Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Тъкмо туй имах мерак да забия: на малкия таблета като има място за две симки - това телефон ли е?

Нед Фев 24, 2019 3:21 pm
Профил

Private написа:
Цитат:
> Янис Варуфакис - Еврото никога не е било по-проблематично

Икономистът Янис Варуфакис разяснява грешките при създаването на еврото и проблемите, пред които то е поставило редица държави от еврозоната преди и след избухването на световната криза през 2008 г. Този погрешен дизайн на европейската валута би засегнал и България в случай, че бъде приета и у нас.

Чак сега ми остана време да го изгледам... Повечето неща той ги повтаря от много време, но гласът му почти не се чува. А си струва да се чуе най-малкото, така че го препоръчвам.
Връзката с България, обаче е друга бира. Нека първо да имаме финансов министър от ранга на Янис. Само един интересен факт - покрай Брекзит той има десетки интервюта и лекции в УК. Не си спомням да съм гледал интервю с български министър и ингилизи да му искат акъл за или против брекзит. При това левичар... то не че десните ни са титани на икономическата мисъл, като се сетя за вДянков ;-)

Нед Фев 24, 2019 5:18 pm
Профил

Абе ляв, ляв ... ама в това видео почти нищо лево не каза - имаше там една две реплики за еко-меко-зелено и т.н. и това беше - другото беше здрав разум.

Нед Фев 24, 2019 5:27 pm
Профил

Той самият винаги използва ирония като казва че е марксист. Разбиранията са му по-скоро мешавица от различни течения, както и моите са такива. Но като споменеш Маркс и хората така или иначе не слушат нататък, така че за кратко просто казваш марксизъм. А пък който прочете и останалата част сам ще си реши дали да те приеме като марксист, либертарианец или обикновена откачалка ;-)

Нед Фев 24, 2019 5:54 pm
Профил

Аз затова се самоопределям като крайно десен :D

А всъщност се забавлявам провокирайки хората по този начин ... това разделение на лево-десно, капиталисти-социалисти и т.н. е толкова мимолетно на фона на човешката история, че е направо смешно човек да го взима чак пък толкова насериозно. Има няма 300 години от индустриалната революция насам която уж е създала това разделени - а човечеството гради цивилизации от хиляди години обикновенно повтаряйки едни и същи грешки пак и пак.

Нед Фев 24, 2019 6:56 pm
Профил

Абе няма едно мнение за що е то "грешка". А дори между хора с еднакво разбиране за грешка имат различни виждания как да се намали грешката. В случая това което казва Янис, мисля че повечето разбират че има проблем в ЕС и че не може политиката и държавните финанси да се разделят. Аз на 100% го подкрепям че и върху двете трябва да има някакъв демократичен контрол. Но той отива и по-далеч, като казва как трябва да се харчат или инвестират публичните средства. Значи едно е да има контрол, както да речем в САЩ. Но друго е да контролът да е ограничен. В САЩ примерно няма ограничение върху ФЕД или други институции да надуват само зелени балони. Могат да си надуват каквото преценят, ограничени са само да е в рамките на американския интерес и нищо друго.
Иначе ако ще е балон и аз предпочитам зелен балон, ама чисто икономически не съм убеден дали подобно ограничение би работило...

Нед Фев 24, 2019 7:23 pm
Профил
Аватар

Миро, накара ме и аз да изгледам лекцията на гърка (признавам си не я изгледах цялата, щото ми стана супер безинтересен по начина по който говори) и трябва да ти кажа, че я смятам за пълен булшит :D . Първо според мен проблема не е точно в еврото пер се, а в другите параметри на ЕС. Никога в историята един валутен съюз не е бил успешен, ако е бил само валутен съюз между прост механичен сбор на куп държави. За да е успешен валутния съюз трябва да бъде подкрепен с единна фискална и социална политика, т.е. да се доближи до истинска федерална държава много повече, от колкото ЕС постигна. Без тая социална и фискална интеграция общата валута няма почти никакви предимства (тук съм съгласен с гръка). От там насетне, че видите ли понеже германците имали много излишъци и ги били дали на заем на PIGS и съответно били унищожили техните икономики е баси и конспиръси теорията. Никой не може да ти даде заем насила ако ти не го искаш. Пример е тъй наречения quantitative easing, дето много централни банки направиха след кризата от 2008 с цел да стимулират раздаването на заеми, но потребителя вече беше наплашен и нямаше кой да ги взима тия заеми и съответно парите отидоха на стоковите борси и пратиха индексите в небесата. Потребителския кредит примерно тук в щатите е все още няколко трилиона долара под нивата от преди 2008. Така че верно общата валута помогна много на германската индустрия, но никой не е виновен на гърците, че вместо индустрия, решиха просто да харчат парите от германските заеми. Същото се отнаса и за другите страни от PIGS. UK като излезне сега от ЕС това едва ли ще помогне много на индустрията и, която почти я няма вече, а каквото го има беше изкупено от индийци и китайци. Би им помогнало против имиграцията и да не хвърлят пари по бедните брачеди от ЕС, ама нищо повече. Същото и с Гърция - ако утре Гърция излезне от ЕС просто ще стане по-зле и от Албания, щото пак няма да има индустрия, но вече няма да има и стабилна валута и достъп до евтини кредити, които тая стабилна валута гарантира. Да ги питам тогава с обезценената драхма как биха си финансирали дефицити с едни предполагаеми лихви от по около 20-30% на година. Гърция никога не може да бъде селфсефишънт - просто нямат ресурсите да го направят това и съответно ако не е част от една по-голяма федерална държава няма никакви шансове да уцелее в днешния свят. Същото като бедните щати в САЩ, които ако не е федералното правителство да прехвърля в тях федерални средства за сметка на по-богатите щати и да се грижи на федерално ниво за бедните хора в тях щяха да бъдат също като Гърция и нямаха да имат никакъв шанс да се развиват сами без да са част от един голям валутен, фискален и социален съюз. Така че това е проблема на ЕС - че не е по-интегриран, а не че имат обща валута.

Нед Фев 24, 2019 7:31 pm
Профил

Dimitar, Янис е бил икономически съветник през периода 2000-2005 и предупреждава още тогава, гърците обаче не се вслушват и си подава оставката и става преподавател...
Така че той е меко казано наясно с грешките на гърците и изобщо не ги оспорва. Но както казва проблемът има и друга страна, още повече че ако вземеш 1000$ от банката това си твой проблем, но ако вземеш 100млн.$ и не можеш да ги върнеш това е проблем на банката. Така че проблемът не е само заради самите гърците или само на самите гърци.
А интервютата му са повече за ЕС като цяло, не за гръцките проблеми. Факт е, че с така направения валутен съюз няма защитни механизми такива неща да не се случват, няма и "амортисьори" да омекотят удара когато се случат. И съвсем естесвено си се случват и се случват не само с Гърция... и ще продължат да се случват. Въпросът не е в това кое виновен, просто докато има търговски дисбаланс едни трябва да трупат дълг, други да дават. Ти го виждаш това и за самите САЩ. Само че САЩ имат механизми да балансират, докато ЕС няма нищо и ако стане беля (а тя рано или късно става) го отнасяме по-дълбоко....

Нед Фев 24, 2019 8:00 pm
Профил
Аватар

Това, че нямат механизми за защита е вследствие точно на това, че са механичен сбор от държави с обща валута. Като се има предвид обаче, че в Европа всеки има история с всеки друг и че всички мразят всички други шанса ЕС да заприлича поне малко на САЩ е почти нулев. В тая светлина е по-добре всеки да се оправя сам, вместо да има някакъв измислен съюз.

Нед Фев 24, 2019 8:18 pm
Профил

Dimitar написа:
Това, че нямат механизми за защита е вследствие точно на това, че са механичен сбор от държави с обща валута. Като се има предвид обаче, че в Европа всеки има история с всеки друг и че всички мразят всички други шанса ЕС да заприлича поне малко на САЩ е почти нулев. В тая светлина е по-добре всеки да се оправя сам, вместо да има някакъв измислен съюз.

Е, гръка точно това показва, че валутният съюз изначално е скопен за да доведе до криза която пък от своя страна да сложи основите на една Фондация ... упс, федерация :D
Само, че кризата за момента вместо федерация генерирала страх, несигурност и съмнение ... иначе той човека бил федералист ама ...

Нед Фев 24, 2019 8:44 pm
Профил
Аватар

Относно възможните сценарии които биха се разви ако България приеме еврото, просто погледнете развитието на Португалия...

Нед Фев 24, 2019 9:27 pm
Профил WWW

не знам какво е станало с португалия
обаче дочух че май имало някакъв период преди да влезе еврото в който трябвало да се излезе от валутния борд
в който кратък период има вероятност да бързат да понапечатат пари, т.е. очакват стабилно обезценяване на лева за много кратко време
не знам до колко е вярно... така чух...

Нед Фев 24, 2019 11:24 pm
Профил

nik написа:

Не е вярно... Първо не е нужно да махаме "борда". Второ при евентуално печатане на пари е много съмнително курса на лева да се запази, което автоматично ни изритва от чакалнята. Не че нашите управляващи са титани на икономическата мисъл, но чак такава издънка не вярвам да направят.
Иначе Португалия беше едно от прасенцата, докато не си избраха социалисти, които теглиха една майна на кредиторите и направиха доста рисковани неща като повишаване на някои държавни разходи, Но същевременно направиха и реформи, т.е. съкратиха някои други разходи и най-важното пооживиха икономиката си и в крайна сметка излизат от спиралата (поне засега).

Нед Фев 24, 2019 11:56 pm
Профил

miro_atc написа:
nik написа:

Не е вярно... Първо не е нужно да махаме "борда". Второ при евентуално печатане на пари е много съмнително курса на лева да се запази, което автоматично ни изритва от чакалнята. Не че нашите управляващи са титани на икономическата мисъл, но чак такава издънка не вярвам да направят.

Нашите управляващи вече го правиха този номер. Справка хиперинфлацията 1997г, ако щете и катастрофата 1989г. За тях е важно да се налапат еднократно и потулят парите по офшорни сметки. А че нямало да ни пуснат в еврозоната въобще не ги вълнува, те мислят единствено за себе си. Хиперинфлацията може да се организира буквално за дни, достатъчно е да се отмени борда без да сме влезли в еврозоната, паниката ще направи останалото. Още повече, че те говорят не за Виденовата хиперинфлация а за "скромна" промяна на курса, примерно 5лв=евро. Щяло да помогне за конкурентно способността се "аргументират" мераклиите за парите ни. Така че въобще не сме гарантирани.

Аз лично съм решил, наближи ли момента обръщам всичко във валута и слагам в Бурканбанк. 1997г помогна, мисля че и сега ще помогне.

Пон Фев 25, 2019 2:14 am
Профил

Само дето нашите управници не пеят в хора, голяма част от заемите са в лева, а тия заеми са давани от чужди банки, най-вече немски. Винаги има шанс лошите американци да искат да на пазаруват на безценица....

Пон Фев 25, 2019 9:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549 ... 1197  Следваща