Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Машинка с летящи пробници/сонди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Машинка с летящи пробници/сонди
Някой работил ли е с такова, има ли в БГ и каква му е часовата/дневната ставка?
Бързина и прецизност особена няма да са нужни, но ми е интересно дали
някой го използва изобщо. Бърза справка с EMS-a с който работим (бивш Флекстроникс),
потвърди страховете ми че е скъпо и дори големите трудно си го позволяват,
т.е. въпреки че са проучвали още не са си купили.

Но аз питам - току виж някой е пре-открил топлата вода...
На Електрониката е пълно с такива красоти, но вида и скоростта предполагат доста висока цена.

Вто Мар 26, 2019 12:09 pm
Профил

Мнение Re: Машинка с летящи пробници/сонди
Наистина невероятно шоу са тези машинки. Някой има ли информация, и тези единични платки опитен образец и те ли я минават тази процедура? Бях чел някъде за следи в мисъл малки набождания по пистите от такава проверка но ми изглежда много скъпо да го правят за единични бройки, вероятно някакъв софтуер трябва да се пренастройва.

Вто Мар 26, 2019 5:55 pm
Профил
Аватар

До колкото знам ние имаме такова. Подробности обаче не знам.

Вто Мар 26, 2019 6:23 pm
Профил
Аватар

Ами ще се радвам, ако се разберат някакви детайли.
На мен ми трябва за тест и програмиране,
ще се докосват големи площадки 2х2мм примерно, нещо като алтернатива на програмираща фикстура.
Скоростта по-скоро ще е отчайващо ниска, програмирането е около минута.

Вто Мар 26, 2019 7:32 pm
Профил

Grubi, не знам какво е летящи сонди, амаподразбирам, че не ти трябват.
Задай конкретен въпрос с картинка на твоята джаджа и ще спестиш терзания, както казва Итсо.т- за следващите 870г.

Вто Мар 26, 2019 9:10 pm
Профил
Аватар

Стефане, какво ми трябва... решавам аз и не само
Ето какво е, и сигурно не съм уцелил името, но вероятно знаеш какво е

https://www.youtube.com/watch?v=7xunyJwjKl0
https://www.youtube.com/watch?v=VQocVTbuOXM
https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_probe
даже го има в списъка - Flash programming...

Знам, че се прави с фикстура и знам, че e по-лесно и така се прави в момента,
но обичам да пробвам неща които "не се правят така", понякога.
Та днес се сетих, че ако монтиращите имат такава машина може
да им спестя няколко нови кутии и куп нови "пого" сонди.
Плюс че може да се добавят някои допълнителни тестове.

Лека и приятна седмица!

Сря Мар 27, 2019 12:29 am
Профил

Хммм, аз не мога да си обесня смисъла, може би в дребни серии, или някакви конкретни електрически тестове, но на такова нещо как правиш функционален тест. Ей сега се замислям за мойта гад, имам 30-на сигнала, очевидно едновременно трудно ще и се заврат толкова сонди, но да речем в най-протият случай трбява да и се забоде едно USB, захранване, и поне още 4, стават си 10, и тия 4 ще трябва да обходят няколко тделни канала, и да се провери дали се менят според очакваното по команди от УСБ-то. Ще трябва да скачат и по серийният порт, и 485-та ако и там тябва да се проверява.
Може би има някави доста конкретни приложения, иначе времето за тест ми се струва доста ще се повиши. Аз по скор мисля че смисъла на такива машини е при low volume high mix, производства, там вече не се оправдава правенето на добра фикстура.
да ти кажа не съм виждал на живо такова никога, виждал съм подобни за електрически тест на платки, ама там е много по-просто, поне стандартният късо/прекъсване, сега ако има и импеднс став по-сложна машинка.

Сря Мар 27, 2019 12:42 am
Профил

По-скоро се търси пълна автоматизация при производството на относително сложни платки. Да вярно е, че отнема повече време от стандартния метод, но не трябва човек, който ръчно да зарежда платките. И мисля, че времето за настройка на машината към нова платка, е по-малко от времето за изработка на тестова станция... Поточната линия може да работи денонощно буквално с 1 оператор и като се сметнат нещата нищо чудно да излиза сметката!

Сря Мар 27, 2019 11:36 pm
Профил

Не си прав. тестетире със сонди също могта да са напълно автоматизирани, то те повечето са такива. А времето за тест с тая машинка е несравнимо по-голямо спрямо това с нормален тестер. в производството се цепи секундата на две, времето е всичко, та едва ли е серийност, по-скоро малко количество, голямо разнообразие. сложната платка няма как да я тестваш сериозно с 4 та дори и с 40 сонди. Нашата с АРМ-а има сигурно около 300 точки на тестера в завода. Никога не съм се интересувал колко са, но излиза бая дебел сноп и отгоре и от долу.

Чет Мар 28, 2019 12:05 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Колкото и добре да изглежда на видеото, машината е куц кон ако става дума за наситени платки. Разни CEM предлагат услуги с тях, но май няма много желаещи.
Да блокираш стотици хиляди в тестово оборудване за една станция и да чакаш 30мин - 1 час да се изтества платката е супер голяма тъпотия

Чет Мар 28, 2019 1:21 am
Профил
Аватар

Затова и в производството би имало най-голям ефект - на 24 часа през линията минава какво ли не. Наситено или не - ако конструктора е намислил тестови точки на горен или долен слой, проблема се решава. И не виждам никакъв проблем да излезе сметката...
Ако има такава машинка, си спестяват цяла работна станция, лелката, техника около нея и т.н.
Освен това платките могат да се тестват още на панелите и то по-бързо отколкото лелката, плюс че ще бъде документирано, може и филмирано даже.

Ако нямаше пътници за тия влакове, на Електрониката нямаше да има по 10 машини на различни производители.

Чет Мар 28, 2019 1:28 am
Профил

Абе сигурно си има пътници и за тоя влак, но в серийно производство е съвсем неприложимо. произвеждали сме с кого ли не, Контрон, Дата модул, Адвантех, Айбейс, Портвел, но никъде не съм виждал да тестват с нещо такова. примерно последният ни ОЕМ е портвел, ако не най-големите то едни от най-големите производители на индъстрил/милитъри/медикал някъде по рзвоя може и да имат таква машина, сградата им е необятна, но в производството всичко е автоматизирани тестери, дори за нашите платки хем са далеч дори от средносерийно производство, пскат по 500 бр. серии. навсякъде от тия с поготата, автоматизирани са, но предполагам сам иса го правили, поне бранд не видях, ама те правят и роботи така че няма да са учудя ако си е тяхно, все пак са тайванци не американци :)
Но ако прави по 10 платки от вид, веднъж на 3 месеца тогава да, автоматизиран тестер няма да ти се изплати никога, не толкова като механика, колкото като електроника отзад а на този сигурно фронтенда му е по шибан и скъп, но другото едва ли е по-различни от стандартен тестер/програматор. И ако постоянно правиш само такива ниско тиражни продукти, определено си струва.

Чет Мар 28, 2019 3:23 am
Профил

За в БГ не знам дали има, но определено са ценни тия машини в определени ситуации. Не става въпрос за пълен функционален тест, по-скоро за електрически тест. Доколкото съм ги виждал са били все при фирми, които произвеждат малки серии за клиенти и то бързо. Не че няма пари за фикстура, а по-скоро няма време и място да наслагат примерно 10 различни фикстури за 10-те вида платки дето ще се източат в следващите 24 часа. С летящите тази подмяна на фикстури се преодолява и процеса по сменяне към различни платки се автоматизира до това да зареди правилния файл.
Определено е за скъпи платки в по-малки серии и за клиенти които не питат колко струва, а какво може и дали след 24 часа ще имат платката, дето в момента я рисуват. И за които фирмуера дето ще се налива през усб-то още е на етап чесане по главата. Т.е. да го кажем "бутикови" серии :)

Съб Мар 30, 2019 9:49 am
Профил
Аватар

Тия тестери с летящите сонди са само за прототпи и много малки серии, където правенето на специализиран тестер няма идея. За всичко останало са неприложими

Съб Мар 30, 2019 3:03 pm
Профил

Ако не се лъжа, Унипос имат такъв тестер в Плевен.

Нед Мар 31, 2019 1:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща