|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:54 pm
Стършел и прочие заглушители
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Стършел и прочие заглушители
Точно затова не трябва да се правят генерални заключения от единична точка върху експонентата. Като умствен потенциал бяхме сравними. Особено в началото на експонентата, когато съревнованието беше ум срещу ум, материалната база имаше влияние но то не беше решаващо. Дори леко изпреварвахме защото бяхме свикнали да се оправяме при невъзможни обстоятелства. Но много бързо в битката се включваха още два фактора - финансови ресурси и организация. И социализмът безнадеждно губеше съревнованието именно във високо технологичните отрасли поради точно тези два фактора. ТЕ можеха да привлекат много повече капитал. Не само като по-богати а и поради очертаващите се големи печалби, при капитализма те действаха като кръв във водата на акулите. Докато какво значение има печалбата за един соц.директор? Него го интересува единствено да изпълни и ле-е-екичко да преизпълни плана. Не особено много, само 2-3%, колкото да вземе премиалните. Така че с всички сили се водеше битка за нисък план, т.е. да се спре прогреса. И вторият фактор, динамиката. В атмосферата на 5 годишни планове от нея и помен нямаше. Допълнително крайните трудности с валутата второ направление, т.е. принудата да действаш с предварително остаряла апаратура. Добре помня как действаше негласната забрана да купуваме /при нас/ апаратура и особено комплектоващи детайли второ направление, само соц. Заявявам апаратура и тя пристига след 2 години, това при електрониката е гибел. В такава обстановка ТЕ тръгваха стремително нагоре по експонентата а нашите колкото и да са умни мъчително се бореха със статуквото. Няколко години и изоставането ставаше безнадеждно каквито и ще блестящи идеи да имаш.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Фев 18, 2019 10:38 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да. Аз съм чувал, че имало изискване дадена апаратура да има примерно не повече от 20% западни части. Това също затруднява конструкторите.
|
| Пон Фев 18, 2019 10:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не бе, това беше за песните по радиото и пак не се спазваше  Последните Елки съдържаха един западен чип, другото може да е било българско или руско, ама кое друго?! А в началото правехме микропроцесорна фамилия СМ400  Между другото някъде из мазетата имам платки с германиеви транзистори, дори с феритна памет. Бях бях ги взел от... сметището!
|
| Пон Фев 18, 2019 11:13 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Първата космическа и военна електроника на руснаците се правеше с феритна памет, независимо че имаше вече MOS памети. Някой сеща ли се защо? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Фев 18, 2019 11:33 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Кое те кара да мислиш така?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Фев 19, 2019 12:11 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не е български, а българин е участвал в разработкара. Само дето е работел в САЩ което не го прави Български.
|
| Вто Фев 19, 2019 12:19 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Радиацията, по-скоро вторичният ефект, който предизвиква - йонизацията влияе на паметта. пс но при руснаците май е от изоставане в технологиите. https://www.microsemi.com/document-port ... on-seu-faq Още по-зле - българинът е обвиняван за фалита на компанията, която разработва часовника. http://www.oldpulsars.com/ElectroData.htmчаст от статията:
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Фев 19, 2019 12:47 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ясно, човекът и той не е знаел, че го е изобретил... Лошото е , че съм чувал твърдението и по телевизията. За паметите и аз мисля , че причината е старата технология - нищо не пречи да се постави CMOS памет във оловен екран CM400 или CM4000 беше, с тях беше направена голямата ЕЛКА, процесор от 2 части (интегрални схеми). п.с. А тези противотанкови ракети наистина ли се командват през тънък кабел, който се развива или нещо не съм разбрал ?
|
| Вто Фев 19, 2019 1:18 am |
|
 |
|
fred
|
Наистина, едно време естествено, преди лазерите. Служил съм в такава батарея ПТУРС /противотанкови управляеми реактивни снаряди/, бях командир на взвод. Много тънка стоманена жица, няма скъсване, можеш да си отрежеш пръста ако се опиташ. Навита на макара и се развива по време на полета, по нея се подават командите. Ракетите качени на джип с направляващи, управляването с джойстик. Изскачаме на хълма, изстрел, лети 20 сек на 2км и после бягаш. Защото през това време танка ще направи 5-6 изстрела по теб. Основната трудност е да не я заореш в земята, затова се предпочита ти да си на хълм. Ракетата се държи по-височко и се снижава малко преди танка. При скорост 100м/сек се иска много точно око и бързи реакции, през цялото време сержантите оператори тренираха на симулатор. Разправяха, че една ракета струва колкото лека кола затова за 1 година сме стреляли само веднъж. 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 19, 2019 1:39 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Точно в радиацията е проблема, особено в космоса, където има високоенергийни потоци от частици. Минава през клетката на паметта и я изтрива! За олово и дума не може да става! Всеки изстрелян грам в космоса е килограми гориво! Чувал ли си за електромагнитния импулс при ядрен взрив?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Фев 19, 2019 9:21 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
fred, това трябва да е ПТУРС Шмель. Наистина ли сме ги имали? Аз си мислех, че ПТУРС навлизат масово в соц. армиите с Малютката... Почти всички ПТУРС от първо поколение (въчна система за управление) и първите от вмторото поколение (полу-автоматично управление) се управляват по жици.
|
| Вто Фев 19, 2019 10:54 am |
|
 |
|
fred
|
Да, 1972г кашишкият полк Ямбол. По това време в артилерийският полк до нас вече ги имаха качени на БРДМ /не съм сигурен за модела/ и много се фукаха когато на ученията минаваха покрай нас простата кашимерия. Вероятно са ни ги пратили просто на доизживяване. Аз впрочем съм гаубичар по школа и ги биех както си искам тези надутите лейтенантчета от артилерийският полк завършили в Шумен при сметките за пълна артилерийска подготовка за стрелба с гаубица /приблизително половин час сметки/. Много злобно ме гледаха  Затова и ме произведоха предсрочно мл.лейтенант, 55 лв заплата чисто и всичко останало /храна, униформа, спане/ от държавата, правото да си излизам когато поискам от поделението и храна в офицерският стол. Толкова свободни пари като инженер после не видях 
|
| Вто Фев 19, 2019 11:55 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
а комуникацията по тая жица - едножична, двужична или нещо модулирано като по фидер. надали е било цифрово по-това време
|
| Вто Фев 19, 2019 6:37 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
би ли споделил колко кила [kg] е 1К феритна рам и 1К CMOS ?
|
| Вто Фев 19, 2019 6:57 pm |
|
 |
|
fred
|
Много време мина, позабравил съм колко жици бяха. Ел. магнити управляваха елероните, би трябвало да са две жици но нещо ми се губи едната  Имаше вътре някакви захранващи елементи в които бяха на твърд електролит който се стопяваше от високата температура, нещо подобно.
|
| Вто Фев 19, 2019 7:03 pm |
|
|