|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:34 am
Проверка на свързване на кабел
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проверка на свързване на кабел
Стефане, кенчетата ще ги сънуваш! Това е най-лошата идея до сега! Първо така не правя краен тест на у-вото и ако искам да направя такъв трябва отново да го закачам на тестера, за който си говорим по-горе. Не е имало до сега проблеми в платката, но е хубаво да се проверява. Второ: един такъв тестер не може да чете номерата на кабелите и ако объркам или даде фалшиво положителен резултат(късо, лоши връзки и т. н.) ще имам не 1, а 2 дефектни продукта! За сравнение без проверка като навързвам кабела с 1 грешка прецаквам само 1 у-во!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Апр 17, 2019 8:01 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Аз кенчета ще си купя, ама твоята логика много ми е неясна. Като правиш 10 комплекта, и то скъпи, какво ти пречи да си тестваш кабелите с една постановка, устройствата с друга? Тестерът за кабели няма да изгори при никаква ситуация, ако не си решил да тестваш с 220В ,де. Ако не можеш да се сетиш как тестерът да ти указва коя жица тества в момента и не минава - сипи си една бира. Устройството също няма да изгори от втория грамотно направен тестер. Айде , оставям те да ми се смееш, аз отивам за бира.
|
| Сря Апр 17, 2019 8:29 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами трябва 2 пъти да закачам кабелите към тестерите! Да не говорим, че трябват 2 тестера! Става двойна работа и тестът на самия кабел няма особено положителен ефект - не ми спестява финалния тест. Където пак кабелът няма да има обувки и се връщам в изходна позиция!
|
| Сря Апр 17, 2019 8:34 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Не ти схващам дилемите. Правиш отговорно изделие, при грешка има опасност да изгори нещо при тестването , и ти искаш да спестиш от тестери и разделно тестване? Като си купиш читаво зарядно с УСБ -А изход и отделно читав кабел , колко % е шансът комплектът да не работи?
|
| Сря Апр 17, 2019 8:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Стоянов, виж как са направени тестерите за LAN кабели - https://www.google.bg/search?q=lan+cabl ... 1&tbm=isch Направи същото, но с повече състояния. От едната страна е конектора на платката, от другата е някаква пружинна клема за каквито спомена Тони. Подреждаш кабеляка в пружинната клема, включваш конектора, стартираш теста и гледаш резултата. Може да го направиш и по-автоматизирано, с някое микроконтролерче.
|
| Сря Апр 17, 2019 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе кабела му няма конектори май, някак ми се струва че от към платката има клема на която закача кабела, а другият му край е свободен. Тия иглените, уфф точно като не ми тябват тогава ще ги видя, пуснах някакъв сърч ама не излиза това което имам в предвид, ще потърся по късно , може пък да се сет кой е бил производителя. То много подобни са тези с които се връзват светодиоди и др подобни НН осветители, но те не са ти удобни защото трябва да въртиш една гайка до де иглата пробие кабела. Такива същите съм виждал с лостчета ама нещо не ми излизат. Но аз на твое място бих им кербовал кабелни накрайници задължително, и номерация бих им сложил, нищо че кабела е номериран, и след това тестера дали ще е пълнофункционален, дали ще е само на кабела твой избор, аз бих го направил истински тестер, с някое контролерче да минеш всички възможни сценарии, така че всеки да може да го тества, няма цял живот да асемблираш 
|
| Сря Апр 17, 2019 11:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
То уж беше само за подредба на кабела, после се оказа че трябвало да се тества платката.  Ако са запоени на платката - отваряне на кутията и преглед кое къде е запоено. Тест на платката с тестер. Тестера със игли пипала. Ако има клеми някакъв куплунг - варианта на Стефан е най-добрия.
|
| Чет Апр 18, 2019 12:11 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
И аз така си мисля. Ще видя какво ще използвам. Ще ми се да са пружинни, но обикновените се прецакват бързо. Ще видя тези на Шнайдер. Ако не - Ваго. ПП: Славчо, ако погледнеш по-горе съм споменал, че проверката на кабела не е елементарна. Аз така или иначе трябва да мога да видя крайния резултат, защото има варианти проста проверка тип има/няма да ме излъже.
|
| Чет Апр 18, 2019 5:11 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Към платката директно ли са запоени, или има някакъв wire-to-board конектор? Предполагам са директно, иначе нямаше да питаш. Не вярвам да ти помогне в момента, но все пак за в бъдеще (редизайн) си ги изведи на конектор, за да можеш да направиш кабела отделно, да го тестваш (по някой от предложените начини, но там пак ако измислиш междинен конектор ще ти е по-лесно) и чак накрая да го закачиш към платката - пак може да е запояване, ако смяташ че иначе е несигурно. От към другата страна не виждам как ще го закачиш ако е някакъв olflex подобен кръгъл многожилен кабел - ще трябва да го раздиплиш и закачиш - ама тогава кой ще гарантира че на тестера си сложиш вярно цветовете? Та там пак ми намирисва на конектор да се ходи за да е прехвърли отговорността на който закача към машината. Вече там дали е вързано правилно е друга тема - то и затова има разните сертификации дето проверяват ако пуснеш 5KV на 24V дали ще преобразуваш устройството в "тъч контролиран генератор на случайни псувни" или "дефибрилатор" Ако е ръчна операция, т.е. ако всичко зависи от това дали някой не е спал докато е нареждал по платката и запоявал верните цветове на верните места, единствения ти избор е оптична инспекция. Ако не можеш да осигуриш автоматична, ще трябва да е "ръчно" - хубаво каза че няма кой след теб да го гледа, остава ти да си го гледаш. Но и в двата случая осъзнаваш защо са измислени AOI техниките и се ползват... Що не пуснеш една снимка на нещата да се ориентираме? Сигурно повечето коментари ще са какво да промениш в дизайна, но решението накрая си е твое - може пък да ти хареса някоя идея - малко срам, ама нали е в името на качеството и безопасността? Пък ако ти спести за още някоя тарга бира, ще се дърпаш ли? 
|
| Чет Апр 18, 2019 8:20 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Допълнителна идея: другият край на кабела го закачаш само веднъж, през Wago, през "игли" - к'вото си харесаш. От там нататък всичко води към букса, на която можеш да сменяш и 10 тестови установки. И забрави оригиналната номерация на кабела - отвратителна е. Тури допълнителна и то цветна. Дори само тъпо парче термошлаух: червен е +захранване, син е -захранване, бял е данни, кафяв е фаза и т.н. нещо от сорта. И като сам поставяш накрайниците - щеш-не щеш ще правиш два пъти проверка. А аз най-много повреди съм виждал от калпава връзка, не от хапаратурата.
|
| Чет Апр 18, 2019 2:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго - това дето го прави иска и доста други цветове. Той си каза че ползва 18-20 жила. На Лап кабелите имат хубави цифри - едри и всички имат чертичка отдолу. 6 и 9 се бъркат трудно. Честно казано не ми се е случвало да бъркам 6 и 9. Обаче си е голямо кьорене като се редят. Olflex classic 100 е с цветни кабелчета до 40х0.5, 50х0.75 и 25х1.0. Малко в сферата на фантастиката за толкова малка серия, ама може със снимка и филтър веднага да се види ако има кабел запоен на грешно място.
|
| Пет Апр 19, 2019 10:44 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
дайте идея за магазин (БГ/ЕУ) за многожилни кабели (0.25...0.75) екраниран, свястна изолация и сертифициран за огъване ?
|
| Пет Апр 19, 2019 1:02 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Каквото съм купил от филкаб, било е качествено.
|
| Пет Апр 19, 2019 2:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Грешно си задаваш въпроса, по-скоро си избери бранд, и после виж който го продава. Валтроник продават доста кабели на добри производители, например хелукабел.
|
| Пет Апр 19, 2019 5:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
V&V Isomatic продават Lapp ама е по-добре от представител. В Разград си имаме (имат магазин и в Шумен) и цените са почти като на български/турски кабели. За качеството няма да говоря. А Lapp имат всичко. Вече съм си в къщи и каталога не ми е под ръка но съм сигурен че имат "твоя" кабел. Тези които са за кабелни вериги са малко по-скъпички, но съм слагал стандартни техни кабели и са все още здрави.
|
| Пет Апр 19, 2019 7:37 pm |
|
|