Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Dimitar написа:
Ако е наистина свободен пазар много ясно че ще работи, защото веднага ще се появи конкуренция на Иван и Петкан.

А, да бе, ще се появи. Там е работата че да се появи, някой трябва да опази Драган да не го пребият на пътя като куче. А това пак става с някакъв вид регулации.
Това за което говориш е една утопия и никога не може да се случи в голям мащаб (разбирай преобладаващата част от бизнеса).

Сря Фев 20, 2019 12:59 pm
Профил
Аватар

Абсолютно свободния пазар е като комунизма... добре звучи, ама е неосъществим.

Сря Фев 20, 2019 1:32 pm
Профил ICQ

не пукайте балона на илюзията на човека :D ако вземе да се осъзнае може да не успее да се справи с реалността
много са ми смешни някои българи като идат в чужбината - резко стават големата раута, затварят си очите за същите неща заради които са се махнали от БГ, ама не признава че ужасно му липсват пръжките с лук, щото там кара само на картофи да може да пести лев за лятото
като се прибере в БГ обаче голема работа, ларж, харчи смело да го видят, че има пари, и с голямо въодушевление разказва колко хубаво и уредено било там.... сякаш тайничко се надява да му завидят... макар че целия му престой е минал само от работа в къщи и пак на работа, и 2-3 разходки по туристически дестинации... дори има такива които до работа не знаят как да стигнат щото 3 години някой друг ги е водил... ама иначе много хубаво било там...
а като се върнат у чужбината показват снимки колко хубаво си изкарали в БГ - 15 снимки на кебапчета и кифтета, и за разнообразие и 2 снимки на шопска салата, ако е по-креативен може и 2 минутно клипче да заснеме на цялата маса от различни ъгли
(да не си помислите че имам богато въображение, само наблюдения, за съжаление)

Сря Фев 20, 2019 1:59 pm
Профил

Значи тук съм 100% съгласен с теб, не говоря за Димитър защото ми се струва той няма общо с това което описваш, но като цяло си абсолютно прав. Само ч ене търси проблемите в системата там, и тя както всички други системи има проблеми, и както всички други системи има плюсове и минуси. Доказано, за всеки който иска и може, САЩ предлага възможности които нито една друга държава не предлага, никъде другаде по света обикновен човек не може да постигне стандарта на живот и богатството които може да постигне в САЩ. Но забележи, казвам МОЖЕ, а не ще ... това е малката разлика, и не смао между имигрантите, това е и разликата между самите американци. Както виждаш болшинството от тях са доволни с 60к на година, доволни защото ако не са щяха да направят нещо, а те не правят. Шумът който там се вдига е или от презадоволени педалчета, такива има много които ритат точно срещу това което ги храни, или от наивни младежи които благодарение на това че мама и тати са работисли и са си скъсвали гъза, не са осъзнали стойността на това да можеш да работиш и да печелиш, и им се въртят в главата малоумни идеи за социализъм.
Иначе за свободата на пазара, факт е, че в САЩ пазара е много по-свободен от този в Европа. Има малки изключения като фармацията, но не ми казвайте, че в европа е много по-различно, просто не са изнаглели толкова.

Сря Фев 20, 2019 2:20 pm
Профил

абе тва за успеха винаги ми е звучало като чалга певица след концерт "мисля че концерта беше успешен защото дадох всичко от себе си" и напълно игнорирайки факта че дори силикона в джуките с които говори не е нейн
просто в щатите корупцията е най голяма и чиновниците най много обслужват бизнеса, тва че си успял да се промъкнеш между големите риби и да намажеш и ти нещо не означава автоматично че си великия бизнесмен, ако си толкова велик навсякъде ще успееш

какво имам в предвид... ей сега например турция искала да купи руски С-400
https://dnes.dir.bg/svyat/turtsiya-nyam ... kite-s-400
да ама американците недоволни, щото инвестираха много в създаване на размирици в региона, с цел да си продават оръжието, и сега очакваха да завалят поръчките, да ама турците решили от другаде да купят... та и сакции чак щяло да има... ей тва им е "свободния" пазар
да не би руснаците да са великите бизнесмени? мне, просто се възползваха от попарата която надробиха щатите и сега продават и те

Сря Фев 20, 2019 2:53 pm
Профил

няма чалга, има факти, фактите са че едни и същи пари, инвестирани в едно и също начинание генерират коренно различни резултати там и тук. Това няма нищо общо с регулации, и държавни политики, още повече с политици и чиновници, това е въпреки тях, защото пазара е такъв. Тук няма пазар, не визирма България, визирам Европа. Пазара го прави населението, а населението в европа е такова. Ако няма пазар, всичко друго е ала бализъм, защото всеки един бизнес работи и съществува заради пазара. Прословутото потребителско общество е двигател за това, не е единственият, но не е никак малък. Нагласата на потребителя е друг такъв, и като казвам смао потребител това с еотнася за всякакви видове потребители, от тия дето купуват краставици в магазина, до тия които купуват корпоративен джет. Там пазара е отворен, потребителите са отворени, много по-лесно се работи, и това е двупосочен процес.
Имаш много едностранни възгледи, и някаква неразбираема антипатия към САЩ, конкретно към системата в САЩ поне така изглежда, и много прилича на отношението на хората към времето преди 10-ти, пълно отричане и никакъв обективизъм.

Сря Фев 20, 2019 3:23 pm
Профил
Аватар

Тони е прав. "Потребителя" в САЩ е такова животно дето никъде другаде не съществува. Такъв овчи ентусиазъм да се пазарува и притежава, няма даже и в бившите поскомунистически държави. Може би само китайците имат сходно поведение, но мисля, че и те са по земни в "пазаруването" си.

Сря Фев 20, 2019 3:39 pm
Профил ICQ

Мисленето на nik е от времето на зрелия социализъм, когато всичко трябваше да се обясни с една идеология... Свободният пазар не е идеология, това е интерес. Американците си знаят собствените интереси и си ги следват, както и много други демокрации. И нормално хубавите неща да си ги искат за тях си, а не ги раздават навън или поне не безплатно.
Продажбата на оръжие извън щатите също е интерес, но между тоя интерес и другия интерес единственото общо нещо е, че са все интереси. Само в главата на nik има някакъв конфликт между тези интереси. Конфликт няма, хората си ги искат и двата. И съвсем нормално...

Сря Фев 20, 2019 4:07 pm
Профил

не е само антипатия, по скоро съм обективен, те нещата са навързани
кога се харчи лесно? когато има лесни пари
кога има лесни пари? когато държавата вземе нов заем, за да построи 1 кенеф за 2 милиона, примерно.....
тези които са работили в тоя кенеф са взели една шапка пари без да се изпотят дори, и не се притесняват за утре, защото утре идва следващия заем за нов кенеф, съответно същите като отидат в магазина харчат смело, бута всичко от рафта в количката, и дори не гледа цените, бизнеса цъфти нали? ама дали щеше да цъфти толкова ако нямаше прогнило от корупция управление което да пилее пари и да взема постоянно нови заеми за да поддържа временно това "благоденствие" до следващите избори? или докато балона се спука?
https://www.reuters.com/article/us-auto ... MR20140430
https://www.reuters.com/article/us-chry ... 0820090103
ето как цъфти бизнеса... на тръмп още не са му цъфнали резултатите, ама на обама се пада повече от 1 трилион на година заем, т.е. грубо 25% от парите му са идвали от заеми, ако аз харча 8 години поред 25% повече от колкото изкарвам, мога ли да се смятам за успешен бизнесмен?
ако не са заеми, то са създаване на конфликти по цял свят или да подменят чужди правителства, или да крадат ресурси, или да има къде да си продават оръжията
т.е. илюзията за благоденствие там, е в голяма част за сметка на мизерията която причиняват по целия останал свят
добре, да кажем, че би ми харесало да въртя бизнес в една такава изкривена реалност, ама не бих се самозаблуждавал че съм великия бизнесмен от това че съм отишъл на наредена софра, и съм отмъкнал някоя огризка покрай големите мафиоти

силно бих препоръчал един филм... ако мога да намеря заглавието обаче... документален филм за история на щатите, започва с кратко въведение как се е стигнало до развързване на долара от златото, уж временно, значими навързани факти и събития, от лобистки закони до всякакви схеми за крадене и точене, фондове, бюджети, банки, борси, всичко масово... до ден днешен, не помня дали успях да го изгледам до край, но беше тежък за гледане, твърде детайлно описване на грозната страна на щатите, доста отрезвява представите за реалността... ако намеря заглавието ще го пусна

Сря Фев 20, 2019 4:55 pm
Профил

nik написа:
ако не са заеми, то са създаване на конфликти по цял свят или да подменят чужди правителства, или да крадат ресурси, или да има къде да си продават оръжията
т.е. илюзията за благоденствие там, е в голяма част за сметка на мизерията която причиняват по целия останал свят

Това са интереси, дали са точно такива американските интереси не е толкова важно. Може и да са, може и да не са. По-важното е обаче, дали американците могат да си защитават интересите. И ако те могат колко им е лесно, щото отстрани изглежда много лесно и просто да ядеш чужди баници. А ние имаме и една поговорка за тия ядат баницата и кой е виновен...

Сря Фев 20, 2019 5:34 pm
Профил
Аватар

nik написа:
да кажем, че би ми харесало да въртя бизнес в една такава изкривена реалност, ама не бих се самозаблуждавал че съм великия бизнесмен от това че съм отишъл на наредена софра, и съм отмъкнал някоя огризка покрай големите мафиоти

@nik, възоснова на нещата които пишеш вероятността да завъртиш бизнес там е нулева, така че няма за какво да го мислиш

Сря Фев 20, 2019 6:30 pm
Профил WWW

що бе, някой ден може да ми писне все по трудния начин, и да реша и аз да мина на лесното :D
веднъж вече си пропуснах късмета с държавни поръчки... разбрах каква е схемата, всичко привидно легално, трябваше само да звънна един телефон и да се видя с един човек... който към това време дори беше дошъл в същия град...
даже няма нужда да ходя до щатите, за по амбициозните и по европа има достатъчно

Сря Фев 20, 2019 6:39 pm
Профил
Аватар

Пресен пример от вчера - септември тръгнах да правя ремонти из нас и в началото на ноември купих нови кухнески уреди. Вчера дойде реда да монтирам аспиратора над кухнеската печка и като го пуснах за първи път само дето не слезна от стената и да тръгне да се разкарва из кухнята. Свалих го и го разглобих да видя какво става и се оказа, че пластмасовия вентилатор беше изпотрошен и съответно вече не балансиран и като тръгне мотора вибрациите са жестоки. Сглобих го горе долу, даже ми артисаха 5-6 болтчета, дето не можах да им намеря местата, сложих го в кашона и го закарах обратно в магазина. Казах им че като съм го монтирал и пуснах за първи път издава странни звуци и искам да го върна и да взема пак същия. Без да ми задават никакви въпроси, даже не отвориха кашона да видят какво им връщам, лепнаха му един червен стикер, върнаха ми обратно в кредитната карта $970 и ми продадоха новия за $920, демек ми направиха $50 отстъпка заради грижите. Никъде няма регулации от някакви държавни чиновници, че трябва да правят каквото и да било от това, дето напраиха. Просто знаят много добре, че ако не го направиха повече няма да купя нищо от тях и отделно ще кажа още на една камара народ и съответно ще купуваме от другите 100 фирми, дето продават същите неща. Само за сведение става въпрос за Lowe's които са огромна верига магазини големи колкото Метро в БГ, които продават строителни материали и домашни уреди. Номер 1 са в щатите по продажби на кухнески уреди и никой не може да им бие цените. По на някои хора логиката можеха CEO-тата на Lowe's и Home Depot, докато си играят голф да решат да направят картел и да избият всички други и използвайки почти монополното си положение да вдигнат цените до небесата, ама странно защо не се случват такива неща и предлагат умопомрачителен сървис включително да върнеш нещо 4 месеца след като си го купил и инсталирал без да ти задават въпроси и без да му направят подробна инспеция преди да го приемат :) .
Преди време пак от същите бях купил една патио врата и три пъти ги връщах да я правят на ново, докато накрая я направиха като хората . Всичко това пак без въпроси и без никакво доплащане. Обикновено с тия фирми имам проблеми със събконтракторите, които наемат и които са малки семейни фирмички от по 3-4 човека, които нямат техните ресурси да предлагат добър сервис и обикновено чупят нещо по време на транспорта. Големите противно на логиката са железни от към качеството на услугите, които предлагат и няма никакви грижи с тях.

Чет Фев 21, 2019 7:20 pm
Профил

в сектори в които е наводнено с конкуренция картелното договаряне е трудно
а проверката на място е безумно предвид ниската ефективност на работниците, които едва ли имат нужната квалификация за правилна инспекция на огромното разнообразие от продукти които евентуално могат да бъдат върнати, за това вместо да харчат пари за безполезни работници по-евтино им е да го хвърлят
за това където са изпуснали конкуренцията от контрол потребителите остават доволни, спор няма

Чет Фев 21, 2019 7:42 pm
Профил

Dimitar написа:
... Без да ми задават никакви въпроси, даже не отвориха кашона да видят какво им връщам, лепнаха му един червен стикер, върнаха ми обратно в кредитната карта $970 и ми продадоха новия за $920, демек ми направиха $50 отстъпка заради грижите. ...

Ми то е европата един аспиратор струва $100-$200 - на теб като са ти го продали на петорна цена защо да не ти го сменят с други и да ти направят отстъпка ;)

Чет Фев 21, 2019 8:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543 ... 1197  Следваща