Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Стършел и прочие заглушители 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Стършел и прочие заглушители
Grubi написа:
а комуникацията по тая жица - едножична, двужична или нещо модулирано като по фидер. надали е било цифрово по-това време

ТО Управляемый снаряд 3М6 (1961).djvu

Вто Фев 19, 2019 7:53 pm
Профил
Аватар

ps66 написа:
Lupus написа:
slav4o.com написа:
.....
За паметите и аз мисля , че причината е старата технология - нищо не пречи да се постави CMOS памет във оловен екран :roll:
.....

Точно в радиацията е проблема, особено в космоса, където има високоенергийни потоци от частици. Минава през клетката на паметта и я изтрива! За олово и дума не може да става! Всеки изстрелян грам в космоса е килограми гориво!
Чувал ли си за електромагнитния импулс при ядрен взрив?

би ли споделил колко кила [kg] е 1К феритна рам и 1К CMOS ?

Няма проблем! Достави ми 1К феритна рам и ще я претегля! :D

Вто Фев 19, 2019 8:03 pm
Профил WWW
Аватар

Ако феритните мъниста са от фибран, паметта ще е осезаемо по-лека... :lol:

Вто Фев 19, 2019 8:37 pm
Профил

Lupus написа:
Няма проблем! Достави ми 1К феритна рам и ще я претегля! :D

Руска феритна рам 1к - 1970, тегло 138 грама размери 110мм х 110мм

Изображение

Intel 1103i - 1k DRAM - 1970, тегло - около 20 грама - стандартни размери за 18 lead DIP

Изображение

Вто Фев 19, 2019 11:37 pm
Профил

Е все пак ставаше дума за оловото колко тежи, но то зависи и колко е дебела екранировката. Тука аз не зная колко трябва да е.
Но то пък останалата електроника ще е подложена на лъчение. Принципно доколкото съм запознат, статичните RAM памети са някакви тригери. Т.е. статичната RAM си е просто цифрова схемотехника. От тази гледна точка дали е памет или друга цифрова схема е еднакво. Примерно 7472 - 1 бит 7474 два D тригера - 2 бита, 7477 - 4 тригера(бита) 74374 8бита (цял байт!) 7489 - 64 бита
това за TTL и съответно за CMOS са други означенията, като разбира се има многократно повече капацитети. За мен лично колкото по-големи са работните токове на ИС, толкова по-малко е уязвима от лъчение. TTL-ките едва ли ще ги лови, но пък гълтат много ток и са обемни и тежки. Така, че за мен и двете теории си имат покритие.
п.п. Феритните памети могат да ги дадат на жени вместо да бродират и шият гоблени да ги правят.
п.п.2 Между другото виждал съм такъв емайлиран проводник зелен, но мисля, че го развих от трансформатор. :roll:

Сря Фев 20, 2019 2:34 am
Профил

Ами те точно като гоблен се шият, не си гледал достатъчно филмчета.

Сря Фев 20, 2019 8:56 am
Профил
Аватар

На последната снимка на феритна памет, на първия ред отдолу нагоре, има няколко мъниста които стоят като подарени. Каква им е функцията? Нещо се е разплело там, резервни мъниста, някакъв вид ID, нещо друго?

Сря Фев 20, 2019 11:49 am
Профил

адреса на чипа :)

Сря Фев 20, 2019 12:19 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
а комуникацията по тая жица - едножична, двужична или нещо модулирано като по фидер. надали е било цифрово по-това време

Двужична при Шмель, Фагот, Фактория, Конкурс, Метис и трижична при Малютка.
Модулацията при Шмель е вероятно ШИМ + смяна на поляритета (двуканална система за управление). При по-късните модели с двуканална система, управлението е 12/50V за единия канал и пак +/- за другия. Релейно управление, няма пропорционалност.
В Шмель бобините са две с по един проводник, при Малютка бобината е една, като трите проводника са подсилени с копринени нишки и копринен бандаж на снопа. При останалите изброени по-горе, пак една бобина но двужилен проводник. Във всички той е биметален - стоманено ядро покрито с мед и лакирано.
Жичната връзка е най критичния елемент при тези ракети, особено при стартиране и началния участък от траекторията - късането не е рядкост дори при серийно производство.
Злите русофобски езици говорят, че Шмель е опит за копиране на Френската SS.10, което има някаква логика, при положение, че КБ-то до този момент е проектирало само миномети и безоткатни оръдия.

Сря Фев 20, 2019 12:31 pm
Профил
Аватар

Злите русофобски езици говорят, че руската военна техника е допотопна и нищо не струва, докато не се изправят срещу нея. После вече не могат да говорят! :D

Сря Фев 20, 2019 12:37 pm
Профил WWW

Някой от вас учил ли е преди 82ра във военната академия?

Сря Фев 20, 2019 12:40 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
Злите русофобски езици говорят, че руската военна техника е допотопна и нищо не струва, докато не се изправят срещу нея. После вече не могат да говорят! :D

Това го говорят русофилските езици, мечтаейки на глас. :D

Сря Фев 20, 2019 1:06 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
slav4o.com написа:
....
това за TTL и съответно за CMOS са други означенията, като разбира се има многократно повече капацитети. За мен лично колкото по-големи са работните токове на ИС, толкова по-малко е уязвима от лъчение. TTL-ките едва ли ще ги лови, но пък гълтат много ток и са обемни и тежки. Така, че за мен и двете теории си имат покритие....

малко си в грешка :!:

колкото е по-малък прехода толкова са по -уязвими ор високоенергийно лъчение. всмисъл като слизаш надолу по нанометрите... и прехода ти е съизмерим с големината на енергийната частица вероятността за битфлип става по голяма. затова космическите силикони не са по нанометров процесс ами по микрометров...

Сря Фев 20, 2019 1:18 pm
Профил

MYXATA написа:
slav4o.com написа:
....
това за TTL и съответно за CMOS са други означенията, като разбира се има многократно повече капацитети. За мен лично колкото по-големи са работните токове на ИС, толкова по-малко е уязвима от лъчение. TTL-ките едва ли ще ги лови, но пък гълтат много ток и са обемни и тежки. Така, че за мен и двете теории си имат покритие....

малко си в грешка :!:

колкото е по-малък прехода толкова са по -уязвими ор високоенергийно лъчение. всмисъл като слизаш надолу по нанометрите... и прехода ти е съизмерим с големината на енергийната частица вероятността за битфлип става по голяма. затова космическите силикони не са по нанометров процесс ами по микрометров...

Борбата с радиацията се води в друго направление, когато жертваш дебелина на полупроводника губиш производителност.

Сря Фев 20, 2019 1:37 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
БайХой аз само се изумих на писанията аз оловните плочки и за тока през ттл-лките :)

иначе и на наши чипове клиенти са репортвали грешки в рам-а и то на телекоминикационни вишки не в космоса или самолти или веонни работи... то навсякъде го има ,даже и на бюрото ти може да се случи, , само трябва да се прилагат механизмите за борба с тези работи....

Сря Фев 20, 2019 2:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща