|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:20 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Миро, ти вадил ли си разрешение за строеж в земеделска земя първо, и второ колко парчета земеделска земя има която е таква само по документи, и на теория и напрактика е необработваема и такава ще бъде во веки веков, сменял ли си статут на земя, ама по нормалният начин ? Да строителството в земеделски земи е ограничено, ама е добре да се уточни и тъпът постройки, не следва да има ограничения, кажи кои са тези бели страни в които има такива като у нас, ама изключи европа, въпркеи че и тма не навсякъде е така, както вече писах в Европа си е толкова феодална колкото и преди 300 години, само дето са се сменили малко феодалите. Не знам с колко инвестиционни проекта си се занимавал, да направиш нещо в БГ по нормалният начин не става, и не говоря това да застроиш градинката, ти собственият си парцел в регулация не може да застроиш без да ти скъсат нервите. Виж има и по-зле, Чехия в това отношение е ужас, там говорим за десетилетие в смяна на статут, така, че не сме най-зле, но това не променя нещата, това е безмислено свръх регулиране, което както казах е във вреда на обикновенният човек. У нас са миксирнаи безмислени регулации, с липса на смислени такива, и огромни дупки така че който иска да не бъде спиран стига да зане как, къде и на кого. Да трябва да има парко места, а за улици какво ще кажеш,за канализация, вода и ток, ама не някакви измислени, то проблема е и в самият копувач на тия презастроени дупки. Защо плащаш за нещо до което има подобие на път, няма отводнителна канализация, наличния канал и ток са доста съмнителни ... не регулации, а малко мозък трябва. За 15 години в строителството съм се нагледал на какви ли не малоумия, закони писнаи да се заобикалят, и други позволяващи абсурди, ако ги нямаше щеше да е по-добре а не някой да ти каже, ами така е по БДС или те това пише в закона. lcr аз не искам нищо, най-малкото закони 
|
| Пон Фев 11, 2019 9:33 pm |
|
 |
|
fred
|
Те сега при толкова забрани правят каквото си искат и съсипват природата, какво ли ще стане ако ги махнат както иска Тони. При него се наблюдава пълна шизофрения /раздвояване/, хем социализма бил хубав хем законите наследени от него калпави... ама само когато засягат частният му интерес.
Това което стана в България е все едно по време на мафията в Чикаго полицията да бъде изтеглена от квартала. С аргумента "Демокрация е, свободни сте". Ясно е кой ще вземе властта и какво ще прави.
При нас проблемът е, не че има много държава а че тя ВЪОБЩЕ не изпълнява функциите си. При което много ИЗБИРАТЕЛНО не ги изпълнява, за едрите неща замижава а за дребните тормоз до дупка. "За милион няма закон, за кокошка няма прошка".
Но това не е случайно, на друго място го написах, така е планирано - началното натрупване на капитала... разбирай заграбване. И естествено интересът на тези които ще грабят е да няма държава която да ги спира, закона на глутницата, силният побеждава. Може и кеш вместо битка.
Има обаче един дреееебничк проблем - тези които са добри в заграбването ги няма никакви в създаването. Най-много рентиерство, но то и за него трябва акъл. Затова след като в общи линии свърши каквото имаше за крадене и забуксувахме. И хищниците се захапаха един друг за вторичното преразпределение (Пеевски срещу Цветан Василев).
Така както правя аналогии с историята остават още 15 години до поредната катастрофа. Лошото е, че ще ме свари в изключително уязвима възраст но аз съм взел някои мерки.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Фев 11, 2019 9:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хах ..как очаквах точно такова изказване, ама ние затова сме на това дередже. Кога казах че социализма е бил хубав, я ми посочи на едно място ? Казах че не следва да се зачерква всичко от онова време. Това е доста елементарно мислене, социализма е лош като строй, всичко постигнато тогава е лошо и не струва. Социализма е лош като строй, не само нашият, европейският социализъм, и този който се стремят да строят в САЩ, който и да е социализъм е лош, трябва да се изкоренява из онсови. Но дали онзи нашият социалистически строй и донесъл ползи, позитиви и блага, естествено че, е само глупак може да го отрича. Пак да кажа, аз не съм за онзи строй, просто не съм съгласен на всичко да се слага кръст защото било направено по това време. То е като със служители, няма добри и няма лоши, някой може да е пълен кретен но може дали по случайност дали съвсем съзнателно да допринесе с нещо важно, това не го прави по-малко кретен, но пък не значи че не трбява да се признае това кеото е постигнал и да се възнагради. А за забраните, всяка една регулация трбяв да е добре обмислена и да защитава всички интереси, не само теиз на държавата, не смао тези на обществото, не само тези на индивида, да ама такива регулации се правят много трудно, и естетсвено се приема по добре да има някаква от колкото никаква, е аз пък не съм фен. На мен никой закон нищо не засяга, както казах законите не пречат на тези които искат и могат, те пречат на тия които са в слабата позиция, т.е. обикновенните граждани. И ако си мислиш че това е така само тук, много се лъжеш, ралзиката е единствено в желанието, няма държава в която да няма закони правени за някого, няма държава в която да няма затваряне на очите, чадър от по-високо и др. подобни. Вземи САЩ, там има щати с много различни регулации, и като че ли най-силно регулираните са и най-зле.
|
| Пон Фев 11, 2019 9:49 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2767 Местоположение: София
|
Може да строиш и върху земеделска земя но, трябва имота да е над 10 дка, трябва да имаш документи за земеделски стопанин и да имаш или животни или трайни насаждения, примерно овошни дръвчета. Моята къща е първа построена законно върху земеделска земя. Има някви там позволени квадрати за застрояване но са доста повече от 1% от полщта на имота. Ако имаш частна гора, можеш да сечеш определени кубици на година или през година беше, не помня вече, според вида гора и според какво е маркирал горския за сечене.
|
| Пон Фев 11, 2019 10:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз знам как се строи и как се сече, само дето преди ти да си осечеш гората някой вече я е осякъл ... ама как да е.
|
| Пон Фев 11, 2019 10:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Лично не съм, аз тая сряда уж ще почвам процедурата, но парцелът ми е в регулация и съм на 150м-200м от брега  Иначе имам наблюдения и за земите, съдружникът ми мина по тоя път и то не каква земя, ами такава дето по скица влиза навътре в морето. Мога ти кажа само че разрешителните са по-малкия проблем, отколкото да си пуснеш ток и вода. Тук специално има много, които строят в истинска земеделска земя. Аз не го разбирам това, за мен е простотия откъде и да го погледнеш. Някои хора имат прекалено много комплекси и се чудят как да ги избият... Ако зависеше от мен щях да направя тотална забрана на такива простотии. Но проблемът е още по-голям с жилищното строителство. Специално тук при нас има и нормални терени бол, има и много незавършено строителство дето едва ли някога ще бъде завършено, има и много за събаряне. Но познай къде се строи - само в междублокови пространства, а последно общината продаде един терен дето беше част от парка. Няма ти кажа че това е точно пред най-големите тузари и сега ще си зяпат в чиниите. След това сигурно ще орежат още парка и пред новите гъзари ще изникнат други и така докато парка не изчезне и не останат само гъзари. Както казва един познат за програмистите по повод разхода на тоалетна хартия в офиса им - програмист човек, докато не се изсере не може да мисли. Но това май е валидно за всички българи... все ни идва акъла след като сме се оакали пейзажа.
|
| Пон Фев 11, 2019 10:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами има няколко причини да не се ходи по свободни парцели, ти засегна част от тях, ток и вода, добави канал и улица ... БГ инвеститора не иска да харчи за такива неща, и по-големият проблем е че инвеститорите са малки. Ако строиш голям комплекс, това че ще трябва да направиш 500 м улица, да прокараш 3 км високо и вода и 2 км ТЕЦ не ти е голям проблем, скоро завършихме такъв обект, като имаш 250 апартмаент аи още 250 на втори етап, този разход не е кой знае какво. Обаче ако строиш едно блокче с 10-20 апартамента разхода за ток, вода , канал и улица е почти същият, и тогава не излиза сметката. Тук има различни решения по света, някъде казват строиш но аконаправиш 1,2,3,4 ... ти си правиш сметката, другаде казват ето общината ще направи 1,2,3,4 и ти строиш, другаде не казват нищо, и който както иска. Тук има някакви изисквания, но много често се заобикалят сранвително лесно, и така се пръкват ж.к.-та в нищото, ама не са много, щото и само ток и вода да докараш проформа, пак не е лесно. В крана сметка би трябвало пазара да е този който регулира. В САЩ преди да псотроят къшите строят инфраструктурата, и не съм сигурен че някой им го иска, просто ако не я построят тия къщи никой няма да ги купи, а нали това е целта. Нормалният пазар може да се самореегулира, ама нашият не е нормален, и проблема много повече е от към купувача. Ще ти дам само един пример, правиш му комплекс, със всички системи, даваш му го завършен, и той иска да бутне 1-2 стени и да промени това онова, и му казваш ами ОК местенето на тая система ти е 500 лв, на оная 500 имаш още 1000 лв, и почва едно врещене. Значи платил е 1000 ЕУР/кв, обаче ще изхвърли твоята система която струва 2000 лв за да си докара фирмичката Х която ще му сложи системка за 500 лв с труда, но видиш ли е спестил 1000 лв от това кеото ти си му искал .. и нито ще има връзка с останалата част от комплекса нито нищо, има идоти дори домофоните изхвърлят. Е как да строиш за такъв клиент, а това е масово, дори е много по-зле.
|
| Пон Фев 11, 2019 10:53 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Фев 12, 2019 9:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е не става ясно за коя модификация са. Може и само за скрап да стават. Те маджарите не са прости, щом им искат 10 милиона, значи повече трудно може да им се вземе... Ако въобще в написаното има нещо вярно де, щото БГ журналиста вяра никаква му нямам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 12, 2019 10:14 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ще си взема един да ми охранява имението от дронове  А бе и 5 да се подкарат - пак е далавера. Да не забравяме, че и ние раздавахме танкове. Интересно какво стана с нашите Миг 21 (май бяха стотици), казват че били най-евтините за експлоатация, а в момента това най-много ни засяга. Пък за реални бойни действия трябва да забравим, сигурно и албанците са по-добре от нас.
|
| Вто Фев 12, 2019 11:57 am |
|
 |
|
velio
|
Дай пример за нормален пазар? Съществуващ или съществувал имам предвид, не хипотетичен и утопичен. За купувачите си прав. Като цяло и аз не мога да се начудя защо се купуват апартаменти в такива строежи. Имам чувството че и в на блока мазата да построят блок, пак ще купят апартаментите. После почват да се карат за паркоместа или че единия пречел с нещо на другия... Как да е. Друг е въпроса че после стоят необитаеми с десетки години (тука по нашия край има цял "комплекс", състоящ се от два "новопостроени" блока вече 15 години стои без обитатели, голяма част от апартаментите са купени).
|
| Вто Фев 12, 2019 1:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
САЩ са такъв пазар, и това саморегулиране работи почти навсякъде където държавата не се е намесила. Мога на един такъв пазар който се саморегулира и като качество, и като цена да ти дам пример какво става поради държавни регулации - пазар на лекарства, пазар на здравни услуги. Тези два сегмента са тотално изкривени, клиентите са сериозно ощетени заради опитите на държавата да регулира и контролира, естествено не трябва да се забравят лобитата, но ако няма регулация лобито няма да има за какво да лобира. Има и много други подобни пазари, ама не в Европа  САЩ колкото и да не ми харесва има определени достижения за които само можем да си мечтаем защото там накъдето отиваме те не могат да съществуват, а скоро и в САЩ сигурно няма да ги има.
|
| Вто Фев 12, 2019 1:46 pm |
|
 |
|
nik
|
velio: без да знам кой е тоя блок, знам че голяма част се купуват от българи в чужбина, каквото изкарат го инвестират в жилища, стари, нови, на строеж, на дупка, да има като се върнат някой ден... някои ги дават под наем, но повечето стоят празни върнат се уж окончателно, след 1-2 години пак заминат снощи си говорих с един такъв... 4 пъти се е прибирал в БГ за окончателно, сега му е 5тия път в БГ но пак не е сигурно до кога
toni: каквото и където и да го е имало, никъде не е просъществувало достатъчно дълго за да го усетят нормалните хора, алчните изроди ден и нощ това мислят - как да опорочат нещо за да го изцедят, преди се казваше богат не се става с работа а с акъл, учи за да не работиш, ала бала, богатите (имам предвид 1000 човека в цяла америка) са най-големите изроди и психопати
|
| Вто Фев 12, 2019 1:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако питаш за този който аз говоря, там се води "луксозен", май няма българи от чужбина, и жените не са като за инвестиция, поне не според моите виждания, то и "луксозен" не е с огледна това че повечето кошарки са по 70-80 кв, беше по проект, а се превърна в кушари за пишман гъзари, ама както и да е.
|
| Вто Фев 12, 2019 1:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Основната опасност на капитализма е картелизацията, която процъфтява в САЩ. Там и един аспирин не можеш да си купиш без рецепта от лекар.
|
| Вто Фев 12, 2019 2:15 pm |
|
|