Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Предлагам, реконструкторът да създаде една нова тема, да я озаглави "развален грамофон" и да премести тази интересна "дискусия" там.

:D

Пет Май 10, 2019 9:17 pm
Профил
Аватар

Миро, за мен човека свърши много неща, които беше обещал:
- махна много безмислени регулации пред бизнеса
- намали малко данъците
- помогна малко на обамакеър да се забатачи още повече
- позатвори и границите и спря парите на някои градове, дето подкрепяха нелегалните имигранти
- промени неща с търговията и митата въпреки че има още много какво да се желае
- безработицата е най-ниската от поне 70 години насам и реално няма безработица и знаците “наемаме хора” са почти навсякъде на където се огледаш
- икономиката върви с пълна пара и нормалния 8-9 годишен цикъл вече е подминат с поне 3-4 години и рецесия не се вижда на хоризонта

С две думи много повече неща от колокото калиткото преди него за 8 години.
За мен е най-важно че помогна малко да се поразчупи политическата коректност и хората взеха по-открито да говорят за много неща. В същото време заради тъпите демократи страната никога не е била по-разделена колкото е последните 3 години щото още не могат да преглътнат че бабата загуби.

Пет Май 10, 2019 9:34 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, за мен човека свърши много неща, които беше обещал

хм, дано да е свършил нещо реално ;-)
За вътрешната ви политика тук много малко се знае, затова питах... А за външната не изглежда като да е свършил нещо полезно нито за вас, нито за други. Поне в европа се приема меко казано зле, даже ингилизите дето са ви традиционни дружки и те не го приемат като партньор. Не знам, в международен план доста изолира САЩ и не съм убеден, че това е успех, ама никак.

Пет Май 10, 2019 10:21 pm
Профил

Не че аз не съм разсеян, но пък чак толкова не знам но възможно е за профилактиката да не съм разбрал нещо, но ние преди 2-3 години сменяхме застрхаователя и по спомен вариантите които гледахме не го покриваха, но да си призная аз с тия неща не се занимавам, по скоро научавам постфактум /за което съм много критикуван/ За упойката ми е от опит, не знам, може ралзичните доктори да го правят различно, но и малката за това се страхува, те не че в Бг и слагат упойка повечето пъти, щото няма какво да я заболи, ама някой път я боцват да изтръпне зъбчето, че тя на мен се е метнала, хич не ги обича. И всеки път е драма и последният път ми обяснява ами те не искат д ами слагат упойка .. то на нея и упойка за упойката и трябва :)
Миро за Тръмп може да се каже едно, изпълни си предизборните обещания. Лоши, добри няма значение, обещал е изпълнил е, и другаде писах, това е прецедент в по-новата история на САЩ, а според мен в новата световна история.
Какъв е ефекта, краткосрочните ефекти са силно положителни който и каквото да говори, особено миналата година се усещаше много осезаемо, няма как да го опше човек, просто някак си усещаш всичко по-живо, бизнеса гледа в перспектива ... тази година не омга да преценя, малко съм бил там. ако съде по нашите клиенти нещата са ОК, и въпреки че са върли демократи от известно време не са казвали нищо лошо като ги питам, мрънкат нещо, е не пропуснаха да му теглят една заради закъснението на камиона им.
Въпросът е обаче че всичко което прави Тръмп ще има ефект в дългосрочен план. Ще е интересно да се види балнаса им с Мексико за 2017 и 2018, и още повече за 2019. От години има тенденция на изместването на Китай от Мексико. За тези които не им е съвсем ясно, голяма част от китайският импорт в САЩ всъщност е аутсорсната продукция, т.е. американците не купуват китайски продукт, те купуват американски, който се прави в Китай. Точно тези продукти започнаха масово да бъдат измествани към Мексико или САЩ. До преди 4-5 години беше трудно да видиш нещо на което да пише made in USA, или assembled in US, такива стоки започнаха да се появяват все повече.
Мексико е традиционен пазар за аутсорсинг на производство, не знам длаи забелязахте по онзи проектор и по ТВ-то, на повечето компоненти имаше надпис made in mexico, това е било 90-те години на миналия век, преди да започне голямото местене към Китай. Сега се наблюдава обратното, голямото метене обратно към мексико/САЩ. Да се каже че това е само благодарение на тръмп няма да е вярно, но дали процеса се ускорява заради действията на Тръм, определено, и то доста. Тук в Гуадалахара никнат фабрики като гъби, и повечето са свързани с преместване на производство от Китай.
Отделно в САЩ вече се усетиха че без местно производство не става, не е важно да произвеждаш само скъпи индустриални и военни неща, много щати дават големи преференции за фирми които искат да отварят фабрики, па било и фабрики с по 20 работника.
отделно местният бизнес започна да се учи как да бъде още по-конкурентен. Има един канал в тубата, Titan of CNC, тоя Titan не е някакъв супер гений, или много учен, просто находчив и експериментира, и прави малка революция в сферата на металообработването като е направил простата сметка, за да си конкурентен трябва да си производителен, за да си производителен трябва да изтикаш максимума от оборудването.

Пет Май 10, 2019 10:25 pm
Профил

ToHu написа:
Отделно в САЩ вече се усетиха че без местно производство не става

естествено че не става, и за още много неща трябва да се усетят, и в сащ и в европа, паразитирането е до време, станат ли паразитите прекалено много приемника умира, целия модел е сбъркан, превъртат се едни пари без нищо насреща, само за гласове, това не е растеж
всяка една стотинка трябва да е заработена

Съб Май 11, 2019 12:24 pm
Профил
Аватар

Интересно ако всяка една стотинка се заработва вътре в САЩ и в Европа какво ще се случи на всички държави, в които в момента се аутсорсва. Аз не съм много сигурен че те също мислят като теб че САЩ и Европа са им паразит. Аз съм казвал много пъти вече че се надявам тоя момент да дойде много скоро и после пак ще си говорим на тая тема.

Съб Май 11, 2019 3:22 pm
Профил

къде пише че трябва да е само вътре 8O
написах че трябва да се заработват, не да се раздават срещу гласове, не да се печата до самозабрава, не да се източва всичко от всякъде по всевъзможни начини.
тия селски тарикатлъци на надлъгване минават само ако другите са достатъчно тъпи да стоят и да бездействат.
обаче с хамериканците кво се случва - в момента в който някой им изкопира тарикатлъците и почват да реват - ама тия що така правят (не ми се дават примери щото така или иначе няма да ги разбереш, който има мозък сам ще се сети)
пък държавите в които се аутсорсва - доста от тях могат и сами да са си производители и без чужда "помощ", стига да не бъдат периодично ограбвани и тероризирани

Съб Май 11, 2019 3:39 pm
Профил
Аватар

Можеш ли да обясниш как САЩ ограбват и тероризират примерно Китай, щото там най-много е аутсорснато. И също да обясниш ако в държавите дето се аутсорсва се плащат същите пари както ако се произвежда в САЩ защо САЩ трябва да продължи да аутсорсва там, а не са си прибере всички производства обратно и другите да духат супата? Ако може да го обясниш без да раздухваш локуми и да използваш нормалните си гръмки думи за ограбване, експлоатиране, тероризиране и т.н.

Съб Май 11, 2019 4:18 pm
Профил

nik написа:
написах че трябва да се заработват, не да се раздават срещу гласове, не да се печата до самозабрава, не да се източва всичко от всякъде по всевъзможни начини.
тия селски тарикатлъци на надлъгване минават само ако другите са достатъчно тъпи да стоят и да бездействат.

За теб може и да са селски тарикатлъци, за всички останали (които поне малко са се облъчвали в часовете по икономика) това е нормалния ход на нещата. Във всяка една икономика имаш доходи от труд и доходи от капитал. Съвсем нормално си е някой да има доходи без да ги "заработва" със задника си. И в това няма никакъв проблем, особено ако капиталът преди това е натрупан чрез труд. Примерно както е случая с пенсионните фондове.
В една нормална икономика проблемът обикновено е за тия с капиталите. Знам че това звучи абсурдно за човек с твоето мислене. Ти си мислиш, че работниците постоянно ги еб@ат финансово, лъжат, източват и какво ли не... Затова не очаквам да ме разбереш, но все пак ще да дам един пример. Нека да кажем, че в дадена държава е с капиталова пенсионна система и пенсионият фонд е един. Обикновено са повече фондове, но за примера нека да е един. Капиталите на един такъв фонд обикновено са от порядъка на 200+% от размера на БВП на съответната държава. Сега си представи, че на власт идва някой кадърен и подобри икономическата обстановка. Знам, невероятно е, но от време на време се случват такива неща и резултатът е че имаме ръст на БВП. Да кажем че управляващите са били много добри и бизнеса си е ентусиазирал и са постигнали 10% ръст.
Въпросът е как да се разпредили тоя ръст, така че всички да са щастливи. Въпросът е за един милион долара, защото такъв вариант няма. Поне не и ако икономиката е затворена. При отворена икономика има решение, но то е друга бира. Проблемът ако не си го схванал, е че фондът в началото е имал капитали в размер на 200% от БВП, БВП е скочило с 10% и дори цялото това увеличение да отиде към фонда, то неговия размер пак ще е намалял спрямо текущия БВП. Надявам се няма нужда да обяснявам защо, както и как това се отразява на пенсиите...
В случая пенсионния фонд е просто пример за капитал. Има най-различни други субекти с капитал. Ако щеш и тарикатите, също обикновено имат капитали. Но без значение чий е капитала, при всички случаи математиката е една. Някои... може би само най-големите тарикати успяват. И не само успяват, ами натрупват и още капитал. Но не всички... просто няма как всички да го направят. Не и в така описаната икономика. В реалния живот е малко по-различно, но проблемът не е кой знае колко по-малък.
Всъщност решението обикновено е да използваш собствения капитал само като обезпечение за привличане на друг капитал. Така може да прехвърлиш проблема на другите. Затова е и по-добре да имаш отворена (поне за капитали) икономика... Иначе казано най-добре хем да разполагаш с капитали, хем да не са изцяло твои. Нещо което американците като цяло постигат. Макар че аз се сещам за не по-лош пример - холандците. Точно техните пенсионни фоднове са успявали години наред да растат като и в същото време и икономиката им има много високи темпове. Просто математически изглежда като фокус, но разбира се не е фокус.

Съб Май 11, 2019 4:57 pm
Профил

Ник иска нещо невъзможно, иска да седне да играе покер с 3-ма приятели и накрая всички да си тръгнат с печалба.

Съб Май 11, 2019 6:24 pm
Профил

митак, искаш сега да кажеш, че едва ли не загрижените хамерикански корпорации са си преместили производството в китай защото са много загрижени да не умрат от глад китайчетата? от загриженост така... чудя се не ти ли омръзна да се излагаш?

миро, знам че е най добре да въртя бизнес с твоите пари, та като забатача всичко аз да си тръгна с печалбата а ти да останеш със загубата. обаче до кога така? рано или късно или ти идва акъла в главата или парите свършват и после кво правим? за това казах че тия тарикатските истории са до време. не може вечно да продължава по тоя начин.
като спомена пенсионен фонд и като си учил икономика, айде да ми обясниш как с икономически термини се обяснява едно такова нещо. един от многото примери, заеби ръстове и глупости, говорим за един пенсионен фонд само. ето ти малко от реалния живот
https://www.investopedia.com/articles/00/100900.asp
Цитат:
The party ended on March 19, 1997, when the gold mine proved to be fraudulent and the stock tumbled to pennies, shortly after. The major losers were the Quebec public sector pension fund, which lost $70 million, the Ontario Teachers' Pension Plan, which lost $100 million, and the Ontario Municipal Employees' Retirement Board, which lost $45 million.

искаш да разпределяш? как се разпределя нещо дето го няма? хората щяха да са щастливи дори само да не беше откраднато, и без ръст
https://theintercept.com/2018/10/20/pub ... reet-fees/
Цитат:
You’ve got Wall Street marketers with virtually unlimited expense accounts, under orders by their bosses to do anything necessary to win over these government pension officials who control trillions

никой не мисли за разпределяне на ръста, мислят как да докопат готовите пари...

тони, може с 3ма да седнем и всеки да си играе със собствените си пари, но ако толкова се натискаш може всички да играем с твоите пари :D

Съб Май 11, 2019 6:35 pm
Профил

С чиито и пари да играеш няма как тримата да сте с печалба, това дали са твоите или моите няма значение. В момента в който ги имаш те са твои, тръгвайки си с по-малко си тръгваш с загуба ... как да е.

Съб Май 11, 2019 6:41 pm
Профил
Аватар

Това, което искам да кажа е, че всеки има интерес - американските корпорации получават по-евтин труд, американците по-евтини стоки за сметка на безработица и търговски дифецит, а китайците поминък и трупане на доларови резерви. За съжаление ти вместо да отговориш като хората на въпроса, дето ти зададох и да обясниш какво мислиш пак написа обичайните си идиотщини за алчните американци. Ето вчера китайците си тръгнаха от преговорите и Тръмпи прасна 25% мита на стоки за още $200 млрд и подготвя секирата за други около $300 млрд. Първоначално цените за потребителите ще скочат или пък печалбата за корпораците ще паднат докато корпорациите, както и Тони вече е забелязъл преместят производството или в Мексико или пък го върнат направо в САЩ. В крайна сметка китайците ще останат с един паразит по-малко който да ги експлоатира и според твоите виждания ще бъдат супер щастливи от това. В още малко по-далечно бъдеще пък като настъпи поголовна автоматизация с роботи САЩ ще престанат да паратизират въобще и да бъдат световни изедници. Аз обаче хич не искам да съм на мястото на ограбваните тогава, който има за две стотинки мозък ще се сети що.

Съб Май 11, 2019 7:02 pm
Профил

мозъчните промивки водят до това мислене - света започва и свършва с щатите, няма такова нещо, първо търговията с китай няма да спре, по простата причина че американското производство е хилядократно по-скъпо заради малоумията там. хамериканците ще плащат по-високи данъци докато могат. като не могат ще почнат да реват на тромпетчо да намали китайския данък. през това време китай си работят усилено за разширяване на пазарите в целия останал свят. а китайците защо са си тръгнали? ами просто защото ги устройва тази ситуация, да си вървят напред докато хамериканците се самозатриват от алчност и злоба че изпускат контрола над останалия свят. ще трябва да свикват

а да не забравяме че робота отнема работно място, не дава работа и заплата :wink:
тъй че успех в илюзионния просперитет

тони, ти дай няколко милиона и ходи да пиеш студена вода, пък не се притеснявай ние как ще си ги делим :D

Съб Май 11, 2019 7:26 pm
Профил
Аватар

Робота не от ема нищо, щото и без това в момента работните места са извън щатите, така че ако отнеме нещо ще е точно китайските работни места. Ако четеш какво пиша щеше да знаеш че в момента практически няма безработица тук. Обявите за работа са навсякъде и не могат да ги запълнят. Ако бизнесите не отидат в Мексико други бизнеси ще отидат и продуктите им ще бъдат 25% по-евтини от китайските. Накрая преебани пак ще са основно китайците. И производството тук не е хиляди пъти по-скъпо, не знам от къде ги черпиш тия идиотщини. В Китай се прави основно ширпотреба - основната индустрия е все още в щатите. Целия внос от Китай е около само 3% от БВП-то на щатите. Това саконкретни цифри и факти, докато твоето е идиотщини на поразия.

Съб Май 11, 2019 8:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606 ... 1197  Следваща