Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
fred написа:
...Тук да дадат по 1600лв и ще изсмучат като с прахосмукачка къде каквато работна сила има и от съществуващите фирми и от околните села и градчета...

Доста оптимистично. Ама мноооого доста...
Съвсем накратко. Има голяма разлика в начина на труд - да си седиш на меките части, и да бипкаш с баркод четеца на касата да кажем в Уидъу, и цял ден да стоиш прав на поточната линия, монтирайки разни неща струващи повече от месечния ти доход, при това за норматив. Буквално.
Ако някой се е объркал, че второто е мека, блага и готина работа, да отиде да се пробва и да сподели...

Нед Фев 10, 2019 11:09 am
Профил

Private написа:
Една година след видеото от завода:

> Xiaomi now has 6 smartphone manufacturing plants in India, will also make PCBAs locally

Когато през години 1988-1993 бачках в държавния мотокарен завод "Средец", виетнамците-стажанти в страната се ползваха за трафиканти на дънки и други кокошкарски неща, носеха бъзици и т.н. Ние от НРБ-то - космическа нация, строим машини, строим комунизЪма, строим светлото бъдеще... И сега индустриално къде са виетнамците, къде са индийчетата, къде сме ние. :D

То затова и сме на това дередже, заради вирнатият нос. И заради едни които решиха от комунисти да стават капиталисти ама наготово.

Малко спомени. Някъде 1999г бях консултант на голяма американска фирма, трета в Америка. Кандидатстваха за проект тук в БГ и аз им събирах екип. Обиколих всички познати по вузовете, свързах се с хора от разните огромни проектански организации от социализма от рода на Заводпроект и подобните, събирам сериозни специалисти. И един ден един симпатяга от охраната /преди работил в щаба на БНА/ ми казва "Да ти доведа едни познати, много са добри?".

Съгласих се, идват познатите му, от километър мирише от тях на специалните служби от едно време. Аз им разправям какви изисквания има към екипа те ме подпитват каква далавера може да има от цялата работа. Така няколко пъти, видяха че от мен далавера няма да видят и си тръгнаха. На вратата един от тях се обърна и изсъска "Няма къде да бягат американците, от НАС ще купуват заводите".

Това е обяснението защо сме тук, ЕДНИ застанаха на входа и изхода, живееха с фалшивата илюзия, че имат в ръцете си нещо много ценно и те западняците ще се редят на опашка за него. Други по-прагматични източваха и продаваха за скрап. Крайният резултат и в двата случая е че след тях останаха руини.

Типичен пример за такъв назначен "капиталист" са Баневи. А през това време останалите държави привличаха ИСТИНСКИ инвеститори, хора с пари, опит и реноме по световните пазари. Затова те са ТАМ а ние сме ТУК. И отлепване от дъното трудно се вижда, стълбицата вече е подредена и всеки брани мястото си на нея със зъби и нокти.

Нед Фев 10, 2019 11:12 am
Профил

itso.t написа:
fred написа:
...Тук да дадат по 1600лв и ще изсмучат като с прахосмукачка къде каквато работна сила има и от съществуващите фирми и от околните села и градчета...

Доста оптимистично. Ама мноооого доста...
Съвсем накратко. Има голяма разлика в начина на труд - да си седиш на меките части, и да бипкаш с баркод четеца на касата да кажем в Уидъу, и цял ден да стоиш прав на поточната линия, монтирайки разни неща струващи повече от месечния ти доход, при това за норматив. Буквално.
Ако някой се е объркал, че второто е мека, блага и готина работа, да отиде да се пробва и да сподели...

В провинцията смятат за голяма заплата 800лв, за 1600 ще припкат насам. И мнозина го правят и за по-малко, не случайно провинцията се обезлюдява. Аз познавам хора които за 1200лв слизат в рудника и си залагат живота. А този който гледа да му е меко на дупето и за 2600лв няма да си го дигне от офисният стол, за тях не говоря.

Нед Фев 10, 2019 11:14 am
Профил
Аватар

Ицо, аз го правих за 400лв и все още не са затворили завода поради липса на работници.

Нед Фев 10, 2019 11:16 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
Турция има политически проблем иначе въобще нямаше да има дискусии къде да е завода.
Малко геополитика:
Цитат:
В служебния бюлетин се появи преди 2 седмици това за Турция. Икономиката им е зомби. Продали са над 80% от златните резерви на националната банка. Насмукали са се с кредити предимно от испански частни банки. Едва издържат в момента, но чакат да минат изборите, преди да отвържат инфлацията. Ако обаче напълнят с лоши кредити европейската банкова система през Испания, ще се отрази по-зле от Гръцкия сценарий на еврото. Затова и ги пълнят с инвестиции на политически принцип. Не само немците, но и Тойота миналата година, Южна Корея имаше някакви пристанищни съоръжения и инфраструктура, преместени там и др. Нашият проблем е, че сме твърде послушни и няма защо някой да прави жестове към нас. На Гърция ѝ опростиха над 300 млрд. евро и са на път още толкова да забравят. Затварят си очите за Турски поток и като нищо може да мине през тях, за да ги хранят с транзитни такси. За Ирландия, Португалия, Испания, Прибалтика си затвориха очите за лесното получаване на пребиваване от чужденци, само със закупуване на една гарсониера, а при нас инвеститорът трябва да е клас А, защото... Шенген.

-----------------------------------------------------

fred написа:
В провинцията смятат за голяма заплата 800лв, за 1600 ще припкат насам. И мнозина го правят и за по-малко, не случайно провинцията се обезлюдява. Аз познавам хора които за 1200лв слизат в рудника и си залагат живота. А този който гледа да му е меко на дупето и за 2600лв няма да си го дигне от офисният стол, за тях не говоря.

И малко вътрешна политика:
Цитат:
Скивай сега, добре пазена тайна е, че освен кражбите, огромна част от бюджета на общината отива за колосални за нашата действителност възнаграждения на заетите в общините. В СО има не малък брой служители, които получават наглед ниски заплати, но за сметка на това получават между 18 и 24 от тях на година. Не е грешка ;) То така и печелят избори. Купуват си ги с нашите пари, а ние дишаме прахоляка и си трошим колите и краката по дупките. Пита се в питанката, кой е тъп? Ние, че гласуваме за даскалицата всеки път или тя?
Цитат:
Темата не е за това, но ще добавя реплика на предходните коментари. Мой приятел е служител в НАП в голям областен град. Работи като мобилен патрул постоянно на път. Има две отлични дипломи по счетоводство и контрол и бизнес администрация и няколко участия в състезания по математика. Отговаря и за поддръжката на автомобила, офис техниката и др. Заплатата му след шест години работа е 880 лева нето. Друг мой познат е служител в някаква агенция за поддръжка на язовирите. Районът му е около р. Дунав. Преди 2-3 години се бяхме виждали и ми призна, че им плащат на половин работен ден за минимума на прага за професията. Дори с годините стаж и образование по специалността, спасявал многократно села от наводнения и други бедствия, работещ нощни смени когато вали или започва снеготопенето, получаваше под 400 лева заплата. Преживява с домашно производство на село. Беше си извадил сам зъб, тъй като нямаше пари за стоматолог (имаше ученичка тогава). Моя съседка е в Бюрото по труда с над 20 години стаж. Профилът ѝ е точно малцинства и някакви мобилни истории по места в малките общини и предприятия. Обичайно се налага да стои по поне 1-2 часа след работно време, само да попълва документи от дневната работа, тъй като не е предвидено време през деня. Заплатата ѝ едва сега стигна 700 лева нето. Всички горепосочени не знаят какво е това непрекъснат отпуск или празничен ден. Винаги се намира нещо за вършене. М. е държавен експерт по играчките (има и такава професия). Заплатата ѝ е над 3000 лева нето и досега не съм я видял да върши нещо. Който твърди че познава всички държавни служители и те само си "клатели краката", е трол.

Нед Фев 10, 2019 11:30 am
Профил
Аватар

fred написа:
...В провинцията смятат за голяма заплата 800лв, за 1600 ще припкат насам...

Да не предъвкваме непрекъснато едно и също, бива ли?
Ще припкат "блондинките". Тия които имат нещо в главата, са наясно че тук разходите са по-високи и може да се окаже че няма драстична разлика в стандарта им на живот, независимо че работят за по-голяма заплата.

bongo_x2 написа:
Ицо, аз го правих за 400лв и все още не са затворили завода поради липса на работници.

При кой автомобилен производител си бачкал и на поточната линия си монтирал какво?

Нед Фев 10, 2019 11:54 am
Профил

Има и още един важен фактор, мита и търговска политика. Казано по-обобщено геополитика но в търговският и смисъл. Съвсем определено светът върви към изолационизъм. С неолибералните политики глобалният капитал получи пълната свобода, махалото се отклони в крайната посока. Само че интересите на глобалният капитал почнаха да влизат в противоречие с националните интереси и като контрамярка се появиха изолационизма, търговските войни, мита, лозунги като "Америка над всичко", "Европа на нациите"...

Постепенно се оформят лагери които затягат бариерите по границите. В такава обстановка за европейска компания вече става рисковано да поглежда извън границите на ЕС. Защото никак не е сигурно утре какви мита и режими ще бъдат измислени. По-сигурното решение е завод вътре в ЕС. Като работна заплата ние и Румъния твърдо сме на дъното и не се очаква скоро да се преместим по-нагоре. От тази гледна точка съвсем логичен избор е една от двете страни.

Нед Фев 10, 2019 11:57 am
Профил

itso.t написа:
fred написа:
...В провинцията смятат за голяма заплата 800лв, за 1600 ще припкат насам...

Да не предъвкваме непрекъснато едно и също, бива ли?
Ще припкат "блондинките". Тия които имат нещо в главата, са наясно че тук разходите са по-високи и може да се окаже че няма драстична разлика в стандарта им на живот, независимо че работят за по-голяма заплата.

Според теб софийските заводи и фирми стоят празни? Какво ще спре едно монтьорче работещо в частен автосервиз за 1000лв да отиде в новият завод за 1600лв? До мен е бившият техникум "Вилхелм Пик" сега се нарича "Хенри Форд". Готова база за подготовка на кадри.

И въобще защо ли си мисля, че тези хора готвещи се да похарчат 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО разполагат със значително повече информация и по-добри специалисти по анализа и от наличните във форума?

Нед Фев 10, 2019 11:58 am
Профил
Аватар

fred написа:
...До мен е бившият техникум "Вилхелм Пик" сега се нарича "Хенри Форд". Готова база за подготовка на кадри...

Генерално бъркаш нещата. За да бачкаш на поточната линия не е необходимо да знаеш какво е двигател и какво е мигач. От теб се изисква да правиш 1, 2, 3... 22, стриктно както е описано в процедурите, и да не разсъждаваш. Ама изобщо.

fred написа:
И въобще защо ли си мисля, че тези хора готвещи се да похарчат 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО разполагат със значително повече информация и по-добри специалисти по анализа и от наличните във форума?

А, със сигурност имат по-добри анализатори от форумните такива. Последното пък обхваща и теб, и твоите мноооого "розови" прогнози... :lol:

Нед Фев 10, 2019 12:19 pm
Профил

Кремиковци има ток, газ, жп това е важно, недостатък по-скъпа работна ръка и много по-тежък строеж, работил съм н подобни площадки, бетона е дебел с метри, и след толкова години зреене е зор да се копае.
Има по-добра алтернатива, КТА Мадара, има ток, газ, жп, евтина работна ръка и то в изобилие, площадка която дори може да се използва, и свободни терени наоколо. Отделно, че е логистично по-удобна, 100 км от пристанище Варна, близо до Русе и Румъния.
Но с нашите политици ме съмнява да стане в БГ.

Нед Фев 10, 2019 1:08 pm
Профил
Аватар

Аз пък за по-сигурно отидох да се погледна в огледалото и... не съм блондинка :cry:
Огромен брой хора предпочитат да си спят вкъщи каквото и да им струва това, другите вече са напуснали. И що да ручам жабетата из София като мога за повече пари да съм на гръчки остров?!

Колкото до автомобилите: аз и стругове не бях правил, преди това и до ресторантьорски машини не се бях докосвал...

ПС за Дедо отдолу: и бяхме трети в света по производството на калцинирана сода - Девня.
Пък те доматите ни пре*баха, че заводите ли няма да уважат?! Така е в разграден двор без кучета.

Последна промяна bongo_x2 на Нед Фев 10, 2019 2:45 pm, променена общо 2 пъти

Нед Фев 10, 2019 1:41 pm
Профил
Аватар

Private написа:
Когато през години 1988-1993 бачках в държавния мотокарен завод "Средец", виетнамците-стажанти в страната се ползваха за трафиканти на дънки и други кокошкарски неща, носеха бъзици и т.н. Ние от НРБ-то - космическа нация, строим машини, строим комунизЪма, строим светлото бъдеще... И сега индустриално къде са виетнамците, къде са индийчетата, къде сме ние. :D

забравяш дребни неща като (микро)електроника, химическа индустрия, машиностроене и прочие дреболии.
вероятно в очите на някого сме изглеждали сериозна заплаха, защото ни взеха много на сериозно да ни ликвидират.
и успяха...

не без съдействието на пишман 'демократи', 'икомомисти', 'банкери', че и 'доктори' дори. в последните влизат и лекарите, които никога не са лекували.
всичките в кавички. всичките на някаква дребна хранилка и/или за дребни суми натвориха всевъзможни 'рИформи'.
след 30 години 'декорация' индустрията се сведе до там, че да си купуваме витчета и гайки от алибаба, салами от бурунди и да сваляме търговския регистър от замундата. но сме гордо демократични и непрекъснато реформиращи се. народа е на пост и молитва и само шепа са на молитвени закускаи зад локвата.

лозунга на СДС беше '45 години стигат'. за какво стигат? а 30 години по-късно дали сме стигнали някъде?
тогава се майтапехме, че лозунга на СДС след 100 години ще бъде '145 години стигат'. в момента вече няма СДС, няма ентусиазъм, няма и прагматизъм. за защита на националните ни интереси е толкова безсмислено да се говори, колкото и за квантови компютри. за последните е по-възможно, ако се осигури врътка за усвояване на кинти, подобно на супер-компота ни.

гледам сметката за ток за януари... уж вдигнаха някакви проценти, а сумата двойна. ще трябва да и отделя повече време, ама дали ще ми стигне образОванието да я разбреа?

няма как да се развива индустрия без евтина енергия. такава нямаме и очевидно ще става по-зле. вие за някакви заводи какънижете...
'инвеститори' трябвало да привлечем? ами имахме поне 20 години агенция за чужестанни инвестиции. за българските нямаше. в крайна сметка се получиха някои изключително странни инвестиции. Людмила, с нейната многостранно развита личност, надали си е мислила, че резулатата ще е много-странно-развити-личности.

---
фреди,
аз имам приятели из зоната около Пловдив. и със собствени сгради, и под наем. нещата са твърде далеч от 'цветя и рози', по техните думи. това е дълъг разговор, който нито аз искам да водя, нито ти ще искаш да разбереш.

за да се постигне някаква положителна синергия в развитието на икономиката като цяло (от което като следствие би следвало да се очаква и развитие на образованието, здравеопазването, социалното ниво, и се стигне до културата и науката), 'горе' трябва да има визия за това. нямам предвид рекламираната напоследък 'визия', а истинска, задълбочена, многопосочна и дългосрочна. желато правена без участието на финансити, счетоводители, политици, нАучни работници и ... Свтовната банка :roll: .

но:
(1) 'върха' няма капацитет нито да я измисли, нито да осмисли готова, още по-малко ще има желание.
(2) никой няма да ни разреши да изплуваме
(3) дори да преодолеем някак си горните две, няма да има кой/с кого да се осъществи стратегията. поне следващите 145 години.

---
тони,
в Мадара гледах един дълъг шлайф, нестандартен. може би единствена бройка на територията като дължина.
общо-взето не беше изпочупен съвсем (чугуна), повечето двигатели са се изсулили в посока ярмомелки в съседните села (дано, поне да се ползват за нещо полезно). шлайфа е в средата на цеха, но до него се стига само пеша - всичко е заринато в ръждясала железария, заготовки и брак. човека каза, че порталния кран си заминал преди години и няма как точно това желязо да бъде изнесено без поне седмица разчистване с булдозер.

Нед Фев 10, 2019 2:13 pm
Профил

ДедоБоре написа:
фреди,
аз имам приятели из зоната около Пловдив. и със собствени сгради, и под наем. нещата са твърде далеч от 'цветя и рози', по техните думи. това е дълъг разговор, който нито аз искам да водя, нито ти ще искаш да разбереш.

за да се постигне някаква положителна синергия в развитието на икономиката като цяло (от което като следствие би следвало да се очаква и развитие на образованието, здравеопазването, социалното ниво, и се стигне до културата и науката), 'горе' трябва да има визия за това. нямам предвид рекламираната напоследък 'визия', а истинска, задълбочена, многопосочна и дългосрочна. желато правена без участието на финансити, счетоводители, политици, нАучни работници и ... Свтовната банка :roll: .

но:
(1) 'върха' няма капацитет нито да я измисли, нито да осмисли готова, още по-малко ще има желание.
(2) никой няма да ни разреши да изплуваме
(3) дори да преодолеем някак си горните две, няма да има кой/с кого да се осъществи стратегията. поне следващите 145 години.

Не твърдя, че ВСИЧКИ са се провалили, има и изключения. Особено в по-малките фирми които не са интересни за големите играчи. Аз например познавам едно младо момче от Асеновград, започна от нулата и сега вече работи по цял свят. Докато в същото време тези които там получиха наготово приватизирани 3 предприятия в същият отрасъл влачат съществуване близо до фалита. Е, едното не е до фалита, хитро продават информация натрупана по време на социализма.

Но генералната картина е тази, "перлите" са в руини. Нали минавам през същият този Пловдив и виждам как изглеждат те. Ако нещо е модерно и видимо в добро състояние значи е градено на гола поляна. И така е навсякъде.

Относно оправданието с "върховете". И вярно и не съвсем. Тези "върхове" ние като народ сме си ги избирали. Огромната част от тях имат минало в БКП/ДС, то им помогна да я придобият тази собственост. Т.е. отново опираме до въпросът как се ставаше капиталист в България. Не дребните собственици, говоря за гръбнака на икономиката. Направи списък на едрите собственици, хората начело на банки, стопански съюзи, медии, вузове... масово присъствие на ДС. Което на мен ми говори за Сценарий, разработван някъде на Изток не на Запад. Защото знаем кой контролираше ДС в България.

За зловещият Запад който не ни дава да надигнем глава. Ами прословутият план Ран-Ът който го плюят по клубовете на БСП и изкарват виновен за всичко беше приет единодушно, с ръкопляскания и със ставане на крака от депутатите на НС. От ВСИЧКИ парламентарни групи. И е поръчан от премиера на България Андрей Луканов. КОЙ беше тогава на власт, КОЙ имаше мнозинство в НС, КОЙ имаше интерес приватизацията да бъде изпълнена точно по ТОЗИ начин? Вижте списъкът на едрите собственици, хората начело на икономиката ни, миналото им и ще разберете.

Нед Фев 10, 2019 4:06 pm
Профил

За тази фирма вече съм писал тук. За мен е пример как се създава и заема бизнес ниша. И то в модерните технологии, не със шиене на автомобилни колани на ишлеме какъвто завод гордо откри премиерът ни, да се конкурираме с Третият свят по ниски заплати.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/02/10 ... vstraliia/
Как българска технология спаси пчелите в Австралия

Нед Фев 10, 2019 4:17 pm
Профил

ДедоБоре написа:
Private написа:

забравяш дребни неща като (микро)електроника, химическа индустрия, машиностроене и прочие дреболии.
вероятно в очите на някого сме изглеждали сериозна заплаха, защото ни взеха много на сериозно да ни ликвидират.
и успяха...

Да напомня, че официалната доктрина на комунизма изискваше пълна и окончателна победа по цял свят, ликвидиране изцяло на капитализма. И доста интензивно се работеше в тази посока чрез т.н. "износ на революция". В целият диапазон, от обучението на кадри до износ на оръжия та дори наркотици, всички средства бяха позволени.

Обявиха война, загубиха я, това е равносметката. Върхушката доста навреме се усетиха, че губят войната и се подготвиха за периода след нея. Когато вече ще са капиталисти.

Нед Фев 10, 2019 4:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642 ... 1080  Следваща