|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Никой не е обявявал война с цел да я печели. Просто след ВСВ на СССР му се полагаше парче от баницата и той си го взе. Оттам нататък, добре разбирайки, че подобна система може да просъществува само, ако тя е херметизирана, я херметизираха. А за да обосноват нуждата от подобна херметизация, бе необходим и враг на системата. Най-подходящият враг бе западът.
|
| Нед Фев 10, 2019 4:51 pm |
|
 |
|
fred
|
Не е точно така. Аз имам държани 4 изпита по идеологически дисциплини и по всичките имам отличен /6/. Шесторките бяха важни за стипендията, не че бях толкова вдъхновен. Бях им намерил цаката. А тя беше ръсиш цитати от класиците Маркс/Енгелс/Ленин и преподавателят доволен. Дори може би си е мислел, че съм чел нещо повече от учебника защото там ги нямаше. Бях намерил едно книжле с такива цитати, с него наред по конспекта и вдъхновено ги рецитирам на изпита  Така че теоретически съм подготвен. Комунизмът е далеч преди СССР или Втората световна война. И в неговата идеология ясно е записано, "висш и последен стадий". Там не е предвидено мирно съвместно съществуване на двете системи. По едно време дори Мао беше обявил СССР за ревизионисти именно понеже поне на думи признаха едновременното съществуване на двете системи. С уговорката, че рано или по-късно но социализмът ще е победител... на думи с мирно съревнование а на практика и не толкова мирно. Маркс не е мислил, че ще победи в изостанала Русия, според неговите виждания това е закономерен етап в напредналите капиталистически държави. Но Ленин взема властта, решават че е невъзможен комунизъм в "една отделно взета държава" и започват да го разпространяват по цял свят. Оръжия, злато, Коминтерна и т.н. Например интересен епизод е как Ататюрк 1920г иска помощ от Ленин обещавайки му завой към комунистическата идеология. Руснаците му пращат през 1921г "...10 млн златни рубли, над 33 хил. винтовки, около 58 млн. патрона, 327 картечници, 54 артилерийски оръдия, над 129 хил. снаряда, саби, противогази и голямо количество друго военно снаряжение". След това пращат и една гемия пълна с болшевишки комисари която обаче потъва при "странни обстоятелства"  А скоро след това Ататюрк подгонва и избива всички турски комунисти според правилото "Изтъка си платното и ритна кросното". Така че "износ на революция" е бил метод на болшевишка Русия далеч преди Втората световна война. Продължи и след нея, имахме си ние едни фирмички Кинтекс и ИМКО. Да не говоря за разните "доброволци" във всичките "революционни държави". Това имах предвид като написах "Обявиха война, загубиха я". Не реална война.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Фев 10, 2019 5:26 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ти остави, какво са писали дървени философи в дебели книги. Дори кремълските мужици са били наясно, че това дето го пише, няма как да се получи. Относно "износа на революции", нещата също бяха доста по-прагматични. Добър повод да пратиш соц. специалисти да помагат на местните уж за каузата а всъщност заради валутата от която отчаяно се нуждаеше иначе непоклатимата соц. икономика. 
|
| Нед Фев 10, 2019 5:36 pm |
|
 |
|
fred
|
Те валутата че не я забравяха е факт. Колко им е излизала сметката не знам, ние така и не си взехме от Либия дълговете. Но все пак помагаха само на все едни такива "революционни държави".
Дали са вярвали на собствената си идеология е силно съмнително. Но че я искаха властта, цялата власт и то желателно точно в богатите държави също е факт. Иначе нямаше да съществува понятието "световно комунистическо движение" обилно финансирано. А преди това Коминтерна. Каква валута да очакваш от държави в които пращаш подготвени при теб атентатори? След като те вземат властта вече разговора е друг. Но сметките не винаги излизат, дадох примера с Ататюрк.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Фев 10, 2019 5:43 pm |
|
 |
|
lcr
|
Дори не е необходимо да анализираме "революционните нагласи" на страните от третия свят за да разберем, каква е била същинската цел на нашата "помощ" за тях. Достатъчно е да се запознаем с дейността на небезизвестното наше държавно предприятие, наречено "Тексим".
|
| Нед Фев 10, 2019 5:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Дедо, аз за Мадара говоря като площадка, всичко друго е за скрап и булдозер много отдавна. В кремиковци последно бях когато течеше стадия рязане на къде що има, все още имаше комини, не съм оглеждал самата площадка, интересуваше ме охраната и. Обаче имайки опит с други заводи строени по това време говорим за много и дебел бетон, строяло се е както трябва. Имам обект в който има по 2-3 м бетон наливан, и не е само подложен бетон, а си е хубаво армиран бетон и то с десетки хиляди метри, комуникационни галерии и вс. останало. Като добавиш и останките от пещите, прокатите и т.н. разистването ще е ад, освен ако не измислят как да изпзолват каквото има ама е много съмнително. КТА от друга страна е мислено за автомобилен завод, и там не съм наясно с площадката, срам че ми е в задния двор дет се вика, ама никога не ми е било интересно. Но при всички положения оборудването е било много по-леко, предполага много по-малко усложнения при разчистване. Разчистването е скъпо занимание, може да струва повече от строежа и е като слона, яде се на малки хапки, иначе и атомна бомба да взривиш все тая. Аз има опит в копане в такава площадка успеваемост нулева, много бързо решихгме да вдигнем надземно трасе, да сложим отопление, изолации и да пуснем водопровода на 10 м над земяна, със всичкото зелязо,изолации, отопления, контроли, естакади и т.н. излезе в пъти по -евтино от само прокопаването на евентуалното трасе. Та това според мен може да е основен проблем за кремиковци. Ако пък е троен на бързо с малко пари може да няма истинска площадка, тогава нещата са много по-лесни. Тук въпроса е че за да дойде такъв инвеститор трябва политическа воля, а такава според мен няма. Всеки ще иска да се хвали, да намаже, но никой няма да си мръдне пръста да привлече подобен инвеститор. каквото и да произвеждат, с каквато и да е технология, и каквито и заплати да дават, подобен завод може да промени до неузнаваемост цял един регион какъвто е североизтока. В Пловдив и региона има много проблеми, най-големият от които е липсата на кадри, такива вече няма, заплатите започват да гонят тия в София, подходящите парцели се държат от шепа тарикати. Отделно въпркеи близостта до мариците може да е проблем токът, не само като цена а и като разполагаемост. Тази индустрия предпочита воден/ЖП транспорт, Южна България няма удобен такъв. Да има влак през сръпско, но дали е удобен точно тоя, дунава е далеч ... затова и северна България е удачна, работна ръка, ЖП връзка към Румъния, Дунава е на една ръка, Варна също, индустрията е почти замряла, т.е. енергосистемата е разтоварена и може да поеме доста, газопровод има .... ама мерак няма.
|
| Нед Фев 10, 2019 6:06 pm |
|
 |
|
lcr
|
Като се говори за разчистването на кремиковската площадка, трябва да се има впредвид това, че въпросният дебел бетон не е навсякъде. Той е предимно в централната част, където беше доменно производство и южно от него, където беше стоманодобивът. На север е ЖП възелът към външния свят (гара обединена), коксохимическия завод, агломерационно производство и ТЕЦ. На изток и на запад няма кой знае, какви тежки съоръжения. Е - в най-източната част е табана, което си е планина от шлак.
|
| Нед Фев 10, 2019 6:22 pm |
|
 |
|
fred
|
За съжаление и аз съм песимист за политическата нагласа. Ще има битка с Румъния, ще я спечели по-енергичният и който обещае по-голяма държавна подкрепа. А тук ясна далавера не се вижда... макар че немците са известни, че не колебаят да дават рушвети. Само че това е когато те се натискат за сделка. А тук случаят е обратният, ние се натискаме, ние трябва да даваме преференции /румънците били готови да дадат такива до 300млн. евро/.
Накратко не я виждам далаверата която ще ги накара нашите да си размърдат задниците. Далеч по-лесно е да се вземат комисионните от някаква едра оръжейна сделка, все едно доставчика пак от теб ги взема тези пари и лесно дава.
|
| Нед Фев 10, 2019 6:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Знаете ли че
Съвсем доскоро и съвсем произволно в добруджанско се разкопаваха ниви от неизвестно кой за да се вадят дебели железни тръби. И то на стотина километра от силистренското село Малък Преславец, където мощната помпена станция за дунавска вода беше почти готова към '89-та година.
