| Автор |
Съобщение |
|
PIC
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Дек 09, 2004 3:15 pm Мнения: 123 Местоположение: Благоевград
|
 Калибриране на цифров код получен от АЦП?
Здравейте , опитвам се да измервам налягане , изнамерих описанието на някакъв датчик MPX4115. Има една графика , която показва линейна зависимост между налягането и аналоговия сигнал изработван от датчика. Чудя се  кой ще е най-удобния начин за съответствие на получения код от АЦП-то и показваната стойност на ЛСД дисплея?
|
| Сря Апр 26, 2006 9:16 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Ако си сигурен в линейността y=K*x+A, намираш А и К и в програмата при всяко измерване си пресмяташ резултата. Ако не е чак толкова линейно, правиш си таблица, в която на всеки код от АЦП-то ти съответстват директно стойности за дисплея. Може и комбинация между двете - по принцип да го изчисляваш, а А и К да имат различни стойности - от таблица.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
Последна промяна evc на Сря Апр 26, 2006 9:24 am, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 26, 2006 9:23 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ми тва е математика за 3-ти клас. Ако е линейна зависимост - коефициент. Ако е нелинейна, описва се с няква формула, ако не може - вектор с коефициенти и, евентуално, интерполация.
|
| Сря Апр 26, 2006 9:24 am |
|
 |
|
HCL
|
Малко ще вляза в offtopic.
Кажете какво ви е мнението за интереполацията. За линейната ти трябват доста стойности и вьзможната грешка е голяма, а полиномиалната изисква много ресурси.
Някой прилагал ли е полиномиална интерполация в embedded проект. Ако има такьв случай, за какво приложение става вьпрос и добри ли са резултати?
|
| Сря Апр 26, 2006 9:36 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвал съм кубичен сплайн с MSP430, при измерване с термодвойки, тъй като ако се използват таблици отива много памет. Резултатите бях повече от добри. Тъй като измервателния обхват е голям и само с един сплайн не може да се получи задоволителна точност разбих целия обхват на подобхвати и за всеки подобхват имах отделен сплайн. Сплайните ги конструирах с Matlab.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 26, 2006 10:28 am |
|
 |
|
PIC
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Дек 09, 2004 3:15 pm Мнения: 123 Местоположение: Благоевград
|
Някой използвал ли е този датчик и дали може да се намери отнякъде , щото в Комет не можах да открия. Може и друг модел да е, стига да го има.
|
| Сря Апр 26, 2006 11:09 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Същото, но съм го ползвал и за термосъпротивления, датчици за концентрация и др, вкл. където изходът е функция на два параметъра. Там вече става само с интерполация. Няма друга разумна алтернатива.
|
| Сря Апр 26, 2006 11:27 am |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Ако ти трябват единични бройки, пробвай да си поръчаш samples от Freescale. Преди време бяхме внесли около 60 броя MPXM2102AS, но не помпня през кои. Ако те интересува ще питам.
Може ли да кажеш на колко части си го разбил обхвата?
Ако се ползва таблица за обхват примерно 0-1500 градуса през 10 градуса и линейна интерполация, резултата не би ли бил близък. Не мисля че в такъв случай ще хвръкне много памет за таблицата ( 302 байта)
|
| Сря Апр 26, 2006 12:29 pm |
|
|