Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Захранване на PCB в индустриална среда 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Захранване на PCB в индустриална среда
(ако приемем че описаната ситуация е причината за горенето) първото което ми бие на очи е неправилно оразмерения траф и дц-дц конвертор който продължава да се мъчи извън разумните граници за тоя траф - щом 6в е нормалното напрежение пониженото при което гори колко е? 3в? или сменяш трафа с такъв който издържа и при понижено, или казваш на дц-дц конвертора да не се мъчи с понижено, или го захранваш с 12в та при пониженото 6 да си е в нормите за тока.... нещо такова

Сря Мар 20, 2019 1:36 pm
Профил

stoyanoff написа:
Гичо, мисля че бъркаш нещата.

Да, това е причината и освен кондерите на високо напрежение има brake резистори (калорифери) или връщане на енергия в мрежата. Това за техника от това хилядолетие, което може да не отговаря на заданието и цеховете :)
Идеята беше да се сетиш че има енергия - при серва и инвертори не винаги се връща обратно, макар че сигурно скоро ще има евро директиви и това да е задължително. Но на по-дърти машини двигателите не са през инвертори и пак има спирачен режим...
Цитат:
Малко ми е плашещо с импулсното захранване. Ако може някой, който е правил нещо такова да сподели. Индустриално у-во с импулсно захранване. Аз съм останал с впечатление, че в такива ситуации трафът си е траф...

Това ти казвам - трудно ще намериш някой да го прави още с трафове, навсякъде са импулсни, но индустриални. В БГ не знам кой е сериозен доставчик, но като отправна точка сименс, шнайдер, MGV, Wieland. Има една тънкост, която се мъжделее из документациите на някой фирми - че трябва 0-та на изхода на DC-то ("минуса" на 24-те волта) да се свържат с зануляването на машината. Това при повечето купешки AC/DC вече е изпълнено вътрешно. Колко в цеха има зануляване е друга тема.
По-инженерно погледната трябва да си изясниш заданието - какви са условията при които ще работи. Явно не са 400V +/-10%, та колко са реално? Или ги изискваш, т.е. пишеш в документацията на твоето изделие и който го слага (пак ти явно) трябва да провери и осигури условията, или питаш колко ще са и купуваш/разработваш захранване за тях.
Освен напрежение ще има и още параметри - околна температура, смущения - честоти и нива, и т.н. Сериозните производители са специфицирали стандартите, на които отговарят техните захранвания - примерен документ: https://www.mgv.de/en/wp-content/uploads/PH15_PH30_e.pdf

Сря Мар 20, 2019 2:31 pm
Профил

Мога да взема едно 2 за проба. То работата е там, че постановката винаги се мени. Когато ние изработваме машината или я преоборудваме цялата - няма ядове. Проблемите са при дъртите бараки. Ще говоря с нашите доставчици да ми докарат някоко бройки и ще пробвам, ама на някой близък обект, че да не се разкарвам 200км... Ще трябва и някакъв изход да си оставя да захраня майката отвън с това нящо...
Явно работата ще е на тестване. И след половин-една година ще знаем :)

Сря Мар 20, 2019 5:10 pm
Профил
Аватар

@Стоянов - от това дето си писал съм останал с впечатление че се занимаваш с дистанционни на телфери и кранове. Ако е така, моя скромен опит с 3 китайски дистанционни захранени с траф 24 волта и каквото там захранване си имат вътре - а то е 24AC -> грец -> 7812 -> 7805. Трафовете дето съм слагал са разни 100-120 VA за монтаж в табла - примерно в ТМЕ Breve има доста сортове. Трафовете захранват и цялата карантия от контактори. И трите телфера са стари и не могат да се карат с инвертор. Е досега глич в дистанциите не съм имал. В базата постоянно цвърчат електрожени, 50 киловата "моторче" без инвертор на водното, 70 киловата плазма, даже и един 22kW BLDC компресор - не съм забелязал смущения и пикове/падове в захранването. Между другото сме със собствено трафо. А - и ако видя някой да слага гвоздей вместо предпазител първо ще му го натикам в гъза и после ще го накарам да го изяде.

Сря Мар 20, 2019 10:17 pm
Профил ICQ

А този варистор на мрежовото напрежение да не би да си го сложил след бушона ? Т.е.да обира пиковите токове през бушона ?

Сря Мар 20, 2019 10:58 pm
Профил

meanweel имат всякакви и то добри захранвания, по принцип са почнали като индустриални, предполагам все още им се намират, от захранвания на сименс и АББ мога само да се оплаквам.

Чет Мар 21, 2019 12:09 am
Профил

Ако е така както си мисля, може да се премести варистора преди слабия бушон. И да се сложи друг по як бушон в цялата верига, а слабия да е само в първичната на трафа.

Чет Мар 21, 2019 12:58 am
Профил

Цеко, когато се поддържат нещата всичко е 6! Аз говоря за едни други случаи - машината е захранена с шинопровод от балканската война(горе става дискотека и през половин метър двигателите са на 2 фази), захранващ кабел целия в снадки, няма заземяване, цялата машина е под напрежение, покривът тече и има вода в таблото, има вода в двигателите, няма крайни изключватели. Машината се блъска в буферите по 5 пъти на ден. Няма спирачки, спира се на реверс и т. н. Не ме питайте защо такива бараки трябва да имат радио и как минават технически преглед...
Иначе проблемът на китайчетата е, че нямат обратна връзка м/у изпращача и майката и в един особен случай може да стане фал. Принципно пише, че имат, но аз не съм виждал с включена... И няма части за тях. Ако не пускаш "тигрите"(мангалите) в цеха да си играят с тях, не би следвало да имаш проблеми. Иначе става страшно - първо им чупят антените, после като застане някоя батерия вътре(китайчета са с батерии AA), започват да ги блъскат в масата... В началото се чудех как успяват да строшат кварца вътре и рид ампулите... Обикновено стоп-гъбата и врътката не работят....
Та за такива случаи си говорим. Не за нормална постановка. То реални тези изгорелите трафчета може да са стояли и половин ден, докато някой се сети да изключи тока....

Чет Мар 21, 2019 9:55 am
Профил
Аватар

В такава ситуация директно ще откажа да си монтирам машината/устройството. След един неприятен инцидент не пускам машина и без истинско заземление. А такива надени кабели - не че нямам ама са надени с муфа. И то аварийно. При първа възможност сменям с цял.
А от трите дистанции само на едното му счупиха антената, ама и без нея хваща. Други проблеми не съм имал. Моите нямат гъби и врътки - от най-ефтините.

Чет Мар 21, 2019 12:33 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
В такава ситуация директно ще откажа да си монтирам машината/устройството.

В един идеален свят, Цеко! Корпоративните отношения не са толкова елементарни. За жалост!

Пет Мар 22, 2019 6:46 am
Профил
Аватар

Ами аз явно съм късметлия че в индустриите за които правим машини сейфтито е на едно малко по друго ниво. След оня инцидент със земята дори и шефа ми е забранил да включвам машина при клиент без да е заземена. Малко встрани от темата ама примерно в Амилум е забранено да се работи с ел. машина която има дефекти по захранващия кабел, включително и скъсан гумен маншон. Ъглошлайфи Хилти ходят на ремонт само за смяна на маншон. Оня ден колегата ми се оплаква че като изгорят някой въздушен шлаух ги карат да го сменят целия - не дават муфи да се слагат.

Пет Мар 22, 2019 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

stoyanoff написа:
...... Моят траф, както си работи и си вади едни 0,3А на 6V, му се срива входното и той компенсира като вдига тока през първичната примерно 2 пъти.......

Чак ся се зазяпах - е па нема такъв траф!
Но повечето правят друга дивотия: дават номиналното напрежение само при номинален ток, на празен ход може и двойно да скочи.

Пет Мар 22, 2019 10:24 pm
Профил
Аватар

Е чак пък двойно. Айде 10% може да кандисам някак си ама двойно. На мене като ми трябват 12DC (нестабилизирано) слагам 9V. DC-то след изправителя обикновено е 13-14 волта на празен ход и си отива на 11-12 като се натовари (в рамките на допустимото за трафчето).

Пет Мар 22, 2019 10:37 pm
Профил ICQ

Ооо доста над 10% е на китайските трафове, а и не смао на тях, иа маса трафове които дава тпоне 30-40% отгоре на празен ход, не знам защо и как го постигат, едно време като си ги мотаех никога не съм нямал тоя ефект :)

Пет Мар 22, 2019 10:40 pm
Профил
Аватар

Основно купувам полски от ТМЕ. Сериите ми са малки и досега съм изхарчил 2-3к само ама все са били ок.

Пет Мар 22, 2019 10:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща