички луксозни марки пуснаха евтини модели.

Нед Май 12, 2019 12:01 am
Профил

добре де, големия бизнес професор, защо тогава никнат и малки и големи сгради наоколо? защо не строят само малки? ако има глад защо да си спъваш възможностите?!? не е ли по-важно какво се търси? ако търсенето е достатъчно голямо това не намаля ли риска? ама кво разбирам аз :D

и още един въпрос - колко бизнеси до сега си чул да си намалят цените без натиск от конкуренцията? ей така за повече клиенти? щото аз не знам много такива. дори кварталните бензиностанции държат различни цени на бензина. една и съща верига в единия квартал нямат конкуренция и цените с 5+% нагоре, в другия квартал има конкуренция и цените надолу, и това е масово в целия град, не знам колко стотици бензиностанции, не една и две
що не продават навсякъде еднакво? ей така за повече клиенти?
ти ще свалиш ли цените еднакви в целия град? аз не бих, ама ти като един виден професор може да имаш друг бизнес план :D

Нед Май 12, 2019 12:23 am
Профил

охх ник, май е невъзможно да разбереш каквото и да е защото ти наистина нямаш никаква представа от бизнес и икономика. Да търсенето определя предлагането, и това е още по-вярно в краткосрочен план. Ти не разбираш обаче смисъла на това което казвам. Това не означава че трябва да се строят само малки сгради, или само големи, това определя риска на инвестицията, нейната възвращаемост и реализираната печалба. За последен път ще се опитам да ти обясня нещо изглеждащо много просто, имаш възможност да построиш луксозен комплекс с 20 къщи, и от всяка къща да спечелиш 1 млн. Имаш и възможност да построиш и 200 къщи като от всяка ще спечелиш по 100 хил. И от двата проекта ще спечелиш 20 млн, познай обаче в кой имаш по-голям риск? Да започнем от от най-простото, отстъпката, повярвай, тези които купуват луксозна къща никога няма да я купят на цената на която я продаваш, и отстъпката която процентно ще им дадеш е по-голяма от тази на евтините къщи. Второ, ако една къща само не ти се продаде, ти реализираш загуба, и колкото по-дълго тази къща не се продаде толкова повече пари губиш. На второ място, инвестицията, при малките къщи много по лесно можеш да я направиш на няколко пъти, примерно строиш 20,продаваш, след това други 20 и т.н. при скъпите теоретично е така, на практика не точно, защото скъпият продукт се продава по-бавно, ще ти трябва многократно по-голяма инвестиция, особено ако правиш комплекс, защото никой няма да купи ако са в строителна площадка. Не на последно място всички проблеми които могат да възникнат, кака петя не си харесва как си и налепил плочките за по 300 евро квадрата, ами къртиш и нови ама това ти излиза 30 хил евро .... и всякакви други такива.
Та ако не разбираш, въпросът е как е по ефективно да се инвестират едни пари, а не дали да строиш малка или голяма сграда. Ти може да строиш голяма сграда, но имаш избор да направиш супер лъскава офис сграда в която да продаваш на 4000 ЕУР или стандартна офис сграда и да го продаваш на 1800-2000 евро, или пък жилищна или каквато и друга да е.
И сега ако питаш защо се строят и скъпи сгради, защото както каза има условия, примерно имаш скъп парцел, хубаво място, нормално няма да построиш ширпотреба, обаче дали това е оправдано във времето .... сам прецени, вземи сградите на никми до НДК, колко години се строиха, знаеш ли защо, защото изискват твърде голяма инвестиция, кога ще се възвърне тя, изобщо не е ясно. Вземи Сан стефано плаза, какво стана там, от лъскавината и луска, се получиха килерчета, защо, защото се осъзна че ако направят много скъпи имоти няма кой да ги купи, същото стан аи със София Ленд ресидънс , и примери мога да давам много. Казах ти изобщо не подхващай строителството защото изобщо не си наясно за какво говориш.
Ами аз съм виждал много по-големи градове от софия, където цените учудващо са еднакви, и не само това, цената се мени всеки ден, какво им пречи според теб да не я менят, да я закотвят на едно ниво . нали не мислиш че днешната цена на петрола се отразява на днешния бензин, но тя се отразява на онзи след 3 месеца, и пазара просто го прави, когато е заложил 10% печалба той я поддържа, днес му е малко по-евтино, по -евтино е и за клиента, не защото има конкуренция, защото така работи цялата схема, дали клиентите ще тръгнат да търсят бензин с 2 цента по-евтин, не, дали могта да не я свалят с тя два цента, да но го правят. няма да го разбереш, както казах мислиш твърде балкански.

Нед Май 12, 2019 12:55 am
Профил

да господин професоре
понеже не се издържам цял живот от частно, никаква идея си нямам от бизнес :D и като един неразбиращ наистина не разбирам как ще намериш инвеститор който да ти обърне въобще внимание ако му се явиш само със запетлани теории :D вместо с подробен анализ на пазара
за теб не знам, мен ще ме е срам да искам пари срещу заплетени теории
не само че искат подробен анализ, ами и го проверяват, и пазара, и търсенето, и конкуренцията. и всяка подробност която е от значение, а те са много, не можеш да ги сложиш в рамка или шаблон, защото всяка ситуация е различна, дори същата ситуация утре вече е различна
ако си инвестираш само собствените пари, там лесно, развивай теории - успех ти пожелавам
за мен търсенето е преди всичко. почти уцели по едно време и пак се отплесна, няма да ти развалям повече рахата. както кажеш така е

пък за бензина нямах предвид плуването от месец за месец, или ден за ден, пак се губиш в хипотези и теории, говоря в един и същ ден, там където има конкуренция винаги е по-евтино, и там където няма конкуренция винаги е 5% нагоре. години наред, всеки божи ден така се движат. и категорично отказват да махнат тия 5% за да имат повече клиенти...
а моето мислене дали е балканско или не няма никакво значение, говоря за град с многократно повече милиони от софия, тъй че масовото мислене е важно, не моето, щом са се задържали около 5% по-високи цени където няма конкуренция значи това е поносимата разлика за масовото мислене. пазара се гледа тони, не лични предпочитания и теории

Нед Май 12, 2019 1:42 am
Профил

Няма смисъл, едно,си баба знае едно си баба бае.

Нед Май 12, 2019 1:55 am
Профил

Проблема ти е че пречупваш всичко през своите си индивидуални разбирания. За това не разбираш нито мен нито клиентите си. За някакви скоби дето писа по-рано например може да си абсолютно прав но ако разбираш мисленето на клиента би го представил по друг начин. Много е важно да се разбира мисленето на клиента през неговите очи. Не през твоите или моите. Едно и също нещо може да се предложи по много начини но само по един да се хареса.

Нед Май 12, 2019 8:25 am
Профил

Ник, верно ли не разбираш? Хвани и прочети за "стойност на проект" или "стойност на клиент" ( на български би трябвало нещо подобно да са думичките). Идеята е, че като оценяваш проект/ клиент не гледаш само колко ще изкараш, а и за колко време ще го изкараш, как ще ти се впише в цикъла на продукта. също така и колко можеш да загубиш - от един клиент или примерно от разваляне на името в цял сектор. Абе много дълга история, помня че го учих по нещо и че изпита ми беше някакъв кошмар, щото изобщо не са ми интересни тези неща, но важното е че го има и даже бая ресурс отива за подобни оценки.

Нед Май 12, 2019 8:53 pm
Профил

Ник може да ми се обижда, аз като казвам че няма бизнес опит той го приема много буквално, както приема и примерите ми. можеш цял живот да работиш за себе си и да имаш успешен малък бизнес, дори среден бизнес, но колкото повече се разраства бизнеса толкова по-различен става моделът. Моделът на големият бизнес почти винаги е приложим и в малкият, обратното обаче не е вярно. Понякога обаче колко голям е бизнеса не се определя само от абсолютната стойност на продажбите, или пък само от количеството продадени изделия, а се определя и от това какъв процент от евентуалният наличен пазар си обхванал. Зависи от гледната точка и нуждите на определението малък, среден голям ...
Аз не съм професор Ник, нито се опитвам да бъда, това не съм го учил, и по принцип не ми е било професия, още по-малко съм искал да се занимавам с нещо такова. За съжаление не всичко в тоя живот е както си го представя човек, това което пиша е не щото съм го учил, или съм го измислил, пиша го защото съм стигнал до това, дали с удряне на главата в стената, дали с гледане и анализ на това какво правят другите, дали с разговори и обяснения.
Това което казваш за проучването на пазара е много важно, на потреблението, на конкуренцията, на другите продукти, на потенциалнит еклиенти и т.н. но тов аняма нищо общо с това за което говоря аз, ти просто го приемаш буквално. приеми че говорим за момента в който си решил какъв ти е продукта, какъв ти е пазара, какъв е потенциала, и идва време да му определиш цената. И тази цена не се определя ей така на изуст. Трябва много добре да прецениш каква трябва да е цената, и как това ще повлияе на твоите продажби имайки в предвид какъв е потенциала на пазара. Дали ще решиш да печелиш повече от продукта, фокусирайки се в-у по-платежоспособните клиенти, или ще решиш да печелиш по малко като процент, но продавайки на по-голяма таргет група от потенциалните купувачи. каква да е цената се определя от много фактори, за пример Епъл, подхода им би бил абсолютно погрешен ако не бяха епъл, ако не беше презентацията, очакванията и имиджа на продуктите им. Как от нищото излизаш на пазар на телефони и забиваш най-високата цена на пазара .. и ставаш хит ... повярвай, не е само продукт, не е качество, това е имидж, очаквания ... имайки в предвид всичко това, цените им са ОК,ли бяха ОК, не напразно ги настигат и подминават, защото цената е все така висока, но имиджа вече не е същият, или по скоро оценката на продукта от потенциалните клиенти.
А по отношение на инвеститорите, не знам с колко си работил, повярвай големите инвеститори не се интересуват от пазара ти, интересуват се от цифрите в рапортите ти и от прогнозите ти. Да ако си съвсем малък стартъп и търсиш някой да вложи пари на инвеститора ще му е интересно да види как ще реализираш продукта, има ли пазар за него но това е друго. Стартъпите колкото и да са много, са най-малкият ползвател на инвестиции, основният ползвате това са утвърдени бизнеси и при тях никой не се интересува дали те са си написали домашното. Искат да ти видят финансовият репорти, и в зависимост за какво ги искаш се интересуват от погасителният план и как ще го обезпечиш, нищо друго. В един стартъп се инвестират стотици хиляди, редко милиони за дестки милиони няма да говорим, в работещият бизнес говорим за инвестиции от десетки, стотици милиони, милярди. Ще се учудиш колко по лесно е да намериш инвестиор който да инвестира 50 млн от такъв който да инвестира 1 млн. но естетсвено те ги инвестират и в мултимилионни бизнеси, а не в малки компании.

Нед Май 12, 2019 9:26 pm
Профил

дан, имам си идея от тия неща. не следиш темата. да припомня - приказката тръгна от милионите клиенти. обаче хаоса е твърде голям. дава той някакъв пример. после се оказва че за друго говорел. после се оказа че трето си мислел. аз му давам пример за цените на бензина днес, в един и същ ден. той тръгва 3 месеца напред и назад при суровия петрол, после как можел ганьо балканьо да ходи на друга бензиностанция за 2 цента разлика. все едно един човек е фактор за цената на бензина?!? защо да не отида? ами ако мина на ток? действието на 1 клиент не променя масовото потребление. ако масово избягат в другия квартал да зареждат, тогава вече е проблем. с времето са установили баланса около 5%. и за това държат такива цени, явно това е търпимостта на местното население
в тия случаи на милиони клиенти не оценяваш индивидуално всеки клиент, търсят се модели на поведение, оценяваш моделите по болшенството в тях, и по възможност не пречупено през твоето индивидуално виждане, да не говорим и колко психология се намесва. иначе работата става "дайте ми кило леща ама ми ги опаковайте по отделно"

Нед Май 12, 2019 10:44 pm
Профил

Ник всичко тръгна от това, че Димитър и Аз, поотделно писахме, че търговците и производителите в САЩ не работят на принципа високи надценки малък оборот а точно обратното, и това беше във връзка с това че цените не се надуват, а обратно, гледат да са възможно по-ниски, и това не е свързано с конкуренцията а е начин на мислене.После ти дадох и пример защо разчитайки на по-малък пазар с по-скъпи продукти печелиш по-малко и рискуваш повече.
И за да стане ясно дадох тези примери, но ти ги взе съвсем буквално като взе да ми анализираш пазара на недвижими имоти и че имало пазар за всичко, без изобщо да се опиташ да вникнеш в идеята.
освен това тук трябва да направиш едно много голямо разграничение между производител и търговец. производителя нама различни цени за различни клиенти, рафинерията продава бензина на твоята бензиностанция на една цена. някои търговци може да увеличават цените по техни си съображения, но производителите които са умни, и могат да си го позволят слагат препоръчителни цени. поразгледай сайтове на US производители и съответно техни продукти в магазинната мрежа /всички имат сайтове/ , ще установиш че навсякъде са или колкото препоръчителните или по-ниски. разбира се не всеки може да си го позволи това, защото не всеки може да се изправи пред търговеца и да каже това е цената, няма да я вдигаш или няма да ти продавам, но големите точно това правят. И доколко са актуални цените, това също може да разбереш като сравниш най-ниската цена в ебей или амазон с тази в магазините, ще установиш че няма голяма разлика, разликата се генерира основно от намалени разходи, или масови продажби само на един артикул от определен производител, т.е кампании при които могат да се договорят по-добри цени и/или да се оптимизират разходи.
И всичко това е защото според теб фирмите товарят цените и дерат клиентите :)
А по горе по това което беше писал за скобата и представянето, сигурно мога да го представя по много начини, сигурно мога да и прхвърля цената някъде другаде, това са тотално грешни практики. клиента трябва да е наясно какво купува и за какво плаща, другото е типична балканщина, която е отричам се прилага и далеч от балканите също айде да го наричем тарикатщина, ама недомислена.

Аз никога не съм бил в позиция да с емоля на клиент, и никога няма да съм. Аз мога да обяснявам на клиент защо предлагам 1,2,3, защо цената ми е такава, нито ще му замазвам очите нито ще го лъжа, още по-малко ще му се моля. Ако му харесва работим, ако не му харесва има други може да ходи при тях. Когато клиента дойде и ми каже часовата ти ставка е много скъпа, аз не му разправям приказки от 1001 нощи, казвам му да скъпа е защото хората ми са по-високо платени, и защото от труда също трябва да се печели, но ти гарантирам качество и спазване на срока. Казвам им нещата както са, и много пъти те се прецакват сами защото не ми вярват. Ако говорим конкретно за строителната дейност, в договора ми имам клауза за неустойка, процент на ден без горна граница. лакомият клиент си мисли, да тоя го прецаках, сега ще ми излезе на половината. За съжаление остават много разочаровани когато предаваме предсрочно, имам един такъв случай с фирма на прасчо, явно са си мислили че и ние като всички други ще се мотаем със срока и няма да ни платят нищо щото договора беше буквално такъв .. уви трябваше да платят, верно след 1 години разправии и след като им изпратихме нотариална покана и предстоеше блокиране на банкови сметки но ...
Та аз нямам тоя подход за измислям обяснения като за пред клиента, аз казвам нещата както са, и мисля това е правилният подход особено когато работиш директно с клиенти. айде че съвсем се отплеснах от темата.

Пон Май 13, 2019 12:04 am
Профил

значи ти си се хванал за някакво дране което съм говорил преди време, което дори вече не помня за какво е било
вероятно говориш само за някакви продукти за шир употреба където е зверската конкуренция и си мислиш че всички са такива самаряни че едва ли не на загуба ще работят за да е доволен клиента... няма такова нещо, цените според конкуренцията и останалото го докарват от занижаване на количество/качество и маркетингови трикове. (но не липсват и корупция, картелно договаряне и всякакви изродщини. ама не ми се влиза в подробности че ще изпишеш пак едни фермани... ) аз като не разбирам ето хората какво мислят точно за продуктите които визираш - https://www.youtube.com/watch?v=oMW4RIRanC8
за скобите нямах предвид за тарикатщини. точно обратното, така да се представи че да разсее всякакви възможни съмнения и въпроси че може да го цакаш някъде, не щото ти си съмнителен а заради всички останали съмнителни (най честите въпроси от клиентите ми са относно горчив опит където са ги цакали. понякога и по-евтиния продукт може да бъде дране, подвеждане на клиента води до преждевременно купуване на ново. например тъпанари продават продукт за външен монтаж с декоративни фитинги които пускат ръжда след време)

Пон Май 13, 2019 2:29 am
Профил

От опит, повечето ни клиенти в тази конкретна дейност идват основно защото са били драни / прецаквани или много бързат, този тип клиенти не им трбява много обяснения. Тия като този който споменах, обикновенно дори когато цените са ни по-ниски не работят с нас защото си мислят че са тарикати, орязват това онова от чуждите оферти, понякога конкуренцията само го прави за да падне под нашите цени, но после така или иначе се добавя, и то на двойна цена, и излизат дори по-скъпи от колкото в началото. Моите договори обикновено са крайна цена, няма вложени количества, няма СМР и други, има проект, проекта е изпълнен и цената е каквато съм дал. Ако не ми излязат сметките си е мой проблем. Ако променят проекта си имат единични цени, всичко е по тях, стига да не ме карат да свалям нещо направено, тогав им излиза по три щото сваленото си го плащат, плащат също толкова и за свалянето му, плащат и новото, не го правя за да печеля а за да ги накарам да не правят промени от типа, абе я това трасе го измести щото от тук решихме да мине мръсния канал ...
Иначе за продуктите, там е работата че не са само продукти за масовият пазар. В моето изделие няма нищо масово, ако изключим крепежите и захранващият кабел, но всичко което вземам от САЩ, разбирай произведено в САЩ или производителя е американска фирма, или търговеца е в САЩ, ми е по-евтино от навсякъде другаде, има няколко малки изключения, светодиодни ленти, но пък нито по качество мога да сравнявам по-евтините нито имат UL сертификат, и захранващи блокове конкретно на един определен производител. Само няколко примера, ротационни ключалки и то поръчкови САЩ по евтини, газови пруини САЩ по-евтини, амортисьори САЩ по-евтини, Всякакви конзоли и др. подобен хардуер за газови пружини и амортисьори САЩ по-евтино, говорители САЩ по-евтини .. значи за говорителя понеже имах един маък висатон на доста неприлична цена, питах за аналог нямаха и казаха, поръчай 2000 и ти го правим, и го направиха, сега си го вземем на по 2000 за 1/4 от цената на висатон. Много от тия неща са американски фирми но фабриките са им в тайван или китай или мексико, ама какво ме вълнува. Ротационните ключалки са обаче точно в САЩ, и как излизат по-евтини идея си нямам. И за по-сложни неща мога да ти дам пример, метални детайли, 4 години произвеждах в САЩ, по ниска цена съм нямал никдъде за желязо, вкл. и сега в Мексико. Там си правих и кабелната форма, същата работа по-добра цена не са ми дали никъде, и то се правеше в калифорни ... нямам обяснение никакво, разбирам че им работят най-вероятно мексиканци, или нелегални румънци, но калифорния, и на нелегалните им се плаща повече. Така че не си много прав. И много други примери мога да ти дам, имаш ли идея на HAAS продуктите колко по-евтини са от налогични европейски или японски продукти. А за CNC-та, примерно тоя 5 осния рутер който мисля да купя, ами че тя цената му горе долу 1/2 от аналогичен немски, не говорим за швейцарски. Ама тоя американския ми се вижда много по-здраво направен. същото и с машината за вакумно формоване, първо че английската в САЩ е доста по-евтина от колкото в Европа, обаче има местни конкуренти които са на горе долу 2/3 от цената на европейската в САЩ ... абе примери много мога да давам. Като цяло американските стоки са евтини, стават скъпи когато минат през някой местен доставчик, примерно в Европа, Мексико или Перу да речем.

Пон Май 13, 2019 5:47 am
Профил

начина по който го сравнваш сащ-европа, изолирано от цялата световна икономика и политика е така, да, много са примерите та дори без да обръщаш долари-евро, обаче връзките са прекално дълги, обяснението съвсем различно и реалността твърде изкривена за директно сравнение. най-общо казано - прословутите депутатските кюфтета са най-евтините в цяла БГ. депутатите сигурно се смеят на хората как може да не им стигат парите, та едно кифте е стотинки...

също така гледните точки, всяка вярна за себе си, понякога са абсолютно противоположни. един от основните ми материали не се продава от производители, продава се само през дистрибутори. много от тези дистрибутори цените им се различават до 300% за едно и също нещо в зависимост от това как ще попитам и дали ще звънна от скрит номер или ще видят кой съм и на какви цени съм поръчвал преди
ако примерно ти купиш скоби с 300% по-скъпи, дори може да не разбереш, купуваш един път на 5 години такива скоби и са ти 0.001% от крайната цена. времето което ще изгубиш в търсене ще ти струва повече. при мен обаче въпросния материал който варира 300% в цената ми е около 40% от крайния продукт, ако го купя на 300% означава само 1 от материалите да е повече от крайната цена. освен това го ползвам ежедневно години наред с количества. не 300 ами 3% по-ниска цена да намеря всичките материали си плаща изгубеното време пък ти ако искаш казвай му балканско мислене. и докато губя това време се сблъсквам с тарикати с които ти никога няма да се занимаваш. просто защото твоята гледна точка е различна. за това и директно сравнение само през твоята гледна точка не може да се прави защото води до грешни заключения.

Пон Май 13, 2019 1:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608 ... 1197  Следваща