Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Проверка на свързване на кабел 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Проверка на свързване на кабел
Здравейте! Какви са вариантите за тестване дали един многожилен кабел е свързан правилно с клемите на платка, при положение че няма букса на свободния край?!
Тук там ми се случва да объркам жиците - разменям жила и после на обекта хората се чудят какво става. Използвам 18 или 21 жилен кабел обикновено. Нямам втори втори човек, който да провери след мен. Пък и само аз знам разположението на платката.
Не съм срещал разменени кабели при у-ва изработени от малки жълти ръчички. А на мен ми се струва, че доста често допускам такива грешки и не си ги виждам. Няма ли някаква клема като като "таралеж", на която да забуча кабела и да пусна тест?!
Благодаря!
ПП: Като има индустриална букса без проблем си го закачам за табло и си тествам! Ама да закачам букса и да я махам след това на 19-20 жила, че има и с бая повече...

Вто Апр 16, 2019 8:48 pm
Профил

Мнение Re: Проверка на свързване на кабел
Малко не ти разбирам въпроса .. .искаш да тестваш кабел без букса или какво точно ?

Вто Апр 16, 2019 9:00 pm
Профил

ToHu написа:
Малко не ти разбирам въпроса .. .искаш да тестваш кабел без букса или какво точно ?

Да!
Единият край на кабела влиза в радиото, а другият трябва да бъде свободен, за да може да се монтира на обекта. При това положение ми трябва вариант за тестване дали съм навързал всички жила правилно!
Примерно да обеля малко и да наредя жилата в клеми с пружини или нещо подобно, в което лесно се закачат много жила, и да си го тествам. Да става лесно и бързо закачането на кабела към евентуална тестова схема.
Или може би някакъв алтернативен подход?!
Как го правят големите компании?

Вто Апр 16, 2019 9:50 pm
Профил
Аватар

Мии с прегледна номерация, пък за пробата една пищялка върши идеална работа. Аз ползвам тъпо зумерче за 12В и батерийка 9В и едно светодиодче - по-добро е от повечето купешки. Сондите - от електрод за неръждавейка.

Вто Апр 16, 2019 10:11 pm
Профил

Разбрах, ами то ако ги заголваш е лесно, клеми да искаш, пружини има всякакви, аз харесвам тия на ваго. Но освен нормални пружинни има и игледни, те са точно това, игла пробива изолацията и контактува с кабела, така си спестяваш заголването.
Ама аз друго да питам, те жиците несвързани ясно, ама не им ли кербоваш кабелни накрайници ? Ако ги оставиш така шанса техника на място да им сложи клони към нула според мен. Питам защото ако им слагаш накрайници, най-лесно се тества с някоя пружина клема. Според мен ако искаш да изглежда като завършено изделие, всеки проводник трябва да има номерче и кабелен накрайник, за да е готов за включване.

Вто Апр 16, 2019 10:47 pm
Профил

Първото което се сетих е проводниците да са цветни. Обаче 20 цвята са множко, то не че не може да се различат, но готов кабел не зная дали ще има. Сещам се че съм виждал ма БТК някакви телефонни мисля 100 или 200 чифта шарени и групирани...
Те твоите не зная какви са, ако не са дебели може да ползваш 2 СОТ кабела с по 10 жила.
А и друго ми е любопитно, те на обекта как разбират кое къде да свържат, ако не е цветен кабела ? (предполагам)

Вто Апр 16, 2019 11:10 pm
Профил

Според случая. Има случаи, когато е желателно да има обувки, има случаи, когато не е. От монтажна гледна точка. По правило винаги трябва да има.
Я дай някакъв линк на тези иглените конектори!
Или трябва да си направя някакъв преходник от пружинна към индустриална и да си ги навързвам там.
С проста проверка със зумер не става. Схемата обикновено е двустепенна, отделно има пускова и задържаща верига. Трябва да се види кое след кое се включва. Не може само има-няма.
ПП: Кабелът е номериран.

Вто Апр 16, 2019 11:11 pm
Профил

Струва ми се, че пак правиш нещо, което по принцип не се прави така.
Многожилните са едноцветни ако са лентови. Те се свързват към специални жакове или се запояват всяко жило едно до друго - в тези случаи не може да ги объркаш. Това за подредбата на жилата.
За тестване работоспособостта на платката - тестер за съоъветната платка. Кабела не виждам какво има да му се тества.

Вто Апр 16, 2019 11:22 pm
Профил

От къде ти дойде, че слагам лентов кабел за връзка с индустриално у-во?!
[url=http://www.filkab.com/main/bg/products/Кабели_и_проводници/Гъвкави_кабели_с_PVC_изолация/Гъвкави_контролни_кабели/OPVC_JZ/119/?pcid=119&pos=0]цък[/url]

Сря Апр 17, 2019 5:37 am
Профил
Аватар

Мдам, точно този тип кабел имах предвид, когато преди "номерация" шляпнах "прегледна" :)
Спретни си стендче с клеми Wago , има ги най-различни.
С едни такива клещи ще заголиш краищата за нула време, но понеже са еднотипни по-добре ще стане с такива, а най-добре става с такива, ама иска повече внимание. Линковете са колкото да видиш идеята.

Не вярвам свързването да ти отнеме повече от няколко минути.
Пък ако имаш време - слагай обувките ти. Ако някъде пластмасата пречи: махаш я и слагаш термосвиваем шлаух и то цветен. Може и да калайдисаш краищата и после термосвиваем. Галимация, но спестява доста търчене и чесане по умното място. И говорене на "сръбски"! :)

Сря Апр 17, 2019 10:52 am
Профил
Аватар

Калайдисване не. Накрайници да. Няма такова положение удобни/неудобни. При мене са задължителни. Правил съм си това дето си го мислиш ама само за три кабелчета - за повече ще е магьосничество. Три пластини на по 1 см и към тях кабели към тестер. При 5в не е проблем да си ги натискам с пръсти. Мъчих се да правя нещо като щипка, но не ми се получи.

Сря Апр 17, 2019 12:33 pm
Профил ICQ

stoyanoff написа:
[url=http://www.filkab.com/main/bg/products/Кабели_и_проводници/Гъвкави_кабели_с_PVC_изолация/Гъвкави_контролни_кабели/OPVC_JZ/119/?pcid=119&pos=0]цък[/url]

Ами след като са номерирани как така ги бъркаш ?
Сега да не си помислиш, че се драча нещо. :)
Най-простото е визуален оглед на това кой проводник къде е запоен.
Единственият вариант е да наденеш нещо на свободния край на кабела, което има контактни иглички. И това само при положение, че заводски кабелът е с еднаква физическа подредба на жилата, а не да са случайно пресукани / разджуркани вътре. Това обаче не знам дали някой може да ти го гарантира изобщо.
Всичко друго е по-сложно от това да не ги бъркаш при първоначално сглобяване.

Сря Апр 17, 2019 4:43 pm
Профил

E как ги бърка, както се бъркат, затова иска да си ги проверява.

Сря Апр 17, 2019 5:55 pm
Профил

slav4o.com написа:
stoyanoff написа:

Ами след като са номерирани как така ги бъркаш ?

Ами направи проста сметка - серия от 10 у-ва по 18-20 жила са ти има няма 200 жила! На мен лично ми се случва да завъртя 1-2... Примерно да разменя 6 и 9 или нещо от сорта. И е трудно сам да се проверяваш!
Аз от тези клеми на Ваго имам, но са ми малко. Ще купя ако трябва.
Само да видя Тони какво има предвид с тези игли. Може да е по-удачен вариант!

Сря Апр 17, 2019 5:58 pm
Профил

Стоянов,
ще ти кажа как ще стане , ама да ми пратиш едно стекче кенчета :-) .
Кабелът ти колко метра е - да речем 5. Съединиел на единия край, нали?
Правиш си кабел 10 метра с еднакви съединители от двата края. Правиш си някакъв тестер откъм втория край, ако трябва - и откъм първия, или тестер , който поема и двата края. Тестваш, ремонтираш, пак тестваш. Като мине теста 100% - вземаш 2 лепенки с надпис "проверено" , лепиш върху 2-та съединителя. Следва финишната операция - вземаш як секач и режеш двойния кабел по средата. И имаш 2 проверени кабела.

Сря Апр 17, 2019 7:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща