Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Два PIR датчика на един кабел 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Два PIR датчика на един кабел
Мога ли да закача два PIR датчика на един кабел? Става дума за домашна аларма, но няма как сега да погледна схемите.

Чет Апр 04, 2019 7:05 pm
Профил

Мнение Re: Два PIR датчика на един кабел
Те много централи имат такава опция, слагат се различни балансиращи резистори.
Това го казвам в смисъл такъв - централата да ги различава и да са на един чифт. Ама съм забравил схемите. По смътен спомен 500ом 1k и 2,2k. Каква е централата ? Имам малко документации.

Чет Апр 04, 2019 7:12 pm
Профил

Още не съм взел централата. Тукашните контра-айдуци са ASP, по телефона ми препоръчаха някакви Craw runner системи. В момента мисля откъде да минат кабелите

Чет Апр 04, 2019 7:29 pm
Профил

Не ги зная тези системи. Иначе има кабели и с по 5чифта.

Чет Апр 04, 2019 7:42 pm
Профил

Към един или към различни входове трябва да се свържат датчиците?

Чет Апр 04, 2019 8:39 pm
Профил

Те всички са с балансиране, тук говорим за дублирани зони, Ако са ти в една група дублиране е бемзислено .
Смисълът да имаш отделни сигнали за всеки датчик е или ако имат различна функция, единият пази входен обем, другият вътрешен, или ако искаш да можеш да байпасираш само единият, примерно един в спалнята и един в хола, в хола имаш котка дето скача, а спалнята е затворена.
Ако не искаш да ги получаваш като различни сигнали, директно си ги закачаш и двата по един и същи начин, EOL на далечния. Ако искаш да ги разграничаваш, за различните системи е различно, примерно 1к,2к, за парадокс, ето един линк : http://www.paradox.com/Downloader/?T=UR ... XEI-02.pdf
Много от истинските системи нямат дублирани входове, това се счита за ненадеждно, но почти всички в ниският клас го имат, така спестяват пари а удвояват сигналите.

Чет Апр 04, 2019 9:31 pm
Профил

Ясно. А има ли смисъл да слагам датчик за отваряне на врата, при условие, че pir датчика ще засече влизането?
А тези парадокс добри системи ли са?

Чет Апр 04, 2019 10:29 pm
Профил

По принцип той се слага на входна зона, когато влезеш в коридора понеже PIR-а веднага те хваща, централата да разбере, че си влязъл културно във обекта и ти дава примерно 30 сек. да си въведеш паролата. Ако влезеш във входната зона през прозореца като крадец, (без да задействаш мука) няма да ти даде 30 сек, а направо ще генерира "Аларма".
парадокс са от най-добрите, даже може и да са най-добрите :roll:

Чет Апр 04, 2019 10:44 pm
Профил
Аватар

От това което съм виждал и е продавано по нашите земи, намирам Галакси за стъпало нагоре спрямо Парадокс.

Чет Апр 04, 2019 11:00 pm
Профил

Ами ... да речем галакси е ниско към средно ниво, те имат две серии, Galaxy Flex което е някакъв мелез, опитали са се да направят няколко неща в едно, добавили са възможност за дублирани зони, добавили са възможност за адресируеми датчици, иначе е запазило няки функции на glaxy Dimension, но пък таргетират основно масовият домашен пазар,има не лошо радио .. абе .. миксирана работа, но рачем че е някъде в средата, по-измислен е от диджиплекса със сигурност. идеята им е била да поддържат и едни тъч клавиатури на хъниуел ама ... то от та идва цялата неразбория. За парите си е доста добро животинче, проблема е че освен нас май друг не го продава. Понеже се води продукт за инжинерингови партньори а не за дистрибутори, но ние отказахме да го продаваме щото не ни се връзва с продуктовите линии, та може и да е стигнало до сектрон. дименшъна го има в Сектрон, или поне го имаше, та вече не знам какво им вземат, какво им дават, аз ги засилвам натам за всички среден и нисък клас продукти, но те и сектрон не ги искат май щото те си имат евтини и утвърдени брандове.
Сериозните продукти няма да ги видиш просто така да се продават, не можеш и да си ги купиш, не се дистрибутират, минават само на project base, т.е. аз мога или да го инстаирам на мой обект, или да го продам по проект, но не мога просто да продам един панел на някого си, но ти и аз не искам. Продукта с който работим е 561MB както и новото MB Secure. Разликата с галакси , парадокс и други от сорта е огромна, и като изработка, и като функционалност и като надеждност, а от функционалността идват и сертификатите. За пример, в тези продукти няма, или да го кажем нямаше до скоро, възможност не само за дублиране на зона, ами и да имаш тмапер и сигнал на еидн вход. Всеки датчик ако не е адресируем е минимум два входа, един за аларма и един за тампер. Сега в новата серия MB Secure са се появили входни модули с възможност на един вход да имаш и сигнал и тампер, това след много рев, не от нас де.

На въпроса ти за магнитният контакт, да сложи, той има няколко роли. Първо изпълнява роля на входана зона, при евтините централи от там се пуска време закъснение при излизане и влизане. Второ, ако си я програмираш както трябва да бъде програмирана, това ти е много важен сигнал. Входни зони се правят с други цели, не с цел закъснения, това са измишльотини на нашите сотаджии най-вече, щото е най-лесно, а и не са чували за друго. Входната зона не трябва да има закъснения, тя е моментална, и по правило е само external arm/disarm, това означава че влиза под охрана и излиза от охрана само отвън, това се прави или с RFID, или с външна клавиатура или с ключ. Идеята е много проста, да имаш мигновен сигнал, а не след като вече са разбили вратата и влезли. Много е важно сигнала да стигне възможно най-бързо. Затова освен пир и магнит се прилагат и други решения. ... ето как трябва да се прави :
1. вратата има мук и желателно вибрационен/сеизмичен детектор
2. вратат има locking елемент, това е нещо като ел.резе, което рбаоти само когато зоната на вратата е под охрана
3. имаш датчик на езика на вратата, като датчика е за крайно положение на заключване, т.е. ако с епревърта дв апъти, след второт, ако е три пъти след третото и т.н.
4. имаш пир който следи зоната на вратат
5. имаш някакъв външен елемент за дизарм
6. имаш панел във входната зона
Та логиката е следната, на излизане от панела във входната зона включваш под охрана които зони те интересуват/ зона за която говора !=зона на парадокс галакси/
След като излезеш заключваш, и пускаш под охрана. Ако не си заключил два пъти не ти дава да пуснеш вхдоната зона под охрана.
При минаването под охрана се задейства ел.резе, то е positive drive и ако не премине в заключено положение отново не влиза под охрана.
При влизане, първо сваляш от охрана входната зона, при което се отключва е.резе
Влизаш, и през панела сваляш от охрана зоните които те интересуват.
Идва крадец, не може да свали от охрана входната зона, той може и да не знае че трябва.
Вариант 1.
Започва да отключва ключалката, превърта веднъж и вече имаш аларма от датчика на езика.
превърта втори път и се опитва да отвори, ама ядец, резето държи.
Почва да я блъска, вече имаш сигнал и от вибрационният детекрор.

Варант 2
Няма талант да отключва, почва да блъска за да я разбие.
Включва се аларма от вибрационният детектор

Вариант 3
пак куцо пиле, опитва с пачи крак или с крик
Задейства се първо махнтният, ако е сложен праивлно, по някое време може би и вибрационният, ако е е вибрационен а сеизмичен и е от умните.

И в трите варианта имаш сигнал преди да има осъществено проникване, и в трите варианти най-вероятно сотаджиите ще са на място преди да са успели да влязат.

Работи безотказно.
Магнитният датичк има и още една функция, както и ПИР-а на вода. Да речем имаш първична аларма, дали от вбрационния, дали от датчика на езика няма значение. Вратат се отваря и задейства магнитният или ПИР-а, в тази комбинация директно се пуска и дим генератор с блиц лампа и сирена, примерно 140 dB, дори да са имали намерения да влязат вече нямат, дори няма да опитат. ако пък влязат трябва да са с много здрави вестибуларни апарати, иначе ще драйфат после 2 часа, но трбяв аи да са с антифони, или да са глухи, както и да носят мноого тъмни очила ... или да са техно маняци :)

Пет Апр 05, 2019 4:05 am
Профил

Доста добри идеи ми даде :) Хубавото е, че сме на място, където няма обири, но и всички са абонати на местния СОД. Тъпото е, че два пъти им звъня да дойдат поне да огледат къщата и двата пъти казаха "добре" и се покриха. Както и да е. Значи:
1. Спирам се на GalaxyDimension GD48 C048-C-E4.
2. В помещенията в които може да се влезе през врата или прозорец - комбинирани PIR и MW датчици и сеизмични датчици и съответно мощни сирени. BOSCH ISC-BDL2-W12G добър вариант ли е за комбиниран датчик? Или NV75MW на Парадокс?
3. На вратите или прозорците - магнитни датчици. Гледам, че има разни безжични, вероятно такива ще сложа.
Оглеждам се за някакъв модел, с който да мога да защитя долния етаж, докато спим на горния и същевременно да светва лампа, че зоната е защитена. и да може да се управлява с дистанционно.

Замислям се да сложа нещо "предупредително" около къщата - примерно PIR датчици, вързани към лампа, които обаче да не се задействат от всяка птица или куче.

Пет Апр 05, 2019 11:33 am
Профил

Ти ще я пазиш тази къща все едно има ядрена установна вътре :lol:
По принцип СОТ-аджиите си монтират техниката и избират тип, брой и местоположение на датчиците.
За стъкла има звукови за счупено стъкло.
За отвън има двойни PIR-ове които не се задействат от малки животни.

Пет Апр 05, 2019 12:05 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
...По принцип СОТ-аджиите си монтират техниката и избират тип, брой и местоположение на датчиците...

Работата на сотаджиите е съвсем друга - да охраняват.
Бих преповъчал на Даниел, ако има възможност да отдели време, сам да свърже и настрои системата. Сотаджиите работят... прекалено по сотаджийски... :lol:
Естествено, не пречи да ползва за консултация за положението и вида на датчиците някой който се занимава професионално с това.

И още нещо - колкото по-малко са информирани за са системата "сотаджиите", както и всякакви външни лица, толкова по-добре.

Пет Апр 05, 2019 12:21 pm
Профил

Ами да охраняват, не да ходят 10 пъти през нощта на обект дето дава по 10 фалшиви аларми през нощта. И да не се знае откъде идат...
Ами ако не са свързани правилно датчиците и не сработят при необходимост, после сотаджиите ли ще са виновни ?
Аз ако съм СОТ-аджия няма да взема такъв обект тип "черна кутия".
itso.t написа:
И още нещо - колкото по-малко са информирани за са системата "сотаджиите", както и всякакви външни лица, толкова по-добре.

Е как да те охраняват ако им нямаш доверие. За външните лица съм съгласен.

Пет Апр 05, 2019 1:17 pm
Профил

Е, сега. Правя го за всеки случай. Все си мисля, че ако не го правя както трябва - по-добре да не го правя изобщо.
Всъщност в момента даже не съм заключил. Ако някой ще влиза, нека поне да не чупи врати/прозорци.
На един приятел преди време му влязоха в апартамента и са обискирали една от стаите, в другите две са спяли той и майка му. Ей това не искам да ми се случва (още по-малко на жена ми или дечурлигата). В интерес на истината най-много доверие имам на кучето, но това не пречи да сложа и една алармичка.

На мен всъщност изобщо не ми се занимава - затова където не мога да скрия кабела без много разправии, ще сложа безжични датчици.

Пет Апр 05, 2019 1:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща