Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Аз бих го нарекъл капитализъм в чистия му вид, лишен от недъзите на корпоративния свят. Въпросът е дали една подобна система би могла в действителност да се саморегулира на базата на отворен пазар и ограничени ресурси или би се изродила в корпоративен монополизъм както се е случило с предшествениците му.

А относно правото, за римското ли става въпрос? Защото право преди него може да е нямало, но правда със сигурност. Аз лично не приемам теорията, че те са сложили черешката на световната правдова мисъл. Не и след Сократ.

dan, идеята кръвта да си стои във вените е добра, докато някой не реши да ти я точи. Тогава изборът не е точно избор.

Вто Апр 02, 2019 6:52 pm
Профил WWW

докато има алчност за постоянен растеж на всяко тримесечие и корумпирани управници които да осигуряват вратички в закона и да си затварят очите - отворен пазар и саморегулиране отпадат от схемата
и силно се съмнявам някой да се съобразява с дребните инвеститори, всичко го правят най алчните с милиардите
пък избора.... много ми е интересно Тони що мрази толкова данъците, нали винаги има избор, що не спре да ги плаща...

Вто Апр 02, 2019 7:30 pm
Профил

HCL написа:
А относно правото, за римското ли става въпрос? Защото право преди него може да е нямало, но правда със сигурност. Аз лично не приемам теорията, че те са сложили черешката на световната правдова мисъл. Не и след Сократ.

Също както гравитацията е съществувала преди Нютон да я "открие", така и правото си е съществувало и преди римляните. Може да се каже, че още с първите едноклетъчни е имало конфликт на интереси ;-)
Приносът на римляните е в разбирането на проблемите и намиране на работещи решения. Демек разбрали са че философията си е философия, религията си е религия, ама сиренцето си е с пари и правните проблеми си искат правни решения.
BTW съвременното право се базира в много голяма степен на римското право, което е съвсем нормално защото няма смисъл да се преоткрива колелото. Но ако има разлика, то това е че римляните не са имали изпълнително производство. Днес малко трудно може да си представим правораздаване изцяло на доброволен принцип. Но е факт и тоя факт е най-близко до разбирането на либертарианците. Те така си представят нещата, но уви само с мерак не става.
Иначе конфликта между либертарианците и правото е, че либертарианците абсолютизират личното право и тотално изключват публичното. Според тях няма такова нещо като публичен интерес, само частен. Не мисля, че който и да е юрист би се съгласил. Както казах няма значение кой "открива" правото. То си е нещо реално. След едноклетъчните имаш многоклетъчни организми. Явно природата е решила че понякога мнозинството е по-важно от интересите на отделната клетка. Ако щеш и при животните имаш стада, прайдове и т.н. Не само индивиди. И интересът на отделния индивид не винаги е над всичко, както си го представят либертарианците. Да, при хората публичният интерес е по-труден за дефиниране. Освен това е и основен проблем във всяка държава и с всяка държава. Но замитането на един проблем под килима не рашава нищо.

Вто Апр 02, 2019 8:49 pm
Профил

Анархичният капитализъм има доста интересна концепция за правото, е практически е неприложима ама не е по лоша утопия от останалите :)

Едит: Някой доста се е постарал със статията на български за анархокапитализма - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 1%8A%D0%BC

Вто Апр 02, 2019 9:01 pm
Профил

nik написа:
докато има алчност за постоянен растеж на всяко тримесечие и корумпирани управници които да осигуряват вратички в закона и да си затварят очите - отворен пазар и саморегулиране отпадат от схемата
и силно се съмнявам някой да се съобразява с дребните инвеститори, всичко го правят най алчните с милиардите
пък избора.... много ми е интересно Тони що мрази толкова данъците, нали винаги има избор, що не спре да ги плаща...

Естествено че имам избор, аз и зъболекаря мразя ама ходя на зъболекар, предполагам и на теб не ти е кеф да ти човъркат зъбите ама ходиш, т.е. имаш избор да не ходиш, но ходиш въпреки, че не ти е кеф, и аз така ходя, макар и сигурно доста по-рядко от теб. Същото е и с данъците, и не че ги мразя, просто не ги одобрявам, не одобрявам идеята да се вземе от мен за да може някой да харчи за нещо си, и повярвай плащам възможно най-малко, ако мога да не плащам не плащам, но също както и зъболекаря, колкото и да не ми харесва плащам. Да имам избор да не плащам, аз сам си решавам, избрал съм да плащам, не защото нямам избор, защото препрочитам този избор, по-евтин е най-малкото.
Как да ти го обясня, ти няма да го разбереш, ето сега съм в Мексико, и начина по който работя с някои доставчици е много вероятно да ми довлече неприятности, и на място където да те разфасоват и то заснето на видео, ще струва по-малко от колкото да си смениш гумите на колата, шанса да свърша по този начин е твърде голям. Имам избор да кажа майната им на 60 хил, но не го правя, имам избор изобщо да не съм тук, но съм тук. Разбираш ли, съвсем съзнателно правя избори които може да са с доста неприятен край. Точно както избирам да карам бързо и според някой рисково, просто това е моят избор, човек прави избор, понякога избира нещо което може да е лошо за него. Имал съм много лоши на пръв поглед избори, избирал съм да напсувам и плюя по полицията и след това съм бил пребиван, избирал съм да кажа аз съм до тук намери си друг, на хора които не са приемали откази и съм си търпял последствията, всеки мой избор е бил съвсем съзнателен, много от моите избори са ми носили неприятности, правил съм такива които е можело да ме вкарат в затвора .. просто човек сам си решава, но избор винаги има.
А конкретно за данъците, има супер много избори, да не плащаш не е единственият, може да платиш на някого, така че да нямаш данъци, или да имаш по-малко данъци, и докато има по-добри избори, защо да избирам най-лошият да не плащам ?
Пак ти казвам, не знам на колко години си , но говориш като човек който нищо не е видял в този живот, но и това е странно, дори на децата им се налага да избират, аз не мога да си представя възрастен човек който не е осъзнал че избор винаги има, просто избора не винаги е добър, това не го прави по-малко избор. не ти пожелавам никога да трябва да правиш избор който не искаш, но за съжаление в живота това се налага много по-често от колкото си го представяш, дано не ти се налага да вземаш избор от типа да си отрежа ръката или кракът , но и такъв момент ще дойде, рака и крак го казвам образно.

Вто Апр 02, 2019 9:09 pm
Профил

ToHu написа:
Естествено че имам избор, ....... колкото и да не ми харесва плащам. Да имам избор да не плащам, аз сам си решавам, избрал съм да плащам, не защото нямам избор, защото препрочитам този избор

:D да, имаш избор, добре :D
какво ми гледаш моите години като ти говориш точно като малките деца - мога да го набия ама не искам :D ама тихо говориш да не те чуе :D

за мен глупавата постъпка не е изобр, постъпка против интересите ми не е избор, просто приемам че за някои неща няма избор и не влошавам още с глупави постъпки само за да се заблуждавам че имам избор, съдба, в дадени моменти е по-разумно да се отстъпи за да се концентрирам се за нещата за които наистина имам избор, за да мога да си изиграя картите най добре, и ако може да сведа ситуациите без избор до минимум

една такава ситуация е минималната работна заплата в икономика като американската - изкусвтено надута като балон, това избор ли е? или глупост? какво значение има заплатата в цифри след като това увеличение се покрива от напечатани пари, т.е. инфлация, т.е. увеличението моментално бива изядено от новите цени които идват след увеличението
и тези хора продължават да говорят за увеличение на минималната заплата.... що за самозаблуда? и никой не пита как да се отърват от паразитите за да се подобри покупателната способност

Вто Апр 02, 2019 11:46 pm
Профил

е знам за какво увеличение на минималната заплата говориш, в САЩ няма такова понятие, няма минимална заплата. Има минимална часова ставка, и тя варира в големи диапазони, и някои щати, за разлика от други се хвалят с ниската минимална часова ставка, в някои щати НЯМА. В САЩ нищо не се определя от минималната часова ставка, това не е Европа или България.
Ще разбереш че винаги има избор точно когато направиш грешният избор, повярвай да те застрелят е много по добре от колкото да те одерат жив, и пак ти казвам, не говорим за филми а за реалност. Едно време тези които са отивали на кладата нима не са правили своят избор, винаги е можело да се покаят, да кажат да сгреших, да вещица съм, и да им се разминат и мъчения и клада, мислиш ли че са таяли някаква надежда че ще им се размине :) Ето хора които са направили техният избор, и избор са имали, решили са да страдат, но това е изцяло тяхно решение.
Аз не се притеснявам да не бъдат чут, видян или нещо друго, няма момент в който да не съм бил готов да понеса последствията от моите действия или решения, но май ти имаш доста сериозен проблем с това, и си търсиш оправдания, липсата на избор е добро оправдание, лошите капиталисти са добро оправдание, съдбата винаги е добро оправдание, или късмета .. така е, но е много по трудно съзнателно да направиш лош избор, съзнателно да действаш против себе си, виж колко е странно човешкото съзнание, измисля си какви ли не неща, за да не признае пред себе си нещо от което се страхува.
Аз нямам никакви претенции към никого, не мисля че нещо в моят живот е определено от действията на някой друг, каквото и да се е случило то е в резултат на мои действия, и е можело да се случи различно. не са ми виновни нито алчните капиталисти, нито комунистите, нито социалистите, нито някой друг. Да обвиняваш някой друг за собствените си проблеми, или пък за евентуално чужди проблеми, е само липса на смелост да обвиниш себе си, това е малодушие, слабохарактерност, сигурно няма да ти хареса но е точно така. Не искам да те обидя по никакъв начин, а и в това няма нищо обидно, това са много разпространени човешки слабости, никой не е виновен за това което е, и никой не трябва да се обижда или срамува от това.

Сря Апр 03, 2019 2:10 am
Профил

каква смелост бе тони, за какво говориш? аз моите проблеми си ги решавам, и гледам така да си ги решавам че да е в моя полза, това ли е липса на смелост? или ако играем шах и докато ти виждаш само 1 ход напред, аз виждам и предвиждам 5, как това ме прави малодушен, слабохарактерен и каквото друго нареди там?!?
определено бъркаш понятията

Сря Апр 03, 2019 2:40 am
Профил

Търсенето на виновници, колко хода напред виждаш не знам, но то теб чувам само обвинения към корпорациите, към правителствата и не знам още към кого, че видиш ли ограбвали, лъжели .. на няколко пъти те питах, но ти не отговори, теб лично как те ограбиха, кой и как те излъга, с какво и как точно ти навредиха. Говориш като много прецакан човек, като някой който постоянно е прецакван
аз лично не разбирам смисъла на всички тия . критики да ги наречем, към това или онова правителства, към този или онзи бизнес, и забележи, за неща които стават на друг континент, в друга държава, в едно съществено различно общество.
За да отправя такива критики, особено от позицията на най-обикновен зрител то той трябва да има някаква причина, а тази причина много често е личната неудволетвореност и търсенето на виновник за всичко което се е случило и неслучило в собственият му живот, семейство или държава. Простото коментиране бих го разбрал, но написаното от теб си звучи не просто като коментар, изглежда да си обсебен от идеята колко много вредят тия паразити, и не мога да заключа друго освен че в тях виждаш виновни за твои лични проблеми, или несполуки или каквото там друго те е угорчило.

Сря Апр 03, 2019 2:49 am
Профил

ами аз отговорих но явно и това не си разбрал
на мен лично дори да има някакво влияние не бих седнал да се оплаквам и то точно по форумите, не бих могъл да посоча нещо конкретно, може би защото няма
другото което пак обясних е че слабо ме интересува какво се случва в щатите, ако се случва само там и не тормозят други държави. обаче говорехме за международни отношения, и нещата които предизвикват американците с действията си извън щатите. тогава вече има значение и какво се случва вътре в щатите, защото алчността им засяга пряко или косвено целия свят, всяка криза която предизвикат там дава отзвук в целия свят, навсякъде до където са им стигнали пипалата, особено като тръгнат да си компенсират липсите в бюджета или като слугуват на частни интереси

Сря Апр 03, 2019 2:57 am
Профил

та по принцип си ги плюеш за спорта, без много конкретни причини .. е ОК. със сигурност нито искат да изпадат в кризи, нито пък да имат кризите им отзвук по света, сети се защо се случва така, тук няма общо алчността на американските корпорации.
И много интересно какво стана в Европа след кризите в Гърция, Италия, Испания, Ирландия ..... нищо, наляха се стотици милярди да се спасяват глупаци .. кой го плати, европейският данъкоплатец, защо го плати, за да не го платят немските банки, а чии са немските банки, на 2-3 семейства, и кой печели от цялата работа .. 2-3 семейства ... не е ли по-добре да се огледаш в задният двор, или то ни се явява преден на нас. А милярдите субсидии в земеделието в Европа .. €200 billion in funding is available to support the implementation of 94 RDPs across the EU, for the programming period 2007-2013 , за 6 години, има няма по 30 млрд на година, а целият сектор е произвел за 400 млрд ... срещу 20 млрд помощ при приход от 730 млрд ... ммм много не пропорциоално и неравноправно, и едното е тъпо земеделие, другото е тежка добивна индустрия .. да не търся сега да вадя и заетите в тези индустрии, че ще се получи още по-интересно.
както и някой друг отбеляза, ти си видно фиксиран към САЩ, но те по никакъв начин нямат вина за нищо случващо се в Европа, освен с това че преди 75 години са избрали грешната страна.

Сря Апр 03, 2019 3:20 am
Профил

добре де, как така не искат да правят неща които правят нарочно? нещо куца логиката
като не искат да изпадат в кризи защо не спрат да насилват икономиката (и своята и чужди) над реалните възможности?
като не искат да има отзвук защо не спрат да тормозят останалите държави?
икономисти определят американския модел като пирамида, най голямата пирамида в историята, от където произхождат всичките ненормалщини, пирамида не става ей така без да искаш....
пък европа... какво да им гледам на европа, англичаните нали им се водеха по акъла за нападението над сирия, много наострени бяха като се чу за химическа атака и много бързо се дръпнаха като разбраха че няма никаква химическа атака и всичко е хамериканска постановка
и европейските държави се месят в чужди работи но не толкова фрапиращо да обикалят по цял свят като бесни кучки

Сря Апр 03, 2019 1:01 pm
Профил

nik написа:
...
и европейските държави се месят в чужди работи но не толкова фрапиращо да обикалят по цял свят като бесни кучки

Ама ти това верно ли го мислиш? При положение, че допреди 60-70 години половината свят е бил френско/испанско/английски колонии и дори след 'освобождаването' им колониалното влияние върху местната политика и икономика не е и мръднало кой знае колко. Пък там където са успели наистина да се отърват от европейците обикновенно след това някак изпадат в такава престъпност и мизерия, че цял свят после трябва да ги омиротворява и храни :D

Едит: т.е. това което в момента американците (пък и други) правят си е направо като игра в детската градина в сравнение на бодването на примерно английското знаме на някой бряг, обявяването му за английска територия с последващо разпарцеляване на плантации и експлоатиране докат' може - и междувременно водене на война с франсетата или испанците да не си боднат те техното знаме, да избият английските плантатори и да ги заменят с френски или испански ... да не забравяме и за холандци, италианци, германци, скандинавци и т.н. които са били или продължават да бъдат колонизатори.

Последна промяна palavrov на Сря Апр 03, 2019 1:40 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 03, 2019 1:34 pm
Профил

говорим за настоящето, не преди 70 години

Сря Апр 03, 2019 1:40 pm
Профил

70 години са едно мимолетно примигване на фона на човешката история, нищо съществено не може да се промени за толкова кратък период от време.

Сря Апр 03, 2019 1:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589 ... 1197  Следваща