|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Boeing 737 Max 8
За Кан-бус си прав икономисва много мед от кабели ама пък има куп други чарколя, за другото луд на шарено се радва.
|
| Нед Апр 07, 2019 7:22 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да ама това са основните потребители, луди, тъпи това е..
|
| Нед Апр 07, 2019 7:50 am |
|
 |
|
nik
|
те не се търсят, сами си излизат, влез в един сервиз и ще разбереш за други не съм запознат, но например бош си слагат капанчета отдавна, майсторите си ги знаят
|
| Нед Апр 07, 2019 11:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам за какви капан чета говориш, аз не съм видял електроника с капани правена от западен производител. Да иска специализиран софт да, да няма достъп до схеми и фърмуери да, да искат да изкараш курс и да те сертифицират да, но капани не съм видял. Виж в неща правени от българи съм виждал какво ли не,софтуерни таймери кога да спре, нарочно дерейтнати компоненти, компоне ти чиято цел е да направят порази, самозатриващи се контролери и какво ли не, типични нашенски хитри ки. От тази гледна точка всичко му изглежда на човек капан. Ще ти дам прост пример, продаваме един немски продукт, ако не минеш курс шанса да го под караш е нулев, и на пръв поглед всичко изглежда нарочно направено така, отначало точно това си мислех. С времето разбрах че причините са съвсем други, наследство от стари системи, доработи за да отговори на този и онзи стандарт, липса на добър отдел за документиране, резултата за да пуснеш системата трябват много нелогична последователност, и има неща и функции никъде не описани, или описани в менуала на старата система от преди 15 години. Същите тези, имам продукт правен 2005 в Германия и същият излязъл от фабриката в Румъния, вторите имат 10 пъти по фисок фейл рейт. Ако от първите имам 10 повреди от 5000 за период от 10 години, за вторите имам толкова повреди за период от 1 година. Лично съм гледал и сравнявал, схемно са 1:1 ос овните компоненти са същите, има разлика в резистори и ко дензатори, и най-съществената в комформинг лака, нищо общо. След дълъг рев се оказа че въпреки че и старите да са без оловни и то по-стара технология, новите имат много висок процент повреди заради спойки те. Не ми казвай че са го направили нарочно, щото дали ще са 10 или 100 за 5 години от това няма да изкарат нищо, да не говорим че са гаранционни и това им е разход. Та стига се филмирахте, а пък на автомайстоеи, както и на каквито и да е други да вярваш, е горе долу като с кабелите на аудиофилите.
|
| Пон Апр 08, 2019 12:20 am |
|
 |
|
nik
|
за майстори нямах предвид гаражните тенекиджии дето се опитват да човъркат дето не им е работа, ама както и да е... софтуерния таймер/брояч е на батериите на макита - или поне беше, 150 цикъла и умира, без значение че елементите са си идеални, сменяш платката с китайска и караш още 3 пъти по толкова дерейтнатите компоненти са на половината техника каквато и да се сетиш - кондензаторите задължително, редовно ми носят такива умрели малко след гаранцията, планираното стареене отдавна е практика пък това за бош е още по-стара практика - те си залагат голяма част от печалбата в резервните части, и не се срамуват да дерат кожи в буквалния смисъл както за умишлените капанчета така и за производствените дефекти от които масово се скапват някои неща тъй че не знам каква българска техника си гледал, кой знае какво производство нямаме, ама явно си пропуснал масовите стоки дето са залели целия свят
|
| Пон Апр 08, 2019 12:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам, аз сигурно съм късметлия, няма нещо съществено дето да ми се е скапало последните 10-на година като техника, или най-малкото предвидено. Преди -4 години се беше прецакала сушилнята, като я отворих една букса малко малоумна имаше няколко прецакани спойки, а аз я допрецаках, та после ми се наложа да преправям , това беше на 6-та и година. Миналото лято сменях ремък на пералнята, това на 10-тата година. преди 2-3 години се предаде ТВ-то, някъде на 10-тата може би, подарих го, оправиха си го и сега го гледат, това в БГ. В САЩ дори не помня кога ми се е прецаквало нещо скоро, хийтъра в гаража, който беше 20 годишен, една водна помпа преди 4-5 години, ама така и не я смених, мина смао с почистване, и тя 20 годишна, по скоро тогава е била 20 щото къщата е на 30 сигурно. Това лято гледам са сменили ТВ-то, ама не знам дали е умряло, беше хитачи на поне 20 години, прожекционно, 82".... и мисля мисля и ... ааа това лято се прецака климатика във вегас, кондензатор на мотора това му е 12-тата година, и като казах климатик, преди 2 или 3 години сменях едното тяло в инди което тогава е било сигурно на 20. Иначе да не кажеш че тя техниката държи щото е правена преди 20 години, имам и нови ТВ-та,и прожектори, и доста други неща, пералните са нови, е вече 10 години май, но как да е, за нови ги водя  За колите, нищо планирано, само калпаво, на ровъра 2 пъти му се чупи разединителна кутия и веднъж къса колянов вал, голма боза но със сигурност не е нарочно, спецялно коляновия вал го къса и на 20 к още, фордовски мотор .. менте пълно. С другите проблеми не съм имал. Имам една акура в САЩ вече на 13 години, джелезо, не е мръднала, иначе другите дето ги караме повече за тях какво да кажа, те рядко се застояват повече от 3 години, последния одисей го сменихме на има няма 2. Та като цяло аз нямям някакви главоболия с повредена техника. Конкретно за макита не знам, в БГ използвам Хилти и държат много цикли, в мексико във фабриката съм с девалт . а да и макита, ама на макита са отвертки малки, не съм забелязал да са умрели, зареждат се поне по веднъж на ден, утре ще проверя и ще ти кажа. В САЩ си купувам основно Ridgid, батериите държат повече от девал-та при еднакъв размер, ама в мехико ги няма. А сега се сещам, имам и милуоки, и там не знам да имаме проблем. Може би аз съм луд късметлия, тов асигурно обеснява защо и с баба алфа всичко ми е наред и нямам никакви съществени пролеми, т.е. нямах, не съ я вилждал от 3-4 години, дадох е на един познат и идея си нямам движи ли се, не ли ... ама тя стана на 18 години
|
| Пон Апр 08, 2019 7:39 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Апр 09, 2019 11:19 am |
|
 |
|
nik
|
ебати малоумщината... тва истина ли е? иначе като гледам сигналите за ръчна корекция - самолета започва да пада като спират с ръчната корекция, явно като си нямат идея какво се случва с времето натрупващата се паника си е казала думата
|
| Вто Апр 09, 2019 2:29 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Благодаря за яката статия! В Боинг са за разстрел - до един...
Как са посмели да пуснат в експлоатация самолет с доказана аеродинамична нестабилност заради малоумно присадените нови двигатели???
Как може да дизайннеш SW система за автоматичен контрол, която за да я изключиш трябва да спреш хардуерно и системите, които тя управлява, че да й дадеш и приоритет над ръчните команди от кокпита??? Пилотите на LionAir ако е вярна информацията май изобщо дори не са и знаели за наличието на MCAS!!!!! Което се вижда и от данните - до разбиването си са се опитвали да вдигнат ръчно носа на самолета, но MCAS го е свалял нон стоп надолу - и което е още по-зловещо - автоматичната промяна на ъгъла на стабилизаторите е ставало с натрупване и най-накрая като софтуера е решил, че ще игнорира ръчните команди е забил директно носа в океана пращайки стабилизаторите на крайна механична позиция.... ЩО ЗА ИЗРОДИЯ???
С КОЙ? акъл при положение, че имаш дублирани системи - ще си водиш самолета само по едната половина от тях, без да гледаш какво става в другата половина, за какво по дяволите тогава са дублирани??? И най-вече най-логичното нещо, което за съжаление не е направено (учудващо защо???) - цитат от почти края на статията:
Second, a closed-loop controller has yet another source of information: an implicit model of the system being controlled. If you change the angle of the horizontal stabilizer, the state of the airplane is expected to change in known ways—in angle of attack, pitch angle, airspeed, altitude, and in the rate of change in all these parameters. If the result of the control action is not consistent with the model, something’s not right. To persist in issuing the same commands when they don’t produce the expected results is not reasonable behavior.
И всичкото това заради едни дебели, алчни, ненаяли се мениджъри притиснали до стената дизайнерите и инженерите за да им излезнат числата в екселските таблици....
Дано от тази трагедия да се извадят правилните поуки и да оставят на земата скапания 737Мах форевър.
Да почиват в мир невинните загинали!
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Апр 09, 2019 4:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
е то не само боингите падат. https://news.bg/world/yaponiya-izdirva- ... -f-35.htmlявно и супер-дупер истребителите имат подобен проблем - когато със софтуер искаш да замажеш хардуерни и системни и архитектурни проблеми - те така се получава  за съжаление не само тенекии падат ами и умират хора. като цяло в научнотехническият бранш се вее знамето "ТНТМ форевър"  теслата вратата мамата
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 09, 2019 4:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе за мен това е си е чиста дилетантщина вертикално по цялата верига на управление и изпълнение както на Боинг, така и на цялата авио индустрия с все писарушки, клатикрачковци, службогони и прочее кариеристи. Показно за принципа на Питър - там за издигането в корпоративната йерархия до стигане на нивото на некомпетентност и последващо окопаване на него ... за съжаление в живота такива грешки лъсват и се наказват и всички си отива на мястото - в случая цената е живота на няколко стотин човека - от една страна трагедия, от друга страна като едното нищо можеше и да се много повече ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Апр 09, 2019 5:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Това, всъщност, е супер интересна тема за дъвкане.  Както каза един по новините, самолета не може да го отбиеш в дясно и да спреш. Та какво е логично да се случва, когато управляващата автоматика "осъзнае", че всъщност управлението й няма полза? Примерно контролера на автомобилен мотор ще обогатява/обеднява сместа до няква граница, след която, ако ламбдата е забита и не мърда, просто ще спре на тая граница и ще изгрее чек ендижна. Обаче какво трябва да прави автоматика, която по начало не може да се "отказва"? Сега си мисля, че примерно руснаците просто биха изключили всичко, управлението се предава директно на пилота и почват да вият сирени и мигат индикации. Обаче ако управлението е толкова сложно, че човек не би се справил?
|
| Вто Апр 09, 2019 5:56 pm |
|
 |
|
nik
|
както в началото предположих - тва ми намирисва че от бързане е пуснато на пазара без много тестове или пък супер некъдърни техници са започнали да наемат, знам ли.... (щото точно това забелязвам последните 4-5 години с големите компании върху които имам наблюдения) защо слагат 2 сензора ако само 1 ще се чете пък за липса на очаквания резултат си е толкова елементарно... щом дори аз съм се сещал да го правя в разни ситуации.... и как ще пуснеш самолет без упътване, особено за промените... тва граничи с малоумие решили били да не натоварват пилотите с твърде много техническа информация... то хубаво ама тва не е кола да отбиеш в страни докато се чудиш какво става... поне критичните неща трябва да ги информират, а не да налучкват докато падат от небето е сега стана ясно какво имаше оня предвид с "поредица от събития" по-скоро поредица от малоумия
|
| Вто Апр 09, 2019 8:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Вероятно ще барне аванса, ако има някакво управление на газоразпределението, вероятно и там ще има корекции...
|
| Вто Апр 09, 2019 8:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Апр 09, 2019 11:06 pm |
|
|