|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:49 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Мии и в гръчко никак не си обичат диктаторите, но всички признават, че при тях е имало работа (дори доброзорна, ама платена), почти нулева престъпност и са построени неща, които и в днешно време изглеждат невъзможни.
ПС: nik писал междувременно.
|
| Вто Фев 12, 2019 2:13 pm |
|
 |
|
velio
|
Така говориш все едно без оная система нямаше да ги има същите позитиви. Както и да е, това което исках да кажа е, че това какво е сега е следствие на това какво е било преди. Това е.
|
| Вто Фев 12, 2019 2:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е не бе, то дикатутурата като цяло е много хубаво нещо... ако уцелиш правилния диктатор.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 12, 2019 3:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
А можеше да сме като Гърция или Албания, какво ще кажеш. Само някой да не ми каже, че Гърция е цъфнала, ако бе е била заплахата от Социализъм и стотиците млрд наляти в Гърция и днес щяха да са си рибари и овчари, то не че не са, ама вече със самочуствие че са постигнали нещо, какво са постигнали? До 90-те идваха да учат за лекари в БГ, щото там и за ветеринари не можеха да се обучат, какво гръцко си видял, аз нищо, търговци и хотелиери, това е гръцката икономика ... е айде малко конфекция, тук таме някой продава шикер на клечка ... и то след всичките наляти пари и подкрепа. Та изобщо не знаеш какво щеше да е положението. Повечето пишещи тук не са видели бедност, мизерия и страдание, не са видели лошото лице на социализма, много четете и гледате програми за промиване и малко пътувате.
|
| Вто Фев 12, 2019 4:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нали не си забравил, че от гръчко се върнах. Мии и сега са по-добре отвсякъде, въпреки земетресенията и кризата. И откога "рибар", "овчар", "селски стопанин" и "хотелиер" са мръсна дума извън БГ? Там пари трошат. Един с близо 1к овце твърдеше, че се чуди как да разкара банките които му досаждат. Едит: пардон, няколко стотици бяха и смяташе да ги докара до 1к. И всичкото супер-еко, с помощта на 3-4 работника.
Последна промяна bongo_x2 на Вто Фев 12, 2019 9:22 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 12, 2019 8:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А я ми кажи от кога си в Гръчко, и също от къде идват парите ?
|
| Вто Фев 12, 2019 9:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Вече не съм в гръчко, но бях от около 2000г. Няма значение откъде идваха парите, а докъде стигнаха, т.е. и там се злоупотребяваше (затова дойде кризата), но стигнаха и до народа (затова вече излязоха от кризата). И си живеят в буквалния и преносен смисъл - например 70-90 годишни старци на мацки се свалят не съвсем без основание. Ти шъ можеш ли, щото аз отсега не смея... 
Последна промяна bongo_x2 на Вто Фев 12, 2019 9:37 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 12, 2019 9:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
май говорим за различни неща, аз казвам че гърция нищо не е постигнала, и ако не бяха милиардите които им наляха щяха да са така както са били 70-те и 80-те, въпреки че са били под въздействието на запада.
|
| Вто Фев 12, 2019 9:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Кво има да постига Гърция - пушещи комини?! Другото го е постигнала. Там ходим на почивка и от там ни идват краставиците, вместо да е обратно. За сиренето, агнешкото и рибата, че и маслините, са ни плитки джобовете, щото са еко-меко. и т.н.
ПС: доста познати гърчуля бяха ходили до Банско (но не аз) и бяха очаровани от природата и манджата, но до един казваха "Много застроено!". На бетонен коптор - алкохолен туризъм.
|
| Вто Фев 12, 2019 9:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бонго, ако разчитат само на туризъм до никъде няма да я докарат. Ако не си разбрал няма прокопсала държава която разчита на туризъм, това е типичен признак за страна от третият свят. Една страна трябва да има индустрия, без индустрия или природни ресурси, нищо друго не може да изхрани една държава, камо ли гърция с техните апетити за безплатни обяди. Европа направи голяма грешка че не ги остави да фалират, продължават да наливат пари и това си е, както е казано не е луд този който яде баницата. Щом има кой да им дава ще ядът, какво да се прави, но това не е признак за просперитет.
|
| Вто Фев 12, 2019 10:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ай да не правим подробен икономически анализ на Гърция! Туризмът там не е равнозначен на туризма в Занзибар да речем, знаеш защо. Нашите руини (истинските) буренясват, а там за всеки камък измислят атрактивна история. Техните фермери вземат субсидии за ягоди, краставици, подправки, за маслини да не говорим, цитрусовите ги имат като нашите джанки. Бялото сирене (и не само) е техен запазен продукт. А тук: само едро (и често ГМО) зърнопроизводство - да мре БГ-селото. Експлоатацията на горите, плажовете и морето са друга болна тема. И т.н. Те са си добре, ние скоро няма да се оправим 
|
| Вто Фев 12, 2019 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Субсидии за фермерите, това ли е критерий за добре? Аз други разбирания имам, тяхното е живот на заем, и се взема със съзнанието че не може да се върне, ама ако мине, досега е минавало що да не минава и в бъдеще. Имаме много различни разбирания с теб, аз живот на заем не искам, нито искам субсидии, изкуствено надута заплата и др.подобни благини, аз съм ок с това което изкарвам, може да съм измамник и крадец но не съм просяк и не живея от подаяния.
|
| Вто Фев 12, 2019 10:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Върви на село, съдери си гза да гледаш прочутите български домати (без субсидии), и после пак ще приказваме. И аз съм на мнение, че субсидиите убиват, но щом другите ги вземат... Така и сиганинът си живее в пъти по-добре от бабичка, която цял живот е въртяла мотиката или е работила на пет стана. А на майка ми (учителка) така и не мина много над 300лв + за болест.
Последна промяна bongo_x2 на Вто Фев 12, 2019 11:10 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 12, 2019 11:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не ми е това бизнеса, ама на времето дядото гледаше, нямаше субсидии, ама не се оплакваше, и домати, и дини, и пъпеши и какво ли не беше. Субсидиите са вредни, никъде не трябва да има субсидии, ама нали е пуст социализъм, и нали това всеки иска, да получава без да дава ... Ако исках да съм на село щях да съм там и нямаше да вземам субсидии. Правя това което ми е интересно и някак успявам и да се прехранвам от това, ама да ти кажа съвсем сериозно си мислим от време на време за фермичка.
|
| Вто Фев 12, 2019 11:09 pm |
|
 |
|
fred
|
Ако ги бяха оставили да фалират това означава да фалират банките им, огромната част от тези заеми са давани от немски банки. А така направиха малка редукция но основната част прехвърлиха към Европейската банка. И така вместо частен дълга стана обществен. Т.е. и наш ако бяхме влезли в еврото. Американците имат една приказка "Твърде голям за да фалира" и гръцкият дълг го доказа.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 12, 2019 11:55 pm |
|
|