|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Boeing 737 Max 8
ти май не разбираш, не е въпроса в не умеенето, аз не знам какво има да умееш да работиш с електрическа отвертка, то е по лесно отколкото с нормална. Този човек не е дошъл от луната, дошъл е от друга фирма която прави подобни неща, дошъл е защото двам по-високи заплати от големите ОДМ-и с надеждата да намаля текучеството. Проблема не е в незнание, проблема е в манталитета, в пречуването на мисленето. Да ти кажа ли че е същото положението и в България. Ти знаеш ли колко пари съм потрошил за машини и оборудване за да си стоят така в колите и хората да работят с някакви съвсем непригодни инстурменти. Знаеш ли колко време ми отне да ги науча че че винтовърта не е за красота ? Проблема не е само местен, проблема е на определени нации, в това отношение доста си приличаме с мексиканците, само те дето не философстват. Аз ще ти кажа защо работи с ръчна отвертка пък ти ако искаш вярвай, работи с ръчна отвертка защото с нея може да се мотае, защото я върти полека, един винт го завива за 10-15 сек, като има да завие 30 винта, това са 450 сек, срещу 150 на електрическата. Това са има няма едни 5 минути с които си удължава времето за производство на този модул, или цифром и словом 45%, т.е. той произвежда с 45% по-малко, т.е. 45% по-малко се движи да взема компоненти, 45% по-малко установява и слага асемблито, 45% по-малко попълва формите ... ето затова. Ти осъзнаваш ли че масово, ама масово хората работят умишлено бавно. Аз не го разбирам, ако ще стоя прав и ще симулирам работа не разбирам защо да не работя а само да симулирам, но те го правят. Сега ако вземем да дискутираме как това се третира и регулира по -добре да отворим нова тема, но крайният резултат е че това води до раздуване на персонала, имам човек който засича времена, ама е един, имам човек който следи тоя с времената, за да е ефективно трябва да се засичат повече времена. Най-сигурният начин е асемли лайн на целият процес, да ама имам мексикански доставчици, з акоито 2-3 дена са нищо, за асембли лайна 1 час е много, не мога да си пусна асмбели лайна защото имам закъснения в доставките. Опитвам да натрупам склад, оказва се и това е трудно, тъкмо почнах и 1месец не могат да внесът стелажите и мотокара, защо не знам .. днес ми излязоха че лиспвали някакви измислени сертификати, е изфабрикувах им ги ... ще станат 2 месеца докато дойдат и ги сложим, и ей така винаги излиза по нещо. Конторола е много сложен, и дори да знам че производителността им пада какво да ги направя, сега променям бонус схемите и метеринга, почти съм сигурен че няма да има ефект но трябва да опитам, яма много други надежди. истината е че каквото и да направя, с човешки средства и отношение няма да променя почти нищо, никога няма да докарам реалната производителност, аз не се и стремя, целта ми е 50-60% да постигна.
|
| Пет Май 10, 2019 3:12 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 |  |  |  | ToHu написа: ти май не разбираш, не е въпроса в не умеенето, аз не знам какво има да умееш да работиш с електрическа отвертка, то е по лесно отколкото с нормална. Този човек не е дошъл от луната, дошъл е от друга фирма която прави подобни неща, дошъл е защото двам по-високи заплати от големите ОДМ-и с надеждата да намаля текучеството. Проблема не е в незнание, проблема е в манталитета, в пречуването на мисленето. Да ти кажа ли че е същото положението и в България. Ти знаеш ли колко пари съм потрошил за машини и оборудване за да си стоят така в колите и хората да работят с някакви съвсем непригодни инстурменти. Знаеш ли колко време ми отне да ги науча че че винтовърта не е за красота ? Проблема не е само местен, проблема е на определени нации, в това отношение доста си приличаме с мексиканците, само те дето не философстват. Аз ще ти кажа защо работи с ръчна отвертка пък ти ако искаш вярвай, работи с ръчна отвертка защото с нея може да се мотае, защото я върти полека, един винт го завива за 10-15 сек, като има да завие 30 винта, това са 450 сек, срещу 150 на електрическата. Това са има няма едни 5 минути с които си удължава времето за производство на този модул, или цифром и словом 45%, т.е. той произвежда с 45% по-малко, т.е. 45% по-малко се движи да взема компоненти, 45% по-малко установява и слага асемблито, 45% по-малко попълва формите ... ето затова. Ти осъзнаваш ли че масово, ама масово хората работят умишлено бавно. Аз не го разбирам, ако ще стоя прав и ще симулирам работа не разбирам защо да не работя а само да симулирам, но те го правят. Сега ако вземем да дискутираме как това се третира и регулира по -добре да отворим нова тема, но крайният резултат е че това води до раздуване на персонала, имам човек който засича времена, ама е един, имам човек който следи тоя с времената, за да е ефективно трябва да се засичат повече времена. Най-сигурният начин е асемли лайн на целият процес, да ама имам мексикански доставчици, з акоито 2-3 дена са нищо, за асембли лайна 1 час е много, не мога да си пусна асмбели лайна защото имам закъснения в доставките. Опитвам да натрупам склад, оказва се и това е трудно, тъкмо почнах и 1месец не могат да внесът стелажите и мотокара, защо не знам .. днес ми излязоха че лиспвали някакви измислени сертификати, е изфабрикувах им ги ... ще станат 2 месеца докато дойдат и ги сложим, и ей така винаги излиза по нещо. Конторола е много сложен, и дори да знам че производителността им пада какво да ги направя, сега променям бонус схемите и метеринга, почти съм сигурен че няма да има ефект но трябва да опитам, яма много други надежди. истината е че каквото и да направя, с човешки средства и отношение няма да променя почти нищо, никога няма да докарам реалната производителност, аз не се и стремя, целта ми е 50-60% да постигна. |  |  |  |  |
 да се разбира поточна линия
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Май 10, 2019 5:28 am |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Май само японците са читави като роботи. За разлика от французите пък го бяха докарали до 35 часова работна седмица, 5 дни х 7часа, някои и 4 дневна работна седмица. Е, това беше навремето, сега даже не се сещат да повдигнат тоя въпрос в протестните си съботници. Но врмената са се променили, производителността още повече и работникът вижда или усеща тая работа, ала капиталът настъпва все по-яко и се чуди, защо работниците не работели както преди.
|
| Пет Май 10, 2019 10:38 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Май 10, 2019 11:14 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
В коментарите след статията виждам една разумна идея - в определени ситуации, багажните отсеци да се заключват автоматично.
|
| Пет Май 10, 2019 11:30 am |
|
 |
|
nik
|
това че е дошъл от друга подобна фирма не означава че умее нещо повече от нищоправене. даже има опасност да пренесе нови трикове за нищоправене за които още не знаеш. явно въпроса ти е бил неправелен, с неправилен въпрос няма как да получиш правилен отговор  ако въпроса е в умишлено баване на работата - веднъж доказано тоя човек си заминава по най бързия възможен начин независимо какво ще ми коства, при всички случаи в дългосрочен план се отплаща премахването на спънки в работата. аз не търпя някой умишлено да спъва работата. също така съм против наемането на още нищоправци за да компенсират нищоправенето на други нищоправци. много неща масово се правят грешно защото с лесни пари могат да си го позволят (като кенеф за 2млн например), обаче ако нямаш поток лесни пари от някъде грешките са недопустими, трябва всичко да се прави с много хитрост. ама както казваш това си е цяла нова тема... както и да е... не знам как е в русия ама по други държави могат да те осъдят за неизпълнение на заповед на екипажа дори без пожар. а в случай на опасност и за други неща. тъй че тия със селфитата са си за затвор. глупостта не ходи по гората....
|
| Пет Май 10, 2019 1:43 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Руският человек е особен вид человек. Преди години се връщах от Алжир и понеже полетът беше до Москва, 2/3 от пасажерите бяха руснаци. Носеха огромни бохчи и беше адска блъсканица да се напъхат в самолета. Вероятно са бързали за да не останат правостоящи 
|
| Пет Май 10, 2019 1:49 pm |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Нещата ми заприличват все повече на развален телефон плюс спекулации на всякакъв професионален жаргон. От самото начало е съвсем ясно, че пожар на борда след падането на светкавицата няма. Има паникьосване на капитана на полета, който незабавно подава сигнал за бедствие пан-пан по резервната радиостанция, защото се наблюдава отказ на електрониката за управление, затова се минава веднага на ръчен режим и самолетът остава съсем управлем - прави над 400 градуса заход със контролирано снижение обратно към летището. Но за нещастие след 23 минутен полет на борда все още има над 5 тона керосин в повече, защото пътя до Мурманск е 1374 км и се извършва за 1 час и 43 минути. Самолетът го приземяват със свръхтегло при повишена вертикална и хоризонтална скорост. Дали има някаква автоматизация на нецентрално, а на местно ниво, която е продължила да работи, не е ясно, но така или иначе в резултат на твърдо кацане самолетът избухва в пламъци. Всички от крилото назад не успяват да се спасят, защото задушливият дим влиза за минута в самолета. Десет от пътниците, които задържали своето дишане за минута постъпват в болница заради обгазяващи белодробни увреди. Намиращите се в предната част 27 човека напускат самолета невредими.
|
| Пет Май 10, 2019 2:17 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
В случаите със 737 MAX -a има доста смущаващи неща за Боинг, когато картинката се погледне като едно цяло. При самолетите има два основни режима на управление на скоростта - т.нар. 'speed on throttle' и 'speed on elevator' . При излитане и набиране на височина самолета се води в режим 'speed on elevator' , което ще рече следното:
-тягата на двигателите е в режим работен максимум - N1 ( или дерейтната с 5% - 15% N1 ) . Това означава че сигнала за управление на дроселите се взема от датчик на оборотите на турбините в двигателя и по обратна връзка се поддържат на техния работен максимум ) -управлението на скоростта на самолета се осъществява чрез контрол на елеватора: ръчно от кормилото в режим Flight Director / CWS ( от NG- генерацията вкл. нататък ) , а след включване на автопилота: в режим CMD - от тримиращото колело. Когато е включен капитанския CMD модул, сигнала се взема от левия датчик на скоростта свързан с лявата Пито тръба. Когато е включен First Officer ( десния ) CMD модул, сигнала се взима от десния датчик на скоростта свързан с дясната Пито тръба.
- Пито тръбите ( лява / дясна ) имат навика ( също като двата датчика за ъгъла на атака ) да се повреждат. Това е причинило в миналото един-два фатални инцидента с Ербъс и Боинг. А именно - пчелички се заселват и запушват лявата Пито тръба. След излитане и минаване на автопилот ( т.е. -управление на елеватора от сензора за скорост -през тримиращото колело) самолета развива два напълно противоположни проблема - единия е на зависнал самолет ( с активиране на вибрация на кормилото от засегнатата страна ) и втория - на Trim Down Runaway ( с автоматично предвижване на тримиращото колело в крайна позиция Pitch Down и овър-спийдване ). Пилотите не че не са знаели как да се борят със зависване или с Трим Рънауей поотделно , а в бързината не са имали способ да преценят кой от двата проблема е истински и кой лъжлив, при положение че всеки от тях изисква противоположно решение и влошава другия проблем. Поради това умните батковци инженери в миналото са решили да им дадат такъв способ за лесно различаване , а именно - всеки път когато елеватора на самолета се управлява от автоматиката през тримиращото колело: 1- да се сравняват данните от двата датчика на скоростта и когато не съвпадат , да излезе флаг - аркадаш пилот , проблема ти е в датчика а не в трима, мини на десния датчик и всичко ще е Ок. 2- в конзолата на кормилото е инсталиран краен изключвател който де-енергизира сервото на трима когато кормилото е издърпано максимално назад. Оттогава спират да се случват подобни инциденти. - Десет години по-късно още 'по-умните' наследници на умните батковци-инженери вкарвайки още една автоматична система за управление на елеватора през тримиращото колело махат крайния изключвател в кормилната конзола и вързват автоматиката да взема сигнал само от един датчик ( на ъгъла на атака), без да се сравнява сигнала с този от другия датчик и без да излиза флаг. Т.е. - връщат самолета в първоначалното състояние отпреди инцидентите преди десет години и преди измисленото решение да не се случват. Другарите -инджинери и програмисти по авионика не са могли да съберат две и две и да вържат нещата с минал злополучен опит.
Нещо като да държиш зоологическа градина, в нея има лъв и тигър. Има и един идиот-екскурзовод който развежда туристите. Пред лъва има табелка - не влизайте с туристите в клетката на лъва. При тигъра няма предупреждение, поради което екскурзовода ги вкарва в неговата клетка.... Две последователни групи.... За късмет в първата група има звероукротител от цирка, а във втората -рейнжър от Африка и всичко минава без инцидент, но звероукротителя и рейнжъра подават рипорт и обръщат специално внимание на директора на зоопарка - "Г-н Директор Дирекциа, във вашия зоопарк има условия за инцидент -или уволнете екскурзовода-идиот да не вкарва хора при тигъра, или сложете табелка пред клетката, или затворете парка за туристи. На което директора дирекция отговаря - " Ааа, не... екскурзовода-идиот е син на шефа, за табелка няма пари, ако туристите поемат масрафа-може , а да затворя зоопарка за посещения-Ъпсурт! , ами конкуренцията? Но обещаваме да решим проблема " -След което не прави нищо , тигъра изяжда група туристи, а лъва се пука от завист. Хората започват да говорят че директора-дирекция е бил предупреден (в два случая) или да сложи табелка, или да смени ексурзовода-идиот ,или в краен случай да затвори зоопарка. Директора дирекция им казва че говорят глупости и че от негова гледна точка точно в споменатите два случая парка е функционирал, табелка е нямало и екскурзовода-идиот е бил на смяна и е вкарвал туристите в клетката на тигъра без инциденти. При изядената група единствения фактор който се различава са самите туристи , т.е. -проблема е в тях..... След няколко месеца тигъра изяжда втора група туристи, общината затваря зоопарка, а директора дирекция излиза по медиите и обещава този път да сложи табелка- 'не вкарвайте туристите при тигъра' , ( не че има реален проблем, ама ей така- за ваше успокоение , следователно проблема е решен , давайте да отваряме зоопарка че имаме загуби.
|
| Пет Май 10, 2019 4:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък дори когато бях пишман-програмист такива глупости не съм творил. Мдам, затова сега вият за технически кадри, ама като гледам образУванието - ще има да чакат.
ПС: в някои (много малко на брой) състезания за младеШта се сумясаха, че решаването на тест е тъпа работа и (пак) почнаха да им искат свободен текст. Това естествено води до голяааамо мъчило за проверяващите и донякъде до субективни оценки, ама аз не бих отишъл при лекар, който за да си вземе дипломата е ограждал: "При сополи в носа ще предпишете: а)... б)... в)...".
|
| Пет Май 10, 2019 6:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Jack това което пише е интересно. Според теб един средностатистически пилот би бил затруднен да определи какъв е проблема ? Това с питот тръбите го даваш като друг проблем който може да доведе до същото поведение, в смисъл че пилотите не са могли да орпеделят кой от двата е проблема имат ?
неизпълнение заповед на екипажа в САЩ е федерално престъпление, в европа също е престъпление.
За другите неща които пише Ник, не е това темата, може да дискутираме в друга тема, но вижданията ти и евентуално подхода са ти чисто теоретични и то идеалистични, неприложими на практика. Ако искаш да дискутираме защо, може в някоя друга тема че е много дълго.
|
| Пет Май 10, 2019 8:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
нещо не ми се верва програмист/хардуерист да игнорира така елементарно датчици особено ,ако следват тестове и сертифициране като за "хвърчило"...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Май 10, 2019 8:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Естествено, че не е така ама нали трбва да се заформят конспирации.
|
| Пет Май 10, 2019 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
не ти се вярва .... ти с какви програмисти си работил, ако са такива като Цецо или Дедо .. това не са програмисти, повечето хора от форума може би щяха да се сетят, но тук има малко чисти програмисти. Ела да те запозная с истински програмисти, казвам истински визирайки това което в днешният ден се приема за програмист, те може би изобщо не са знаели какво е това което обработват, това е истината. тези неща се знаят на по-високо ниво вече, и от там тръгват всички проблеми. Както казах по времето на аполо, математици, инженери и физици са разработвали алгоритмите за управление, заданията и са писали кода ил са го давали на какичките машинописки да го напишат. В днешно време нещата са много изкривени, особено в големите организации. Нито е оптимално от към ресурс, нито от към ефективност, но е така. От това страдат всякакви критични процеси и задачи, това прави много по-трудно тестването и създаването на системи с ниско ниво на откази. Липсват водещите фигури, водещ конструктор или главен конструктор му казваха на това, с поглед в-у всичко, с достатъчно компетенции, с добър екип професионалисти. Има една огромна пропаст между този който прави идейната концепция и тези които я изпълняват, според мен в повечето големи фирми има съществен дефицит точно в това свързващо звено. не че го няма, но нивото на подготовка, познания и разбиране е много под нужното. Аз съдя и по нас. Казваш как може, ами как може да експлоатираш в продължение на 3 години една платформа, и да се окаже че има пропуски но ти не си ги открил, и то не малки неща. Примерно някъде има часовник и върмуера му е написан глупаво, етеш регистър който може да се ъпдейтне, и го четеш по i2C побайтово, и ако е бил 00FF, докато изчетеш вторият байт, FF е станало 00 a другото 01, и вместо 0100 получаваш 01FF ... еее може ли с такъв проблем да работиш 3 години и да не го забележиш ? Включи се нов човек и го хвана веднага. Или пък да не спазваш тайминги, то ти е казано че имаш мин 10 ms между две команди, ама ти ей така да си ги подаваш през 5 или колкото там ги подаваш ... и понеже чиповете имат толеранс, а има и обработка вътре в определени случи няма проблем но в други се появява .... а това не е лош програмист, в смисъл не мога да кажа че е некадърен, дори се справя добре, но очевидно няма опит с неща от реалният свят, с желязото. п.с. Митко, абе баш така си е, защото ако при вас сте по-малко хора, и всичко е един по-сплотен екип и нещата се правят по един начин, в бойнг не е така,програмиста не му е била работа да разсъждава, на него му е дадено направи това и той го прави, други екипи са го мислили и съвсем други разписвали.
|
| Пет Май 10, 2019 8:44 pm |
|
 |
|
nik
|
дори фактите са конспирация, особено ако казват нещо лошо за родината му... оп.. тва дори не му е родина 
|
| Пет Май 10, 2019 8:52 pm |
|
|