|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Не е. Човек който систематично прави леки нарушения има много по-голяма вероятност да предизвика някой ден тежко нарушение. Има друга нагласа, рискова натура е която лесно прекрачва границите. Банките и застрахователите съответно си правят изводите.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Фев 07, 2019 4:06 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Май по право си изпускал някои лекции  Принципът е, че не можеш да бъдеш съден два пъти за едно и също престъпление/нарушение. Но наказанието може да бъде комплесно - примерно 1 година условно, 100 часа обшествено полезен труд И глоба. В случая обаче наказането е само едно. Застраховката е търговско отношение.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Фев 07, 2019 4:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е па да я... сбръчканата димокрация в хамериката! 5 наказания за кратко разсейване... В тъпата ГР като си направиш нова застраховка ти искаха нещо средно. Ако им се наложи да платят ти вдигат следващата застраховка, ако не - смъкват я. Не знам подробности, но дори тарикатите-гърци не си сменяха застрахователя за щяло-нещяло. Обикновената застраховка обаче покрива само щетите по чуждата кола. За сметка на това като стане белята полицаите питат "Пострадали има ли?" и ако двете страни кажат "Не" и "Имаме застраховки" вече ги пиши бегали. С огънатите ламарини да се оправят застрахователите. А "виновната кола" принадлежи на собственика, все едно кой я е карал. За вреди над човек обаче е виновен шофьорът. Мда, правят разлика между човек и ламарина.
|
| Чет Фев 07, 2019 5:43 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Аз право тъй или иначе не съм учил но в закона и правилника към него си пише - за това нарушение наказанието е това (примерно 100 лева и 1 година без книжка) И след това за същото нарушение отново ме наказват като ми увеличават цената на застаховката. Тъй или иначе тези пари не отиват за безопастност а в джоба на някой. Ако бяха търговски отношения трябваше да има договаряне  И от къде пък измислхте връзка със систематичните леки нарушения и тежкото нарушение (някой ден)? Превенцията срещу системните нарушители също е разписана в закона - при първо нарушение 100 лева, при второ - 200, при трето ... Застраховката по никой начин не може да бъде инструмент за дисциплиниране или превенция на нарушители. За това си има правила описани в закон. Застраховката единствено има за цел да ти покрие определен риск - причинени от теб щети на трети лица които могат да бъдат компенсирани финансово. Когато този риск се увеличи - т.е. вече за застрователя е вече компенсирал такива щети то нормално е да ти поиска следващия път повече пари. Но какво общо има с това че аз всеки ден примерно карам в бус лентата? Съгласен съм че има по-рискови и по-малко рискови нарушения но именно затова е и тоя закон да ги класифицира, наказва и се бори с тях. То е все едно ако 5 пъти ме хванат да крада и ме осъдят и за убийство защото в бъдеще при някоя евентуална нова кражба мога да убия някого 
|
| Чет Фев 07, 2019 6:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Вземате го твърде на сериозно, и забравяте че от Америка до Америка и а огромна разлика. В някое село може и да ви линчуват, но в Невада примерно спийд ваш с 40, за което може да влезеш в затвора но накрая плащаш някой стотак или дори става на паркинг тикет. Караш пил и се разминаваш с някоя нищожна глоба, пил си правиш ПТП, бягаш и накрая минаваш с 1000$ глоба... и много други, за това си има адвокати, с много реклами по радиото и билбордове. Как го правят не знам, не ме и интересува, но ги има и работи. Никой не му дреме, редовно спийдват с по 30 отгоре, карат пили и всичко им е наред. Та америки много, и не ти трябват техните полицаи, те водят класацията по манипулирани арести, подхявърлени доказателства и превишени права. Причината е проста, в 99% от случаите полицаи стават хора които не могат да си намерят по-читава работа и са достатъчно грамотни да минат изпита, т. т. е. дори могат да пишат и познават цифрите  С времето им се дава доста власт и правомощия, и те избиват комплекси. Не е като по филмите, не казвам че всички избиват комплекси но не са малко, но почти всички са с много ниско IQ.
|
| Чет Фев 07, 2019 8:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щото в БГ само гениите се натискат за пулисаи! Но друго са си правомощията и свършената работа. Щото наш'те ако не дебнат за "К'во ши прайм ся?" просто спят в патрулките - редовно ги засичам. И бой ядат за щяло-нещяло и после - нищо!
|
| Чет Фев 07, 2019 10:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Няма двойно наказание - намазват те само един път, а това със застраховката е търговско отношение между теб и застрахователя. Ставаш по-голям риск за застрахователя, съответно застраховката ти поскъпва. Хората са в бизнеса да правят пари, не да хвърлят пари наляво надясно. Също като банките - не си съвестен платец, съответно лихвите по кредитите ти скачат. А полицаите не вземат пари щото са накичени целите в камери и микрофони. Ако ги нямаше тия джаджи щяха да вземат точно като нашенските полицаи.
|
| Пет Фев 08, 2019 3:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Съобщение на пресцентъра на КАТ : Днес на известно столично кръстовище са претърпели пътно-транспортно произшествие следните автомобили - Мерцедес модел 2016 г., БМВ модел 2016 г., Ферари модел 2016 г. и Порше модел 2016 г. При инцидента има един загинал. Това е водачът на стар Трабант, модел 1964 г., който е умрял от КЕФ.
Иначе: досега при сключване на застраховка не са ми искали свидетелство за съдимост или няк'ви психо изследвания - значи наш'те са мнооо по-назад от хамериканците!
|
| Пет Фев 08, 2019 5:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И там никой не ти иска, всичко се знае. Но за да не помислиш че сме назад, и тук много неща се знаят, и AI се използва в много сфери без дори хората да подозират, отиди да си купиш телефон, да вземеш кредит.. какво да ти се предложи в повечето оператори/кредитодатели е на база твоята история и в много работи AI. Застрахователните имат купища данни, и само чакат удобният момент.
|
| Пет Фев 08, 2019 7:44 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Можем да си чешем езиците, но фактът си остава - там имат книжки и карат пълни олигофрени, но въпреки това жертвите на пътя са много по-малко спрямо изминатите километри.
|
| Пет Фев 08, 2019 11:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Рек не е заради глобите и застраховки те. Първо колите са доста по-масивни, после няма много натоварени междуградски пътища които да не са с разделени платна за посоките, отделно лентите са доста по-широки, максималните скорости по-ниски, и най-вече там се навъртат много километри но в градска среда, не говорим за тирасжиите. Изобщо има много пасивни мерки, иначе в един Лас Вегас стават много повече инциденти от една София, но жертви няма много, там и пешеходци няма много.
|
| Съб Фев 09, 2019 12:29 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Също така и много по-нов и с по-добри активни и пасивни мерки за сигурност автомобилен парк. Не е все тая дали караш 2 или 20 годишна кола.
|
| Съб Фев 09, 2019 4:15 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2768 Местоположение: София
|
Абе принципно си прав за колите, новите са проектирани да се мачкат като консерви от бира и да убиват удара, това е добре ма не винаги. Преди време праснах с 18 годишния ми Ситроен една почти нова Хонда с около 40 км/ч отзад, е по моята само пукната броня, счупен фар и леко огъната греда пред радиатора, Хондата отзад така яко се помачка че не съм сигурен дали ще може да се оправи добре. Та 40 км/ч не е убийствена скорост и новата кола замина за скрап. Със същия тоя Ситроен ме удари отзад ново такси Хюндай, спрях аварийно и човеко ме прасна без спирачен път бая силно, аз си тръгнах след като се разбахме а той викна репатрак защото изтече вода и масло от новото Хюндай. Ся верно градско и двете, за извън градско Господ да ни пази щото е страшно, гледам в тубата редовно клипове от видеорегистратори, там няма нови и стари всичко става на пастет.
|
| Съб Фев 09, 2019 4:55 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За радиатора и маслото има застраховки - дали каско, дали гражданската на "гражданина със ситроена" Единични случаи не са представителни за принципната постановка. Има краш тестове на нови и стари коли и колкото и да дебела ламарината, не е достатъчно за да спаси пътниците. Иска си мислене как да е оформена тая ламарина. То е като руската и хамериканската техника - пада бомбата и руския танк (кола) е като нов, вътре леж ама вадят труповете и се качва новия екипаж. При хамериканците танка(колата) на г*з, излиза екипажа и се качва на следващия танк. В случая с волгата примерно тя ще е като нова, само човека дето ще изпълзи с отрязани крака примерно. Да не говорим че на старите коли фабрично спирачния път е >40м примерно, напоследък за скромни градски пазарски колички като видят над 38м и викат "зле". Реален случай отпреди доста време - катастрофа в града - волга надънва отзад някаква по-модерна кола. Слиза шофьора на новата и се кара на дядото с волгата "как не можа да спреш бе, не видя ли стоповете, ..." Дядото се оправдава - "абе как се спират тия два тона с барабаните без усилвател...". Всъщност няма проблем - тройна застраховка за всеки "артефакт" - няма евро - по 2, няма някоя от задължителните в момента екстри по безопасност (възглавници, есп-та, ...) - по 2 за всяка точка от списъка. Така гарантирам опашка пред автосалоните (и аз ще се редя де). В момента отлагам да сменям с нещо ново понеже много ми се иска да има автоматично спиране (радар брейк) - ама това го има само във високите оборудвания. Което е логично, ама не мога да се преборя със себе си за цената.
|
| Съб Фев 09, 2019 10:17 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Lada Niva Euro 6Давай: Нас червеното знаме роди ни и не ще ни уплаши смъртта!
|
| Съб Фев 09, 2019 12:10 pm |
|
|