|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Коли
Има особено сполучливи таратайки, от преди 2000г., които не изискват особена поддръжка. Просто са здрави (или по-скоро работят в по-облекчен режим). А това дали ще купуваш за да притежаваш или ще вземеш на лизинг, зависи от твоите нужди. Ако за две години навърташ 100х км - естествено на лизинг. То тогава горивото ще ти е доста голям разход и ще измести като цяло останалите такива. Но ако ползваш рядко - по-добре да си я притежаваш. Според мен. Независимо какво правиш - едното не може без другото. Т.е. лизинга не може да съществува без пазара втора ръка. Ако го нямаше пазара втора ръка - лизинга щеше да е супер неизгоден + застраховката (която е задължителна, поне в БГ) щеше да е тройна! Щото какво ще я правят тая кола на 150х км и 3 години? Ще ходи на моргата ли? Че те не са си взели от теб дори половината стойност. Къде ще му излезе края? Единствената причина да има изгодни лизингови условия е че след като ти приключиш с тая кола, после някой я купува, и този с лизинга си прибира парите. Казват че Тесла имали точно тоя проблем със застрахователите и се принудили сами да си застраховат возилата. Общо взето при тях е като при Епъл - всичко е затворено, кола втора ръка (или потрошена такава) трудно се поддържа и ремонтира, поради липса на сервизна информация, достъп до сервизните логове, както и достъп до резервни части. Съответно желаещи да си купуват части втора ръка няма много, щото няма какво да ги правят - дори дръжката на тая кола иска да се здрависа с ECU-то преди да почне да работи. Лизинга не е панацея и не е приложим във всички случаи.
Между другото от скоро се опитват да ни навият да ползваме офис принтери на лизинг (или нещо такова, наем или не знам как се нарича). Плащаме си редовно някаква сума годишно и всяка година ни сменят принтера с нов. Ама като цяло излиза неизгодно. Щото няма как да хрантутиш още една маймуна на клона и да ти е изгодно.
|
| Сря Май 08, 2019 2:22 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Вельо , интересен пост! Замисли ме...нищо не пречи схемата с лизинга да приключва във фабриката за рециклиране. Тогава обаче лъсва , че рециклирането е далеч от идеала. Оборотът обаче ще е фантанстичен. Та се замислих - такава схема противоречи ли накапитализма или е негов връх...
|
| Чет Май 09, 2019 6:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
От много от принтерите се печели от,консуматив, не от самият принтер. Ако си го,използвал достатъчно си си платил твоето, ако не си най-вероятно принтера може да се рециклира без много разход и да се лизингова на друг. Например рифърбишед айпади,фони и т.н. дълго време за техниците купувах такива, на външен вид са като нови, цената е доста по-добра, и си работят без проблем, вкл.и батериите. Та това е добър вариант за много стоки с кратък живот, не само принтери. Друг е въпроса с големите, примерно фазера А3 за 10 к едва ли ще ми го лизинговат много изгодно и ще ми го подменят всяка година....ама знае ли човек.
|
| Чет Май 09, 2019 6:29 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Здрави може и да са били, но в момента коли на по 20г. са нищо повече от скрап. Нито безопасност, нито надеждност може да се гарантира на на 20 годишен скрап, а за комфорт да сравняваш нова кола и 20 годишна е смешно. На дърта кошница за 20км седмично може и да става но да разчиташ, че това чудо ще те закара и върне на 300-400-500км заедно със семейството си... Това вече е безотговорно. Карал съм 10-15 годишна кошница и знам за какво става на въпрос, та какво да говорим за 20 годишна.
|
| Чет Май 09, 2019 8:11 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
С клещи и два метра тел, че да връзват каквото изпадне по време на пътуване. Хейтър е друго това моето си е чиста подигравка с наоъните на мурзилките да направят нещо, което от пияници няма как да се направи. 
|
| Чет Май 09, 2019 8:15 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@Tisho, с чисто сърце сравнявам комфорта на 20 годишна корса Б с чисто нова Дачия Лоджи. С дачиите се прибирам от път все едно съм цепил дърва цял ден. Същото сравнение мога да направя и с Форд Фиеста 2011-та - едвам си свалям кокалите от нея след 300-400 км път. Е няма удобна позиция на седалката това нещо - от Форд сякаш са я мислили да е неудобна. Виж вече за "Е...си Гоуемио Гоуф" - там друга бира, ама тя седалката му само струва повече от форд-а...
|
| Чет Май 09, 2019 8:34 am |
|
 |
|
syscop
|
С 20 годишна алфа 166 след 500 км все едно не съм пътувал. С нов Hyundai i30 същия маршрут все едно съм дъвкан и изплют... За обезшумяването даже не искам да споменавам. Вярно, че са различен клас автомобили, но няма как да се съглася, че всички нови са по-добри. Предпочитам да возя семейството с баба алфа, която има 10-12 възглавници, отколкото с някоя нова кошница, на която е икономисано от всичко...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Май 09, 2019 9:57 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Не могат да се правят сравнения между различни модели или класове автомобили.
Както по-напред казах, не можеш да сравняваш дърт кон с младо магаре.
А пък коня, ако го стопанисваш добре, ще ти служи дълго и вярно.
|
| Чет Май 09, 2019 10:13 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Я аз правя сравнение с дърто магаре и малко по-младо магаре - Корса и Фиеста са си абсолютно един клас автомобил. Дачията не знам като какво чифтокопитно да я класифицирам...
|
| Чет Май 09, 2019 10:56 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Имате странна преедстава за ладите. На моята до сега нищо не й е изпаднало, нито пък ме е оставяла по път. Но я поддържам в приличен вид и не я мародерствам. Миналата седмица един автовоз забърса колата на жена ми (слава Богу без пострадали), та се наложи да ги закарам до бабата и дядото в Созопол с Нивата. Еми какво да ви кажа - става. Тресе, бучи, ама става. Без проблем поддържа 110 км/ч, аз другата много по-бързо не я и карам. Явно значение има и гледната точка, защото на чаветата повече им харесва да се возят в нея, отколкото в пежото. А и до сега не съм виждал някой да си изправя телената мрежа с Q7 или X5  А аз онзи ден точно това направих 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 09, 2019 11:21 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Вероятно дечурлигата ще предпочетат влакче на ужасите пред обикновен влак, но това не значи че първото е подходящо за всекидневна употреба или за обществен транспорт.
|
| Чет Май 09, 2019 11:25 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
За мен единствения минус на Нивите ( и на новите) е сигурността. Имат abs и ebd, но нямат въздушни възглавници.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 09, 2019 12:15 pm |
|
 |
|
velio
|
Доста от новите коли са като танкове - една амбразура за имаш обща представа накъде отиваш и останалото ламарина. Явно изискванията за сигурност си казват думата. Най-вече важи за задните седалки. Нивата сигурно е по-панорамна и чаветата се кефят.
|
| Чет Май 09, 2019 12:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Tisho, в подобни случаи обобщенията са неправилни. Текущото състояние на една кола зависи повече от това къде и как е карана и как е обслужвана, отколкото от годините. Имам познат, който скапа последователно Пежо Партнър, Форд-баничарка и Фиат Добло. Доблото беше лизингово и си умря горкото някъде на 8-мата година. От година кара някакъв Нисан, който едва ли ще изкара и 5г. Просто човека си е такъв...
|
| Чет Май 09, 2019 12:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе я кажете нещо за тия Пежа, ще купуваме сега няколко в офиса в Перу, там избора не е голям, бразилски кадита, неизвестно какви ситроени и тези пежа, партнерс май, баничарката им. Някакви наблюдения, за бензиново става въпрос. Иначе днес тъкмо взех оферта за едни тойоти за мексико, новата корола 301 хил а новият ярис седан 223, демек около 17 и 13 к $, това с ДДС и всички данъци, гледам същата в Бг е около 37 хил ама не мога да разбера с ли без ДДС, ако е със ДДС, разликата не е чак толкова голяма 4к $ някъде, обаче въпросът е тогава защо хайлукса в Бг е по-скъп, като тук е по-евтин от королата.
|
| Чет Май 09, 2019 8:47 pm |
|
|