|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:51 pm
Енергия от електромагнитно поле.... (offtopic)
| Автор |
Съобщение |
|
DEF
Ранг: Минаващ
|
Привет на всички !!!
Ей хора някои всъщност влизал ли е в подстанция изобщо - говоря за ОРУ 110,220 или 400кВ- открита разпределителна уредба,за какви проби за какви 5 лева говорите.Кой е този университет където се захранва с 110кВ , да няма вътре и подстанция случайно? Е гати университета 110кВ->20кВ->380В къде държите трафовете?
Ако някои иска мога точно да му дам допустимите разстяния на човек до 110кВ,220кВ и 400кВ.Я вземете да прочетете "Правилник за безопасност при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи "
Като за 110 е мисля около 2.50-3 метра по-наблизо се пиши пътник към онзи свят- полето ще те светне като крушка.Птички кацат по далекопроводите но само на гръм въжетата .
Така че младежо можеш да си пишеш каквото си искаш - няма къде да го пробваш .!!!
Ако се загледаш по далекопроводите ще забележиш на някои стълбове да виси едно нещо наподобяващо голям кошер - това е за ВЧ телефония .
|
| Вто Май 02, 2006 7:42 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Е ся, ти кво ще кажеш, че не се ремонтират далекопроводи под напрежение ли а ?!?!?
|
| Вто Май 02, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
DEF
|
ДА !!! Поне до сега не съм чувал някои да е ремонтирал далекопровод под напрежение
Обезопасяването на електропроводна линия се извършва от оперативния персонал в следната последователност:
1.Електропроводната линия се изключва от всички страни, от които може да бъде подадено напрежение. Изключването се извършва с помощта на прекъсвачи и линейни разединители/отделители; 2.Задвижванията на разединителите/отделителите, в изключено положение механически се блокират/заключват и на всички командни ключове и ръчки се окачват табели "Не включвай! Работят хора!", като броят на табелите е равен на броя на работещите бригади; 3.Електропроводната линия се заземява и се поставят табели "Внимание! Заземено!"; 4.На електропроводната линия, върху мнемосхемата при диспечера се поставят толкова табели, колкото е броят на работещите бригади; 5.На мястото за работа, оперативно-ремонтният персонал проверява за отсъствие на напрежение и поставя преносими заземители върху проводниците на електропроводната линия, под ръководството на отговорния ръководител/изпълнителя на работата.
P.S. забравих да вметна че съм виждал как бай мангал с два чифта клещи вързва колибата към стълба под напрежение -  ама те са друга порода  - подобрена !!!
|
| Вто Май 02, 2006 9:34 pm |
|
 |
|
MGBY
|
Ти не си чувал а пък аз съм виждал 
|
| Вто Май 02, 2006 9:51 pm |
|
 |
|
DEF
|
Виждал си какво - че някои се е качил по електропровода и го ремонтира ? А как разбра че е под напрежение?И аз говоря за работа по далекопроводи , а не за градски изпълнения на 380В /междуфазово/
"Как се извършват работите по проводници и мълниезащитни въжета на ВЛ/въздушни линии/ в местата на пресичане с друга ВЛ под напрежение?"
". Извършват се с изключване на напрежението на двете линии."
|
| Вто Май 02, 2006 10:04 pm |
|
 |
|
MGBY
|
В интерес на истината в БГ не съм виждал,но съвсем наскоро гледах наякакво предаване и даваха как ремонтират далекопровод в US, хората бяха със специални дрехи и ремонтираха (или май правиха някакви профилактики ) на далекопровода под напрежение ( спускаха ги с вертолет до жиците). Когато си говорихме с моя колега за това предаване той каза (тогава) " Какво се учудваш и тук се правят такива неща". (едва ли с вертолет  ). Склонен съм да му вярвам защото той е бил дежурен в подстанция и има 25-30 години в енергото аз съм от 3-4 години 
|
| Вто Май 02, 2006 10:18 pm |
|
 |
|
DEF
|
Това с вертолета ми изглежда доста налудничаво- представяш ли си колко трябва да е прецизно всичко и ако се мръдне малко встрани и човека се изпраска в проводника  - ще се пребие като куче
Разбрах ,че работиш в енергото но не разбрах къде по-точно в ПРЕНОСА или РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО ?
Ако си към преноса би трабвало да си минал тестовете по :"Правилник за безопасност при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи " и да си наясно с нещата, ако си към разпределението то там австрииците незнам на какво изпитват  .
Има такива работи при които не се прилага правилника при работи под напрежение над 1000 V а именно :
Когато работещият има потенциала на тоководещата част, до която непосредствено се допира, но е изолиран от земята или има постоянно потенциала на земята, но е изолиран от тоководещата част, по която се работи.
При изкачването по стълбове -от вътрешната страна на стълба но там има пределно допустими разстояния на работника до тоководещите части
Още малко ще излезе и че сме колеги  ))
|
| Вто Май 02, 2006 10:33 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Именно, хеликоптери се използват при ремонти или друг вид дейност по електропроводи дори при 380кV. И това не е практика само в развитите страни, в Африка методьт сьщо е популярен, но се извьршва от немска фирма.
А аз се чудех защо спира толкова често тока в Бургас
DEF университетьт се захранва с 110кV, но това далеч не е най-интересното около него. В лабораторията по ТВН има на разположение 200кV постоянно и променливо напрежение + 600кV ударно. Но така или иначе достапьт до тази лаборатория не е много лесен за студенти. За в момента експериментирам с max 10кV/m, но ако се задвижат нещата и получа разрешение ще пусна малко филмов материал, до тогава обаче има още много време.
Сьмнявам се
Добре дошьл вьв форума!
|
| Вто Май 02, 2006 11:13 pm |
|
 |
|
DEF
|
Здрасти HCL , еи човек много ми е интересно какъв е тоя университет които се захранва с 110кВ ?
Къде ги гледаш тези 110кВ , а ако наистина е така трябва да имате и цяла подстанция а за 1 университет цяла подстанция нещо не се вързва.А до колкото знам 110кВ са само в ОРУ., значи трябва да имаме прекъсвачи , ножови разеденители токовi и напреженови трафове и още куп неща.Не нещо сигурно бъркаш.
В БГ енергиината система е от 3 пръстена 110KV,220KV и 400KV има и един извод за 750 или 800KV ама той не работи сега.
|
| Вто Май 02, 2006 11:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не бьркам DEF, но университетьт е в Германия.
В действителност 110кВ по думите на професорьт ми по Енергитехника, но наблегна на това, когато го споменаваше, така че не вярвам да се е обьркал.
Сьгласен сьм че на 110/220кВ са вьрзани големите предприятия и железницата, така че и аз се учудих, като го чух за пьрви пьт, но нали ги знаеш физиците и химиците, като се заинатят, че им трябва нещо са като малки деца.
Вчера четох, че БАН искат да отварят ядрения реактор в София...
Това в рамките на шегата. Не притежавам достатьчно знания да коментирам темата.
|
| Вто Май 02, 2006 11:55 pm |
|
 |
|
DEF
|
 |  |  |  | HCL написа: Не бьркам DEF, но университетьт е в Германия. В действителност 110кВ по думите на професорьт ми по Енергитехника, но наблегна на това, когато го споменаваше, така че не вярвам да се е обьркал. Сьгласен сьм че на 110/220кВ са вьрзани големите предприятия и железницата, така че и аз се учудих, като го чух за пьрви пьт, но нали ги знаеш физиците и химиците, като се заинатят, че им трябва нещо са като малки деца. Вчера четох, че БАН искат да отварят ядрения реактор в София... Това в рамките на шегата. Не притежавам достатьчно знания да коментирам темата. |  |  |  |  |
Здрасти HCL ей прати му ного поздрави на твоя професор ..май хич не е в час  )).Никакви редприятия не се вързват на 110/220кВ .Просто тава са енергиините пръстени на системата. В подстанцията става понижаване на напрежението на 20кВ има и 35кВ а за ЖП-то незнам колко е но е мисля че е 35кВ.110,220 и 400кВ се използват само за пренос на електроенергията за по-малки загуби по трасето.
|
| Сря Май 03, 2006 1:56 pm |
|
 |
|
HCL
|
Точно този е много в час ама както и да е.
А и това, което пише в учебниците сьвпада с неговите думи.
На картинката, кьдето пише Forschung се подразбират университети и изследователски институти.
А тези подстанции кьде мислиш се намират 
|
| Сря Май 03, 2006 3:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@DEF
Не е невъзможно, ако има лаборатории където се провеждат упражнения на студенти или се изпитват съоръжения на това напрежение.
|
| Сря Май 03, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
MGBY
|
Aбе незнам дали професора не е в час ама DEF определено не е в час
Съжалявам че не можах да ти пиша по-рано но на работа нещо се сбозяса интернета.
Та сега по въпроса:
Щом толкова си се хванал за тия правилници за безопасност смятам знаеш,че те съвсем не са критерий за безопасност, най-малкото защото според действащия сега правилник имаме при нас смъртен случай, при все че правилника е спазен. Не си спомням кой член беше (ти със сигурност го знаеш  ) но ставаше дума за ремонт на изключен далекопровод, който минава под друг далекопровод (работещ) - според правилника е позволено и всичко е спазено ама човека си отиде ако не вярваш можеш да провериш : за справка енергото в Хасково. Да не казвам голяма дума ама правилника е пълен с недомислици даже колеги, които отговарят за безопасността са пращали писма за корекции ама глас в пустиня.
Не искам да се впускам в подробности, но предполагам, че имаш пред себе си настоящия правилник можеш да си прочетеш чл.138
Също така си прочети чл.768, 769(1),(2) и точка 3 от " НАРЕДБА No9 ЗА ТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ И МРЕЖИ" и ще видиш, че е разрешено да се работи.
Днес попитах и други колеги дали в БГ са се извършвали такива ремонти и отговора беше положителен, даже ми обясниха подробно, че допреди 10год. във Варна се извършвала специална подготовка на специалисти за работа под напрежение на далекопроводи 110 220 и 400kV. Ако не вярваш можеш да завъртиш един телефон там и да се увериш ама по- лесно е според мен да питаш и твоите колеги та да ти кажат!
Тук в БГ не цялата земя е частна и има изградена много гъста мрежа от далекопроводи за които енергото не плаща наем на никого и не е проблем да се изключи даден далекопровод и да се извърши захранване от друг,но защо не се позаинтересуваш как е в Япония където за площа която заема един стълб се плащат големи суми за наем , поради която причина на един далекопровод има вякакви линии със всякакви напрежения (ниски, средни и високи), има телефонни линии,оптични и т.н. Според теб когато се повреди една изключват всички ли?
Даже и при нас ще стане така - Австрийците (които ни купиха) се интересувт за техническата възможност по далекопроводите да се изгради и оптична връзка , после ще е нещо друго и така нататък. А за 110-то киловолта в университетите - бившия ни главен инженер ми каза че е ходил в Германия на обмяна на опит и това му е направило голямо впечатление , даже не само 110kV ами и по-високи напрежения е имало.
Та толкова от мен 
|
| Сря Май 03, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
DEF
|
Ами да , я погледни картинката ...точно за това говоря че ако ходи до някое много голямо предприятие 110кВ то самото предприятие си има подстанция където 110кВ се намалят на 20кВ или колкото е необходимо.Пример за това е "Стомана Перник " те си имат собствена подстанция. Я ми го пообясни малко това - как си го представяш това 110кВ в лабораторията - може би на розетка в стената? Ти влизал ли си в някоя подстанция в ЗРУ - закрита разпределителна уредба - знаеш ли че килиите с прекъсвачите на 20кВ са затворени с врати с блокировки и забележи това са само 20кВ !!!
P.S. A да си виждал случайно какво точно представлява високомощен прекъсвач за 110,220 или 400 кВ.Уверявам те че габаритите им са доста големички без да броим пиедестала на които е поставен и апаратните шкафове.Това на снимката е ново поколение високомощни прекъсвачи /елегазови SF6/ , старите са няколко пъти по-големи и са въздухоструйни.
|
| Сря Май 03, 2006 7:15 pm |
|
|