Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Стършел и прочие заглушители 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Стършел и прочие заглушители
Предполагам и там е станало като при нас - оставили са ги на сомотек, постепенно парите свършват, започва бавене на заплати, читавото напуска, остават само некадърниците, които няма къде да отидат... Веднъж ходих до такъв институт на МНО или каквото беше останало от него. В една стая двамина младши офицера и една госпожа-цивилна на три бюра, а на четвъртото разглобена пускова установка 9П135. Опитвали да направят лазерно управление, но видите ли, то било неуспешно, защото...кабела стабилизирал ракетата в полет и неговото премахване довело до това, че ракетата долита до към 800м и пада. Смех... :lol: Очевадно други са правили тази разработка и са си били камшика, а тези са останалите.

Пон Фев 18, 2019 3:01 pm
Профил
Аватар

Пак офтопик, ама като гледам всичкото е такова:
Ако едно калкулаторче струва колкота два вагона домати това пак е резултат на нечие мноооого болно мислене. Дори ако доматите не стават за друго освен за компостиране. А тогавашните най-калпави български бяха по-добри от качествените полски които нагъваме в момента. За френските само сме чували.
От болни мозъци - толкова. Говорете ми пак за стратегии!

ПС: Далеч преди '85-та българските Елки бяха не само безнадеждно по-стари, но и по-скъпи от японските - като да сравняваш Правец-8 с лаптоп. В това време японците лудееха по българското кисело мляко, че и до днес. Кой държи патента на киселото мляко?
Щото гърчулята отдавна са патентовали йогурт, фета (бяло саламурено сирене) и още стотина названия, а ние изгубихме дори името на цигари "Арда".

Пон Фев 18, 2019 3:09 pm
Профил

Миро, расте само този който има мечти, много често другото се появява пътьом. Ако не виждаш по далеч от настоящето няма как бъдещето ти а е по-различно от настоящето. 100% успеваемост няма никой, от сегашната гледна точка е лесно да се казва кое е грешно, как е трябвало да се действа, но тогава нещата са изглеждали съвсем различни. По-добрели е да изхарчиш целия си БВП за да построиш домът на народите, че и заеми да вземеш ?
За мен проблема дори не е в политиците на прехода, проблема е в хората които живяха в прехода. Като имаш сградите машините, идеите ... ами ще стегнеш колана, ако има нещо да оптимизираш ще оптимизираш, и ще изплуваш, да ама нашия преход мина различно, никой за нищо не се интересуваше, всеки си представяше едно бъдеще в което от някъде ще получава енди пари, ще си купува коли, телевизори, ще пътува по света а пък всичко старо може да се затрие, на никой не му пукаше. Това естетсвено даде възможност на политиците и мутрите да правят каквото искат, и народо дори го одобряваше, достатъчно беше да се каже вълшебната дума социалистически мастодонт и всички бяха да да се зачеркне, затрие, унищожи и забрави ...

Пон Фев 18, 2019 4:55 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:

ПС: Далеч преди '85-та българските Елки бяха не само безнадеждно по-стари, но и по-скъпи от японските - като да сравняваш Правец-8 с лаптоп. В това време японците лудееха по българското кисело мляко, че и до днес. Кой държи патента на киселото мляко?
Щото гърчулята отдавна са патентовали йогурт, фета (бяло саламурено сирене) и още стотина названия, а ние изгубихме дори името на цигари "Арда".

Колко далеч? За кои времена говориш? Имам основание да мисля, че когато българските "Елки" се изнасяха за Англия ти просто още не си бил роден! :D

Пон Фев 18, 2019 5:07 pm
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:
За мен проблема дори не е в политиците на прехода, проблема е в хората които живяха в прехода. Като имаш сградите машините, идеите ... ами ще стегнеш колана, ако има нещо да оптимизираш ще оптимизираш, и ще изплуваш, да ама нашия преход мина различно, никой за нищо не се интересуваше, всеки си представяше едно бъдеще в което от някъде ще получава енди пари, ще си купува коли, телевизори, ще пътува по света а пък всичко старо може да се затрие, на никой не му пукаше. Това естетсвено даде възможност на политиците и мутрите да правят каквото искат, и народо дори го одобряваше, достатъчно беше да се каже вълшебната дума социалистически мастодонт и всички бяха да да се зачеркне, затрие, унищожи и забрави ...

Не си прав. Когато започна "прехода", номенклатурата на върха може и да е очаквала светлото бъдеще, но болшинството хора нямаха никаква яснота какво ни чака. Ръководството на фабриката си беше същото, начина на работа не се промени (кой да го направи ?). Щатните комсомолски и партийните секретари им намериха местенца. Но раздутия щат си остана. По едно време започна "конверсията" от военно към гражданско производство. Лентозадвижващ механизъм за касетофон по руска (!) документация, пусково-защитно реле (пак руско) за перални и хладилници, фенерче с генератор и ръчно задействане, конски подкови, дървени налъми (не се смейте, не е шега)...

Пон Фев 18, 2019 5:44 pm
Профил

Lupus написа:
Колко далеч? За кои времена говориш? Имам основание да мисля, че когато българските "Елки" се изнасяха за Англия ти просто още не си бил роден! :D

Ха, това за елките не го знаех. Явно достойно са станали нарицателно за калкулатор.

Пон Фев 18, 2019 5:54 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
.....Ха, това за елките не го знаех. Явно достойно са станали нарицателно за калкулатор.

Ми огледай ги добре, последните. По това време японските вече имаха слънчево панелче за алтернативно захранване

Пон Фев 18, 2019 6:31 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Desert Leo написа:
ToHu написа:
...Лентозадвижващ механизъм за касетофон по руска (!) документация, пусково-защитно реле (пак руско) за перални и хладилници, фенерче с генератор и ръчно задействане, конски подкови, дървени налъми (не се смейте, не е шега)...

Електрон правеха спусъците на пейнтболл пищови, то това си беше поръчка с приоритет пред нещата за армията....(Имаше една Здравка мисля... тя ги въртеше работите)

Пон Фев 18, 2019 6:33 pm
Профил

MYXATA написа:
...(Имаше една Здравка мисля... тя ги въртеше работите)

Все още е тя :)

Пон Фев 18, 2019 6:57 pm
Профил
Аватар

По лошото е че и оборудването им е все така същото от преди 20 години, когато ги ползвах за насищане ...

Пон Фев 18, 2019 7:06 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Ако едно калкулаторче струва колкота два вагона домати това пак е резултат на нечие мноооого болно мислене.

Когато се правят генерални обобщения винаги има риск да се каже някаква глупост. Особено ако не е живял в конкретната обстановка. Ето за едно такова калкулаторче както долу на снимката аз дадох заплатата на млад инженер. Извадени от джоба, не купено служебно. Как мислиш, с болно съзнание ли съм бил? Или парите ми са били много и съм ги хвърлял напосоки? Не си спомням точната цена на доматите тогава но гарантирано можех да си купя поне 200кг домати със същите пари.

Изображение

Пон Фев 18, 2019 7:37 pm
Профил

77-ма ... аз 80-те се радвах на обикновенна елка която имаше корен, да имаше и слънчево панелче и беше Casio ама ....ей го аналога на HP от онова време, верно малко по-лъскавичко ама ...

Пон Фев 18, 2019 8:03 pm
Профил
Аватар

Тая на fred беше най-усъвършенствания модел. Като студент (72-77г) бях стипендиант на завод "Оргтехника" и тогава се произвеждаха тези модели. Бил съм на стаж и работата ми един месец беше да се боря с тия, които не искаха да тръгнат "от раз". Индикациите им бяха на HP и бяха голямо бижу. А като курсист в техникума (от завода ни делеше една ограда) често се мотаехме там - къде за акъл от инженерите, къде за чаркове. Тогава започна и производството на първия сериен калкулатор - Елка 22: https://www.google.com/search?q=%D0%95% ... .5#imgrc=_

Пон Фев 18, 2019 8:18 pm
Профил WWW
Аватар

Аз казах само, че последните наши модели бяха безнадеждно остарели и по-скъпи от западните.
За по-старите не твърдя - в училище калкулаторите бяха строго забранени, но помня, че '80та не беше проблем да си намериш калкулатор със соларен панел (и втори корен) от някой тираджия.
А години преди '85та и часовникът ми беше с калкулатор - просто така, да има. Бутончетата натисках с кибритена клечка :)
Вярно, че "научните" калкулатори бяха скъпи, но под 100лв. И не искаха куфар с акумулатори.

Edit: Fred, що не снимаш това калкулаторче отвътре да видим кое му е българското? :)

Последна промяна bongo_x2 на Пон Фев 18, 2019 10:26 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 18, 2019 9:51 pm
Профил

200 лв. - 200 лв., иначе с линийката :lol: За онези години е било голяма техника. Баща ми имал такъв като студент, но после го продал. А първият електронен ръчен часовник е български.

Пон Фев 18, 2019 10:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща