|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:09 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
на моменти ви се чудя на кой свят живеете... и де ги мислите тия щуротии долара вече не е толкова желана валута, нито хамериканските книжа... най вече като резерви, щото и там са едни схеми ама какъв е смисъла да говорим като логическата ти мисъл е спряла... пък за неплащането на данъци... някои отдавна са спрели да плащат... преди прекарваха печалбите през люксембург, сега други схеми въртят, общо взето за милиони няма закони... пък говори ми ти че у хамериката било различно https://www.theguardian.com/technology/ ... ons-profit
|
| Вто Мар 05, 2019 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ник, кой какво иска няма значение, и аз не харесвам боко, и не го искам, ама ако съм тука ще гласувам за него щото няма алтернатива към момента, ако беше станишев как да е, ама за тая куралапка посмъртно не мое. Така е и с долара, може на никой да не му хресва и да не го иска, но няма избор, посочи ми една друга валута , аз не знам. Еврото е тотален провал, самия ЕС не му вярва, франка е валута на твърде малка икономика, освен това Швейцария няма никакъв зор и мераци, а и половината свят нямат, та каква друга валута има че аз не се сещам, турски лири, индийски рупи, руски рубли ... къде е тая валута ? Аз се чудя ти на кой свят живееш, долара е по-желан от всякога, повярвай, никой не иска да чуе за нищо друго, Русия може да затвори интернета, може да сложи кранчета на реките и моретата, и да построи купол та да си изолира и въздуха, но все така ще работи в долари. Китай е същата работа, изобщо къде ги виждаш тия алтернативи не знам.
|
| Вто Мар 05, 2019 10:14 pm |
|
 |
|
fred
|
Юани  Медведев, смята че там е бъдещето, следователно и nik като руски фен автоматично ще я хареса. На мен пък ми се върти в главата някаква криптовалута гарантирана с калашници, стока с устойчиво търсене https://www.dnevnik.bg/politika/2019/03 ... uana_a_ne/Медведев посъветва левът да се приравни към юана, а не към еврото
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Мар 05, 2019 10:27 pm |
|
 |
|
nik
|
фреди, нали пояснихме вече че ако някой е против американския модел за изкривяване на пазарната икономика не означава автоматично че е руски фен, що не вземеш да си го напишеш някъде че да не се излагаш всеки път
тони, това че някои хора се грижат и денонощно мислят как да направят за да няма избор, не означава че текущото е добро, не съм казал че има алтернатива, просто казвам че нещата не са толкова розови колкото се опитват да ги изкарат и колкото някои хора им вярват на лошо скалъпените пропаганди, щото тръмпетчо е толкова зле завалията че дори и да лъже не умее, и в пропагандата излага
едно е някой да те лъже че ще ти сбъдне мечтите и после да те опъне съвсем друго е ти да повярваш че опъването е било мечтата ти и да се кефиш от това
|
| Вто Мар 05, 2019 11:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник, като няма алтернатива какво обсъждаме, теоретично много неща са възможни, но на практика не. За последните 12000 години човешка история някога да е имало нещо различно , за останалите 190хил преди това няма да говорим, че там сме били по-скоро мамуни. каквото и да говорим, хората са хора, и по еидн или друг начин, едни го слагат на други, при това и едните и другите са що годе доволни. Чат пат се сменя схемата и условията на, но секса си е все секс. Всичко етолкова розово колкото си го направи човек, и колкото иска да му е. Ако се замислиш, каквото и да е положението, как това ти пречи, с какво би се подобрил твоят живот ? Или като говориш за крадливите американци, какво ще се промени в живота на обикновеният американец ако се промени нещо в системата ? Или твоят пък живот как ще се подобри ?
|
| Сря Мар 06, 2019 12:09 am |
|
 |
|
nik
|
слабо ме вълнуват американците било обикновените, или необикновените, там ако искат да си се опъват каквото искат да правят, по-скоро се възмущавам, че не си стоят там, а като закъсат за пари вместо да си оправят сметките тръгват като бесни кучета да обикалят да тормозят чужди държави а това че си пишем за политиката им е по-скоро да си отворим очите, щото жал ми става да гледам колко захлупени и заблудени души има на тоя свят
|
| Сря Мар 06, 2019 12:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Добре де, казах американците,пренеси го към всяка една нация, или мислиш в Европа сме цъфнали и вързали ? Навсякъде е едно и също, просто ти го слагат по различен начин. Американците не са ти виновни за нищо, Европа ги е направила такива, и те са се възползвали. По скоро въпросът ми е, защо търсиш причините, те са ясни, намери решения, ама работещи. За мен да си гледа човек неговия си живот, и да не мисли много, много за другите е решение, и то никак не лошо. Това всъщност правят масово американците, не се вълнуват от другите, само дето робуват на разни стереотипи, норми и криви разбирания. Разбрахме, че не харесваш САЩ, но не си казал къде какво ти харесва. Аз виждам хубави неща във всяка страна в която съм бил, и в Китай, и в Индия, и в Тайван, Сингапур, Кения, Перу, дори и в САЩ, неее дори и в страни като Франция и Германия. Не е възможно да ги събереш тия неща на едно място, какъв е избора, да си там където си намерил най-много плюсове, или да използваш където каквито са. Всеки сам преценява какво е важно и приоритетно, но някак пълния негативизъм към всичко не го разбирам.
|
| Сря Мар 06, 2019 1:08 am |
|
 |
|
nik
|
аз съм такъв тип човек че където и да ме пуснеш намирам начин да се оправя, мястото не е от значение, както казваш навсякъде си има и плюсове и минуси, но в случая не говоря за място за живеене, а за шепа хора които тероризират целия свят, и едни други хора които са толкова заблудени че им вярват на всяка лъжа и ги подкрепят, щото след цялата налична информация да се изцепи някой примерно че америка била полицията на света.... си е нема такава простотия
|
| Сря Мар 06, 2019 2:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ама кой е казал че полицаят защитава интереса на всички, защитава интереса на обществото за което работи:) нали не си представяш, че някой ще го прави от чист алтруизъм, естествено е да преследва свойте си интереси. Но мога да ти кажа, че колкото хора ненавиждат САЩ защото им се месят в страните, толкова и се радват, че го правят, та нещата не са само черни и бели. И стига с това тероризиране, как точно тероризират теб, какъв е твоят негатив? Кои са всъщност тероризираните Китай, едва ли, Русия.. не бих казал, Турция също не, дори и Иран не е тероризира, въпреки че го заслужава. Ако визираш случките в арабските страни, там първо терора не е едностранен, след това в много от тях така или иначе го е имало, и не на последно място тия и до един да ги избиеш ще им е малко. Там има конфликт на интереси, но виновника не е само САЩ, освен това те не са целият свят. А нас не ни тероризира ЕС така ли? Нито ни тероризират немските вериги? Всеки си защитава интереса, ако за теб това е тероризиране ОК.
|
| Сря Мар 06, 2019 9:26 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
"САЩ тероризират" е силно пресилено. Какво да кажем за Япония, която капитулира в краката на САЩ - сега и тя ли е тероризирана? Ами южна Корея?
Очевидно е, че "носенето на демокрация" не навсякъде се получава но това не означава, че трябва да се генерализира.
Да си спомним и какви ги вършеше опонентът на САЩ. Той не носеше демокрация, но "помагаше на приятелски правителства".
Ако не беше "приятелската помощ" за афганистанското правителство, сега вероятно никой нямаше да е чувал думата "Алкайда".
|
| Сря Мар 06, 2019 3:34 pm |
|
 |
|
nik
|
алкайда си беше създадена от сащ, както и още няколко други сходни с различни имена вече няколко такива организации създават като искат да бутнат легитимно правителство или да създават размирици за да има къде да си продават оръжията, не само в афганистан, и в сирия направиха същата схема под тероризиране визирам не само с оръжие, а и всяка друга форма на принудително налагане на чужди интереси нещо като застрахователна компания в зората на демокрацията - застраховай си магазина да не вземе да се случи нещо лошо....
|
| Сря Мар 06, 2019 4:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник, не знам в кой свят живееш, звучиш като някакъв идеалист. Нима само САЩ го правят, кой не си налага интересите, една страна кажи, дори и ние се пънем въпреки че нищо не зависи от нас. Това между другото е нещо много типично за Българина, винаги гледа с лошо око на някой който си защитава интереса, ама то това ни е най-малкият кусур. Няма нищо лошо в това да отстояваш и налагаш твоят интерс, стига да можеш и да ти позволят да го правиш, това е най-добрият начин. Няма нужда някой друг да мисли твоето добро, всеки трябва сам да си го мисли, и това е както на ниво държава, така и на ниво индивид. А за Алкайда, не САЩ са създали алкайда, те са наливали пари за да могта афганците да се бият с руснаците, алкайда се е формирала по-късно. Да но хората които са работели по тоя проект не са били съгласни след крахът на СССР просто да с еизнесът от там, искали са да продължат, да се инвестира в образование но политиците решават друго, сега да не бъркам, ама политиците са били демократи, в резултат на което нещата се радикализират. Та дали са допринесли за създаването на Алкайда, да, дали те са я създали, не. Нито са създали ислямска държава. Те нямаха нужда от терористи за да свалят тамошните диктатури, просто не осъзнаха какво ще се случи, не малък пръст в цялата работа имат и европейците, особенно французите. Американеца, точно както и европееца, а и българина, и може би всички хора на тоя свят, не му се отдава да осъзнава спецификите на различните общества. За тях демокрацията, или тов акеото те наричат демокрация, е най-добрият вариант на управление. Те обаче не искат д аосъзнаят, че има общества които не могта да бъдат демократични. Тези общества изискват здрава ръка, а причините са много, дали защото са много разслоени, дали защото не са ниакви общества а сбирщина от племена които до вчера са палили огън чакайки да падне гръм, или просто са крайно разнородни като разбирания и виждания, просто трбява здрава ръка. Те не осъзнават и друго, казват и ние сме много различни, събрани от цял свят, и да и не, и по скоро мнооого не. Да събрани са от цял свят, но има солидно ядро бели католици с 250 годипна инерция и всичко друго се претопява, поне за момента.
|
| Сря Мар 06, 2019 5:33 pm |
|
 |
|
nik
|
значи едно е да си гледаш и искаш интереса, съвсем друго е да вредиш на другите умишлено за да ги принудиш да ти следват интереса едно е да се развиваш за да си първи, съвсем друго е да вредиш на другите за да останеш първи тъй като не си способен да се развиваш едно е беден човек да те гледа като гладен и да се чуди как да изкара някой лев, съвсем друго е милиардер да те гледа като гладен едно е да откраднеш от глад, друго е да си милиардер и да крадеш или мамиш от алчност гладния ще открадне колкото да се засити, милиардера не спира дори след като се е заситил малки са разликите, но съществени
|
| Сря Мар 06, 2019 5:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
нещо имаме различни гледни точки, личният/държавният интерес е над интересите на другите, ако трбява да им се вреди то се вреди, ако не го праивш значи не защитаваш твоят интерес. с развитието е същото, въпреки, че не виждам нещо общо със САЩ, не знам в какво имаш в предвид като казваш че не са способни да се развиват, развивт се и то доста добре и бедният, и милиардерът гледът по еидн и същ начин повярвай, и без да издребняваме какво се квалифицира като кражба, и единия и другият краде по една и съща причина, личен уинтерес, каква е разликата дали крадеш за да се наядеш и останеш жив или крадеш за да станеш по-богат и да имаш повече възможности ? Да не би едната кражба да е по-малко престъпление от другата ? Същото и за тов аколко ще открадне гладният, повярвай, не крадът колкото да се наядът, може би е добре да прочетеш малко изследвнаия относно психо профилите на престъпниците, за тях поне има доста изписано. И отново, дали крадеш от глад или от жажда за повече, кражбата е кражба, започнеш ли да казваш тов апрестъпление е допустимо защото еди какво си ... по добре изобщо да няма понятие престъпление. И съвсме между другото, в 99% от случаите богатите не нарушават закони, докато в 99% от случаите крадящите гладни ги нарушават ... И като си започнал така, я кажи колко краде Бъфет или Гейтс, или Бийзос ? Колко е откраднал Джобс ? Кражбата е само в твоето съзнание и твоите виждания за нещата, същот като тероризирането и всичко останало. Много е странно че защитавам САЩ, защото не съм им голям фен, нито на корпоративните акули, но фактите са факти, хората са хора, слабостите ни са общи а ти си склонен да обвиняваш държави, общества и личности за това че са хора, но не забравяй че и ти си човек, и не е лошо да с епоставяш малко и в обувките на другите, може и да нямаш смелост дори да го изречеш, но поне може да си го помислиш .. аз няма да съм по-различен .... дори и да не си го помислиш, няма да си по-различен. Човешката природа не може да се промени, ние сме такива каквито сме, може да имаш едни добри качества в повече от други, но ще имаш и едни лоши качества в повеч еот други, идеални хора няма а ти през цялото време обвиняваш хората за това което са.
|
| Сря Мар 06, 2019 6:32 pm |
|
 |
|
nik
|
наистина ли не различаваш оцеляване от алчност? нямах предвид омаловажаване на престъпление, а разликата в обстоятелствата едното е наложително, другото не е колкото и да се поставям в обувките на другите, просто не съм достатъчно алчен за да го възприема нали често правиш аналогия с джунглата и животните? животните убиват или да се защитят или да се нахранят, и в двата случая да оцелеят, нито повече нито по-малко единствено човека може да има всичко и пак да не му стига, а уж се води за разумно същество... макар че според мен има кучета далеч по-умни от някои хора... пак казвам - не обвинявам какво правят по техните си държави, обвинявам ги като тръгнат да тормозят чужди държави и това ми мнение не е само за щатите, ердоган от години точи лиги да възстановява османската империя... и сега като се замисля, май имат много прилики с тръмп, и почти еднакво "интелигентни"
|
| Сря Мар 06, 2019 7:07 pm |
|
|