|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:30 pm
Мит за военно устройство което изважда от строя автомобили
| Автор |
Съобщение |
|
num
Ранг: Минаващ
|
@zz_stefanov филми гледам рядко;)
клик & клик && клик
|
| Пон Май 01, 2006 7:57 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
num току така не се взривяват атомни бомби, било то и под земята. А и не с хванах кьде е логиката на антената, да се насочва ЕМП от ядрен взрив?
По-горе беше дискутирано, че автомобильт е много добра екранировка а и надали има нещо по инсталацията си, което да се поддаде на обикновено радиочестотно смущение, каквото се използва за "неутрализация на ГСМ-и".
А за ЕМП ти трябва или взрив, или много силно, променливо магнитно поле, за което пьк си трябва голям ток. Все изисквания, които трудно биха имали "мобилна реализация", т.е. лесно приносими и дискретни, а освен това и с достатьчно голям обхват.
Но темата си е точно в раздела. И да има подобна технология, надали някой от нас ще е запознат с нея. Ние дискутираме единствено повьрхността на теорията.
|
| Пон Май 01, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
num
|
За антената-само като идея. В пърия линк има една малка част, в която се споменава за мобилно ЕМП, голямо колкото куфар.Играчката е тествана с изтребител Грипен.
Имаме мобилноста.
А антената - ами земи един пирон (20см) и му направи намотки - 5 мисля ( обикновенно спях в чеса по физика ) пусни ток и ейти Електро магнит.
Не се ли получава "насочване" на полето когато въртиш пирона на ляво на дясно?
Ел.маг. полето е под формата на елипса (имаше едно правило за палеца и стисната рака-от каде на каде вървят вълните)
Ако се приеме, че имаме имаме мобилноста и антената е дигната нагоре (сочи небето), нямали да се получи едно доста добро разпръскване?Силата на пулса е 10 гигавата..тоя екран 'ше се обърне обратно:-p
|
| Пон Май 01, 2006 8:32 pm |
|
 |
|
HCL
|
Цитати от пьрвия линк:
Точно това, което дискутирахме вече в началото на темата. Става вьпрос за автомобили, а те се правят (с някои изключения) от метал, ето ти го кафез на Фарадей. Не знам как става сьс самолет, авторьт не си е дал труда да даде малко повече подробности около теорията (хм... защо ли). Но и в самолета има доста повече електроника отколкото в един Зил.
А относно електромагнитното поле, формата му не е елипса  това за правилото на дясната рька важи за магнитното поле и примера с пирона в учебниците по физика за средно образование.
Е-полето около един проводник е аксиално, около единица заряд - радиално, м/у две паралелни повьрхности - хомогенно и това при редица уговорки, опростявания и т.н. Каква би била формата на Е-полето около заредена "безформена" метална повьрхност? И това се смята, но с известна доза мерак и мазохиство.
А насочването на едно магнитно поле с нищо не би ти погнало. И защо точно 5 намотки
По тази причина говорим за импулс, един много кратьк момент от време.
|
| Пон Май 01, 2006 9:57 pm |
|
 |
|
joro
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Мит за военно устройство което изважда от строя автомоби
Открих си очевидеца  много забравям  Информацията е 100% достоверна. Това което се е случило точно:
..1200 души полк.. вдигат ги по тревога , моя човек е бил на гаубица ,разправя " чакаме да запалят камионите за да закачиме гаубиците, мисля че въртяха стартерите, камионите трябва да са били бензинови защото по спомен ми прилошаваше от бензина. Нито един камион не запали. На 200-300м от нас имаше спряла джипка с много висока опъната антена, може и да е била до нея инсталирана, на сутринта назазоряване я видяхме добре, но пак от далече.После дискутираха, че джипката била руска , руснаци .. Казали са на командира на полка, който се беше побъркал, ненада,ненада, тавариш Тодоров, всьо в парядке! И на сутринта всичко запали. Не помня нещо да ми е прилошавало или да не се чуства някой от нас добре, не че в тази лудница която беше ,някой ще разбере.."
|
| Пон Май 01, 2006 10:00 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@joro
Тая история и аз съм я слушал - буквално точно така разказана! Осемдесетте години на учение на Варшавския договор?
Но хайде да мислим логично а?
Електромагнитния импулс поразява електрониката - изтрива информация в паметите, побърква процесори, предизвиква пробив в p-n преходите. Но той има мигновенно действие - милисекунди! Пораженията са необратими! За да блокираш запалването на на един ДВГ, а после да го деблокираш ти трябва ПОЛЕ! И то такова, което можеш да генерираш целенасочено, а може би и насочено в пространството...
|
| Пон Май 01, 2006 11:01 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
А защо трябва да е било непременно мощен ЕМП. Като може просто да е бил нарочно направен саботаж от вътрешен човек за да се види реакцията на личния състав при екстремни условия.
Чували сте за принципа на Окам нали?
А как може да се блокира запалването на всички двигатели на един полк без ЕМП. Тривиални начини колкото щеш. Обаче човешкият ум е склонен на раздува и преувеличава и затова плъзналата мълва е излязла по-силна от чистия разум. А освен това със същия куршум е бил отстрелян и още един заек - джипката, руска. Еееех руснаците какви тайни оръжия имат. Ние си играем тука на войници, а те с една джипка цял полк обезвреждат.
Остава открит въпроса какво са правили апашите от втория известен прецедент, дето се предполага че са използвали същата "технология". Е за тях предполагам че не са дигнали някой ЗИЛ а нещо с повече електроника вътре.
|
| Пон Май 01, 2006 11:25 pm |
|
 |
|
joro
|
Харманли , 1975 ..информацията е от роднина, днес говорих с него.
На сутринта всичко си е работело.. камионите са палели .. без повреди! Незнам какво и как , просто казвам факти. Историята не е преразказана, той е свидетел че не палят , а на другия ден палят, виждат джипката .. явно е направила впечатление като е паркирана в центъра на плаца с много висока антена! Може антената да не е била за това, никой не знае. Но за това което ми разказва той че е свидетел,му вярвам на 100%. По въпроса за това което са коментирали относно каква е тая джипка и антена.. ами веднага започнало да се говори в поделението , и без това е било голяма паника,командира е казал че ако не запалят камионите ще ги избие.. абе бойно поделение. Камионите попринцип са празни -зимно време нямат вода, работата на шофора е да зареди камиона с вряла вода. Това всичко е направено! Но камионите не палят. Навсичкото отгоре ми спомена че нямали раздрънкани камиони "абе бойно поделение камионите бяха сравнително нови ЗИЛ-ове, неразбирам от камиони ,но мисля че бяха бензинови......"
|
| Пон Май 01, 2006 11:43 pm |
|
 |
|
joro
|
Е вече това ми звучи напълно възможно.
Особенно за бойно поделение . Но е станно че шофьорите не са се усетили, че някой е бърникал по тях.Като ти кажат че ще те трепят и с бутане ще го подкараш тоя камион. И после в рамките на няколко часа камионите запалват , защото сутринта все пак са запалили.
Но въпреки това този отговор звучи най-логично.
|
| Пон Май 01, 2006 11:45 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Човек винаги е готов да принизява собствените си грешки в собствените си очи и да търси причините за провала си в нещо необичайно и извънредно, но извън него самия. Особено в екстремна ситуация и когато е притиснат...
Нищо чудно шофьорът на джипката от солидарност към българските си колеги да се е избъзикал с командира на полка. И така да ги е спасил от неминуемия разстрел на място.
|
| Вто Май 02, 2006 12:23 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Млади момци! Какъв саботаж, какви пет лева?
Полковете от Харманли, Грудово, Звездец се славеха с прозвището "черните полкове" и участваха в силите на Варшавския договор. Служил съм в армията в периода 1970-1972г и добре знам каква беше обстановката.... Ако те хванеха за саботаж в първоешелонен полк, разстрела не ти мърдаше... (ако не те гръмнеха часовите още на място). А и как се обезврежда и после възстановява машинния парк на един полк за една нощ? Та това са стотици машини... А и тогава имаше подготвени кадри - един старшина за 10 минути ще разкости и събере отново цялата инсталация на ЗИЛа...
|
| Вто Май 02, 2006 8:42 am |
|
 |
|
Zdrav
|
"черните полкове", "джипката с антената" ...
Все неща които си чувал, но не си виждал с очите си.
Разбира се и аз не съм бил там и само спекулирам с хипотези.
Но как никой от тези подготвени кадри не "разкости" цялата система на ЗИЛ-а и да отсрами българския войник?
Разбира се срещу мощен ЕМП какво можеш да направиш.
Аз междувременно да хвърля още едно съмнение. Тази джипка трябва да е била доста добре ескортирана и охранявана щом като и до ден днешен тази технология е останала само във войнишките легенди.
|
| Вто Май 02, 2006 8:59 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Малко ламерски въпрос - какво ще се случи, ако върху купето на автомобила, което е свързано с масата на акумулатора се индуцира напрежение, по-голямо от + на този акумулатор?
|
| Вто Май 02, 2006 9:40 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
От индуцираните вихрови токове. Ламарината ще светне червено а може би и жълто зависи от температурата.
Метода се използва за повърхностно закаляване на метални детайли.
Очевидно коментираната ситуация няма нищо общо с такова използване на ЕМП.
Ако въбще става въпрос за ЕМП вероятно се използват някакви резонансни характеристики на молекулите например да се понижат окислителните свойства на кислорода и да не може да се запали горивото.
Не може нищо да не са усетили хората въпреки че като си шашнат едва ли ще можеш да разбереш дали косата ти се е изправила от елктростатично поле с голяма напрегнатост или защото командира зарежда пушката за да те разстрелва.
|
| Вто Май 02, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пичове гледайте глобално на проблема. Говорим за 70те години. Разгара на студената война. От тогава и тия и ония са участвали в хиляди конфликти, някой от които при директен сблъсък на технологии от двата лагера. Как си мислите, че такава технология би останала скрита. За какво му е на руснака да прави атомни подводници и пр. оръжия, ако си има една такваз джипка с която може да сбърка цялото въоражение на противника. Че да си направи 10 джипки и да превземе щатите. Нали се сещате, че през 70те ако някой от двата лагера разполагаше с оръжие за тотално надмощие, света нямаше да е същия (ако въобще съществуваше).
Докато бях в казармата и на мен ми разправяха подобни глупости.
А относно паленето на колите - ами аз съм бил свидетел как от 200 машини автопарк в една прекрасна зимна нощ, при бойна тревога, едвам успяхме да подкараме 10 в рамките на позволените 20 минути. И при все, че знаехме, че ще има тревога и ги бяхме палили предишния ден.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 02, 2006 3:05 pm |
|
|