Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Дай малко яснота. Кое прекъсва - 10 жилния кабел между дисплея и другата част на устройството или тоя между стъкларията на дисплея и платката му?

Нед Фев 24, 2019 1:14 am
Профил

itso.t написа:
Дай малко яснота. Кое прекъсва - 10 жилния кабел между дисплея и другата част на устройството или тоя между стъкларията на дисплея и платката му?

Този между стъкларията и платката прекъсва откъм платката.

Нед Фев 24, 2019 1:11 pm
Профил
Аватар

Доколкото знам, това се лепи на топла преса.
В домашни условия - с поялник нагрят до около 150 - 200 градуса (нашенски) притискаш през силиконова изолация за полупроводници гъвкавия кабел към платката. Не прекаляваш с нагряване и натиск.
И съвсем общо - топлите джаджи контактуват с гъвкавия кабел само там където ляга върху платката. Ако нагрееш свободностоящия кабел, може да го повредиш.

Нед Фев 24, 2019 1:30 pm
Профил

Благодаря за насоката.

Да нагрявам с поялник през силиконова подложка не се бях сетил.

Утре ще тествам и ще обадя резултата.

Тези спойки явно са правени с някаква безоловна говеждина, защото от 20 такива дисплея, стояли неизползвани (на стайна температура) в продължение на десетина години, 18 са с прекъсващи връзки.

Нед Фев 24, 2019 1:37 pm
Профил
Аватар

Съвсем се обърках. Между стъкларията и платката няма спойки. Има някакъв полимерен кабел, с проводящи пътечки, с някакъв лепилен слой в двата края, който се активира от топлина и натиск.
Ти за кои спойки говориш?

Нед Фев 24, 2019 1:41 pm
Профил

За този лепилен слой откъм платката говоря. Мислех, че краищата на лентовия кабел са метализирани и е използван припой, но очевидно греша.

Нед Фев 24, 2019 1:55 pm
Профил

itso.t написа:
Доколкото знам, това се лепи на топла преса.
В домашни условия - с поялник нагрят до около 150 - 200 градуса (нашенски) притискаш през силиконова изолация за полупроводници гъвкавия кабел към платката. Не прекаляваш с нагряване и натиск.....

Минах лентата над платката с поялник нагрят до 200 гр през силиконова подложка (0,3 mm.) със скорост около 2 mm./sec. и всичко е "ток и жица" :D

Благодаря за ноу-хау - то!

Сря Фев 27, 2019 2:49 pm
Профил

Като променя скоростта на СОМ порта трябва ли рестарт или веднага тръгва на новата след ОК.

Чет Фев 28, 2019 6:05 am
Профил
Аватар

по принцип сменява честотата директно...
на индустриално ниво (бут-лоадери) след смяна на скоростта правят "синхронизация" с някакъв вид "пинг-понг"
например Медиатек правят "ехо" на числа от 1-255 стъпка 15 за проверка

Чет Фев 28, 2019 7:49 am
Профил ICQ

Мнение Питанка за оксижен
Умувам да събера заваръчна постановка от кислородна бутилка и туристическа газова бутилка. О2 бутилката е за мед. цели с редуцир. Кво да търся като ръчок с кранчета и т.н.

Нед Мар 03, 2019 12:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Точно такава постановка имам, ама навремето, когато руснаците идваха по нашите битаци, баща ми купи един комплект горелка с три различни дюзи. Единствения проблем е че все по трудно се намира някой да ти зареди О2 в такава бутилка. Повечето болници вече минаха на течен кислород, а сериозните доставчици на газове не преливат заради възможни инциденти. Остава някой дето ползват в бутилки да се навият да ти прелеят ама си имай едно на ум - опасно е.

Пон Мар 04, 2019 10:49 am
Профил ICQ

До преди малко се борих с един стъпков мотор, реших от униполярен да го направя биполярен, щото имам такъв драйвер. Уж лесна работа, просто да разпоя едни 4 жички и да ги свържа две по две. Но не се виждаше коя намотка накъде и си викам няма какво да ги меря, само 3 комбинаци са, все ще го нацеля... Да, ама не. Как ли не ги въртях, не ще и не ще. Накрая все пак ги премерих, но пак не тръгна.
Реших че напрежението е ниско, понеже е за 12В като униполярен, демек на половин намотка, аз го мъчих с 8 на цяла. И така преди да го изхвърля му сложих капака и не знам защо, но пак го пробвах и взе че тръгна. Махнах капака не върви. Слагам капак - върви. И сега съм в шах що за чудо е това? 8O
Верно капака е метален и явно става някакъв магнипровод, ама нещо не мога да си го обясня. Та сега съм в дилема дали да го изчекна да видя какво има вътре... но после едва ли ще мога да го сглобя повече. Някой има ли идея какво е това чудо, или да го жертвам в името на наУката?

Пет Мар 08, 2019 10:02 pm
Профил

По принцип така както си го направил биполярен мощността се удвоява. Иначе снимчица ако може
Между другото сега ще имаш тази мощност при 6 V. Ако ще работиш на 12V може да го върнеш в оригиналното му свързване и да го управляваш биполярно през сдвоените намотки, ще има същата мощмост.

Пет Мар 08, 2019 11:44 pm
Профил

моторчето ще да е reluctance... а в главата ми имаше само постоянни магнити и затова не можех да си го обясня ;-)

За мощността.... проблемът е че не мога да му вкарам ток. Не записах осцилограми, но яко го насищам.
Просто много са високоомни намотките - по 75 ома, аз като ги вържа две стават 150 ома и едва-едва го докарвам до 30-40мА. Мислех да настройвам токоограничителя на драйвера, но то няма смисъл. Ако имах едни 24V наистина мощността ще се вдигне. Но и така ще върши работа.

Съб Мар 09, 2019 10:08 am
Профил
Аватар

При някои стъпкови двигатели, ако ротора се извади от статора, първия се размагнитва, и мотора потегля към депото за рециклиране.
Звучи идиотско, но това е положението. Тествано съвсем наскоро при опит за размяна на роторите на два еднакви двигателя, и въпреки предупрежденията. :lol:

Съб Мар 09, 2019 1:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 315  Следваща