|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:42 pm
Захранване на PCB в индустриална среда
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Захранване на PCB в индустриална среда
Вие знаете ли, че сте прави! Просто не намерих друго обяснение. Но няма как да стане тази работа. Специално проверих, при последния такъв случай съм сложил траф от 230 на 12V. И основната комсумация е от 1 светодиод, в който токът е ограничен с резистор. Реално схемата ми ще работи, с колкото и се подаде без значение дали е 12V или 6V, без да се товари трафа! Защо тогава гори първичната? На вторичната предпазителят е, колкото трябва и не е изгорял! Да не е нещо майничките да са омотали трафчетата?! Аз поръчах от друго място трафове за следващата серия за всеки случай... ПП: Проблемът не се появява на рандом, а при наличие на някаква изключителна ситуация - късо на захранващата фаза или лоша връзка с нея... ППП: Има DC/DC, но то е отделено с диод от големият кондензатор и сваля до 3,3V. И консумацията там е 20-30мА... Не мисля, че има отношение! Малко по-късно ще ви извадя схема ако настоявате...
_________________www.elkran.com
|
| Съб Мар 23, 2019 9:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Големият кондензатор е практически късо, при преходните процеси в ел.мрежата се получават пикове, не е нормално, но е възможно от това да гори, защото изхода му се явява на късо за бързо нарастващото входно, и ако му е хилава първичната дори из товар ще изгори. Направи си защита срещу пренапрежение,при твойта мощност това е лесно. Отделно тия трафчета са пълна боза, да разбирам че използваш ANG.
|
| Съб Мар 23, 2019 4:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То и ANG-то са бозица, ама не толкова рядка. Тези трафчета се характеризират с голямо съпротивление, май се дължи на тънкия проводник на първичната, който обикновено служи и за бушон (по китайски). Пък като ти е калпава мрежата кой знае какви пикови напрежения има. Варисторът на к'во мнение е?
|
| Съб Мар 23, 2019 5:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Вариастор след предпазителя ще свърши работ, но ако пък това са чести случаи ще сменят предпазител на поразия. Токът на това трафче е нищожен, мож би PTC последователно в захранването преди варистор или арестор, то дори и смао с PTC може да минеш, ето виж тук малко писано и с картинки : https://product.tdk.com/en/products/pro ... ter_en.pdf и едно друго на TDK вече на малко по-техническо : http://www.mouser.com/ds/2/400/PTC_ICL_ ... 980907.pdf
|
| Съб Мар 23, 2019 6:05 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами те всички трансформатори колкото са по-малки, имат по-малко КПД. Причината за повишаване на тока в първичната при ниско напрежение е въпросното DC/DC което почва да дърпа по-голям ток при по-ниско входно, както бяха писали на предната страница. Бушонът във вторичната при колко точно ток трябва да изгори е малко относително.
И да не забравяме, че един грец със филтров кондензатор има фактор на мощността от порядъка на 0.56. Което значи,че активната мощност която се получава трябва да се раздели на 0.56 за да се получи колко волтампера (VA) трябва да е трафчето. Т.е. ако от греца дърпаш 6V 0.3A това са 1.8 вата. Обаче първо добавяш и 1.2V пад на диодите - 7.2х0.3 = 2.16. 2.16/0.56 = 3.86VA траф. Твоят траф какъв е ?
|
| Съб Мар 23, 2019 6:16 pm |
|
 |
|
nik
|
искаш да кажеш че последния изгорял траф е бил с 20-30ма товар? я вземи драсни една схема на въпросната постановка, включително филтри, предпазители да не се окаже нещо съвсем различно от очакваното включително и точки на заземяване/зануляване ако имаш такива също така тествал ли си въпросното трафче на същото напрежение но стабилно и без смущения? да не са икономисали медна тел и просто да си горят от стоене на празен ход? попадал съм на такива, от 1 час работа на празен ход загрява стабилно
|
| Съб Мар 23, 2019 8:40 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
Доколкото разбирам трансформатора е ANG за монтаж на печатна платка? Ако е така то спазена ли е инструкцията за монтаж: https://store.comet.bg/download-file.php?id=8182 ?
|
| Съб Мар 23, 2019 9:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Съб Мар 23, 2019 10:04 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
На времето Ангелов / мир на праха му/ ме посъветва да слагам по резистор 50-100 ома на всяко рамо на първичната и 2.2 nF Y кондензатор след тях. Каза ми, че в Русия са имали проблеми, но тази добавка е оправила нещата. Послушах го и не съм имал проблеми. Аз слагам варистора след предпазителя. //резисторите да не са смд!!!
|
| Нед Мар 24, 2019 8:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм 100 нее е ли множко, за някое 5-6 вт може би е ок, ама ако 15-20 вт ще грее доста.
|
| Нед Мар 24, 2019 12:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аве стойността - според мощността, но идеята никак не е лоша, особено ако резисторчетата са от ония дето прекъсват без пушеци. Тогава и варисторът може да е след тях, а предпазителят не е жизнено необходим. Виждал съм подобно из добрите платки.
|
| Нед Мар 24, 2019 1:46 pm |
|
 |
|
nik
|
щом с резистор си решават проблема значи проблема може да се окаже икономисан меден тел (а може би и магнитопровод), както предположих по-рано а сега се сещам че едно време пускахме едно заводче, със собствен трафопост, и понеже всичко наоколо беше пусто трафопоста реално работеше на празен ход и напрежението беше значително по-високо, в къщи беше 220-225 а там от 250 нагоре при икономии на тел и магнитопровод се получава точно това - загрява на празен ход повече от колкото с товар, такъв тип са трафовете за микровълнови - магнитопровод за 400 вата а трафа 1000 вата... защото работи само на пълна мощност, оставен без товар консумира над 200 вата заради насищането
|
| Нед Мар 24, 2019 2:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
И трафопостовете се регулират...
|
| Нед Мар 24, 2019 2:37 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
ами за 6 ватови става дума -такива ни правеха резистори 0.125 ама НЕ СМД и не знам защо помага Y кондензера, но помага явно
|
| Пон Мар 25, 2019 5:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ок. Ще започна да прилагам едно по едно нещата, които предлагате. Като за начало ще сменя производителя! И т. н. Но няма как да симулирам ситуацията така че ще разбера чак след няколко серии... Предполагам разбирате, че ми притеснява да не си докарам други главоболия, за да реша проблем, който се случва рядко. Така че бавно и систематично...
_________________www.elkran.com
|
| Пон Мар 25, 2019 11:05 pm |
|
|