|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
 Re: Съвет за електрожен
Отговарям ти от опит, с бензин и парцал минаваш два пъти. На грунд могат да стоят много години, двата оранжера са само на грунд от две години и няма промяна.
|
| Вто Мар 12, 2019 11:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Бензина ако е чист става, в този от бензиностанции те не е такъв. Не е ужасно замърсен, и сигурно при нормални условия няма да усетиш разликата, но все пак оставя следи, както и калпавият ацетон.
|
| Сря Мар 13, 2019 12:41 am |
|
 |
|
pipilica
|
Е ти пък оставял следи, все пакк ще чисти масло от желязо не от покривка. Всякакви други като Кореселин, АМБ и МРТ са мазни и не става добре, а ацетон става но не ми се мисли как ще се надруса освен това ще иде много заради бързото изпарение, и е много гаден за кожата.
|
| Сря Мар 13, 2019 1:13 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Най добрият общодостъпен праймер за метал е епоксидният. Наскоро взех 4литра на лехлер за црх-а и е пушка. Недей да купуваш от разни фирми за автобои в БГ които дори предлагат да ти го оцветят безплатно или да ти отлеят. Продават боклуци Има епокси мастик на супер цена като Жотун 87. Това може да се маже с четка дебело, но е по гъсто и не става с пистолет. Идеалм ое да покриеш заваръчен шев Най доброто антикорозионно покритие за желязо което съм ползвал е corroless. Мисля че му даваха 10г живпт по нефтени/газови платформи в океана. По добро от това не знам да има.
|
| Сря Мар 13, 2019 3:10 am |
|
 |
|
pipilica
|
С нищо не са мазани тва е изгоряло масло или там с каквото мажат при производството на профилите. Метал-М не правят профили, поне до преди две години като взимах от тях, в София профили правят Омега http://www.omega-bg.com/bg/contacts но дават само на пачка, иди и виж как се прави профил на живо интересно е, до лани се влизаше в халетата ся не знам скоро не съм ходил. Та и да се обадиш на Метал-М едвали ще ти кажат нещо. Между другото тия Омега продават профили 2-ри сорт, пръчки по 6 метра но с дребни дефекти, като цената е почти на половина от редовните профили, от тях дават и по еденични бройки.
|
| Сря Мар 13, 2019 6:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Изгоряло масло има само при горещо валцованите профили, повечето О-та са студено валцовани и заварени, няма от къде да имат изгоряло масло. Освен ако не е купил мнооого менте, всички стомамени профили са защитени от корозия, най-простото е маслен филм, той си се появява и по принцип от валцоването. А за бензина, ако е чист става, но този в бензиностъанциите има добавки които намаляват адхезията, но пак казвам зависи какво се търси. Аз като давам по 10 години гаранция на тръбопроводите и конструкциите не ми е все едно дали чистя с бензин или обезмаслител, щото пребоядисването на една метална ферма може да изяде цялата печалба и да те вкара в преразход. За бои, грундове и т.н. нищо от нашенските не става, а и как да е след като звъниш на технолога им да ти даде точна технология а той ти казва абе на око и мацай там ... много аматьорско. От продуктите за крайни клиенти нямам добри впечатления, т ене са за тези цели правени, а са точно за мацане, с някои може да улучиш но ... Те на : http://www.profitsolutions.bg/bg/produc ... l_selemix/И преди съм го давал линка, тия имат добри решения и са сравнително евтини, имат и бои, и грундове. Боядисването както и лепенето е много сложна наука, и ако искаш качество трябва внимателно да се чете какво пише производителя и да се спазва, а и да се мисли. Ей на вчер аимах среща с 3М, аз исках да си купя едно конкретно лепило, ама как ще обезмасляваш, викам с 3М цитрусов обезмаслител а добре, а друга обработка праивш ли, да викам, минавам с IPA за д ане остава филм, брей вика оня, вие сте първите които спазват технологията ... те така е по нашенско, и после що асфалта пропада и що се люпи бояда.
|
| Сря Мар 13, 2019 11:08 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Откакто взехме свестен песъкоструй - всичко от там минава.
|
| Сря Мар 13, 2019 9:41 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Е нали е индукционна заварка пак се нагрява много, почти до бяло, и изгаря това масло дето е по профила от ролките дето го сгъват.
|
| Сря Мар 13, 2019 10:43 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Айде пристигна и моята машинка - DEL ММА 160. От АИГ Заваряване ми го докараха на крак - прави им чест! Момчето, с което говорих каза, че на 160А мога да си го карам без прекъсвания и машинката си вади истински 160А... Поръчах си го с 5м кабел на ръкохватката и 3м на масата и дори не ми взеха допълнително пари за това. До тук съм адски доволен от обслужването - надявам се и електроженчето да е толкова добро. Като посъбера впечатления ще пиша пак. За сега мога само да ви благодаря за съветите и насоките!
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Мар 14, 2019 4:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В повечето случаи е електросъпротивителна, не индукционна, аз дори не съм виждал машина с индукционна заварка. Големите се заварят електродъгово, под флюс.
|
| Чет Мар 14, 2019 8:58 pm |
|
 |
|
radolin
|
Честито и с удоволствие да си я ползваш!
|
| Пет Мар 15, 2019 11:36 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Остава единиците професионални и добри електроженисти да направят курс за интересуващите се (включително любители). Тъкмо може да се обучат кадри за колегите които търсеха 
|
| Чет Мар 21, 2019 12:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
То такива няма много, това между другото е една от малкото операции в които ме няма много, н атеория мога да ти разкажа всичко, и как да се движиш , и как с епали дъга, кое как се заварява, но за толкова години нямам почти никакъв практичекси опит, особенно с електроди, виж телоподаващото там теорята и пркатиката са доста близки, и с аргона форе долу се оправям, но електродите с ами мъка, то не съм и опитвал много. та аз мога да оценявам електроженисти, не мога да ги обучавам, има огромна разлика. Лошото е че по центровете повечето са като мен, та и по-зле, щото аз поне го виждам всеки ден и надзиравам, и досега нямаме аварии, а имаме системи на по 300 бара, а в много от центровете са чисти теоретици, и аз ако се хвана за седмица две ще обърна теорята в практика, а при тях никога май няма да стане, трагично е. Добри курсове за заврчици в САЩ, ама не е евтино и не е от днес за утре. Един от доставчиците ми е някакво светило там в та яобласт конкретно МИГ/ТИГ, ама приложно не само на теория, но отдавна рбаоти като биг бос и освен да сритва някой от служителите като сгафи не се знаимава с обучения, но ей така ме е светвал чат пат за разни тънкости и специфики, които няма къде да се научат.
|
| Чет Мар 21, 2019 12:57 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Един такъв въпрос: Яко в заварката има "язвичка" - място където не се е получила хубава заварка - трябва ли да се чисти шлаката "в дълбочина" или може просто да се повтори?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Мар 21, 2019 9:55 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако не е нещо отговорно, махни шлаката доколкото може и повтори отгоре.
|
| Чет Мар 21, 2019 12:21 pm |
|
|