Отговори на тема  [ 170 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща
Съвет за електрожен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Съвет за електрожен
ако ще се учите от ютюб гледайте да обхваните всички възможни варианти и проблеми

https://www.youtube.com/watch?v=rRL2kemPJz0

Чет Ное 22, 2018 12:38 pm
Профил

Да повдигна и аз малко темата...

@dan, какви са ти впечатленията от DEL електроженчето, че мисля и аз да се обзавеждам с нещо и да знам дали да скачам при тез юнаци смело или да се оглеждам за нещо по-така? Пише, че всички електрожени могат да се ъпгрейдват до МИГ-МАГ - това ако правилно разбирам е на прост език телоподаващо устройство, което автоматично прави излишно покупката на комбиниран апарат. Кой точно модел си закупи?

@до всички останали - моля споделете ако имате други препоръки за други марки - ще съм ви много благодарен!

Вто Фев 12, 2019 4:49 pm
Профил ICQ

Впечатленията ми са силно положителни. Електроженът е модела за 160 А или нещо такова - най-слабия.

С времето заварките ми стават все по-чисти. Едно от трудните неща се оказва паленето на дъгата, но малко по-малко и това започва да ми се получава.

Има един момент с поляритета на електродите. Не знам защо, но из интернет има различни мнения и то от сериозни източници. По принцип водещо е мнението на производителя на електродите, но като цяло детайлите трябва да са на 'плюс', електрода - на 'минус'. Някои пишат, че например базалтовите електроди работят по-добре на 'плюса', но за това нямам лични наблюдения.

Друг труден момент ми е заваряването на две железа под 90° ъгъл, особено ако са с различна дебелина.

Следващата или по-следващата седмица ще заварявам едни 5 мм тръби и после ще споделя още впечатления.

Тоест от електрожена няма какво повече да искам - явно за заваряването си трябва повече практика.

Сря Фев 13, 2019 12:39 pm
Профил
Аватар

[quote="dan"..... Тоест от електрожена няма какво повече да искам - явно за заваряването си трябва повече практика.[/quote]
И в това да не си сигурен: навремето практиката ми беше съвсем прясна, но не можах да заваря два винкела. Щото едни зевзеци постоянно мо разбутваха ампеража :D

Сря Фев 13, 2019 8:09 pm
Профил

В случая практиката е по-важна от теорията, трябва ръката ти да свикне да води електрода. Гледай в тубата има хубави клипчета на един Руснак, добре обяснява и показва, и тренирай всякакви комбинации и положения. Тва някво ново хоби ли ти е заваряването.

Чет Фев 14, 2019 1:10 am
Профил

Koleto написа:
Да повдигна и аз малко темата...

@dan, какви са ти впечатленията от DEL електроженчето, че мисля и аз да се обзавеждам с нещо и да знам дали да скачам при тез юнаци смело или да се оглеждам за нещо по-така?

Аз имам също от тях, 6-7 години вече, но заварявм вендъж на високосна. Единственият проблем до сега е, че се взриви един от филтровите кондензатори след греца. Смених ги всичките с читави от Комет и след това няма други грижи.

Чет Фев 14, 2019 11:57 am
Профил

pipilica написа:
...Тва някво ново хоби ли ти е заваряването.

И да, и не. От години ми е мерак да се науча да заварявам и все си търсих повод да се захвана. Но сега ми се наложи - правя капитален ремонт на една къща и понеже за някои неща не мога да се разбера с майсторите/фирмите, реших, че е време да хвана електрожена.

В момента правя една горелка за пелети с него, тя е почти готова. Тия дни ще направя един експеримент - топлообменник за котел. Ако се получи - и котел ще правя :)

А иначе го взех, за да направя порта на двора, но снегът ме изпревари и е грехота да оставя електроженчето да събира прах :)

След портата идва ред на навес за дърва. Тези дни се учих как се изчисляват стоманени греди... Абе май си купих занаят. Но поне скоро няма да гледам как бай Мангал се прави че работи.

Чет Фев 14, 2019 6:30 pm
Профил
Аватар

Тъй, тъй, браво! Малко са нещата из къщи изискващи заварчик с истински кетап. Направо ме нави и аз да си купя някоя джвъчка, че ми писна от болтчета.

Ама да попитам все пак: на 120А навремето, когато можех, напластявах лопата със специален електрод. Пък ся 140А го имат за лукс. Ще мога ли наистина да заваря нещо по-стабилно?

Чет Фев 14, 2019 7:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Aми от моя малък опит с " поБългарения Fronius" - Ограничил съм го на 135 A (реални)
И там вече спокойно си дупчи железата :)
Скоро един колега си взе китайче 200А, и като го измери ... 140-150 мах :D

Чет Фев 14, 2019 9:23 pm
Профил

Много лъжат Китайците с амперите пък и други неща, преди време взех един обикновен трансформаторен уж 120 ампера, пък какво се оказа вторичната оцветен алумин и едвам вдига 80-90 ампера. Но кораво животното три оранжерии и един навес направи, само с 2.5 електроди 3.25 не ги гори добре. На дебелшки железа се запиня и трябва по-бавничко да караш, но опита се трупа със всеки изгорен електрод.
Цитат:
Тези дни се учих как се изчисляват стоманени греди...
И за какво ще ги изчисляваш тия греди, за навеса ли. Четири оранжерии направих, над 320 квадрата са, без една сметка ей така на усет и шесто чувство. Железата неса като чиповете да се смятат, е няма да правиш 1 декар хале нали.

Чет Фев 14, 2019 10:45 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

dan написа:
В момента правя една горелка за пелети с него, тя е почти готова. Тия дни ще направя един експеримент - топлообменник за котел. Ако се получи - и котел ще правя :)

Хвърли едно око на т.нар. ракетни печки, ако не си вече де, може да си харесаш нещо, върху което да изгориш още някой друг електрод.

Пет Фев 15, 2019 10:15 am
Профил

pipilica написа:
И за какво ще ги изчисляваш тия греди, за навеса ли. Четири оранжерии направих, над 320 квадрата са, без една сметка ей така на усет и шесто чувство. Железата неса като чиповете да се смятат, е няма да правиш 1 декар хале нали.

Сметките са правят за да не пълниш гушите на продавачите на желязо, не дай боже и на докторите.
В общия случай подхождаме в склада "я дай да видя как изглежда 80х40х2 ... , я дай направо онова 60х60х5, изглежда ми по яко" и после се радваме колко е масивно. С подходящите сметки ще слезе примерно на 40х20х2, което ще е примерно 100 кила желязо вместо оригиналните 350. То това е по-общо - някой от мързел да прочете прави рамка и наварява по ъглите че да не мърда, вместо да пусне две тънки диагонални шини примерно.
Няма да говоря за варианта в който някой не е сметнал 150+ кг/м2 за сняг и пуснал винкелчета...
Или както може да се перефразира - "няколко седмици строежи, събаряния и наново спестяват два часа сметки..." :)

@dan: за греди ползвах различни калкулатори. Номерът е да напаснеш данните от каталога (примерно на husltd, да кажем IPE http://www.husltd.com/bg/products/41720-ipe) с калкулаторите. Наскоро пак обмислях едни конзолни стъпала и попаднах на друг сайт с разписани данни, които на пръв поглед пасваха с тези на хъс, ама трябва да го търся.
Ако имаш нещо лесно за ползване (калкулатор, софтуер) ще се радвам да споделиш - простите и конзолните греди са лесни, но по-сложни форми и сечения са предизвикателство. Преди време се бях захванал с ASDIP но така и не докарах нещата да ми върши работа.
Другото което мисля си струва да се каже е че за тези дебелини (2..3..5мм) много удобно става с самопробивни винтове. Ако връзката води до натоварване на срязване май може да се окаже и по-здраво :D Аз ги открих след като си взех преди години impact driver - голям кеф е работата в тази комбинация. Особено на покриви от типа на навеси - колкото и да са леки инверторните електроженчета, един импакт е в пъти по-лек. И за тънки ламарина става, изобщо песен. Особено в комбинация с циркуляр за метал :wink:

Последна промяна gicho на Пет Фев 15, 2019 10:46 am, променена общо 1 път

Пет Фев 15, 2019 10:36 am
Профил

@Йофчо
гледал съм ги тея ракетни печки. Аз целя нещо съвсем различно - пълно управление на горивния процес. Съвсем скоро ще мога да споделя конкретни резултати.

@пипилица (Абе как се чете ника ти :) )
Аз съм такъв тип, че от една страна обичам всичко да ми е изпипано, а от друга обичам да изцеждам ресурсите до (разумния) максимум. И ако мога да сложа IPE-80, защо да слагам HEA-120 :)

Ти с какво си покрил оранжериите. Поликарбонат?

Пет Фев 15, 2019 10:45 am
Профил

Понякога усета лъже ... иначе за топлообменник, там вече влизаш в дълбокото, трябва си заварчик с опит с тръби, иначе ще построиш интересен модел душ или дворна пръскачка.

Пет Фев 15, 2019 10:47 am
Профил

Благодаря на всички за мненията! Колебая се м/у 160А и 200А, който после да го ъпгрейдна с телоподаващо.... Май май много полза от 200А няма (еле па за телоподаващо) стига наистина да са 200А а не както казахте по-горе 150А макс....

Пет Фев 15, 2019 11:31 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 170 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща