Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
схема на LED крушка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: схема на LED крушка
Тони, ето да се ограмотиш малко по въпроса защо ти пукат ЛЕД крушките:

https://lifestyle.bg/ideas/kak-da-udalz ... gn=sidebar

Обърни специално внимание на частта:
"Повечето ЛЕД лампи са с ниска мощност, а осветителните тела, които ползваме, не са. Много хора монтират новите си крушки на мястото на стари такива, без дори да се замислят за разликата във ватовете на старите и новите крушки, и количеството енертия, което достига до фасОнката.

Преминаването на повече ватове през крушка с ниска консумация е една от най-често срещаните причини за бързото износване на ЛЕД осветлението" !!!!!!!! :axe: :axe: :axe:

Нед Мар 31, 2019 7:38 pm
Профил ICQ

Тази статия e някакъв майтап, подходящ за бгмама. :)

Последна промяна lcr на Нед Мар 31, 2019 8:04 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 31, 2019 8:02 pm
Профил
Аватар

Koleto написа:
Тони, ето да се ограмотиш малко по въпроса защо ти пукат ЛЕД крушките:

https://lifestyle.bg/ideas/kak-da-udalz ... gn=sidebar

Обърни специално внимание на частта:
"Повечето ЛЕД лампи са с ниска мощност, а осветителните тела, които ползваме, не са. Много хора монтират новите си крушки на мястото на стари такива, без дори да се замислят за разликата във ватовете на старите и новите крушки, и количеството енертия, което достига до фасОнката.

Преминаването на повече ватове през крушка с ниска консумация е една от най-често срещаните причини за бързото износване на ЛЕД осветлението" !!!!!!!! :axe: :axe: :axe:

Написаното е съвсем вярно, с една дребна подробност. Така постъпват само кратуните - да подават по-голяма мощност към нещастната крушка.
Аз съм монтирал по една канелка във всяка фасунга, и регулирам мощността на усет. Ако ламбата загрява повече, притварям канелката.
Сега ламбите ми са практически вечни.

Нед Мар 31, 2019 8:03 pm
Профил

ToHu написа:
Не съм задълбочавал изобщо, но ей така от любопитство махнах стъклото на два осрама, и двата изглежда ха да са с проблем в спойки

Аз имам ЛЕД лунички V-TAC, една-две умряха и проблемите бяха точно спукани спойки имаше една и с прекъснал индуктор на входния филтър.

Нед Мар 31, 2019 8:28 pm
Профил
Аватар

А бе напоследък LED крушките задобряха значително и като добавиш, че за два лева немаш проблем да намериш прилични 10Вт на 4к келвина направо не си струва упражнението.
Пък есента на село през фотореленце (за 5лв) ръгнах прожекторче 10Вт (за 5лв) - мии бачкат си. Смятам да наръгам още прожекторчета (и фотореленца за икономия на жица).
PS: Сметката за ток бе 1лв месечно и ми се струва доста надута :)

Edit: всъщност класическата схема на генератор на ток с полевак е като долната, нарочно не рисувам какъв тип е.
Прикачени файлове:
GeniI.jpg
GeniI.jpg [ 1.11 KiB | Прегледано 4365 пъти ]

Нед Мар 31, 2019 9:52 pm
Профил

Тази беше точно витак, намалена от 2 на 1.80лв. Сега ги гледам същите по 1.49лв. То обаче като гледам вътре има доста алуминий, и си греят доста. А в полилея се събира топлината, защото са надолу. Може би и аз ги поизмъчвам. Иначе майтапа настрана ама както Ицо писа си мисля, дали не може да им бутна малко да им намаля тока. Вътре има два резистора може би от там. Ще купя и ще сложа две вместо една, и на половин ток всяка, двете пак ще светят даже малко повече.

Нед Мар 31, 2019 10:32 pm
Профил
Аватар

V-TAC (не ги бъркайте с Vitoone!) наистина мрат като мухи от прегряване! В блока ни наръгаха такива, по етажите не е изгоряла нито една, но в мазето ги смених всичките.
Точно те са с линеен регулатор на ток и май той най-често дава фира - мии к'во да искаш от миниатюрно SMD...

Нед Мар 31, 2019 10:49 pm
Профил

slav4o.com написа:
А в полилея се събира топлината, защото са надолу. Може би и аз ги поизмъчвам.

от смешната статия цитирана по-горе има малко истина, лед крушка монтирана на тяло предвидено за нажежаема жичка понякога е проблем, защото нажежаемата жичка не й пречат 50 градуса температура на околната среда, но светодиодната умира много бързо щото светодиодната трябва да работи на много ниска температура, а за да има охлаждане трябва да има разлика, т.е. околната температура трябва да е възможно най ниска. такъв ми е случая с два полилея в хола малко в стил късен соц - с буркани, вътре си се стопля доволно
ама ме кефи дизайна и не мисля да ги сменям

Нед Мар 31, 2019 11:59 pm
Профил

Е те точно такъв полилей ме хвана бабата да ремонтирам като уж минах да я видя за малко, няма да ти кажа как му се сменят проводници 3 часа и две ходения до практикер :D, ама стана като нов, но си му сложих халогенни, никакви ледове.

Пон Апр 01, 2019 12:10 am
Профил

Значи докато още пускам на отопление климатика да сложа обикновени крушки. И без това отоплението е на ток. Има и халогенни Е27. А като стане време за охлаждане ще сложа LED ? Те са срещу климатика :)
А за халогенните уж дават най-хубава светлина, непрекъснат спектър. Но не са любимите ми 4000K...
Иначе старите полилеи бяха със бурканите, даже преди време ги бяхме обърнали нагоре, хем по-малко нагаряха фасунгите хем малко по-равномерно стана осветлението, дифузно отражение от белия таван.

Пон Апр 01, 2019 12:50 am
Профил
Аватар

Аз пък почнах да ръгам прости фасунги, само гледам да са бели. К'в полилей - да нямам черква?!

Пон Апр 01, 2019 1:02 am
Профил

nik написа:
от смешната статия цитирана по-горе има малко истина, лед крушка монтирана на тяло предвидено за нажежаема жичка понякога е проблем, защото нажежаемата жичка не й пречат 50 градуса температура на околната среда, но светодиодната умира много бързо щото светодиодната трябва да работи на много ниска температура, а за да има охлаждане трябва да има разлика, т.е. околната температура трябва да е възможно най ниска. такъв ми е случая с два полилея в хола малко в стил късен соц - с буркани, вътре си се стопля доволно
ама ме кефи дизайна и не мисля да ги сменям

Това е вярно с пълна сила за боклуците на V-tac.
Читав светодиод работи безпроблемно в интервала - 40 ... +110 гр. C.
Светлинният поток може да падне с 15 - 20% около граничните стойности, но това е обратимо.

Пон Апр 01, 2019 9:35 am
Профил
Аватар

Бонго - миналата седмица сложим много фешън таймер на лампите в базата - светват се и се гасят според изгрева и залеза на координатите където се намираме. Не съм фен на фото релетата - нещо твърде много "дневносветещи" съм виждал.

Пон Апр 01, 2019 12:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Фешън таймера има GPS, взима си координатите от телефона на инсталатора или цъкаш джъмпери ;)

Пон Апр 01, 2019 1:28 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
.... Не съм фен на фото релетата - нещо твърде много "дневносветещи" съм виждал.

Мнье!!! Точно това си бачка идеално, най-вероятно щото няма тримерче за настройка :)

Пон Апр 01, 2019 5:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща