Re: Търся къде да проветя 6.5 цифром волтметър или реф. изто
Привет и извинения за закъснялото включване, но ми се омаза компютъра и 2-3 дни качвам всичко на ново за да мога да работя. Та затова хобито съм го оставил настрана.
За AD584 нямам идея как се държи. Не съм ползвал но 0.003% си е 30ppm. Ако е вярно написаното , че ги пече по 1000 часа и после ги донастройва до 5uv of 10.000000V то си звучи добре. Аз имам няколко неща с LM399 (повече за експерименти, дори няколко поизпечени на жената у фурната

) и едно с REF102 който по документи е с 2.5ppm/°C и може да се донастройва, но вкарването на допълнителни елементи за донастройване според мен води до вкарване на допълнителна грешка. Тъй, че може да се ползва и той но стига да има накъде да го премеря какво е напрежението на изхода и после да го ползвам с повече знаци като референтен.
Относно 1061 - знам как е направен опорния, но по този начин (с подбрани двойки диоди) има доста добри решения. Не искам да сменям нищо по него, защото според мен си работи учудващо добре - пробвал съм го да пише по гпиб по 1-2 седмици от изпечени lm399 и резултата е мнооого добър като за подобен уред. Само трябва да позагрее 2-3 часа. Има в радиокот една тема с много страници относно калибриране на мултиметри и в нея има доста изписано за опорните източници и схеми с тях.
Идеята ми беше ( и не е спешно да стане) да му засека 10v dc обхвата колкото е възможно с по-висока точност и да го използвам да си проверя/калибрирам ac/dc калибратора който имам. Той е малко по-нисък клас на точност и точно затова искам да ползвам 1061а. На калибратора опорния е на LM399. Иначе имам един 1065 датрон и един 7151 солартрон, но те са по-нисък клас.