Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Малка литиева батерия и зареждачка/степ-ъп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Малка литиева батерия и зареждачка/степ-ъп
power path има ли?
че аз нещо не го виждам

Сря Яну 30, 2019 2:37 am
Профил
Аватар

nik написа:
power path има ли?
че аз нещо не го виждам

Няма как да видиш нещо, което го няма. :wink:
Во время зарядки, преобразователь напряжения отключается и выходное напряжение снижается до напряжения аккумулятора за вычетом падения напряжения на диоде. Этот факт не позволяет использовать повербанк в качестве UPS
Grubi, виж LTC4040 дали няма да свърши работа.

Сря Яну 30, 2019 10:44 am
Профил
Аватар

LTC4040 ще стане, но по финансови причини няма как да стане - 7USD за малки бройки, и 3.5@2.5к

А другия като няма повер path - прави се с два диода, ако искаш идални диоди за по-малък пад.
4.2 след диодите ще ми върши работа, дори и да е страшно глупаво да си играе човек с понижение и повишение.
трябва да сменя и регулатора на крайната платка с LDO, сегашното има пад 1.2-1.4 (1117) което е безумие, но пак цената е важна

Сря Яну 30, 2019 12:16 pm
Профил
Аватар

Ето това изглежда добро
https://www.monolithicpower.com/en/mp2690.html

само не знам колко струва. Имах някаква дискусия с тях, може би трябва да я подновя като им посоча китайските за пример.

Чудно ми е големите риби, че и по-малките защо досега не са изкарали нещо интегрирано. Всъшност ако зареждачката изкарва стабилизирани 3.3V (от батерията или от USB входа), тогава стабилизатора на крайния модул става безмислен. Но при положение, че крайния модул е завършен продукт се налагат подобни дивотии - напрежение нагоре, напрежение надолу.

Сря Яну 30, 2019 1:38 pm
Профил
Аватар

То на тебе няма угодия... 8O Хем all-in-one, хем за без пари. Цената няма да ти хареса.

Сря Яну 30, 2019 2:54 pm
Профил
Аватар

Той и корпуса не ми харесва :)
Цената по я бива от Linear... вярно е че съм претенциозен, но явно се уча от шефа си. Между другото при регистриране на проект започнах да виждам цени до 10х по ниски отколкото дори цени за 1-2к в Диги, което е интересно

Сря Яну 30, 2019 3:35 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Всъшност ако зареждачката изкарва стабилизирани 3.3V (от батерията или от USB входа), тогава стабилизатора на крайния модул става безмислен.

В момента тествам нещо подобно (SPV1050) със соларен панел, но май не става за твоя случай.

Grubi написа:
... като няма повер path - прави се с два диода, ако искаш идални диоди за по-малък пад.4.2 след диодите ще ми върши работа...

Тогава евтин вариант е зарядно (MCP73811/2, например), диоди и бууст с байпас (MCP1640D, например).

А може бууста да остане да си работи за компенсация на пада върху диодите...

Сря Яну 30, 2019 3:48 pm
Профил
Аватар

Да, последната комбинация на Leo може и да стане.
Харесах и MCP73830, че има разни екстри. Но там вече идва момента - взимаш гола батерия и чип със екстри, или взимаш батерия с някакви защити (късо, UVLO) и по-елементарен чип.

Благодаря за идеите, започвам да тествам.

Сря Яну 30, 2019 4:18 pm
Профил

Grubi написа:
Чудно ми е големите риби, че и по-малките защо досега не са изкарали нещо интегрирано.

Бе то има, само че ще ти дойдат твърде интегрирани - в смисъл разните чипчета из телефони и подобни мобилни устройства - примерно http://www.ti.com/product/TPS65217 на тексас (3 долара). Но там тенденцията е да си слагат 17 LDO-та, 30-40 buck-а, 10-20 буста в 2х2мм корпус. Даже че и собствени бъсове си измислят дето си говорят с техния SoC. С две думи, по application-specific са.
Друга евтиния по спомен са на allwinner/x-powers ( http://www.x-powers.com/ )разните. За пример AXP803 като по-актуално, но пак нагъчкано:
https://github.com/OLIMEX/OLINUXINO/blob/master/HARDWARE/A64-OLinuXino/PDF/AXP803_Datasheet_V1.0.pdf
AXP153:
https://github.com/OLIMEX/OLINUXINO/blob/master/HARDWARE/A10S-PDFs/AXP152%20Datasheet%20v1.0_cn.pdf

В другата посока на werable устройства прилагат друг подход - вградени в микроконтролера dc-dc примерно (nrf, dialog, cypress) и/или работен диапазон на чипа съвместим директно с напреженията на li-ion химия до 4.5-4.8V (например broadcom).
Явно това което ти търсиш е някъде по средата и не е достатъчно масово за да има голямо предлагане. А липсата на масово търсене ни връща на цената на линеар-а...

Сря Яну 30, 2019 4:48 pm
Профил

Grubi написа:
Ето това изглежда добро
https://www.monolithicpower.com/en/mp2690.html

само не знам колко струва. Имах някаква дискусия с тях, може би трябва да я подновя като им посоча китайските за пример.

Чудно ми е големите риби, че и по-малките защо досега не са изкарали нещо интегрирано. Всъшност ако зареждачката изкарва стабилизирани 3.3V (от батерията или от USB входа), тогава стабилизатора на крайния модул става безмислен. Но при положение, че крайния модул е завършен продукт се налагат подобни дивотии - напрежение нагоре, напрежение надолу.

Ти май че ще вземеш да направиш това за което се замислям - microUPS. В момента рутера е в антрето и се захранва от UPS-a на компютъра по кабела за ЛАН. И понеже съм на PON дори да спре тока пак си имам Интернет.

Но ще местя компютъра заради едни ремонти и се налага рутера да се захранва от таблото в антрета, минавам на WiFi. Захранването лесно, стандартно токоизправителче. Но като спре тока оставам без Интернет :( Та се замислям за microUPS, една по-яка Li-iON батерия която да поема захранването.

Сря Яну 30, 2019 6:10 pm
Профил
Аватар

Някой специалист по USB ако може да погледне схемата - какъв е смисъла на логиката към D- и D+?
Идеята е се зарежда със 100mA, ако не е инициализирано, и повече от 100mA ако е комп, който поддържа такова нещо или адаптер.
Но как е реализирано с тая логика...не ми е ясно

https://www.dropbox.com/s/k34kx53y216tq ... t.jpg?dl=0

Знам, че Олимекс имаха подобни истории по USB входовете, но там е по-различно.

Понеже аз не мисля да зареждам с повече от 500mA (при елемент който е 800-1000mAh, най-вече заради безопасност) - си мисля че е неикономично да има зареждане на две скорости и логики свързани с него. Ако USB хъба или адаптера може да достави 500mA - добре, ако ли не - колкото може. Но ако може да достави повече от 500mA, самата зареждачка ще е ограничена дотам.

Сря Яну 30, 2019 10:24 pm
Профил
Аватар

Логиката е че когато в този порт се включи интелигентно устройство то може да разпознае че е включено към източник способен да му осигури по-висока консумация от стандартен USB порт.
Ако за теб това е вход спокойно може да ги изпуснеш и да консумираш до 100 mA. За повече ще ти трябва нещо което анализира D+/D- и да разпознаваш дали все не си включен в порт на зареждачка.

Последна промяна ilkor на Чет Яну 31, 2019 4:51 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 31, 2019 4:46 pm
Профил

Grubi написа:
Някой специалист по USB ако може да погледне схемата - какъв е смисъла на логиката към D- и D+?
Идеята е се зарежда със 100mA, ако не е инициализирано, и повече от 100mA ако е комп, който поддържа такова нещо или адаптер.
Но как е реализирано с тая логика...не ми е ясно

https://www.dropbox.com/s/k34kx53y216tq ... t.jpg?dl=0

Знам, че Олимекс имаха подобни истории по USB входовете, но там е по-различно.

Понеже аз не мисля да зареждам с повече от 500mA (при елемент който е 800-1000mAh, най-вече заради безопасност) - си мисля че е неикономично да има зареждане на две скорости и логики свързани с него. Ако USB хъба или адаптера може да достави 500mA - добре, ако ли не - колкото може. Но ако може да достави повече от 500mA, самата зареждачка ще е ограничена дотам.

Какво е означения участък от схемата ти?

Изображение

Ако правилно съм разчел 7432, и означеното е изход, то той никога няма да се промени.
Ако пък е вход, изходът на схемата може да сгъне от една "0" на него.

Както и да е.... прави си зареждачката без да се занимаваш с подобни простотии.

Чет Яну 31, 2019 4:49 pm
Профил
Аватар

Ясно, четох си всички тия неща с DCP, CDP, SDP. Интересно ми е как тая логика която са направили колегите, ще разбере че адаптера или хъба отсреща могат поддържат повече само 100mA или поддържат до 1А. И изобщо дали има смисъл...

Това е направено за някаква(и) конкретни ситуация, и ако е "тъп" адаптер за 5V@1А, но няма интелигентна част, делител, окъсени данни и т.н. - тогава юзера ще си зарежда на 100mA, защото няма да могат да си "говорят"...

В случая енумерация-та е изключена изобщо, т.е. обмен на данни няма - само на електрически параметри.

@lcr - изход е, който (би трябвало)разрешава бързо зареждане (с голям ток).
Да, сега и аз го виждам - освен да се промени за някакъв много кратък импулс, иначе няма да мръдне... и аз така правя засега правя си зареждачката и боост-а и не мисля за другите неща

Чет Яну 31, 2019 4:59 pm
Профил

Зареждам си батерията на цигарата (Li ion 3,7V 2,6 Ah) от USB на лаптопа (Lenovo X240), без да се занимавам с D+ /D-. Начално токът достига 850 mA.

Чет Яну 31, 2019 6:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща