Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
fred написа:
А за избора... ами и NASA си гледат интереса. А като при всяка бюрократизирана система той е пари, колкото се може повече пари под разпореждане. Можете да бъдете уверени, че планираните суми ще бъдат надминати поне тройно. Вътрешен доклад на НАСА говори за $45млрд до 2025г но и това е само началото, полета до Луната е струвал $120млрд приравнено към днешни цени.
Космосът си е Космос, мечтите са си мечти, ама в магазина сиренето го дават срещу пари. Ако като шеф икономисваш от заплати и режеш работни места, едва ли това ще е основа за устойчиво развитие. Някои размисли и страсти по темата от HWBG:
Rear Admiral Floyd, Redmond, USA, на 23.01.2019 написа:
М/у другото, миналата седмица Мъск съкрати 7% от служителите на Тесла и общо взето каза на останалите "Пичове, знам че работите много и ви плащам малко, ама напънете се още малко, щото имаме мисия!". Не знам докога ще му минават циганските номера. Визия има, не е като да няма, ама бизнес уменията му куцат напоследък. В момента най-голямата заплаха за Тесла е той самият. Няма да се изненадам ако компанията рязко тръгне надолу, въпреки, че много пъти е предричано и не се е случвало засега.
Rear Admiral Floyd, на 03.03.2019 написа:
Бившият ми шеф Мъск, че лъже и маже е ясно на всички (истината всъщност е, че той искрено си вярва!) но досега каквото е обещал се е случило, макар и доста по-късно и не съвсем същото но достатъчно близо.
Private, на 03.03.2019 написа:
Жалко, досега си имахме агент в бърлогата на звяра. :) Защо се разделихте (ако е за пред публика)?
Rear Admiral Floyd, на 04.03.2019 написа:
Съкратиха половината хора в Redmond. Покрай сателитите изгоря и моят отдел, въпреки, че нямахме нищо общо. Сега съм пак в Microsoft, работата е наполовина, заплащането с 50% отгоре. Известно време ми беше криво, даже пропуснах да гледам няколко старта. Като цяло се наиграх на ракето-строител (макар, че си бях чист application developer) и сега просто следя компанията и им се радвам. Момента с отрезвяването беше много интересен. Още от преди да приема офертата ми беше ясно, че Мъск първо приказва а после мисли, но като почнеш да го слушаш на живо, и особено като пипнеш с ръка нещо, което всички са смятали за фантасмагория преди 2-3 години (първата успешно кацнала степен на Falcon 9 стои изправена на паркинга в централата им в ЛА), неусетно почваш да си мислиш "Абе май е прав човека, а всички останали са долни завистници или борсови спекуланти"). Съкращенията се случиха малко след "funding secured" и "pedo guy" изцепките, та студеният душ не ми дойде твърде стряскащ (вече бях почнал да се притеснявам за психичното му здраве).

За мен, успехът на Мъск се дължи на следното: Възлага привидно невъзможни цели на екип от много умни и посветени на работата си хора и не се отказва, докато не получи готов продукт. За съжаление, бизнес и междуличностните му отношения са много зле. SpaceX e на една авария от фалит, Tesla също не е вързала финансово. След всичките публични простотии, които направи, инвеститорите се отдръпнаха рязко, затова са и всичките съкращения. В същото време харчи пари и ресурси за глупости (The Boring Company и всичките му странични проекти), визията се сменя през година, плановете също. В момента надеждата е в контракта с NASA за превоз на космонавти и ако се получи сигурно ще има и туристи. Сателитният интернет се предполагаше да е спасението на компанията, но общо взето започват от нулата, защото първоначалният план не се получи.

Продажбите на Тесла в САЩ спадат, който е искал да си купи вече го е направил, или ще го направи в скоро време. Световните продажби могат да поддържат компанията известно време, но в момента, в който установените производители залеят пазара с евтини и надеждни електромобили, купона свършва, освен ако не са си оправили производството и цените дотогава. Луксозните марки ще направят доста по-добра кола от Model X и S, японците и корейците ще пуснат по-евтин аналог от Модел 3 със същия пробег, електрическият пикап на Ford и приятели ще се купува в пъти повече и т.н.
Mad_Scientist написа:
По темата за частните компании и колонизирането на Космоса, прехласването по разни месии и нереалистичните очаквания, Нийл деГрас Тайсън го е казал най-добре...

> SpaceX and Commercial Space Exploration | StarTalk
Private написа:
Neil deGrasse Tyson написа:
The history of this exercise, the high risk with little promise of economic return for doing it first. The history that exercise tells me that governments do it and they assign the tasks and the patents get made and discovered to accomplish these previously untapped goals.
Прав е. Само правителствата могат да стартират и закопават многомилиардни проекти, без да им бъде държана строга сметка и да бъде очаквана възвръщаемост на всяка цена. Надпреварата за Космоса като цяло, за първия човек в орбита, за първия стъпил на Луната, за по-добрата совалка, за още какво ли не... Да се харчат пари от бездънната бюджетна каца е добре за мащабността на проектите. Частна компания едва ли ще построи совалка (Буран), която да направи 1 (един) орбитален полет и след това да остане да ръждясва по хангарите. Но пък и комерсиализирането на Космоса си има минуси - ако нещо не носи приходи, частникът ще го замени с друго, но носещо. Да погледнем машинарийките от този списък:

> List of space telescopes

Възвръщаемост в какви срокове може да се очаква от красиви снимки на мъглявини и галактики? 100, 500, 10 000 години? Телескопите в голямата си част са фундаментална, а не приложна наука. При втората са по-кратки сроковете между наливането на средствата и получаването на възвръщаемост. Едни частни инвеститори едва ли ще са фенове да сложат примерно 10 милиарда зелени, печалбата от които може да не я видят и техните пра-пра-пра-внуци. А държавите могат да си позволят такива харчове и ги правят.

Цитат:
> Какво може да се чака от фундаменталната наука (Фундаментална срещу приложна наука)

А астрофизикът Нийл де Грас Тайсън, който получи миналата година най-престижната награда за наука от Американската академия на науките, реагира още по-емоционално, запитан за ползата от фундаментална наука:

- Аз съм готов да побеснея, когато чуя как хората казват "Защо да се харчат пари за космоса, когато имаме толкова проблеми на Земята" Хората не схващат, че има период от време между най-прогресивните научни изследвания и това как те ще изменят живота ни по-късно. Всички искат тримесечен отчет на получените ползи, това е толкова късогледо и това е началото на края на нашата цивилизация." "И вие ме питате защо харчим пари за космоса, а не за Земята?! Ако са ви нужни и тези трохи, които отиват за наука, за да решите проблемите си, то вие ще получите много повече проблеми. Ясно ли е?"

Сря Мар 13, 2019 7:51 am
Профил
Ранг: Почетен член

fred написа:
tutiv написа:
Фред, очакваме с интерес нещата, които ни обеща и за които имаш също какво да кажеш - за съботните протести във Франция и за кризата във Венецуела.

Обещах ако пуснеш тема. Къде е тя? Напиши си глупостите и аз ще ги разоблича точка по точка.

Фред, моето мнение съм си го казал тук. Чакаме твоите мнения. Или нарочно ги избягваш, защото ще стане ясно що за папугай-аналитик си? Още по-добре ще е да не ме цитираш наполовина - отрязъл си ми молбата ми да вземеш отношения и по падащите американски пътнически самолети Boeing 737 Max 8. Това ти се случва за пореден път. Явно ти е стил.

Сря Мар 13, 2019 8:23 am
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Не само демократичната наука и техника. Двигателите на совалката са върха на сладоледа на химическото двигателостроене изобщо. Изключвам екзотичните горива по разбираеми причини

Сори, не са. :D Дериватите на РД-171 са абсолютния връх и са нещо като рекорда на Стефка Костадинова - няма изгледи скоро някой да направи нещо по-добро.

Сря Мар 13, 2019 11:35 am
Профил

https://it.dir.bg/tehnologii/roskosmos- ... veta-video

Сря Мар 13, 2019 12:06 pm
Профил
Аватар

Скоро и чадър ще ни сложат, направо да и сложат едно покривало на планетата, та да изстине малко. Освен ако някой не намери начин да сложи ключ и електромер на Слънцето...

https://it.dir.bg/tehnologii/ucheni-da- ... zatoplyane

Сря Мар 13, 2019 12:36 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
jig.tak написа:
Не само демократичната наука и техника. Двигателите на совалката са върха на сладоледа на химическото двигателостроене изобщо. Изключвам екзотичните горива по разбираеми причини

Сори, не са. :D Дериватите на РД-171 са абсолютния връх и са нещо като рекорда на Стефка Костадинова - няма изгледи скоро някой да направи нещо по-добро.

Това са разни митове от селските вечеринки. Заедно с други приказки дето руснаците имали супер двигатели дето УСА ги били купували щото за "безаналогови", купували са ги щото са били евтини. Както на времето японците купуваха български стругове щото им е по евтино отколкото да си ги отлеят сами и им слагат посл е ЦПУ

рд-171M имa специфичен импулс 337.2s във вакуум и 309.5s на морското равнище. Като фен предполагам си наясно какво означава М на края на руските обозначения.
RS-25 на совалката е 452s и 366s

Тези числа говорят ли ти нещо? Можеш ли да дадеш пример с по ефективен двигател с традиционна химия?

Сря Мар 13, 2019 1:09 pm
Профил
Аватар

Или пък е време който има възможност и желание да си купи акции на Боинг?
Тия журналисти вярно пишат без да мислят.
https://business.dir.bg/kompanii/sled-v ... e-pogubena

Сря Мар 13, 2019 1:54 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Реконструктор написа:
jig.tak написа:

Това са разни митове от селските вечеринки. Заедно с други приказки дето руснаците имали супер двигатели дето УСА ги били купували щото за "безаналогови", купували са ги щото са били евтини. Както на времето японците купуваха български стругове щото им е по евтино отколкото да си ги отлеят сами и им слагат посл е ЦПУ

рд-171M имa специфичен импулс 337.2s във вакуум и 309.5s на морското равнище. Като фен предполагам си наясно какво означава М на края на руските обозначения.

Тези числа говорят ли ти нещо? Можеш ли да дадеш пример с по ефективен двигател с традиционна химия?

Както неведнъж съм споменавал, вкл. и в тоя форум, въздържай се да спориш за нещо, което не ти е напълно ясно. :D Което е и причината малко хора да смеят да спорят с мене, щото после се чувстват кофти.
Колкото по темата, ако си налееш нитрометан в жигулата, тя със сигурност ще върви много повече от субаруто ми, но това не прави двигателя й по-добър от тоя на субаруто. :)

Като цяло, разни доста тъпи неща обикновено вгорчават пионерския плам на офисния планктон, като например едни кухи варели, наречени резервоари. Керосина можеш да си го носиш в станиолена чашка (което и се прави), докато за водорода трябва да мъкнеш бая по-дебелостенен резервоар и бая дебела топлоизолация. Чат-пат разни парчета от тая изолация се откъртват и умират хора, ама тва е друга тема. Та, увеличената маса на резервоара нивелира високото И(сп) на водорода. Ако превърнеш нещата в пари и сметнеш колко ти струва да го добиеш тоя водород и да го охладиш до работна температура, сладостта на И(сп) съвсем изчезва и остава киселия вкус на лошо направените сметки.
Същото се отнася и за новия хайп на планктона - метанът.
Това, което отличава руснаци, китайци и някои други сериозни нации от нациите, съставени предимно от весело и енергично подскачащи офисни едноклетъчни е, че първите си правят добре сметката преди да се заемат с нещо. За това - както го е измислил руснака това е най-добро и заставаш мирно и козируваш и не занимаваш с глупости.

Сря Мар 13, 2019 2:24 pm
Профил

tutiv написа:
fred написа:
tutiv написа:
Фред, очакваме с интерес нещата, които ни обеща и за които имаш също какво да кажеш - за съботните протести във Франция и за кризата във Венецуела.

Обещах ако пуснеш тема. Къде е тя? Напиши си глупостите и аз ще ги разоблича точка по точка.

Фред, моето мнение съм си го казал тук. Чакаме твоите мнения. Или нарочно ги избягваш, защото ще стане ясно що за папугай-аналитик си? Още по-добре ще е да не ме цитираш наполовина - отрязъл си ми молбата ми да вземеш отношения и по падащите американски пътнически самолети Boeing 737 Max 8. Това ти се случва за пореден път. Явно ти е стил.

Казах го много ясно: пусни тема, ако искаш да е "Венецуела и т.н.", ако искаш "Скапаният империализъм и защо ще загине"... както си искаш. Кажи си вътре глупостите но АРГУМЕНТИРАНО и след това ще те размажа. Просто искам да лъснеш пред всички, че нямаш никакви аргументи, само една гола злоба. Че когато почне да се говори с аргументи веднага издишаш. Да стои на едно място и всички да го гледат, не скок-подскок по общите теми където лесно се забравя. Естествено след Венецуела мога да взема отношение и по самолетите и катастрофите им, приготви се за статистиката за катастрофите на руските самолети. Просто те чакам да започнеш. Но като начало недей да бягаш от темата за Венецуела и протестите във Франция. С тях започна. Впрочем какво стана с творенията ти, нали щеше да композираш музика и рисуваш картини?

Сря Мар 13, 2019 2:58 pm
Профил

това че флудиш като бот с графики които не разбираш и повтаряш като папагал пропаганди без дори да знаеш какъв е смисъла зад нещо и не си наясно с детайлите и реалността не означава че ти си аргументиран и не говориш пълни глупости
пропагандата не е аргумент, нито чуждото мнение, когато започнеш да разбираш каквото повтаряш, след това да започнеш да градиш собствено мнение, тогава някой ще те вземе на сериозно, до тогава си оставаш форумен клоун

Сря Мар 13, 2019 3:15 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
jig.tak написа:
Реконструктор написа:
.............

Както неведнъж съм споменавал, вкл. и в тоя форум, въздържай се да спориш за нещо, което не ти е напълно ясно. :D Което е и причината малко хора да смеят да спорят с мене, щото после се чувстват кофти.
Колкото по темата, ако си налееш нитрометан в жигулата, тя със сигурност ще върви много повече от субаруто ми, но това не прави двигателя й по-добър от тоя на субаруто. :)

Като цяло, разни доста тъпи неща обикновено вгорчават пионерския плам на офисния планктон, като например едни кухи варели, наречени резервоари. Керосина можеш да си го носиш в станиолена чашка (което и се прави), докато за водорода трябва да мъкнеш бая по-дебелостенен резервоар и бая дебела топлоизолация. Чат-пат разни парчета от тая изолация се откъртват и умират хора, ама тва е друга тема. Та, увеличената маса на резервоара нивелира високото И(сп) на водорода. Ако превърнеш нещата в пари и сметнеш колко ти струва да го добиеш тоя водород и да го охладиш до работна температура, сладостта на И(сп) съвсем изчезва и остава киселия вкус на лошо направените сметки.
Същото се отнася и за новия хайп на планктона - метанът.
Това, което отличава руснаци, китайци и някои други сериозни нации от нациите, съставени предимно от весело и енергично подскачащи офисни едноклетъчни е, че първите си правят добре сметката преди да се заемат с нещо. За това - както го е измислил руснака това е най-добро и заставаш мирно и козируваш и не занимаваш с глупости.

Не си спомням да съм споменавал термини като метан, варели, дебелостенен резервоар. Предполагам че тези понятия са актуални в Русия само.

Дал съм ти числа по горе. Това е инженерен форум и едва ли ще трогнеш някой само с приказки без факти.

Ако не можеш да посочиш по ефективен конвенционален химически двигател, (като изключим екзотичните горива като литий, флуор и тн.), тогава ще е по добре да замълчиш.

Ако не знаеш как се мери ефективност погледни последният ми пост.

ПП: цената на горивото е незначителна в сравнение с останалото по ракетата. Въпроса беше кой двигател произведен някога е черешката на тортата. Аз все още твърдя, че това са двигателите на совалката. Ако имаш друго мнение пусни точен модел със същата или по голяма тяга и задължително числа за сравнение

Последна промяна jig.tak на Сря Мар 13, 2019 3:52 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 13, 2019 3:41 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
.....

Пич, почвам да се притеснявам за теб :D .
Както го бил измислил руснака и китаеца - какво са измислили бе, една кола не могат да направят като хората били измислили разни неща, а тъпите западняци с едноклетъчния офисен планктон не били измислили нищо. Ти въобще четеш ли си после това, дето го пишеш или си в някаква паралелна вселена през цялото време :D .
Я да ви питам вас големите разбирачи от фундаментална наука - от кога правителствата финансират фундаментална наука и кой я е финансирал, преди те да почнат. Или това са мокрите блянове на разни псевдо учени, дето искат да има яка държавна хранилка, без никой да им държи сметка на разходите. Ракетите били фундаментална наука в 21-век 8O . Ей затова Мъск и другите частни предприемачи ще им разкажат играта на всички държавни фундаметални учени, щото с каквото се е захванала държавата нищо не е прокопсало. Държавите били развивали фундаментални науки и каквото били имислили руснаците и китайците било един път - баси и веселия форум, дето стана тук :D .

Още чакам да ми обясниш как се занулява търговията между държави, като си търгуват със собствените си валути и най-вече с рубли и юани. Моля ти се накарай ме да се чувствам кофти като ми го разясниш това и обещавам после да ти застана мирно и да козирувам :D .

Сря Мар 13, 2019 3:46 pm
Профил
Аватар

@Рeк
Прати ми адрес на лични и ще ти изпратя това по пощата. Интересна е

Прикачени файлове:
ignition book.JPG
ignition book.JPG [ 1.45 MiB | Прегледано 4060 пъти ]
Сря Мар 13, 2019 4:02 pm
Профил

Може ли да ти дам моя :)

Сря Мар 13, 2019 4:05 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Не си спомням да съм споменавал термини като метан, варели, дебелостенен резервоар. Предполагам че тези понятия са актуални в Русия само.

Дал съм ти числа по горе. Това е инженерен форум и едва ли ще трогнеш някой само с приказки без факти.

Ако не можеш да посочиш по ефективен конвенционален химически двигател, (като изключим екзотичните горива като литий, флуор и тн.), тогава ще е по добре да замълчиш.

Глей ся пич, ти си бая далеч от инженер. Няма как да изключваш всички горива, освен едно единствено, което ти изнася.
Или сортираме двигателите според енергетичния аутпут на горивото (което няма общо с инженерията), или според конструкцията им. Кое си избираш?

jig.tak написа:
Ако не знаеш как се мери ефективност погледни последният ми пост.

Тук това изречение е добре дошло. Кой е основния параметър на всеки двигател с вътрешно горене, който определя КПД-то му?

Сря Мар 13, 2019 4:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569 ... 1197  Следваща