А днес гледам празничен концерт във В. Търново по случай първото Народно събрание (май). По време на официалното слово кака Цвъчка Цачева се пльоснала до "царя" и си цъка фейса по смартфоня. Да се чудиш що не стана президент!!!
|
| Нед Фев 10, 2019 6:44 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тръбите ги изкопа фирма Медведев, с нечия височайша протекция - МВР имаше нареждане да не пита нищо. После Медведев зарови доста биидони с опасни отпадъци - мисля в Калипетрово , над града. После влезе за малко в пандиза. Сега пак е от недосегаемите. Както става в цялата страна.
|
| Нед Фев 10, 2019 7:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
знаеш ли от кога е цитата? и от кога? баща ми е роден началото на миналия век. преди войната вече е бил на възраст да помни какво става. поледните си години ми казваше: все е било зле, ама чак толкова зле и преди войната не е било. 'комунизъма' не бива ноторно да се отрича. има много хубави неща, които са се случили по негово време. едностранната оценка (не само на него) е тесногръдие. а когато го правиш за пари - не знам какво е. в края на ВСВ България е със статут на победена държава, никаква икономика и абсолютно неясни перспективи. измъкнали сме се доста елегантно от непосилни плащания, макар че репарации сме изплащали до средата на 60-те години, в злато. можело да е и значително по-лошо. на 9.9.44, според мен, не може да се каже, че обществото е било дълбоко раздвоено. разслоено - да, но раздвоено - нада ли. просто пропорциите за/против въобще са нямали и помен от 50:50. част от причината всички да прегърнат идеята (за светлото бъдеще на комунизма) е, че спомените за току-що случилото се са били твърде пресни за голяма част от населението. огромното болшинство са искали кардинална промяна, ако въобще им е оставала някаква силичка да мислят по въпроса. и някой им е посочил нов път, всички са тръгнали по него, защото погледа назад ги е ужасявал. баща ми имайка ми са копали с кирки, лопати и ръчни колички Хаимбоаз. бетона се е носел в дървена носилка от двама души. питах ги - защо? ами... нямаше какво да се яде, нямаше дрехи, нямаше обуща... отиваш бригадир, там те обличат, хранят 3 пъти на ден, пък и си млад сред млади - седянки, песни. във всеки случай нямаха и грам лоши спомени. в края на войната България е една западнала аграрна страна, която не е можела да си изхрани дори армията (търговете за доставка на рамията на туршии от Гърция по време на войната озадачаващо напомнят днешните). баща ми е ходил до гимназията с цървули, които получава веднъж в годината, като заколят прасето. пред другото време трябва да мааш бос, щото ако се скъсат цървулите нови няма от къде. образование, медицински грижи, наука и подобни са били в речника само на шепа хора. виж колко е бил голям СУ по това време. извън градовете хората са си светели с една газена ламБа, ако има газ (внос) ще пропусна 40-годишния период и ще скоча в 1985-та. - колко хора не можеха да си позволят да си платят тока? - за колко хора парното беше непосилна тежест и се гушеха в една стаичка? - колко ресурс на мама и на тати отнемаше обгрижването на чедото до детската градина и/или до училище? някой водил ли си е всеки ден чедото до училището? - колко ти струваше образованието? - някога плащал ли си на лекар? - колко хора имаха собствени жилища (можеха да си позволят ипотека по 10лв/мес)? майка ми се пенсионира на 55, баща ми на 60. аз - вроятно на 70, ако доживея. и моята пенсия ще е горе-долу като тяхната, в левчета. само дето те живяха 30-35 години като пенсионери, нямаха спирка. не ми се мисли каква развалина ще съм на 70. на скоро се сблъсках с една сериозна японска машина, дизайн някъде 1985, произведена година-две по-късно. вътре няма нито едно винчте, което да не е японско - като почнеш от куплунзите, кабелите, двигателите, инверторите, до чиповете. явно такава е била модата по онова време - всеки да си прави всичко, от А до Я. та ние не сме били извън модата - правили сме си от транзисторите и съпротивленията, до легираните стомани. е, не се са се получавали баш като на японците, но като човек плащал 2 години данъци в Япония мога да те уверя, че местните не изпадат в умиление по онези времена. японците са доста затворен народ и трябва да изядш много торби с ориз с тях, за да започнат да се отпускат на теми-табу. но бяха искрено удивени от някои наши постижения. познавам трима сегашни професори там - единия е по роботика, другия е математик, третия е микробиолог. работил съм с тях у нас, преди революцията. и тогава си бяха добре (за нивото и обстановката), бяха наясно с научното си развитие. е, тук може би нямаше да станат професори на 50, а на 60, но надали това им е (било) първа грижа и на тримата. но е ясно, че ако бяха останали тук да развиват 'демократична' наука, щяха да са на кучето в !№$*, поне що се отнася до извисяване на научното поприще. у нас на 10.11.89 нямаше революция. имаше абдикация. 'революционерите' бяха/са доста противоречиви личности, напълно неподготвени за управленци. търкалящата се по улиците власт изненанда дори и тях. те ли се наведоха да я вземат, накой ги наведе ли... ще се разбере след много години. единственото което свършиха е да разрушат една криво-ляво работеща държава, без да изградят нещо ново на нейно място. вече дори не е нужно да е по-добро, просто да е работещо. за последните, грядящите и надраждащите стабилността, пък въобще не ми се говори.
|
| Нед Фев 10, 2019 8:08 pm |
|
 |
|
fred
|
Остава да ни обясниш, защо самите комунисти се отказаха от него? Защото е пълна глупост да се твърди, че тези които се "търкаляха по улиците" го свалиха. Когато почнаха да отварят досиетата се видя, че мнозина по върховете от тези "антикомунисти" са били овреме вербувани от ДС. Истинските дисиденти или ги екстрадираха навреме /Едуард Генов/ да не пречат на внедрените, или ги обградиха с ДС агентура която да им пречи /бай Илия Минев и Румен Воденичаров/. СЦЕНАРИЙ разработен от КГБ когато са видели че комунизмът рухва, че не издържа на надпреварата. Сценарий как да останат на власт този път вече като капиталисти. Осъществен във ВСИЧКИ соц.страни с подкрепата на местните органи на сигурност които бяха тотално под контрола на Москва. Затова стана така внезапно и толкова едновременно. Само в Германия Хонекер беше против и някак си "случайно" руснаците проведоха едно танково учение, тънък намек. И в Румъния Чаушеско беше против и му спретнаха една показателна екзекуция, урок за останалите какво ги чака ако не слушкат. В останалите страни комунистическата върхушка с ентусиазъм прегърна идеята да станат капиталисти. Затова и Луканов покани американците за плана Ран-Ът, а всички знаят че тъкмо той беше ръката и ухото на Москва тук да следи Тато да не кръшка. Затова и депутатите на БСП с овации и ставане на крака приеха този план Ран-Ът който ги правеше капиталисти. А СДС беше добре контролирано с тези които поставиха отгоре му. Да напомня колко досиета изплуваха там, за странната школа за "летци" на Костов, за срещите на Костов с Николай Добрев на Копитото където уговориха че никой няма да бъде наказан за националната катастрофа до която беше доведена страната. Което и стана. Комунистите САМИ си свалиха властта, това е истината. За да станат върхушката им олигарси. И никак не е случайно, че точно България и Русия, страните в които имаше най-ортодоксалният социализъм имат сега и най-олигархичният мутренски капитализъм.
|
| Нед Фев 10, 2019 8:54 pm |
|
 |
|
lcr
|
Боре, едно от верните неща, които си написал е:
"у нас на 10.11.89 нямаше революция. имаше абдикация."
Сега бих искал да обясниш, кое наложи въпросната абдикация след всичкия този "просперитет", който си обрисувал.
|
| Нед Фев 10, 2019 9:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Еххх българи, българи ....понякога си мисля, че по добре да ни бяха изклали турците до крак, на българина никога нищо не му е наред и вечно мрънка, нищо не оценява и не знае какво иска .... за малко лъскави дрънкаулки и каруца третаупотреба душата си давате, пък че някой ви го е набутал толкова дълбоко че чак жена ви го налапва като се целувате няма значение ...смотана нация сме ние, смотана ...
|
| Нед Фев 10, 2019 10:26 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами хора родени и живели 45 год. в затвор какво разбират от свобода ? Няма да я искат, навън няма кой да се грижи за тях. За мен соц поколението са предимно тип "домашни кучета". Те не са като дивият вълк, който си търси сам плячка. Характерното мислене, насаждано от режима, че от индивида нищо не зависи. Да бъде послушен и всичко ще му е осигурено. Самоинициативата е подтискана - човекът е неблагонадежден. Нормално тези хора са свикнали да дойде някой на власт да ги оправи. - колко семейства през соца са имали по 2-3 коли ? - колко хора са ходили всяко лято в Гърция, при това без да търсят гаранти да се подпишат, че са благонадеждни - няма да избягат и ще се върнат в България - колко хора са имали право да притежават законно валута ? - колко хора са можели да пътуват в страната и да останат свободно поврче от 3 дни без да се регистрират в милицията ? - колко хора са имали право свободно да си изберат в кой град да живеят ? Само че, ограничаването на самоинициативата и вечното копиране от запада доведе до фалита на соц системата около 10:1 по-добра икономика за ФРГ спрямо ГДР За мен това е основният недостатък на българина - ниската самоинициативност и вечно мрънкане...
|
| Нед Фев 10, 2019 11:57 pm |
|
|